URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2014, 07:27

Iarnă cu înfrigurare: Societatea de termoficare se pregăteşte de cel mai dificil sezon rece din ultimele două decenii

Iarnă cu înfrigurare: Societatea de termoficare se pregăteşte de cel mai dificil sezon rece din ultimele două decenii PLĂTIŢI, VĂ ROG! În următoarele două săptămâni societatea de termoficare va notifica toate asociaţiile cu restanţe să-şi achite datoriile dacă vor căldură peste iarnă. "Vom trimite peste 250 de somaţii de plată şi vom lipi informări la intrarea în scara blocurilor, pentru ca locatarii să ştie că asociaţia are datorii", spune Mihai Cabai, directorul Termoficare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aveţi un reşou sau un calorifer electric? E timpul să-l scoateţi din debara, să-l verificaţi, iar dacă are probleme să îl daţi la reparat. Probabilitatea ca în următoarea perioadă să aveţi nevoie de el este cea mai mare de după anii '90.

"Ne aşteptăm la un sezon rece în care numărul avariilor îl va depăşi în mod cert pe cel din iarna trecută", spune Mihai Cabai, directorul Termoficare. Şi iarna trecută numai uşoară n-a fost...

Încălzirea, la rece...

04_Mihai_Cabai_bihoreanul_1.jpgTermoficare Oradea se pregăteşte de ce este mai rău. Lăsat de izbelişte mai bine de două decenii, sistemul de termoficare funcţionează la limita de avarie. Repornirea încăzirii, programată pentru cea de-a doua jumătate a lunii viitoare, va pune sistemul la grea încercare. "Dacă anul trecut, sezonul de încălzire a început pe 4 octombrie, anul acesta, chiar dacă temperatura medie va coborî sub 10 grade Celsius trei nopţi consecutiv, vom porni încălzirea doar după de 15 octombrie. Şi atunci ne aşteptăm la probleme", recunoaşte directorul Termoficare, Mihai Cabai (foto).

Firmele Construcţii Bihor şi Energomontaj vor finaliza săptămâna aceasta înlocuirea magistralelor I şi III derulate între străzile Spartacus şi Traian Lalescu, după care, din 6 octombrie, se vor înlocui conductele care leagă magistralele I şi II din Şoseaua Borşului. "Lucrările vor necesita sistarea serviciilor către consumatorii de pe malul stâng al Crişului Repede, din Ioşia până în Sânmartin, timp de o săptămână, dar apoi, în cazul oricărei avarii pe una din magistrale, vom putea alimenta oraşul prin cea rămasă în funcţiune", spune Cabai. După ce s-a fript cu avariile în lanţ de iarna trecută, Termoficare îşi ia toate măsurile de precauţie. Şi tot nu sunt destule.

Vor fi avarii!

Deşi au dat circulaţia peste cap în jumătate din oraş, constructorii abia dacă au finalizat 7 din cei 17,5 kilometri de magistrală prevăzuţi în contract, reprezentând doar 5,5% din totalul magistralelor oraşului. Iar înlocuirile vor face, la început, mai mult rău decât bine! Pe fondul scăderii consumului faţă de perioada comunistă, noile conducte au fost proiectate la dimensiuni mult mai mici, fapt pentru care este de aşteptat să apară avarii în serie pe cele vechi.

"Reducerea dimensiunii noilor magistrale impune creşterea presiunii şi debitului pentru a asigura agentul termic în parametri optimi, inclusiv la capăt de reţea", zice Cabai. Altfel spus, apa fierbinte va fi pompată în magistrale mai multă şi mai puternic pentru ca, odată ajunsă în conductele vechi, să nu băltească şi să nu se răcească. De la cele 4.500 tone pe oră pompate în reţea iarna trecută, cantitatea va fi crescută la 6.000 tone pe oră în actualul sezon rece, presiunea urmând să fie majorată spectaculos, de la 6,3 la 8,5 bari.

Din acest motiv, dacă iarna trecută, la şocuri mult mai mici, apăreau zilnic cel puţin două avarii pe magistrală şi cinci pe reţelele secundare, din actualul sezon rece e de aşteptat ca numărul lor să crească dramatic. "Vom fi mai multe avarii, dar nu avem ce face. Vom lucra cu 50 de oameni la fiecare intervenţie, mai mulţi decât oricând, numai să nu fie orădenii afectaţi prea mult", spune directorul.

Ultimele pregătiri

De altfel, angajaţii societăţii fac deja de câteva săptămâni pregătiri. "Vii la lucru dimineaţa şi nu ştii când pleci. În fiecare zi ai programate cam două-trei reparaţii, la care se adaugă cam 6 avarii pe zi pe fiecare mal al Crişului", povesteşte un muncitor. Indiferent de felul intervenţiei, lucrarea durează în medie patru ore, dar locuitorii zonei afectate rămân fără apă caldă o zi întreagă, pentru că intervenţia implică golirea şi reumplerea reţelelor, ceea ce ia timp.

"Sunt lucrări pe care le facem acum ca să nu fim obligaţi să oprim încălzirea peste iarnă. Fac un apel la orădeni ca, la rândul lor, să îşi finalizeze săptămâna aceasta lucrările din apartamente pentru că nu vom mai aproba goliri de instalaţii pentru înlocuirea de calorifere după reluarea încălzirii", spune Cabai. Desigur, acolo unde se va şi relua...

Un fleac, i-au jefuit...

Din cele 808 asociaţii de proprietari, 250 vor fi somate săptămâna viitoare să îşi achite restanţele pentru a putea primi căldură la iarnă, iar cinci au deja serviciile sistate şi riscă să se încălzească la reşou. Cu excepţia asociaţiei 114 Rogerius, cu datorii istorice de 160.000 lei, în majoritatea celorlalte situaţii cauza este furtul.

04_Mariana_Tiurbe_bihoreanul.jpg"Oamenii ar trebui să verifice pe site-ul Termoficare dacă administratorii au plătit facturile şi să le ceară chitanţele. Este anormal ca dintr-o asociaţie cu 200 de apartamente să nu întrebe nimeni, nimic", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier în cadrul Compartimentului Îndrumare şi Control din cadrul Primăriei.

În ultimii zece ani, în Oradea s-au înregistrat peste 40 de cazuri de furturi soldate cu trimiterea în judecată a şefilor de asociaţii. Numai în ultimele două luni, de exemplu, locatarii au descoperit un minus de 150.000 lei în gestiunea Asociaţiei Peneş Curcanul 22 şi o lipsă de 87.000 lei la Asociaţia Sovata 13 B. "Fără supărare, dar dacă membrii asociaţiilor nu se implică, cea mai bună soluţie pentru limitarea pagubelor rămâne sistarea serviciilor imediat ce acestea adună facturi restante", spune Tiurbe. Iar Termoficare aşa va şi face, pentru că în caz contrar asociaţiile ar intra în imposibilitate de plată...

Cu plata în "rate"

Partea bună e că preţurile rămân aceleaşi de anul trecut. La 240 lei gigacaloria, orădenii se pot aştepta iarna aceasta la cheltuieli de circa 215 lei pentru o garsonieră, 340 lei pentru un apartament cu 2 camere şi undeva la 370 lei pentru unul cu 3 camere. Dar cine intră cu datorii în iarnă nu le mai poate plăti până la dezgheţ. "În general, oamenii cu venituri mici nu riscă să adune datorii, pentru că nu mai pot plăti din urmă, însă cei cu bani mai întind coarda", spune un administrator. Este suficient ca într-o asociaţie să existe cinci restanţieri cu câte două facturi neplătite pentru ca aceasta să intre în incapacitate de plată.

Pentru a evita astfel de situaţii, 86 din cele 808 asociaţii au optat din această iarnă pentru plata în sistem binom. Asta înseamnă că proprietarii îşi plătesc facturile cum pot, dar asociaţia varsă la Termoficare doar 60% din contravaloarea facturii generale în lunile de iarnă, urmând ca diferenţa de 40% să fie recuperată pe parcursul verii următoare. "Iarna trecută, la o asociaţie cu 249 de apartamente am plătit penalităţi de 2.000 lei din cauza restanţierilor, lucru care în acest sistem de plată n-o să se mai repete" spune Margareta Sălăjan, preşedintele Asociaţiei Rezidenţial Lăpuşului.

Măsura este gândită să ajute asociaţiile să evite intrarea în incapacitate de plată şi sistarea serviciilor din cauza restanţierilor. Pentru că la bloc e ca în armată: toţi pentru unul şi unul pentru toţi! Iar generalul Iarnă nu iartă pe nimeni...


ÎN LANŢ
343
de autorizaţii de desfacere a asfaltului a cerut Termoficare anul acesta pentru a remedia avarii


CET ÎN FOCURI
Ultima iarnă pe cărbune...

04_Stanel_Necula_bihoreanul.jpgDacă distribuitorul de energie termică, Termoficare Oradea, se pregăteşte de iarnă înlocuind şi peticind conducte, furnizorul Electrocentrale îşi adună banii pentru combustibil. CET-ul arde de trei săptămâni cărbune din rezerva de stat, pe care ulterior trebuie să-l pună la loc. "La fel ca anul trecut, vom cumpăra cărbune de la Matrai Ungaria şi de la Maestro Voivozi", spune Stănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale. Conducerea firmei negociază cu furnizorii preţul cărbunelui şi scoate la licitaţie serviciile de transport al combustibilului pe linia ferată.

Acesta este ultimul sezon rece în care Oradea se mai poate încălzi pe cărbune, fapt pentru care cazanul de ardere a fost reparat doar cât să reziste o iarnă. Primăria a atribuit unei asocieri de firme conduse de Elsaco Engineering lucrările de construire a noii centrale pe gaz, investiţie în valoare de 242,5 milioane lei care va trebui finalizată până la sfârşitul anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
WOW
Asta este rezultatul frairilor de oradeni care nu gandesc nici cat o veverita! Oameni destepti fura orasul pe fata! Auzi partea buna e ca gigacaloria ramane la acelasi pret! Hoti ordinari! Majoritatea retelelor au fost schimbate doar pe hartie , este incredibil cum toata vara au spart tot orasul sa schimbe tevi, iar acum o sa fie cel mai negru an in ceea ce priveste avariile! Simplu! Doamne cat de prostii sunt oradenii astia de inghit galuste dupa galuste de la o conducere a primariei falimentara ! Actualul primar cu siguranta o va lua pe urmele lui Filip si nu va mai candida la ce gaura face in bugetul primariei cu credite uriase! Dupa modernizarea CET adica trecerea pe gaz va disparea si performerul venit de la Braila! Si uite asa orasul va avea o gigacalorie de vreo 500 ron , un fleac, v am ciuruit!
Postat 30 Septembrie 2014, 17:58 de geo
marsssssssssssss ba...........
Noi o sa rabdam frig!!!! dar ei salariile babane si le vor lua????De ce???
Postat 30 Septembrie 2014, 12:23 de zita
Comentariile ar fi de prisos !?!
Ce a fost de spus am mai spus !?!
Postat 30 Septembrie 2014, 10:44 de Ca®p III
asa da
Pai tocmai le-ati spus oamenilor ca nu o sa aiba caldura...dupa care veniti sa le spuneti cat costa!!! tareeeee...este f. f.. bne pt cei care l-au votat a doua oara pe Bolovan....meritati fiecare grad minus pe care-l veti simti!!!!!ioooooooo zic sa va incalzeasca creti.....
Postat 30 Septembrie 2014, 09:12 de io
Sefi de asociatii
Cei ce vor sa fie sefi de asociatie si/sau casier sa li se puna ipoteca pe apartamentele proprietate personala in favoarea asociatiei de proprietari cat timp sunt in functie. Sigur n-ar risca sa piarda imobilul fugind cu banii. La loteria romana exista aceasta practica.
Postat 30 Septembrie 2014, 08:25 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON