URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2011, 08:18

Hoţ cu bun-simţ: Patronul unei firme rent-a-car şi-a recuperat o maşină furată cu ajutorul... infractorului!

Hoţ cu bun-simţ: Patronul unei firme rent-a-car şi-a recuperat o maşină furată cu ajutorul... infractorului! ACASĂ. În timp ce duba lui Adrian Preda este acasă de mai bine de o lună, pe site-ul Poliţiei Române apare şi acum ca fiind în urmărire generală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patronul firmei orădene rent-a-car Madrian Construct a reuşit o performanţă rară. Adrian Preda, căruia o bandă de hoţi i-a furat anul trecut două maşini, un Logan şi o dubiţă Iveco, a reuşit să-şi recupereze utilitara chiar cu ajutorul unuia dintre hoţi.

Mai mult decât atât, individul cu pricina, Lucian Silaghi, a plătit până şi cheltuielile pentru ca dubiţa, aflată în custodia Poliţiei germane din oraşul Weiden, să fie adusă la Oradea.

Hoţi şi recuperatori

Adrian Preda a rămas fără cele două maşini anul trecut, în luna septembrie. "Erau trei indivizi, Petru Maliţa, Marius Nicoruţ şi Lucian Silaghi. Au închiriat maşini pe numele de Maliţa şi Nicoruţ, după care nu mi le-au mai adus înapoi. De la mine Loganul şi un Iveco, iar de la Cornel Hoble, patronul clubului Heat, un Mercedes E Klasse. Dar, din câte ştiu, mai aveau şi alte reclamaţii", relatează afaceristul.

Povestea furturilor a fost relatată în toamna anului trecut şi de BIHOREANUL, mai ales că cei trei hoţi erau apropiaţi ai firmei de pază Super Security, iar în urma incidentelor oraşul a devenit un câmp de bătaie între grupările de interlopi. Asta fiindcă, pentru a-şi găsi maşinile, Preda şi Hoble au apelat la recuperatori din anturajul grupului Liberty, adică din tabăra adversă.

Maliţa a fost adus chiar de Preda în parcarea ERA Shopping Park, cu momeala că ar avea un pont pentru o nouă maşină, pe care hoţul a înghiţit-o imediat. În parcare, însă, nu-l aştepta doar Preda, ci şi cinci recuperatori care, după cum a povestit la vremea respectivă Maliţa, l-au sechestrat şi bătut. "Au venit mai mulţi, cu un Audi A6, şi am luat-o la fugă. Preda a ieşit cu pistolul şi a început să strige să mă opresc, că mă împuşcă, fiindcă e de la Poliţie. M-au urcat într-o maşină şi m-au dus la Livada, unde m-au bătut ca să le spun unde sunt maşinile", a povestit atunci Maliţa BIHOREANULUI.

Şi furat, şi la răcoare

Scandalul s-a lăsat cu dosare penale atât pentru Maliţa, Nicoruţ şi Silaghi, acuzaţi de furt calificat, cât şi pentru Preda, pus sub învinuire şi chiar reţinut 24 de ore pentru sechestrare de persoane. "Îmi ziceau ăia "Becali de Bihor", că şi el a fost arestat pentru un incident similar", spune amuzat patronul firmei de închirieri, care neagă însă că hoţul ar fi fost bătut ori ameninţat cu pistolul.

În plus, invitată la Poliţie pentru recunoaşteri din grup, aşa-zisa sa victimă a dat-o cotită, indicând, în trei rânduri, trei persoane. "Culmea e că, înainte să mă reţină pe mine, s-au dus mascaţii peste un prieten de-al meu, cel pe numele căruia era maşina cu care m-am dus în parcarea ERA. Căci Maliţa, când i-au arătat poza, a zis: "El a fost". L-au luat la 6 dimineaţa, l-au trântit mascaţii la pământ, l-au dus la Poliţie, iar după o oră şi-au cerut scuze şi l-au trimis acasă. Omul nici nu ştia despre ce este vorba", îşi aduce aminte Preda.

Întâlnire la Real

În final, dosarul deschis pe numele lui Adrian Preda a fost clasat. Cel al hoţilor, însă, se află şi în prezent la Poliţie, iar dintre maşinile date în urmărire, niciuna nu a fost găsită de oamenii legii. Hoble şi-a răscumpărat Merţanul prin intermediari chiar de la hoţi, în schimbul a 2500 de euro, iar Preda şi-a găsit dubiţa Iveco acum, tot "prin forţe proprii". Culmea, chiar cu ajutorul unuia din membrii bandei care i-au furat-o, Lucian Slaghi.

Maşina, dată furată prin Interpol de Poliţia Română, a fost oprită pe o autostradă din apropierea oraşului german Weiden în octombrie anul trecut. La volan se afla Silaghi, care se întorcea spre România încărcat cu mărfuri în valoare de peste 300.000 de euro furate din Franţa. Poliţiştii germani l-au reţinut pe orădean, care ulterior a fost închis pentru furt în închisori din Germania şi Franţa. "Eu m-am întâlnit cu el în urmă cu aproximativ o lună, la hipermarketul Real. M-am certat cu el şi i-am cerut să-mi spună unde-i maşina. A fost surprins că nu mi-am recuperat-o până atunci", povesteşte Preda.

Din nou acasă

Pentru a-l împăca, Silaghi l-a ajutat pe păgubit nu doar cu transportul dubiţei din Weiden până acasă, ci i-a plătit şi cheltuielile de pe drum. "A plătit el tot", spune afaceristul, mulţumit de afacere. Singura lui supărare este faptul că, deşi poliţiştii germani îl aşteptau de aproape un an să-şi ridice maşina, cei din Oradea nu i-au zis până acum nimic. "Mi s-a spus că s-a comunicat Poliţiei române despre faptul că mi s-a găsit dubiţa. Mie, însă, nu mi-a spus nimeni nimic!", acuză el.

Poliţiştii dau, însă, vina pe birocraţie. "Noi am făcut toate demersurile pentru a găsi autorii furturilor şi autovehiculele dispărute. Maşinile au fost date în urmărire prin Interpol şi am purtat corespondenţă şi cu Poliţia Weiden. Am fost informaţi abia în luna august despre faptul că maşina respectivă este acolo. Am solicitat informaţii despre documentele pe care proprietarul trebuie să le prezinte acolo pentru a recupera vehiculul, însă nu ni s-a mai răspuns. Oricum, bine că a găsit-o", spune adjunctul şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş.

În schimb, culmea ironiei, ofiţerul atenţionează că afaceristul ar fi avut obligaţia să informeze Poliţia în momentul în care şi-a recuperat maşina. Nu de alta dar, fiind dată în urmărire prin Interpol, dacă va ieşi cu ea din ţară, riscă să fie reţinut cu dubiţă cu tot. Doar e încă furată...


SCANDAL DUPĂ SCANDAL
Urmărire cu săbii prin centru

BIHOREANUL a relatat în detaliu, în toamna anului trecut, scandalul provocat de faptul că cei doi patroni păgubiţi de banda de hoţi au recurs la recuperatori pentru a-şi găsi maşinile furate. În urma incidentului din parcarea ERA Park, fostul patron al firmei Super Security, Mihai Gabor, zis Grecu, şi interlopul Romulus Markovics, zis Neguş, capul clanului ţigănesc, au vrut să se răzbune, ieşind cu săbiile în mâini în centrul Oradiei, ziua în amiaza mare, pentru a tăbărî asupra lui Costi Mărie şi a prietenului acestuia, luptătorul Alexandru Lungu, pe care îi considerau vinovaţi pentru bătaia încasată de Petru Maliţa.

Altercaţia s-a terminat atunci fără violenţe, doar cu o reclamaţie depusă la Poliţie de Costi Mărie, pentru ameninţare, nesoluţionată până azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da
CE BINE-I STA TARANULUI LANGA DUBA.....SOFER ADEVARAT CU 2 CLASE
Postat 29 Septembrie 2011, 11:40 de Dulap
vai de noi
ce economie mai vrem!! parazitii sociali mai mult de 80% , vai de capul nostru auzi romani!!! mizeri umane fura cei din sistem, fura clanurile, fura romii ce mai esti obligat sa nu mai construiesti nimic, mai bine dormi.
Postat 29 Septembrie 2011, 08:40 de banii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON