URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2012, 08:39

Hoţi la apă: După ani de vorbărie, Prefectura prinde hoţii de apă termală din Felix şi 1 Mai

Hoţi la apă: După ani de vorbărie, Prefectura prinde hoţii de apă termală din Felix şi 1 Mai FURĂ DE-NGHEAŢĂ. Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai a îngheţat, pur şi simplu, în iarna anului 2011. După ce specialiştii au descoperit că fenomenul este cauzat de furtul de apă termală practicat de proprietarii pensiunilor din zonă, primul control făcut săptămâna trecută a şi descoperit câteva exploatări ilegale. În curtea pensiunii Sorelo (dreapta) este una, dar nu singura
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtul de apă termală care a făcut ca în ultimii doi ani lacul cu nuferi din Băile 1 Mai să rămână pe sec a ajuns în sfârşit o prioritate "pe bune" a autorităţilor. Săptămâna trecută, prefectul Claudiu Pop a dispus înfiinţarea unei comisii care să depisteze toate forajele ilegale din zonă, pentru a descoperi cine fură şi pune în pericol dispariţia unei rezervaţii unice în Europa.

Însoţiţi de Poliţie, reprezentanţii a cinci instituţii au controlat pentru prima oară toate pensiunile din Sânmartin, reuşind să obţină şi primele rezultate concrete.

Lac termal îngheţat

În decembrie 2011, naturaliştii de la Muzeul Ţării Crişurilor trăgeau un semnal de alarmă disperat: lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, rezervaţie naturală protejată, era secat şi îngheţat, fapt ce periclita chiar supravieţuirea nuferilor care au făcut celebră staţiunea.

O echipă de scafandri au făcut măsurători în adânc şi au constatat că izvoarele subterane ce alimentează lacul erau moarte. Pentru a-l salva, muzeografii l-au pus pe "respiraţie artificială", pompând în lac apă termală de la un foraj din apropiere. Apoi, pe baza unor studii, au informat autorităţile că scăderea debitului avea drept cauză furtul de apă şi exploatarea iraţională a acestei resurse de către unităţile turistice. "După 1990, monitorizarea exploatării apei geotermale în Sânmartin a scăpat total de sub control, realizându-se după estimările noastre peste 100 de foraje ilegale pentru vile şi pensiuni în Băile 1 Mai şi Felix. Acestea influenţează funcţionarea ecosistemului din aria naturală protejată", arătau specialiştii Muzeului în referatul trimis în februarie 2012 Ministerului Mediului, dar şi forurilor locale şi judeţene. Niciuna dintre autorităţi nu a mişcat, însă, niciun deget ca să prindă hoţii, ci doar au întreţinut o intensă, dar sterilă, corespondenţă pe această temă.

Din martie 2012, nivelul şi temperatura apei au revenit la normal, dar numai pentru scurt timp. La începutul acestei luni, o altă scădere drastică a nivelului apei arăta că izvoarele sunt din nou secătuite. Conducerea Muzeului a cerut din nou ajutor de la Prefectură, Garda de Mediu şi Agenţia de Protecţia Mediului, pentru a opri furtul.

Pe teren

Pe 16 august, prefectul Claudiu Pop a dispus înfiinţarea unei echipe de control care să identifice forajele ilegale. Pe lângă reprezentanţii Prefecturii şi Primăriei Sânmartin, din comisie mai fac parte cei ai Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) şi Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, cu toţii având sarcina să verifice la faţa locului toate pensiunile şi vilele.

În perioada 17-24 august au fost verificate 120 de vile, pensiuni, moteluri şi hoteluri deţinute de persoane fizice şi de firme, cei controlaţi fiind puşi să declare dacă deţin vreun foraj, ce tip de apă extrag (rece sau caldă), dacă au piscine şi ce surse de căldură folosesc, iar la final să semneze pe propria răspundere. Apoi, inspectorii au verificat fiecare colţ al proprietăţii, pentru a găsi aşa-numitele cămine sau alte construcţii care ar putea masca forajele.

Cu acoperire

Descinderile au început anevoios, pentru că mulţi proprietari au fost de negăsit. Chiar şi aşa, primele rezultate au apărut, inspectorii găsind deja patru situaţii de ilegalitate făţişă. Aşa cum bănuiau încă dinaintea declanşării acţiunii, au descoperit că şmecheria cel mai frecvent folosită în furtul de apă termală este obţinerea de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri (ABAC) a unor autorizaţii pentru extracţia de apă rece, după care - sub acoperirea acesteia - au făcut foraje la adâncimi mai mari decât cele autorizate, pentru a ajunge la zăcământul de apă termală pe care apoi îl exploatează fără a mai cere licenţă din partea ANRM. Poate şi pentru că, dată fiind situaţia, nici nu ar fi primit asemenea acord.

Primul dintre cei în curtea cărora a fost găsit un asemenea foraj autorizat pentru apă rece este PFA Dorel Ţărmureanu, care deţine în satul Cordău o vilă cu camere de închiriat şi cu psicină în care, însă, se afla apă termală. Forajul a fost închis şi, pentru că aşa cere legea, controlorii l-au obligat pe proprietar să prezinte analize de laborator pentru a vedea dacă apa extrasă este sau nu geotermală. "Mă conformez", a precizat Ţărmureanu în actul de constatare.

Proprietarul altei pensiuni, Pavel Soane, are tot un foraj autorizat pentru apă rece menajeră, dar foloseşte apă termală atât pentru piscină, cât şi pentru încălzirea vilei, tot fără licenţă de la ANRM. Prins în fapt, bărbatul a pretins nici mai mult, nici mai puţin decât că a nimerit "întâmplător" zăcământul.

Un alt caz a fost depistat la o vilă din cartierul Beverly Hills, proprietate a firmei Agrodumpex SRL. Conform constatărilor inspectorilor, "în curte a fost depistat un foraj nefuncţional, dar nu s-au putut da date privind adâncimea şi caracteristicile acestuia". Proprietarul, care nu avea nici măcar autorizaţie pentru extragerea apei reci, a fost somat să prezinte documentele în baza căruia a făcut forajul, dar evident nu a avut ce arăta.

O altă metodă de "furt", la limita legalităţii, este practicată de unele dintre cele 49 de pensiuni care cumpără legal de la SCT Felix SA apă termală, pentru nevoile proprii, dar care revând o parte din ea altor pensiuni, transformându-se în intermediari. "Noi interzicem furnizarea apei către terţi, dar nu putem controla pe nimeni", spune Teodor Constantin, şef sector exploatare apă geo al SCT Felix. Poate tocmai bazându-se pe asta, proprietarii pensiunii Selina revând o parte din apa cumpărată vecinilor de la pensiunea Sorelo. "Nici nu am ştiut, soţul meu s-a ocupat de asta, dar el a murit. Voi intra în legalitate", a promis reprezentanta pensiunii Selina, Floare Pruncuţ.

02 Serac Doina.jpgHoţi sau nu?

Pentru că instituţiile au competenţe limitate prin lege, dar şi pentru că în afacere sunt implicate prea multe persoane, unele cu "spate", va mai trece ceva timp până când autorităţile vor aplica şi sancţiuni drastice. Motivul îl explică Radu Miron, şeful ANRM Oradea: "Ca să demonstrezi că apa extrasă din sol e termală, este nevoie de analize de laborator, ceea ce necesită timp. Abia după ce hoţul este astfel dovedit, putem ca în baza Legii Minelor să facem plângeri penale, furtul de apă termală fiind pedepsit cu închisoare între 6 luni şi 2 ani".

Aşa stând lucrurile, autorităţile par să prefere sacţiuni mai blânde, date pentru efectuarea de foraje fără autorizaţie de construcţie, faptă pedepsită doar contravenţional, cu amenzi între 1.000 şi 100.000 de lei. "Toţi cei depistaţi fără autorizaţii şi certificate de urbanism vor fi amendaţi pentru nerespectarea Legii 50 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii", spune Doina Serac (foto), consilier la comisia de urbanism a Primăriei Sânmartin.

Chiar şi aşa, prefectul promite că nu va mai tolera nicio ilegalitate. "Vom aplica legea, pentru că zăcământul de apă geotermală e limitat şi de el depinde existenţa atât a rezervaţiei de nuferi termali, cât şi viitorul staţiunilor Băile 1 Mai şi Felix", spune Claudiu Pop. Adăugând că, în caz contrar, singura variantă luată în calcul pentru salvarea nuferilor termali şi păstrarea Băilor ca atracţie turistică este şi mai drastică: raţionalizarea consumului de apă la toate pensiunile şi vilele. Şi-atunci să vezi secetă...


LUCRĂRI DE URGENŢĂ
Rezervaţia din Băile 1 Mai pierde apă prin maluri

Pentru a diminua fenomenul de secare a lacului cu nuferi din 1 Mai, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat săptămâna trecută lucrări de ecranare a unor secţiuni ale rezervaţiei. Concret, lucrările vizează repararea celor două deversoare din zona Perla şi, în aval, spre Ştrandul "Venus", plus impermeabilizarea malurilor pe secţiunea de golire şi pe cea a pragului de dirijare a pârâului Peţa în lac, astfel încât pierderea de apă din lac în sol să fie cât mai mică. Lucrările urmează să fie efectuate în regim de urgenţă, termenul de finalizare fiind 1 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
SPAGAR
VA MIRATI DE CE SE INTAMPLA IN COMUNA SANMARTIN?VA MIRATI CA RAMANEM FARA REZERVATIA UNICA IN EUROPA? VA MIRATI DE SCHIMBURILE SI MANEVRELE CARE S-AU FACUT CU TERENURI IN ACEASTA COMUNA?...NU O MAI FACETI ,PT. CA IN SINMARTIN PRIMAR ESTE POPUS...UN SPAGAR INCOMPETENT.HAI SIXTIR LA D N A
Postat 29 August 2012, 14:32 de POPUSAR
solutie?
gigele, vezi tu, "organele" de control nu sint deloc interesate sa prinda pe cineva, toata lumea stie ca se fura la greu apa termala insa furtul se face cu ajutorul, complicitatea si acordul celor responsabili de control... Asa ca totul e de ochii lumii, ei se fac ca prind pe cineva, mai scrie presa cite ceva si gata, totul se musamalizeaza in pur stil romanesc. Coruptie fara corupti, furturi fara hoti
Postat 29 August 2012, 11:49 de tree
solutie simpla
Cei care controleaza trebuie sa pornească 3-30 minute pompa din foraje si daca temperatura depăseste 20-25 de grade- inseamna ca forajul are legatura neautorizată cu punga termala. Solutie pe loc: 3 roabe de pamant si 1 de beton cu ceva bolovani si fier si acel foraj este inchis definitiv. Sa vezi atunci cum sareau restul pensiunilor sa isi faca acte si sa plateasca taxe.
Postat 29 August 2012, 01:26 de gigel
pt unu :)
Pt "unu" :He,he :nici pe departe :) Chiar daca îi pare..putin rau !Cit despre lista oficiala,probabil ca redactia o are deja :)
Postat 29 August 2012, 00:43 de smurdbihor
pt smurdbihor
hai malin, loveste-ne cu o listuta. vezi sa nu fie aia de la prefect, ca atunci te suspectez ca esti cadru activ la o anumita unitate militara de langa parcul Petofi!!!
Postat 28 August 2012, 22:40 de unu'
Incredibil
Incredibil , Bolojan este atacat pentru că vrea să-i protejeze pe copiii şi bătrânii oraşului de muşcăturile haitelor de câini vagabonzi , dar hoţii din Staţiuni nu sunt atacaţi de nimeni , deşi au distrus lacul cu nuferi - unic în Europa - , habitatul speciei de nufăr nymphea lotus. Am ajuns să protejăm tot ce este vagabond , iar valoarea reală , specia de plantă unică în Europa , nu interesează pe nimeni. Ce bine ar fi ca în loc de parcuri , grădini , lacuri cu nuferi să admirăm haitele de câini vagabonzi cum ne fac viaţa mizerabilă. Unde eşti tu justiţie coruptă ?
Postat 28 August 2012, 19:07 de Incredibil
Hoţie flagrantă
Numai în Romania autorităţile şi organele abilitate ( procurorii , poliţiştii ) sunt atât de eleganţi şi cuviincioşi cu hoţii. Auzi , cel de la control l-a pus pe hoţ să promită că va duce apa la analiză de laborator !!! Ce ţară de *. Adică tu ca autoritate stai la discuţii cu hoţii care distrug fauna şi flora acestei Ţări. Stai la discuţii cu toţi hoţii şi burtoşii din staţiune care de ani de zile fură apa termală şi distrug şansa copiilor şi generaţiilor viitoare de a se bucura de beneficiile apei termale. În loc să se fi dus procurorii şi organele penale şi să dispună arestarea preventivă a hoţilor pe 30 de zile , precum şi să-i oblige la plata în solidar a daunelor provocate către stat ( vezi daunele provocate lacului cu nuferi ) , organele abilitate s-au dus la hoţi cu capul aplecat , cu vorba bună şi cu rugăminţi. Ce dacă nu este pensiunea deschisă , în acest caz se intră cu forţa , deoarece există suspiciunea realizării unei infracţiuni. Numai că în Bihor de mult nu există justiţie , deoarece DNA , DIICOT şi celebra Curte de Apel Oradea veghează ca hoţii şi infractorii să trăiască în linişte. Bravo procurorilor , pe săracii ţărani i-aţi pus să jure pe biblie că nu au votat de două ori , dar pe cei care distrug două staţiuni milenare , pe adevăraţii hoţi nici cu gândul nu i-aţi deranja.
Postat 28 August 2012, 16:58 de Hoţie flagrantă
lista rusinii
Lista celor care consuma legal sau ilegal apa termala este mult mai lunga ..Dar este ok ca au inceput sa "le taie macaroana".. ps:In curind va voi lovi cu o listuta,voi verificati restul :))
Postat 28 August 2012, 16:51 de smurdbihor
RADIESTEZISTII
AU DAT CU NUIAUA PANA A REZONAT LA APA CALDA, DAR EI NU VOR SA RECUNOASCA ... TIN SECRET !!!!!!!! NUIELELE LE-AU LUAT DE LA NUIELE - VESTITUL LOCAL ORADEAN, ALIAS THE BRIDGE !!!!!!!!
Postat 28 August 2012, 16:01 de A
PECHINEZUL
SE SCALDA IN FLUVIUL GALBEN....YANTZI
Postat 28 August 2012, 15:48 de A
PECHINEZUL
IN CE APE SE SCALDA?
Postat 28 August 2012, 15:42 de A
LASA
CA O SA PLATEASCA GENERATIILE CE VIN !!!!!!!!!!!
Postat 28 August 2012, 15:41 de A
praf in ochi
ati scris in articol ca sint peste 100 de foraje.de unde stiti daca ati verifica 3-4.totiau forat pt. apa rece chipurile si acum veti opri si amenda 3-4 si 97 salut! ce ridicoli puteti fi.toate pensiunile din 1mai fura apa termala-alegria,perla.........si mai cite de care stie si tov.serac. si miron.
Postat 28 August 2012, 13:57 de felix andronescu
adio apa termala
Punem pariu ca in maxim 5 ani se va pune lacat pe baile felix si 1 mai pt ca turistii vor trebui sa si aduca apa termala de acasa? \"Organele\" de control sint mina in mina cu toti afaceristii din statiune dar las ca o sa importati apa de la unguri. Toata lumea stie ca se fura dar dau din umeri. RRomanica
Postat 28 August 2012, 13:15 de adio
scarbit de tara asta
Dar a lui Seremi unde fac PDL isti cu familiile si prietenii jacuzi de ani de zile. (ex. Filip, Petrut etc.)
Postat 28 August 2012, 12:26 de ofticat
bvm,
ATI VERIFICAT SI PENSIUNEA LUI MIRCEA POPA DE LA ELECTRICAAAAAAAA ORADEA ?????????????????????? OARE??????
Postat 28 August 2012, 12:14 de ryuy
FOARTE BINE!
Si mai erau pe aici indivizi care ziceau ca numai si numai seceta e de vina si ca e normal ca in anumite momente ale anului sa fie mici probleme :))))))))))). BRAVO D-le PREFECT! Din pacate asa suntem noi romani. Ne doare in c*r de ditamai statiunea care e o MARCA a orasului, sau de o rezervatie unica. Sa mearga pensiunea mea bine ma, sa am bani de gratarele si motorina in BemVeu-meu-veceu.
Postat 28 August 2012, 10:40 de oradean
titlu
Traim, din pacate, intr-o tara de cretini, condusa de si mai mari cretini. Doar ca acesti cretini, sunt si hoti si incompetenti... vai de capul nostru!
Postat 28 August 2012, 09:38 de -_-
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON