URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2013, 07:40

Hoţie în grup: Devalizare la sucursala BCR Beiuş, cu complicitatea funcţionarilor bancari

Hoţie în grup: Devalizare la sucursala BCR Beiuş, cu complicitatea funcţionarilor bancari ASCUNSĂ. Florentina Hălbac (foto), cumnata "şefului" BCR Beiuş, era considerată persoană de încredere printre subalternii acestuia. Aşa a reuşit să-i păcălească şi să golească conturile prietenei sale, în valoare de peste 100.000 lei. Prinsă abia după ce a "spart" banii, Hălbac a intrat în concediu pentru îngrijirea copilului, s-a retras în satul natal şi pretinde că totul e o invenţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înşelăciune şi abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Acesta sunt principalele acuzaţii aduse de procurorii Parchetului Beiuş celor cinci persoane anchetate pentru dispariţia a peste 100.000 lei din conturile unei cliente a Băncii Comerciale Române din Beiuş.

Ancheta a început în urma unei reclamaţii depuse anul trecut de clienta păgubită, Aneta Sava, care - vrând să-şi cumpere un apartament - se prezentase la bancă pentru a-şi retrage banii, dar a descoperit că mai avea doar... 13 lei!

Hoaţa s-a dovedit a fi chiar buna ei prietenă, Florentina Hălbac, inspector de asigurări Omniasig, al cărei birou funcţiona în incinta băncii. Aceasta a profitat de ignoranţa a patru funcţionari bancari, pentru care a fost suficient faptul că femeia era cumnata directorului sucursalei...

Pe încredere

Povestea devalizării conturilor beiuşencei Aneta Sava a început în 2008, când femeia a acceptat propunerea prietenei sale, Florentina Hălbac, de a investi în aşa-numitele unităţi de fond ale BCR, produse care beneficiau de o dobândă mai mare decât alte instrumente de economisire.

Sava avea deschise pe numele celor două fiice două depozite la BCR Beiuş, în incinta căreia Hălbac lucra ca inspector de asigurări Omniasig, bancă ce era condusă de cumnatul acesteia, Gavril Jute. "Am fost de acord cu propunerea pe care mi-a făcut-o Florentina. După câteva zile, m-a anunţat că banii pe care i-am depus, în total 50.000 lei, au fost transferaţi pentru achiziţia unităţilor de fond, aşa că nu puteam să mă ating de ei timp de 1 an şi 7 luni, să pot beneficia de dobândă", spune Sava.

Un an mai târziu, a decis să mai deschidă încă un cont, de astă dată pe numele său, în care avea să depună în următorii trei ani alţi aproape 50.000 lei, din care 28.000 lei prin intermediul Florentinei, căreia i-a dat în mână, cu promisiunea că se va ocupa ea de formalităţi. "I-am dat banii şi nu i-am cerut niciodată dovada că i-a depus în conturi. Pe undeva, e şi vina mea că am avut încredere în ea", explică Sava.

Cum te fură un prieten

Încrederea pe care a avut-o în prietenă avea s-o coste scump. În aprilie 2012, când a încercat să-şi recupereze banii de la bancă pentru a-şi cumpăra o locuinţă, ia-i de unde nu mai erau! Din cei peste 100.000 lei, câţi ştia că trebuie să i se fi adunat în conturi, nu mai avea decât 13 lei.

Luată la întrebări, Hălbac a pretins că a investit toţi banii ei în unităţi de fond. Pe 3 mai 2012, a semnat chiar şi o declaraţie prin care se obliga să-i restituie în două luni, termenul la care, zicea ea, unităţile de fond puteau fi răscumpărate fără a se pierde dobânzile. "Subsemnata, declar pe propria răspundere că Sava Aneta a avut suma de 100.000 lei în bancă, în încrederea mea, bani pe care i-am investit în produse de fond. Banii plus dobânda se vor restitui până în iunie", se obliga inspectoarea de asigurări.

Precaută şi neîncrezătoare, femeia a înregistrat o convorbire purtată cu Hălbac, în care aceasta îşi recunoştea vina, salvând şi sms-urile prin care aceasta o amăgea că îşi va primi banii ba pe 2 mai, ba pe 26 noiembrie, ori cele în care o roagă să renunţe la ideea de a reclama frauda, asigurând-o în clar că "tot eu îţi voi da banii".

Încercând să afle poziţia băncii, Sava a cerut audienţă la directorul BCR Beiuş, Gavril Jute, cumnatul celei care a înşelat-o, dar bărbatul a trimis-o la plimbare. "Mi-a zis că m-am ras dacă prejudiciez imaginea băncii. Să nu implic banca, ci să rezolv problema cu Florentina. De parcă banii mei nu ar fi fost în bancă", spune Sava. Aşa că, supărată, imediat după discuţie, a reclamat frauda la Parchetul Beiuş, iar apoi şi la conducerea centrală a BCR.

Anchete

Investigaţiile ulterioare dispuse de procurori şi cele realizate de către inspectorii Direcţiei Antifraudă a BCR au confirmat bănuielile Anetei Sava. Ţi anume că, în realitate, Florentina Hălbac nu a achiziţionat unităţi de fond pe numele ei şi nici nu a depus în conturi cei 28.000 lei care i-au fost daţi în numerar de  aceasta. În schimb, pe lângă suma respectivă, a ridicat toţi banii pe care Sava îi avea depuşi în contul personal, precum şi cei din depozitele deschise pe numele fiicelor şi din contul mamei, Etelca Sava, în total 72.591 lei.

Cum a reuşit inspectoarea de asigurări să-şi înşele prietena? Cu complicitatea a patru funcţionari ai BCR Beiuş - Liana Puşcău (consilier clienţi), Florica Pirtea, Damian Cotrău şi Violeta Pituţ (operatori ghişeu). Potrivit raportului inspectorilor BCR, cei patru "au încălcat mai multe reglementări interne ale băncii, efectuând operaţiuni neautorizate şi fără acordul titularilor de cont". Culmea tupeului e că, în 2011, funcţionarii au deschis chiar şi un cont de card pe numele Anetei Sava, dar cardul i l-au dat Florentinei Hălbac, care l-a folosit pentru cumpărături ca şi cum ar fi fost al ei. "Ultimii mei bani, 200 de lei, i-a retras cu o zi înainte să descopăr că m-a înşelat", susţine păgubaşa.

Toţi pentru unul

Verificările băncii, finalizate în noiembrie anul trecut, s-au lăsat cu schimbarea directorului sucursalei Beiuş, Gavril Jute, şi suspendarea din funcţii a celor patru funcţionari, dar şi cu o nouă plângere penală din partea BCR, atât împotriva inspectoarei de asigurări, cât şi a funcţionarilor implicaţi. De altfel, în timpul anchetei, aceştia şi-au recunoscut greşelile, şi anume că i-au dat Florentinei Hălbac banii Anetei Sava fără acordul acesteia, însă au negat că au făcut-o cu rea-credinţă, crezând doar că inspectoarea de asigurări îi va da, la rându-i, clientei băncii.

În ce o priveşte pe inspectoarea escroacă, aceasta nu a aşteptat să fie suspendată. Anul trecut, în august, a rămas însărcinată şi a ţinut-o în concedii medicale până în urmă cu câteva săptămâni, când a născut şi a intrat în concediu de îngrijire a copilului. Iar dacă în faţa prietenei sale recunoscuse că i-a luat banii, în faţa anchetatorilor a dat-o la întors, declarând că a golit conturile la cererea acesteia, doar ca s-o scutească de drumurile pe care ar fi trebuit să le facă la bancă, predându-i ulterior toate sumele.

Cum declaraţiile i-au fost contrazise de mai mulţi martori, anchetatorii i-au propus Florentinei Hălbac să accepte testarea cu aparatul poligraf. Femeia a refuzat testul, iar apoi nu s-a mai prezentat la nicio audiere, trimiţându-le în schimb o adeverinţă medicală potrivit căreia stresul cauzat de audieri i-ar putea declanşa prematur naşterea copilului.

La judecată

Ce a făcut Florentina Hălbac cu atâta amar de bănet încă nu e clar. Vizitată de BIHOREANUL, femeia l-a luat pe "nu" în braţe, refuzând să facă orice declaraţie. "O să văd ce scrieţi şi voi răspunde după", a spus ea.

Nici cumnatul, fostul director al BCR Beiuş, n-a fost mai dispus la explicaţii. Schimbat din funcţie din cauza scandalului, Gavril Jute a ţinut să spună că e ofticat pe BIHOREANUL de când publicaţia a dezvăluit că în urmă cu un an fusese prins de poliţişti beat la volan, ceea ce i-a şi adus o condamnare penală la 8 luni de închisoare cu suspendare. Cât despre furăciunile pe care sora nevestei sale le-a comis sub nasul său, Jute susţine că "s-au luat măsurile necesare", iar când ancheta va fi gata se va afla tot adevărul.

Investigaţiile s-au şi terminat săptămâna trecută, când procurorii au dispus trimiterea în judecată atât a inspectoarei Hălbac, cât şi a celor patru funcţionari care i-au permis escrocheria. Pentru victima lor, însă, aşteptarea continuă, căci paguba o poate recupera abia după finalizarea procesului. Aneta Sava nici nu e supărată într-atât pe fosta sa amică, ci mai mult pe angajaţii băncii, care i-au dat banii Florentinei doar pentru că aceasta era cumnata şefului. Nu de alta, dar prost nu e ăla care cere, ci cel care dă...


ALT CONT, ACEEAŞI METODĂ
Funcţionară cu lipici la bani

După verificările dispuse în dosarul Hălbac şi finalizate în noiembrie 2012, conducerea centrală a BCR a dispus şi un control de fond la sucursala din Beiuş. Noua anchetă internă realizată de către inspectorii Direcţiei Antifraudă,  a scos la iveală încă un caz similar, comis de astă dată chiar de către un funcţionar bancar. Este vorba despre Simona Jurjiu, operator ghişeu, care - profitând de încrederea pe care i-a acordat-o o pensionară din comuna Roşia - şi-a însuşit 50.000 lei din contul acesteia. Femeie simplă de la ţară, bătrâna a lăsat în  totalitate pe seama funcţionarei gestionarea contului său şi, dacă frauda nu ar fi fost descoperită de inspectori, poate că nici nu ar fi ştiut de faptul că banii i-au fost luaţi. În timpul controlului, Jurjiu a returnat toţi banii, însă conducerea BCR a dispus suspendarea sa din funcţie şi a sesizat Parchetul, astfel că procurorii beiuşeni o cercetează acum şi pe ea, sub acuza de înşelăciune şi abuz în serviciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
condamnare
Daca a inceput deja procesul de ce nu au fost condamnati? Sau si ei vor scapa asa cum se intampla in toata tara cu hotii :(. Daca au furat sa plateasca!!!
Postat 18 Noiembrie 2014, 11:54 de Mimi_IO
stim cauza acum :)))) hranim parazitii OBLIGATI nu ca dorim !!
de ce Justitia in Romania nu functioneaza, de ce cetateanul este doar un sclav fara drepturi ! Noi traim intr un lagar la o asemenea ambuscada . Noi suntem OBLIGATI sa hranim ce , parazitii ? daca nici astea nu sunt PROBE duceti va ... , DEMISIA GUVERNUL PONTA ! unde nu exista lege respectata nu exista TARA !! http://lorylex.wordpress.com/2010/08/03/unde-sunt-angajate-rudele-procurorilor-de-la-dna/Unde sunt angajate rudele procurorilor de la DNA? Daniel Marius Morar, procuror sef DNA - sotia, Morar Corina este avocat in Baroul Cluj; Lucian Papici, procuror sef Sectia I DNA - varul primar, Matei Sorin Romeo este executor judecatoresc in Timisoara; Doru Florin Tulus, procuror sef Sectia II DNA - fosta sotie, Tulus Andreea Anamaria este judecator la Curtea de Apel Cluj; Ion Alexandru, procuror militar structura centrala DNA - sotia, Alexandru Mariana este procuror sef sectie la DNA; - fiul, Alexandru Bogdan este avocat stagiar in Baroul Bucuresti; Mariana Alexandru, procuror structura centrala DNA - sotul, Alexandru Ion este procuror militar sef sectie la DNA; - fiul, Alexandru Bogdan este avocat stagiar in Baroul Bucuresti; Manuela Ana Dana, procuror structura centrala DNA - sotul, Grancea Cosmin Mihail este procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti; Cristina Daniela Anghel Dobrescu, procuror DNA Brasov - sotul, Anghel Nicolae este avocat; Adrian Anton, procuror DNA Pitesti - sotia, Anton Elena este judecator la Judecatoria Pitesti; - cumnatul, Sorinel Marin este procuror la DNA; - unchiul, Stancioiu Ion este politist la Politia Capitalei; Horatiu Ovidiu Baias, procuror structura centrala DNA - sotia, Baias Cristina este consilier juridic la Compania Nationala Transelectrica; Romeo Balan, procuror structura centrala DNA - fiica, Balan Roxana Adela este consilier juridic la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor; - sotia, Balan Viorica este grefier la Tribunalul Militar Timisoara; Stefan Balanescu, procuror structura centrala DNA - fratele, Balanescu Mihai este judecator la o Judecatorie; Carmen Doinita Balasoiu, procuror structura centrala DNA - varul primar, Ionescu Relu Florin este avocat in Baroul Bucuresti; Cristian Adrian Berta, procuror DNA Targu Jiu - sotia, Berta Ionela este procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu; Mihaela Besciu, procuror structura centrala DNA - unchiul, Narita Ilie este procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba; - varul, Narita Alexandra Elena este consilier juridic la BCR Asigurari; http://lorylex.wordpress.com/2010/08/03/unde-sunt-angajate-rudele-procurorilor-de-la-dna/
Postat 23 Iunie 2013, 08:24 de justitia e moarta
SESIZARE la PRESIDENTIE si la CURTEA EUROPEANA !!
mai fratilor cum este posibil , SEF departament finante , GADA FINANCIARA, DNA :))) si rudele(sotie,sot fiica, fiu, etc ) Expert contabil , ne lovim de Codul Penal, favorizarea si sustinerea in folos personal :))) ..... voi sunteti NEBUNI cu atatea ilegalitati in INSTITUITILE DE STAT, javreeeee, normal ca aia nu primesc amenzi de la garda financiara chiar dca merita platesc alti fraieri ca asa vrea mafia politica ?!!! Stie Parlamentul European ce face guvernul Ponta !!!! de ce se vand drogurile in ROMANIA, oare de ce :))) nu ati vazut ca VOICULESC nu plateste contributii salaraiale ZEUL IN POLITICA mai bine FURA /se sustrage decat sa plateasca ca e smecher !! ca FINDATIA VOICULESCU sunt sute de nesimtiti care s au sustras si uite asa nu avem SANATATE dar au averi impresionante , RUSINE , focul sa va arda OASELE, NEAM DE INFRACTORI prin GENE :))) si DROGATI :)) , amin !
Postat 22 Iunie 2013, 08:44 de RUSINEEEEEEE
pedepsiti fara mila !!!!!!
Tot ma gandesc saracii oameni de la tara care isi depun agoniseala lor, sau primesc subventii pentru agricultura ce se intampla cu ei ? cine ii apara sau le verifica conturile sa vada daca nu au fost furati?????? Daca nici aici nu ne putem lasa banii atunci unde ?????, vai de noi , am ajuns un popor de nimic , nu stiu ce se va alege de tarisoara noastra.
Postat 21 Iunie 2013, 09:41 de ella
ar trebui controlat si BRD-ul din Oradie
Tot asa se fura si de la BRD din conturile clientilor proshti si plecati in straitatate. Procuratura sa-i caute pe functionarii hotzi cu shefii lor cu tot fura.
Postat 20 Iunie 2013, 18:06 de muchasile
mister
Da cu banii de la APIA ce smecherii se fac? ????
Postat 20 Iunie 2013, 16:55 de mister
NISTE GUNOAIE DE .......
Niste GUNOAIE de ........!.Si punctele sunt prea mult pentru acest neam de hoti ! Auzi tu ! Sa lucrii la banca si sa iei din banii oamenilor . Nu v-as mai face banca in veci ! in Bins ! sa umblati cu banii la ciorap (daca purtati !?).Inca odata rusine pe voi .
Postat 20 Iunie 2013, 10:40 de OBSERVATOR
groapa binjului
hopa. se mai intampla ceva si prin groapa binjului. vaishamar.
Postat 20 Iunie 2013, 08:19 de muncipiu binj
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON