URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2015, 07:50

Hoţii de căldură: Surprize pe lista consumatorilor orădeni frauduloşi de apă caldă şi căldură

Hoţii de căldură: Surprize pe lista consumatorilor orădeni frauduloşi de apă caldă şi căldură DESCURCĂREŢII. Pe lista consumatorilor care au beneficiat de apă caldă şi căldură gratis se află şi asociaţia de proprietari din Palatul Apollo şi locatarii din strada Griviţei 30
Hoţii de căldură: Surprize pe lista consumatorilor orădeni frauduloşi de apă caldă şi căldură TERMO-BLAT. Unul din consumatorii frauduloşi de apă caldă şi căldură, descoperit întâmplător la înlocuirea reţelelor, este stadionul municipal. "Electrocentrale a fost ani de zile unul din sponsorii clubului. Toată lumea ştia că FC Bihor nu plăteşte pentru apă caldă şi căldură", se scuză administratorul stadionului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Făcut cu cap, racordul ilegal la reţeaua de apă caldă şi căldură e o crimă aproape perfectă. Consumatorul se leagă la conductă pe ascuns, iar apoi o îngroapă. Nimeni nu are cum descoperi legăturile subterane până când acestea nu sunt "deshumate" pentru reparaţii.

"Numai pe strada Mihai Eminescu am descoperit trei consumatori racordaţi ilegal la reţea", spune directorul societăţii Termoficare, Mihai Cabai.

În buricul târgului

Termoficare Oradea a început vânătoarea de "paraziţi". Până de curând o misiune imposibilă, identificarea hoţilor de apă caldă şi căldură a fost uşurată în ultimii doi ani de lucrările la reţeaua de termoficare. Odată dezgropate conductele, muncitorii au descoperit racorduri frauduloase, unele declarate eronat în favoarea consumatorului, altele funcţionale dar nefacturate şi, în fine, altele montate complet ilegal.

În strada Mihai Eminescu au găsit câte un exemplu pentru fiecare din aceste situaţii. Locuitorii Palatului Apollo, de pildă, plăteau doar o parte din consum. "Din factura asociaţiei se scădea, de ani de zile, consumul Cercului Militar din vecinătate, ca şi cum acesta ar fi fost legat la contorul blocului, deşi avea propriul branşament", spune directorul Termoficare, Mihai Cabai (foto).

La fel, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Bihor a făcut luni de zile economii consistente. "Plăteau facturi mult diminuate pentru că noul racord, deşi contorizat, nu a fost declarat oficial şi nu s-a citit niciodată". Cel mai elocvent exemplu este, însă, cel al proprietarului unui apartament din imobilul de la numărul 42. "Omul era legat la reţeaua de apă caldă fără să aibă contract. Când a fost întrebat cum e posibil aşa ceva, a zis că nu ştie nimic, pentru că aşa a cumpărat casa!", povesteşte Cabai.

Frauduloşii…

Exemplele continuă în tot oraşul. În Rogerius, stadionul FC Bihor era racordat la reţeaua de apă caldă şi termoficare fără să apară în acte, deci fără să plătească un leu, în Piaţa Creangă blocul C81 era conectat la reţea, dar avea şi un by-pass înainte de contor, care înjumătăţea locatarilor facturile de încălzire, iar în strada Griviţei 28 din Velenţa, Punctul Termic 815 alimenta 18 apartamente pe un contract de termoficare pe care figurau doar 6 apartamente.

"Acolo a fost o pierdere de peste 31.000 lei în fiecare iarnă. Agentul termic preparat în punctul termic încălzea toate apartamentele după care, în loc să se întoarcă pe retur, era deversat într-un canal. Cei mai descurcăreţi au trecut căldura printr-o serpentină care încălzea un boiler, aşa că aveau şi apă caldă", povesteşte Cabai.

Culmea, furtişagurile depăşesc şi graniţele oraşului. "În Sînmartin am descoperit la o singură verificare 5 racorduri la termoficare avizate, dar nedeclarate ca fiind deschise, deşi pe ele exista consum", spune directorul. Ceea ce tot furt este...

Banii jos!

Previzibil, primele măsuri luate de conducerea Termoficare a fost de recuperare a pagubelor. Consumatorii din Griviţei şi cei din Sânmartin au fost debranşaţi şi reconectaţi la reţea doar după plata facturilor. La fel, proprietarului din strada Mihai Eminescu 42, racordat ilegal, a fost pus să achite societăţii 1.100 lei reprezentând consumul estimat în ultimii doi ani, de când a luat fiinţă Termoficare. Locatarii Palatului Apollo au avut de rambursat 18.290 lei, în vreme ce datoria DJTS Bihor a urcat la 19.400 lei, conform calculelor făcute.

"Am preferat să ne recuperăm banii, nu am mers pe ideea să facem plângeri penale. Ne-am fi ales cu procese interminabile", spune Cabai. Desigur, în decizia de renunţare la procese a cântărit şi un alt fapt evident: că racordurile frauduloase au putut fi făcute doar cu concursul angajaţilor şi cu binecuvântarea, sau cel puţin neglijenţa, fostelor conduceri!

Cu (ne)implicarea Termoficare

De voie, de nevoie, consumatorii frauduloşi şi-au plătit datoriile pentru a nu rămâne în frig peste iarnă. Totuşi, unii se ţin nevinovaţi. "Din 2006, de când sunt eu administrator, stadionul n-a plătit niciodată apa caldă şi căldura. S-a interpretat că este o sponsorizare acordată de CET. Nu i-a oprit nimeni să vină să pună contor pe racord şi să rupă factură, dacă voiau", spune Ovidiu Clonda (foto), administratorul stadionului FC Bihor.

La fel, DJTS a primit căldură doar în urma reconcilierii cu furnizorul. "Am făcut angajamente de plată deşi n-am avut nicio vină. Noi ne-am racordat cu acte în regulă, aveam contor, atât că n-a venit nimeni să-l citească. De aici a apărut diferenţa de plată", spune fostul director al instituţiei, Sorin Buhaş.

Iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă…

De altfel, directorul Cabai ştie că problemele pornesc din curtea sa. "Racordurile puteau fi făcute doar cu ajutorul angajaţilor societăţii. E nevoie de oameni care să ştie când şi ce să facă. Sunt însă lucrări prea vechi ca să mai poată fi găsiţi vinovaţii", zice directorul. În ultimul deceniu, societatea a traversat mai multe etape de restructurare, fiind când parte a CET-ului, când de sine stătătoare, aşa că responsabilii sunt greu de identificat.

Daniel Ţigan (foto), fostul director al Termoficare, spune că, în condiţiile în care fraudele sunt greu de depistat, a încercat să îi verifice măcar pe cei care şi-au anunţat intenţia de racordare la reţea. "Adevărul e că de-a lungul timpului s-au dat avize pentru racordare la reţea, dar nu s-a mai urmărit dacă omul l-a şi pus în folosinţă. Luând la verificat solicitările din ultimii 10 ani, am descoperit mai multe cazuri de consumatori branşaţi la reţea, dar care nu au mai venit să îşi facă contract şi, deci, nu au fost facturaţi", zice Ţigan.

Poliţia termoficării

Cum, cu rare excepţii, majoritatea consumatorilor frauduloşi au fost descoperiţi întâmplător, conducerea societăţii vrea să înfiinţeze o "poliţie a termoficării" care să-i identifice sistematic. În principiu, aceasta va funcţiona în afara societăţii Termoficare. "Vreau să externalizez acest serviciu unor firme dispuse să inventarieze racordurile existente. Nu vreau să existe legături în interiorul sistemului şi să mă trezesc că sunt puse să verifice racordurile frauduloase tocmai persoanele care le-au făcut", spune Cabai.

"Poliţiştii" reţelelor s-ar putea plăti singuri, din sumele recuperate de la ilegalişti. Rămâne de văzut cu cât succes. Pentru că racordurile frauduloase sunt secrete bine îngropate. Şi prea puţini angajaţi ai Termoficare, actuali sau foşti, au interesul să fie scoase la lumină...


CRESC VÂNZĂRILE
5,1%
este procentul cu care a crescut cantitatea de energie încasată iarna aceasta, pe fondul creşterii numărului de clienţi şi a orelor de funcţionare a sistemului, dar şi al diminuării numărului de consumatori frauduloşi


BOALĂ GREA
"Să le facă plângeri penale!"

Rezolvarea problemei consumatorilor frauduloşi, de la cei care se racordează ilegal la reţele până la cei care îşi declară suprafeţe echivalente termic mai mici pentru a plăti mai puţin, a fost trasată ca sarcină prioritară pentru conducerea societăţii de către primarul Ilie Bolojan, care vrea însă şi depistarea vinovaţilor. "Am cerut să identifice toţi consumatorii frauduloşi, să găsească cine i-a branşat la reţea şi să le facă plângeri penale".

Edilul susţine că situaţia e cu atât mai gravă cu cât furtul de apă caldă şi agent termic este plătit de toţi orădenii. "Este inadmisibil ca în vreme ce majoritatea orădenilor depun eforturi să-şi achite facturile, unii îşi permit să nu plătească nimic!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@WinDos
Ai o minte cat o para. Tu vrei sa ne explici ca in cazurile de fata sa se faca exceptie, sa nu se aplice legea, ca doar vor plati paguba creata (ca doar n-or sa ramana fara apa calda). Daca tie iti fura unu masina si ti-o aduce inapoi dupa 10 ani, ce-i zici ? E ok, mersi ca mi-ai adus-o. Si beti si-o bere impreuna.
Postat 22 Aprilie 2015, 03:34 de marius_ro
RACORD JURIDIC FRAUDULOS
Ar fi cazul ca dupa 10 ani in care nu a platit nimic,sa constatati ca fostul sef al cititorilor de la termoficare CORNEA TIBERIU, sotul distinsei doamne OTILIA CIURSAS,jurista de meserie, fiica celebrului NELU CIURSAS, fost director la Apaterm, este racordat ilegal din conducta de agent primar de la CET la casa de pe strada Samuil Micu Klein colt cu strada Cuza Voda. Poate faceti ceva in acest sens domnule director! Inclusiv domnul Bolojan caruia ii place sa dispuna intrarea in legalitate. E interesant sa vedem cum se face.
Postat 21 Aprilie 2015, 16:59 de eutanasiu
Geniu de edil !!!
Edilul crede că înţelege sistemul judiciar din RO, confundând astfel justiţia cu dreptatea !!! Vezi municipalitate să nu trebuiască ca la final de procese să scoţi din buzunar nişte bani, nicidecum să iei !!! Corectă însă abordarea lui Cabai ... şi incomparabil mai realistă !!!
Postat 21 Aprilie 2015, 12:35 de WinDos
vai,vai
E foarte simplu..taiati apa calda si caldura, la trbunal,executare silita ..e simplu nu????????
Postat 21 Aprilie 2015, 11:08 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON