URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2015, 07:43

Hoţi la rafturi. Ce mai fură orădenii?

Hoţi la rafturi. Ce mai fură orădenii? IUŢI DE MÂNĂ. "În majoritatea cazurilor se fură salamuri, brânzeturi, băuturi alcoolice, ţigări şi ciocolată pentru consum, dar se sustrag şi cosmetice pentru comercializare", spune subcomisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor
Hoţi la rafturi. Ce mai fură orădenii? NEBĂGARE DE SEAMĂ. Furturile de pe raft le provoacă marilor magazine pierderi de circa 1% din cifra de afaceri. La un lanţ de hypermarketuri de genul celor din România asta înseamnă circa 10 milioane de euro pe an. "La Carrefour, Auchan sau Profi, furturile sunt o pierdere calculată, care se acoperă prin preţuri. Dar dacă lucrezi la un magazin mic, patronul te pune la plată", spune o vânzătoare.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au gusturi bune, apreciază un salam uscat, o băutură şi ţigară fină, un parfum de marcă, iar unii şi le doresc atât de mult încât nu se abţin să nu le fure!

Numai în prima jumătate a anului în Oradea s-au înregistrat 150 de furturi de pe rafturile magazinelor, dar numărul real e mult mai mare. Spre deosebire de hypermarketurile care dau hoţii pe mâna Poliţiei, micii comercianţi evită procesele şi preferă să-şi recupereze paguba întreit, ori să le tragă hoţilor o mamă de bătaie şi să le dea drumul...

Hoţia la raft

Ce ochiul vede, mâna nu lasă! Conform evidenţelor Inspectoratului Judeţean de Poliţie, dacă în prima jumătate a anului 2014 în Oradea s-au înregistrat 158 de furturi de pe rafturile magazinelor, săvârşite de 172 de persoane, în primele şase luni ale acestui an au fost încheiate actele pentru 150 de furturi, comise de 167 persoane.

Uşoara scădere nu înseamnă neapărat reducerea fenomenului, ci a numărului de reclamaţii făcute organelor legii. Marile lanţuri de magazine precum Kaufland, Carrefour, Auchan sau Profi au o politică strictă în acest sens. Firmele de pază plătite să supravegheze obiectivele raportează toate sustragerile. La intrarea în Jumbo, de exemplu, scrie cât se poate de clar că "fiecare furt este reclamat". Agenţii de pază reţin vinovatul şi anunţă, după caz, Jandarmii sau Poliţia, pentru încheierea actelor premergătoare începerii urmării penale.

Desigur, retailerii nu acceptă să vorbească despre felul în care sunt furaţi. De teamă să nu jignească clientela care ar putea empatiza cu hoţii, în ideea că aceştia fură de foame, comercianţii preferă să păstreze discreţia. "Politica noastră este să nu comunicăm astfel de date", spune politicos, dar ferm, purtătorul de cuvânt al Auchan, Andreea Săvulescu.

Pe cont propriu

În schimb, spre deosebire de hypermarketuri, micile reţele de magazine şi ABC-urile de cartier, unde încă mai funcţionează legea străzii, preferă să nu-şi facă de lucru cu organele statului, aşa că furturile nu ajung în nicio statistică.

Pentru patronul unui magazin de la parter de bloc, drumurile la Poliţie pentru declaraţii înseamnă timp mort şi, implicit, bani pierduţi. De cele mai multe ori, comercianţii se mulţumesc să recupereze prejudiciul şi să-i "suprataxeze" pe cei prinşi în flagrant, pe considerentul că trebuie să mai fi furat şi altă dată şi se cer învăţaţi minte, ca să nu mai încerce niciodată. "Hoţul pe care l-ai mai prins precis te-a furat şi înainte. Dacă reuşeşte, prinde încredere şi vine mai des", spune un patron de ABC.

Neoficial, micile lanţuri de magazine precum Unicarm ori Trei G preferă să pună hoţii să plătească de trei până la de zece ori paguba, după care îi dau drumul. În funcţie de milostenia proprietarului, făptaşul se mai poate alege cu câteva palme peste cap de la agenţii de pază. Chiar şi bătut şi cu banii luaţi, hoţul îşi vede apoi de drum, bucuros că nu a fost dat pe mâna Poliţiei.

Salam, brânză, băutură...

Indiferent de cifra de afaceri, comercianţii se confruntă cu acelaşi gen de sustrageri. "În 80% din cazuri se fură alimente", spune subcomisarul Alina Dinu (foto), purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor. În topul listei se numără salamurile, brânzeturile şi băuturile scumpe, urmate de cosmetice, de la parfum, la vopsea de păr şi lame de ras, iar apoi de dulciuri şi ţigările fine. Pentru agenţii de pază din hypermarketuri regula e clară. "Bunurile puse de client pe bandă sunt considerate ca declarate spre plată, chiar dacă acesta a etichetat ca piersici normale pe cele plate, de trei ori mai scumpe, sau dacă bluza are o etichetă înlocuită cu o alta, care arată doar jumătate de preţ", spune un paznic de hypermarket.

În schimb, bunurile ascunse prin buzunare ori prin geantă sau cele care nu au fost puse pe bandă şi nu au fost plătite sunt considerate ca furate. Există şi o variantă de mijloc, când clientul "uită" intenţionat pe fundul coşului plin cu baxuri de apă plată tocmai un salam sau un parfum scump, iar decizia stabilirii intenţiei de furt rămâne la îndemâna agentului. De regulă, acesta înclină spre a chema Poliţia, pentru că astfel de "accidente" sunt rareori întâmplătoare.

Hoţie, nu foame...

De altfel, la fel se întâmplă şi în magazinele mai mici. "Te fură cei de la care nu te aştepţi: copii care ies cu ciocolăţele în buzunar, oameni de vârstă medie bine îmbrăcaţi care ascund în haină deodorante, ţigări sau whisky, şi chiar bătrânei care, în loc să pună conserva în coş, o ascund în buzunar", povesteşte o vânzătoare. Puşi de patroni să plătească pagubele din salarii de 800 lei, comercianţii nu cred în teoria furtului de subzistenţă. "Foarte rar fură cineva de foame. Majoritatea celor pe care i-am prins aveau bani la ei. Fură că aşa trăiesc mai uşor decât dacă s-ar băga la patron", zice femeia.

Acesta este şi motivul pentru care personalul stă tot timpul cu ochii pe clienţi. "Dacă dai de o figură nouă, care în loc să îşi caute cumpărăturile se uită după angajaţi, e bine să caşti ochii. Decât să ajungi în situaţia penibilă să-l opreşti la casa de marcat ca să-i ceri să scoată marfa din buzunar, mai bine mergi la el de la bun început şi îi spui zâmbind: «Bună ziua, cu ce vă pot fi de folos?». Dacă e om cinstit se bucură că îl ajuţi. Dacă nu, îşi ia un pachet de gumă şi pleacă", povesteşte un vânzător. Nu fără a adăuga: cu sau fără camere de luat vederi, aproape că nu este magazin în care să nu se înregistreze săptămânal măcar două tentative de furt. Nu atât de foame, cât din nărav...


"Luarea unui bun mobil din posesia sau deţinerea altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă"

Codul Penal


TREI PE ORĂ!
80
de furturi sunt raportate zilnic în hypermarketurile din România


NIMIC ÎNTÂMPLĂTOR
Punct ochit, punct lovit!

Angajaţii magazinelor din Oradea spun că hoţii dau rareori lovitura la nimereală. Aceştia îşi plănuiesc paşii cu grijă, pentru a nu fi prinşi. "Cele mai multe furturi au loc de sărbători, când magazinul e plin de clienţi, sau duminica dimineaţă, când vine toată lumea la cumpărături, iar colegii abia apucă să completeze marfa pe raft. Parcă ar şti că-i singura zi din săptămână când nu lucrează firma de pază", spune o vânzătoare din zona centrală.

De aceeaşi părere este şi angajatul unui magazin de cartier din Rogerius: "Nici nu mai ştii ce să crezi. Ca un făcut, hoţii apar tocmai când ai de lucru în depozit şi nu poţi sta cu ochii pe ei. Cred că văd camionul de marfă şi ştiu că nu poţi sta între rafturi pentru că ai treabă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Alta delicatesa.
Vestea buna,asa cum am inteles-o eu din ce scrie mai sus este ca pe aici oamenii nu-si fura caciulile unii de la altii.
Postat 01 August 2015, 17:05 de User anonimizat
ai întzeles. fa, Alinutzo???
Că nu de alta, dar tu eşti când blondă, când brunetă ... :))))
Postat 31 Iulie 2015, 23:22 de ADINA
ALINUTZA,
să ştii că şi angajaţii fură, toţi !!! să îţi explic de ce: că întotdeauna se găseşte un hoţ şi decât să plătească ăilalţi şi să nu ia nimic, mai bine fură fiecare păpică şi gata!!!! dar...apropo: prin Oradea si Bihor nu este niciun viol??? :))))
Postat 31 Iulie 2015, 23:21 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON