URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Hoţie fără hoţi: Procurorii au lăsat fără vinovaţi dosarul mega-defrişărilor din Bihor

Hoţie fără hoţi: Procurorii au lăsat fără vinovaţi dosarul mega-defrişărilor din Bihor ANCHETĂ ÎN STAGNARE, PĂDURE ÎN "RESTAURARE". O mare parte din cele 9.000 de hectare ale pădurii administrate de Ocolul Silvic Dobreşti a fost încadrată în anul 2009 în gradul I de protecţie, dar aproximativ 4.000 hectare au fost "rase" de hoţi. Direcţia Silvică a început reîmpădurirea zonei care, însă, nu îşi va recăpăta vigoarea decât peste 100 de ani!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De patru ani, dosarul penal deschis pentru anchetarea dezastrului ecologic provocat de defrişările ilegale din pădurile statului aflate în grija Ocoalelor Silvice Dobreşti şi Sudrigiu e pasat de procurorii bihoreni, fără ca vreunul să stabilească un vinovat pentru pagubele de peste 7 milioane de lei.

Ba, dimpotrivă! De curând, Parchetul Bihor i-a scăpat de răspundere pe opt dintre silvicultorii suspectaţi că ar fi închis ochii la tăierile ilegale de copaci. Motivul? Au abuzat de funcţii, dar nu au încălcat legea, ci doar sarcinile de serviciu, astfel, ca urmare a celebrei decizii a Curţii Constituţionale, nu pot fi traşi la răspundere penală...

Au "furat" pădurea

Anchetarea masivelor defrişări a început în 2013, în urma unor controale făcute la Ocoalele Silvice Dobreşti şi Sudrigiu de către inspectorii Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP). Rezultatul verificărilor, prezentat la vremea respectivă în detaliu de BIHOREANUL, scotea la iveală o hoţie generalizată.

În Dobreşti, de pildă, inspectorii au descoperit că hoţii de lemne au doborât peste 4.000 metri cubi de lemn, inclusiv trei rezervaţii preţioase de goruni seculari, păstraţi pentru reproducţie, provocând pagube ce "nu mai pot fi evaluate în întregime". Raportul arăta că jaful a provocat o pagubă de peste 5,9 milioane lei şi s-a produs sub ochii pădurarilor şi din neglijenţa paznicilor, care făceau verificări formale.

Ca exemplu era dat inginerul Cornel Bercea, responsabil cu paza în cadrul Ocolului, care în noiembrie 2012, de pildă, a semnat din pix predarea unui canton, motivând că nu poate intra în pădure întrucât "stratul de zăpadă măsoară 10 cm". Bercea a fost prins cu minciuna, Centrul Meteorologic comunicând inspectorilor că, în realitate, în perioada  respectivă temperaturile n-au coborât sub 10 grade şi n-au existat nici precipitaţii.

Jaf şi în Padiş

Abateri la fel de grave s-au găsit şi în Ocolul Sudrigiu, în pădurile Parcului Natural Apuseni: buşteni marcaţi cu dispozitive false, drumuri anume amenajate pentru hoţi, sute de arbori tăiaţi ilegal de aceştia în cârdăşie cu pădurarii... Potrivit raportului, pe lângă arborii bolnavi, silvicultorii marcau şi exemplare sănătoase, măsluind totodată şi actele, unde consemnau diametre mai subţiri pentru buştenii doborâţi pentru ca apoi să-i poată vinde la preţuri subevaluate.

La sediul Ocolului nu exista niciun registru de evidenţă pentru gestionarea masei lemnoase. În schimb, au fost găsite autorizaţii de exploatare emise pentru parcele unde nu erau permise tăieri, procese-verbale de inventariere semnate de pădurari fără verificări în teren şi contracte de vânzare către firme ale căror patroni au tăiat lemnele şi au plecat fără să plătească, declarându-şi ulterior insolvenţa, dar continuând aceeaşi activitate pe alte firme. Paguba? Încă 1,5 milioane lei.

Dosar din dosar

La solicitarea RNP, Direcţia Silvică Bihor a sesizat Parchetul Beiuş, solicitând tragerea la răspundere a vinovaţilor şi sechestrarea averilor lor, pentru recuperarea prejudiciilor. Plângerea a fost făcută pe numele inginerului Ion Maioru (responsabil cu paza pe întregul judeţ), Mircea Faur (responsabil Regenerare), Ioan Mihiţ (şeful Ocolului Dobreşti), Viorel Groza şi Ioan Herman (şefi de district), ale inginerilor Viorel Fericel şi Cornel Bercea şi pădurarilor Andrei Fericel, Petru Burescu, Dorel Monenciu şi Florian Anca. Pentru furturile din Valea Aleului, procurorii i-au luat în vizor şi pe Mihai Negriţa (tehnician silvic la Ocolul Sudrigiu), Călin Marian (şef de district), precum şi pe pădurarii Augustin Tomuţa, care era şi consilier local în Pietroasa, şi Cristian Vîrciu.

Cercetate separat la început, defrişările ilegale din cele două ocoale au fost reunite în 2014 într-un dosar nou care, însă, nu a fost lămurit nici până azi. Dovada e chiar o ordonanţă de clasare semnată pe 31 martie a.c. de procuroarea Patricia Oros de la Parchetul Bihor. Fără să facă nicio referire la probele administrate în decursul celor 4 ani de anchetă, documentul descrie modul în care dosarul a fost pasat în 2014 de la Parchetul Beiuş la DNA Oradea, de unde pe 7 martie 2016 a fost retrimis la Beiuş "pentru continuarea cercetărilor". După o lună, pe 26 aprilie 2016, a fost preluat la Parchetul judeţean, de unde acum se va întoarce din nou la Beiuş.

Clasări în serie

Iar asta fără ca vreunul din vinovaţi să fie dovedit. De fapt, opt dintre ei (inginerii Ion Maioru, Adrian Bercea şi Viorel Fericel, şeful de district Viorel Groza, pădurarii Andrei Fericel, Petru Burescu, Dorel Monenciu şi Florian Anca), acuzaţi de abuz şi neglijenţă în serviciu, scapă cu totul de răspunderea penală.

Cum a fost posibil? "Mulţumită" vestitei decizii a Curţii Constituţionale din 15 iunie 2016, conform căreia neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unei atribuţii de serviciu este infracţiune doar dacă se realizează prin încălcarea unei legi sau Ordonanţe de Guvern, nu şi prin nesocotirea sarcinilor de serviciu stabilite prin Hotărâri de Guvern sau simple regulamente interne ale instituţiilor.

Totuşi, procuroarea a dispus menţinerea sechestrelor pe averile celor opt silvicultori, dar numai pentru 30 de zile, timp în care, spune ordonanţa, RNP avea posibilitatea să se îndrepte împotriva lor printr-un proces civil, în caz contrar sechestrele putând fi ridicate.

La pas

Cine sunt, totuşi, hoţii din Dobreşti care au provocat o "gaură" de 5,9 milioane lei? În cei 4 ani de anchetă, procurorii nu au reuşit să-i dibuiască, iar acum descâlcirea cazului este lăsată, din nou, pe seama celor din Beiuş. Tot aceştia vor trebui să-i identifice şi pe vinovaţii pentru paguba de 1,5 milioane lei produsă de hoţii din Sudrigiu, dar şi să-i dovedească, dacă pot, pe slujbaşii statului care le-au fost complici: pădurarul Augustin Tomuţa şi şeful de district Viorel Vîrciu, tehnicianul Mihai Negriţa şi şeful de district Călin Marian, care au rămas în aceeaşi calitate de "suspecţi", pentru abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Ce se va întâmpla în continuare e greu de prevăzut, în condiţiile în care dosarul pare să fi stagnat, ba chiar să se fi diluat serios după ce grosul vinovaţilor au scăpat de acuzaţii. E foarte posibil ca şi ceilalţi să aibă aceeaşi soartă. Pădurea oricum nu se mai vede de atâtea uscături...


CONTESTAŢIE
"Aştept părerea juristului"

Ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în dosarul pagubelor constatate la Ocoalele Dobreşti şi Sudrigiu, a fost înregistrată la Direcţia Silvică Bihor pe 10 aprilie, şi, ca atare, conducerea instituţiei mai are doar câteva zile să declanşeze proces civil pentru recuperarea prejudiciului din Ocolul Dobreşti.

Până una alta, Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău, susţine că au înaintat prim-procurorului Parchetului o plângere împotriva soluţiei. "Am contestat soluţia, nu ştiu dacă se va admite, sau nu. Legat de procesul civil, voi avea o discuţie cu un jurist ca să vedem cum e mai bine. Până când ne vom hotărî nu pot să spun nimic", susţine Jurcău. Grea hotărâre...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Un sef de Ocol Silvic, un inginer silvic, un padurar si un paznic de canton, condamnati .Dlor procurori,deci, se poate!!!
Seful Ocolului Silvic Asociatia Obstilor Vaii Putna Vranc ea - Ocolul Silvic Tulnici a fost condamnat la inchisoare cu suspendare sub s upraveghere pentru abuz in serviciu. In plus, instanta i-a interzis ca timp de un an sa mai ocupe o functie de autoritate publica in exercitiul careia a savarsit infractiunea. Decizia luata de magistratii de la Judecatoria Focsani poate fi contestata. Cond amna pe inculpatul Cefalan Gelu, pentru savarsirea infractiunilor de: - abuz in serv iciu (...) la pedeapsa de 1 an inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii exercitari i dreptului de a ocupa o functie la autoritatea publica in exercitiul careia a savarsit infractiunea pe o perioada de 1 an de zile. - abuz in serviciu (...) la pedeapsa de 1 an inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii dreptului de a ocupa o fun ctie la autoritatea publica in exercitiul careia a savarsit infractiunea pe o perioada de 1 a n de zile. (...) contopeste pedepsele de mai sus in pedeapsa cea mai grea de 1 an inchisoare si 1 an inchisoare pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii dreptului de a ocupa o functie la autoritatea publica in exercitiul careia a savarsit infractiune a pe o perioada de 1 an de zile. (...) De as emnea, el nu ar fi intreptins actiunile necesare pentru a asigura integritatea fondului forestier si exploatarea in conditiile legii, desi stia ca se taie si sustrage material le mnos dintr-o zona interzisa. In ceea ce-l priveste pe fiul sau, procurorii aratau ca nici el nu a facut nimic pentru a asigura integritatea fondului forestier pe care il pazea si nici nu ar fi supravegheat modu l in care se faceau exploatarile. Tot el ar fi stiut de noua constructie si ar fi fost de acord cu renovarea desi era interzis. Procurorii aratau ca a cesta i-ar fi determinat si pe ceilalti doi inculpati sa taie 44 de arbori si sa-i duca intr-un loc stabilit si ar fi determinat alte doua persoane sa amplaseze noua constructie in afara zon elor de dezvoltare durabila din ariile naturale protejate. In ceea ce-i priveste pe paznicul de vanatoare si pe padurar, la vremea respectiva se spunea ca cei doi au facut cee a ce li s-a spus. Astfel, cei doi ar fi taiat 44 de arbori, molizi, care nu erau marcati, d esi stiau ca zona din care taie este protejata. Arborii ar fi fost insusiti de cei doi s i dusi intr-un loc stabilit, de unde au fost preluati de alte persoane si folositi la constructi e.
Postat 12 Mai 2017, 08:36 de gimail
penurie de comentatori, desi...
...pe pagina facebook zbarnie dezinformatorii fratilor de la Dobresti, gen : Andrei Cojol, Nelu Sfinx, USL Regiunea...Noi, cei care veghem asupra acestora, le transmitem sa fie cumpatati in afirmatii sau, de ce nu sa se lamenteze cat mai mult, ca zboara porumbeii...Situatia este arhicunoscuta, iar dovezi sunt suficiente!Sa nu uitam de martori! Dezincriminarea CCR-ului nu-i absolva de vina.FAPTA EXISTA!la fel si incadrarea juridica.Sunt parcele in care nu este prevazuta nicio lucrare in amanejament, dar ele sunt rase de pe fata pamantului; de asemenea sunt partizi depasite cu peste 150%..Exista documente....Revenim cu amanunte...Noi nu citim printre randuri!" Din 10 negrii mititei, au mai ramas 11+al 12-lea J ( uda) !
Postat 05 Mai 2017, 08:30 de gimail
helen
nu se vrea sa se stie cine are gater an zona ,la cine era stivuitorul italianului,care la ampuscat pe ala ,cine sant lemnari ,an rogerius ,lemnaru sef este care asi permite toate,misu adica teleptean mihaita
Postat 04 Mai 2017, 10:31 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON