URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2017, 17:59

Iarna din case: 1.500 de familii din Oradea şi Sînmartin, ţinute în frig de Termoficare

Iarna din case: 1.500 de familii din Oradea şi Sînmartin, ţinute în frig de Termoficare CĂLDURĂ LA PRIZĂ. Şcolile şi grădiniţele din Sînmartin au fost încălzite săptămâna trecută cu aeroterme şi calorifere pe ulei, dascălii descurcându-se cum au putut. "La primele ore am ţinut toţi copiii în încăperea în care era mai cald. Până la prânz am încălzit şi alte săli pentru că fiecare micuţ vrea să doarmă în pătuţul lui", povesteşte educatoarea Angela Mladin, coordonatoarea grădiniţei din Băile Felix
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Confruntată cu cea mai rece lună ianuarie de după 1964, cu temperaturi medii de -9,77 grade Celsius, societatea Termoficare a îngheţat în faţa frigului extrem: peste 1.500 de locuinţe din Oradea şi Sînmartin au rămas fără căldură.

Revoltaţi, aproximativ 400 de orădeni au asaltat firma cu reclamaţii. "Stăm cu trei pături pe noi din cauză că nu avem mai mult de 10 grade în casă!", s-a plâns proprietarul unui apartament din cartierul Prima. Situaţie valabilă în sute de locuinţe, din Rogerius şi Dragoş Vodă până în Nufărul şi Băile Felix...

Gerul Bobotezei

Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Administrației Domeniului PublicSăptămâna trecută temperaturile nocturne au atins recordul de -18 grade Celsius. Ziua, mercurul termometrului a urcat cu rare excepţii până la -6 grade. Terorizaţi de frig, orădenii şi-au redus la minim ieşirile din case. "Ne îngheaţă marfa pe tarabe şi nu vine nimeni la cumpărături!", s-a plâns o vânzătoare din Piaţa Cetate. Marţea trecută, sectorul de legume-fructe era aproape gol. "Activitatea din pieţe s-a redus cu 40%. Oamenii oricum nu prea mai au bani după sărbători, aşa că mulţi comercianţi şi-au luat concediu până trece gerul", a explicat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public, Florin Alexandru (foto).

Temperaturile extreme au transformat Crişul Repede în pod de gheaţă şi pământul în beton. "Avem îngheţ până la 60 cm adâncime. Se sapă atât de greu încât, deşi am dublat numărul de gropari, putem asigura doar 6 înmormântări pe zi", a povestit administratorul Cimitirului Municipal, Teodor Vaida.

Gerul a afectat inclusiv animalele. Conducerea Grădinii Zoologice din Oradea a mutat cea mai mare parte a locatarilor în spaţii închise şi încălzite. "Doar tigrii siberieni, urşii şi lupii se simt bine pe frigul ăsta", zice administratorul Zoo, Bimbo Tibor.

Călătorie înfrigurată

Obligaţi să meargă la muncă, orădenii au încercat să stea cât mai puţin în aer liber. Norocoşii s-au bucurat de căldura unui taxi sau a unei maşini personale, aglomerând traficul, iar muritorii de rând s-au mulţumit cu răceala din mijloacele de transport în comun.

Csuzi Istvan, manager OTLOTL a primit mai multe plângeri privind frigul din tramvaie şi autobuze, dar directorul Csuzi Istvan (foto) spune că nu are ce face. "Căldura merge în toate mijloacele de transport în comun, dar acestea nu sunt dotate să facă faţă temperaturilor extreme. De câte ori se deschid uşile, intră frigul", s-a justificat directorul.

Csuzi le-a şi făcut joia trecută jurnaliştilor o demonstraţie cu termocamera, arătând că deşi la nivelul podelei, deci al picioarelor, se înregistrau circa 2 grade Celsius, la nivelul scaunelor erau 12 grade, iar mai sus chiar 19. Temperaturi pe care unii abia le au în case!

"Alo, e frig!"

Odată cu coborârea temperaturilor exterioare sub -5 grade Celsius, Termoficare şi-a arătat limitele. Nu mai puţin de 1.000 de apartamente deservite de punctele termice 111, 117, 118, 121, 128, 875 şi 878 din cartierele Rogerius, Dragoş Vodă şi Nufărul au rămas în frig. Săptămâna trecută, societatea a preluat peste 400 de reclamaţii telefonice sau prin aplicaţia Oradea City Report. Numărul putea fi şi mai mare dar, prinşi în discuţii cu reclamanţii, dispecerii nu au putut prelua toate apelurile.

"Afară sunt -14 grade Celsius. Nu mi se pare normal să avem caloriferele doar dezmorţite", a reclamat luni un orădean din strada Milcovului. "S-a făcut atâta marketing pe seama CET-ului pe gaz încât am crezut că vom sta în maiou, dar văd că de fapt nici căciula nu ne ajută", s-a plâns miercuri proprietarul unui apartament din cartierul Prima. Joi, un orădean din Aleea Forajului acuza că tremură de frig. "În casă temperatura nu trece de 18 grade Celsius, apa în calorifer este constant la 28 de grade, apa caldă nu curge deloc, iar când vine, e rece!", reclama bărbatul.

Sub parametri

Şi, totuşi, pentru faptul că aproximativ 1.000 de locuinţe au rămas fără încălzire, temperatura de intrare a agentului termic în blocuri fiind de circa 46 de grade în loc de 52 grade, cât ar fi trebuit, de vină n-a fost noul CET, ci reţelele.

"Noile magistrale au fost proiectate cu reducerea diametrelor, urmând să livrăm la o temperatură mai mică cu presiune mai mare. Problema e că, deşi reţelele reabilitate permit presiuni de 6 bari, nu putem depăşi pragul de 4,5 bari fiindcă am provoca avarii în lanţ în porţiunile nereabilitate", spune directorul Termoficare, Stănel Necula. Urmarea? La temperaturi sub -3 grade, agentul termic se răceşte pe conducte şi ajunge în calorifere sub parametrii necesari încălzirii încăperilor.

Hai cu pompa!

Pentru a creşte presiunea doar pe magistrala III, reabilitată, Termoficare a comandat o staţie de repompare. "Lucrările de montare a staţiei vor începe săptămâna aceasta. După punerea ei în funcţiune, situaţia se va normaliza", asigură Necula. La fel, angajaţii societăţii au montat vinerea trecută o pompă suplimentară în PT 878 pentru a îmbunătăţi parametrii de furnizare a agentului termic în cartierul Prima prin creşterea vitezei de circulaţie pe conducte.

De altfel, pentru ca o cantitate cât mai mare de căldură să ajungă în calorifere, Termoficare a ridicat temperatura agentului termic la ieşirea din CET de la o medie de 115 grade la 120 grade. Dar, în loc să îmbunătăţească situaţia consumatorilor de la capăt de reţea, măsura i-a lăsat de tot fără căldură...

Sînmartin rabdă de frig

Creşterea temperaturii agentului termic a făcut ca staţia de la intrarea în Sînmartin să pompeze abur în loc de apă fierbinte, până a golit reţeaua din comună. Miercurea trecută, peste 500 de familii din comună, plus Spitalul de Recuperare, hotelurile, şcolile şi grădiniţele racordate la sistemul centralizat, aveau caloriferele reci. "Am primit zeci de telefoane de la oamenii revoltaţi că îngheaţă în case", a povestit primarul Cristian Laza.

Ca să nu-şi piardă clienţii, hotelurile au pornit aerul condiţionat, la fel şi spitalul, iar în şcoli şi grădiniţe dascălii au pus în prize calorifere pe ulei. "Efectiv ne-au adus părinţii aeroterme ca să încălzim clasele", a povestit o învăţătoare.

Dănuț PopaCei mai nemulţumiţi au fost locuitorii blocurilor din centrul comunei. "Temperatura din casă nu trece de 18 grade. Ne încălzim cu aeroterma şi cu plăpumi groase", a reclamat Dănuţ Popa (foto).

Spre normal

Situaţia de la Sînmartin a reintrat treptat în normal vineri, după ce angajaţii Termoficare au reuşit să repompeze agent termic în reţeaua comunei, iar temperaturile exterioare au redevenit pozitive, prima oară după 7 zile.

La sfârşitul săptămânii trecute, Termoficare monitoriza alte patru avarii majore în Oradea, în zonele Oneştilor, Tudor Vladimirescu şi Piaţa Cetăţii, remedierea lor urmând să se facă după încălzirea vremii. În caz contrar, nu doar că ar fi existat orădeni lăsaţi complet fără încălzire cel puţin 8 ore, cât ar fi durat intervenţiile, ci şi riscul ca reţeaua să îngheţe pe durata lucrărilor, iar la reluarea furnizării să fi apărut avarii în lanţ, ca iarna trecută.

Ceea ce arată încă o dată când se vor încălzi cu adevărat apartamentele clienţilor Termoficare: la primăvară...


TESTUL FRIGULUI
Îngheţat lângă cazan

Ilie Bolojan, primar OradeaValul de frig din perioada 7-12 ianuarie a fost testul de rezistenţă pentru noul CET pe gaz. Termoficare a pus în funcţiune întreaga capacitate de producţie, de la turbina pe gaz şi cele două noi cazane de apă fierbinte până la cazanul preluat din vechea termocentrală. "Noua centrală a dovedit că poate asigura necesarul de agent termic al oraşului în perioade de frig extrem şi chiar să păstrăm o rezervă", spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

Culmea, însă, şi CET-ul a suferit de frig! "Toată viaţa m-am plâns de căldură, dar acuma am tremurat lângă cazan. În hală, care nu e izolată termic, e aşa de frig încât îngheaţă manomentrele", a povestit un cazangiu. Mult mai sensibilă, în perioada respectivă turbina pe gaz s-a oprit de două ori. Prima dată, timp de 6 minute din cauza unui senzor afectat de frig, iar a doua oară timp de 4 ore, deoarece echipamentele au declanşat alarma de incendiu, senzorii optici confundând ceaţa cu fumul unui foc.

"Experienţa de până acum a demonstrat că turbina pe gaz a fost soluţia corectă. Toate avariile au apărut doar pe reţelele de distribuţie", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Experienta de pana acum
Sper ca Bolojan si Necula sunt ironici cand se gratuleaza ca au gestionat bine pana acum incalzirea in oras, altfel vorbim de ipocrizie. Cifrele vorbesc de la sine: 1.500 de familii fara incalzire - aceasta fiind ultima avarie mai mare (subdimensionarea reteleie a fost comandata si gestionata de cine?), temperaturi de maxim 18-19 grade in apartamente (nu mai vorbesc de etajele superioare, in toate cartierele, inclusiv Rogerius), in conditiile in care a fost ger doar cateva zile. Iar centrala ba merge, ba nu merge ca trebuie schimbate filtrele, iar lista continua cu avarii de tot felul. Nu mai vorbim de apa calda, care a devenit un fel de pasare rara. Incompetenta nu tine loc de caldura, iar aroganta va fi taxata la vot. P.S. PNL a pierdut voturile si pt. ca a integrat PDL - asa ca in iernile ce vor veni pana la alegeri, nu vom mai vorbi de o memorie scurta a votantilor oradeni, ci de una antrenata, de frig si lipsuri elementare cum ar fi apa calda.
Postat 18 Ianuarie 2017, 10:31 de OradeanADN
Pana cand?
Pentru prostia, incompetenta și hoția primarului si a vitelor puse de acesta în funcții bine plătite, ajung sa plătească copii de 4-5 ani. Pana când? Nu va ajunge cât ați furat? Cum de va mai rabdă pământul?
Postat 18 Ianuarie 2017, 08:21 de vasyion
REFERENDUM 4, BRE ILIE ?
Nu va ingrijorati ! In week-end frigul crancen revine ! Bolojan ranjeste ! Ce misto !
Postat 17 Ianuarie 2017, 23:36 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON