URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2014, 13:46

Hoţ în sutană: Preotul reformat din Uileacu de Munte a vândut până şi pământul de sub biserică!

Hoţ în sutană: Preotul reformat din Uileacu de Munte a vândut până şi pământul de sub biserică! DUPĂ EL POTOPUL. În ciuda revoltei populare, preotul Orbán Zoltán (medalion) refuză să plece din casa parohială, chit că deja a golit-o pe jumătate, demontând inclusiv soba de teracotă construită de enoriaşi
Hoţ în sutană: Preotul reformat din Uileacu de Munte a vândut până şi pământul de sub biserică! DUPĂ EL POTOPUL. În ciuda revoltei populare, preotul Orbán Zoltán (medalion) refuză să plece din casa parohială, chit că deja a golit-o pe jumătate, demontând inclusiv soba de teracotă construită de enoriaşi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reformaţii din Uileacu de Munte sunt în fierbere. Fostul lor paroh, preotul Orbán  Zoltán, a călcat în picioare poruncile biblice pe care le propovăduieşte de mai bine de 25 de ani şi a vândut pe ascuns întreaga avere a parohiei.

"Dracu' o mai văzut aşa preot. Să fure, să înşele şi să mintă atâta...", spun cu obidă enoriaşii care l-au dat pe Orbán pe mâna poliţiştilor şi îi cer un singur lucru: să plece! Doar că părintele nu vrea.

"Ne-am săturat"

2,4 milioane lei. Aceasta e paguba lăsată de fostul paroh. "A vândut până şi terenul de sub biserică şi  grădina casei parohiale. Tot. N-a mai rămas nimic", a povestit BIHOREANULUI Sipos Mihály, unul dintre cei mai vechi membri ai Consiliului parohial. Dezastrul a fost descoperit anul trecut, când oamenii s-au trezit cu un orădean venit să parceleze grădina lăcaşului de cult. "Ne-a zis că Orbán  a luat bani cu împrumut şi a lăsat ca garanţie terenurile bisericii. Cum preotul n-a plătit datoria, terenul i-a rămas lui", explică Sipos.

Speriaţi, oamenii s-au plâns la Protopopiatul Reformat Bihor, iar noul proprietar a fost chemat să prezinte actele prin care se înstăpânise pe teren. "Când omul a aflat că preotul Orbán i-a dat hârtii semnate în fals, întâi a zis că va reveni să discute problema. Apoi, după o săptămână, a revândut terenul", spune Sedevi Imre, şi el membru în Consiliul Parohial.

Ulterior, cercetările comisiei bisericeşti au scos la iveală că preotul vânduse nu doar terenul din intravilan, ci şi 31 de hectare din extravilan, teren agricol, plus clădirea fostei grădiniţe din sat, unei firme patronate chiar de... el. Căci parohul era şi patron de croitorie! "Era acolo un atelier. Când l-am întrebat ce se întâmplă cu clădirea, a zis că doar a închiriat-o. De fapt, o vânduse, iar acum firma e şi în faliment şi nu-i putem face nimic", zice Sedevi. Iar asta nu e tot, căci Orbán a "măritat" până şi acoperişul de cupru de pe biserică, în cârdăşie cu câţiva ţigani căldărari, care au "reciclat" apoi metalul, transformându-l în cazane de fiert ţuică şi ceaune, vândute pe bani buni în piaţă.

Ce a făcut preotul cu atât amar de bănet? "Numai el ştie. Se aude că ar fi dat în patima jocurilor de noroc. Oamenii l-au văzut într-un cazino, la El Dorado, în Oradea. Juca la poker. Apoi a fost şi în excursii în străinătate. Toate astea costă", explică Vasile Bódi, un enoriaş.

Dezbrăcat de sutană

Chemat astă-toamnă în faţa Comisiei de disciplină a Protopopiatului, Orbán n-a avut nicio explicaţie digerabilă, motiv pentru care, pe 29 octombrie, a fost găsit vinovat pentru "demoralizarea enoriaşilor, încălcarea jurământului, administrare defectuoasă, respectiv înstrăinare abuzivă a proprietăţii bisericeşti".

Acuzaţiile i-au adus şi o sancţiune pe măsură: comisia i-a suspendat dreptul de a sluji în biserică pe trei ani, l-a pus să predea parohia şi locuinţa de serviciu şi să restituie paguba. "Problema este că nici nu ştim exact care-i prejudiciul. Din ce am văzut, lipsesc şi obiecte de cult, două tractoare, utilaje agricole, mese, scaune. Inventar nu putem face, pentru că nu ne pune la dispoziţie actele", spune preotul Bereczki András, preşedintele Comisiei.

Orbán s-a retras în concediu medical, iar apoi a contestat sancţiunea în instanţă, cerând în paralel şi suspendarea aplicării acesteia. Primul din cele două procese are termen în iunie, dar cererea de suspendare i-a fost deja respinsă pe 26 martie, aşa că ar trebui să se supună. Numai că nu se lasă dus...

Izgonire amânată

Revoltaţi că nu vrea să predea casa parohială, pentru a lăsa loc altui preot, credincioşii au ieşit în stradă, acum două duminici, după slujba de seară. Înarmaţi cu fluiere şi pancarte, 50 de enoriaşi s-au strâns în faţa casei parohiale, cerându-i să plece. "Lasă predica, fă-ţi bagajul!", "S-a terminat răbdarea, părăseşte parohia!", "Pleacă, hoţule!", strigau oamenii. Degeaba: preotul îşi luase soţia şi copiii de cu dimineaţă şi a plecat într-o vizită de familie, strategică, în Cetariu. La fel a procedat şi joia trecută, când preşedintele Comisiei de Disciplină l-a înştiinţat că va demara procedurile de evacuare şi i-a cerut să-i predea inventarul bunurilor din proprietatea parohiei, pentru a întocmi procesul verbal de predare.

Drept urmare, sătui de obrăznicia părintelui, la fel ca enoriaşii, membrii Consiliului Parohial au sigilat uşile şi geamurile locuinţei, precum şi poarta casei parohiale. "Din ce am reuşit să vedem pe geam, a împachetat nu doar lucrurile personale. A scos lustre, mobilier, a demontat soba de teracotă - bunuri care nu îi aparţin. Vom apela la un avocat şi la un executor judecătoresc şi îl vom evacua forţat. Aşa ceva n-am întâlnit în viaţa mea!", a spus Bereczki, cerându-şi scuze de la credincioşi pentru comportamentul confratelui, care întăreşte încă o dată adevărul zicalei "Fă ce zice popa, nu ce face el".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ghinion
... noah... daca nu o intrat cartea ... :-))
Postat 15 Aprilie 2014, 18:44 de Boris
Vezi ca faci confuzii.....
Reformatii nu au preoti si nici sutane, stimata doamna Gal. Au niste "conducatori" de turma, cel mai mare din parcare e Tokes, care ia invatat cum se fura, aveti grija ca imediat se plange la UE pt caz de discriminare si etc, sa fure cat pot mai mult, numai asa e pot lamuri enoriasii lor de beneficiile reformei in cadrul Bisericii.
Postat 15 Aprilie 2014, 00:17 de POPA POPILOR
oastea.... lu' toches
N-a facut si asta plangere ca e persecutat, "discriminat", "asuprit", deranjat, etc de catre Statul Roman ?
Postat 15 Aprilie 2014, 00:08 de pusta falitilor
amator
un control D N A la toate parohiile, numai ca se teme satane
Postat 14 Aprilie 2014, 22:50 de sanyi
FURT
SI PREOTUL REFORMAT DIN ARPASEL ESTE IN ACEIASI SITUATIE
Postat 14 Aprilie 2014, 18:39 de TILE
din gasca !
Asta e tot din gasca lui Tokes * !!! O sa strige acum si el ca este persecutat in Romania si vrea in HUNgaria !!!
Postat 14 Aprilie 2014, 15:09 de ORBservatorAntena3ia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON