URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2011, 09:50

Holocaust canin

Holocaust canin FOAME CU COLŢI. Abandonaţi de stăpâni, maidanezii supravieţuiesc scotocind în gunoaie după mâncare. "S-au obişnuit cu oamenii, nu se tem de ei, dar când nu găsesc mâncare pot deveni agresivi. Avem reclamaţii de la orădeni care spun că animalele au sărit să le ia plasele din mână", spune Mircea Stejărean, funcţionar la Primărie
Holocaust canin PRIETENI FIDELI. Specialiştii spun că, dacă sunt bine îngrijiţi, câinii comunitari se ataşează puternic de noul stăpân pentru că, spre deosebire de exemplarele de rasă, au resimţit lipsa unui cămin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă oraşul ar cădea pradă unei catastrofe, ei ar scăpa. Sunt adaptabili, rezistenţi şi se înmulţesc cu spor. Statisticile municipalităţii arată că, la ieşirea din iarnă, numărul câinilor comunitari din Oradea a crescut dramatic.

"În primele două luni din acest an, numărul reclamaţiilor referitoare la maidanezi s-a dublat faţă de finele anului trecut", spune Mircea Stejărean, funcţionar la Primărie. În premieră pentru România, municipalitatea vrea să rezolve problema radical, prin introducerea obligativităţii sterilizării câinilor. Cu sau fără stăpân...

Invazie canină

Reclamaţiile au ajuns la un număr record. Primăria, Poliţia Comunitară şi asociaţia SOS Dogs înregistrează zilnic 30 de sesizări cu privire la câinii comunitari. "Anul acesta, s-au ridicat din stradă la cererea orădenilor 77 de câini, dar reclamaţiile vin în continuare", spune Mircea Stejărean, şef de birou la Direcţia Tehnică a Primăriei.

Sesizările provin din toate zonele oraşului: Onisifor Ghibu, Sovata, Vaporului, Nufărului, Bernard Shaw, Tudor Vladimirescu, Grădinarilor, Meşteşugarilor, Calea Aradului, Clujului, Tuberozelor, parcurile Olosig şi Seleuşului.

Orădenii reclamă de la grupuri de doi câini până la haite de opt, nouă sau zece, cum ar fi cele din Salcâmilor, Seleuşului sau Andriţoiu. "Oamenii cer ridicarea câinilor, îngrijoraţi că ar putea fi atacaţi, dar am avut şi cazuri de agresiuni efective", zice Stejărean. Funcţionarul aminteşte cazul unei femei care a fost alergată de o haită în zona Sovata şi cel al unui bărbat care, atacat de un maidanez pe strada Tuberozelor, s-a ales cu pantalonii sfâşiaţi.

X Files

În ambele cazuri câinii au fost ridicaţi de angajaţii Fundaţiei SOS Dogs şi duşi la adăpostul din strada Coriolan Hora. "În adăpost câinele este deparazitat şi sterilizat, după care, dacă nu este adoptat, îl eliberăm. Cei agresivi rămân închişi. Cu vremea se calmează sau sunt eutanasiaţi", spune Attila Varga, şeful hingherilor SOS Dogs.

Lunar, din oraş sunt ridicaţi circa 120 de câini şi totuşi numărul lor continuă să crească. Dintre cei prinşi, cam 60 sunt luaţi acasă de orădeni, 20 sunt adoptaţi în străinătate, iar cei rămaşi sunt fie eliberaţi, fie eutanasiaţi, deoarece sunt grav bolnavi sau agresivi.

08 Carol Lazar.jpgFundaţia adăpostea săptămâna trecută cam 400 de câini. Numărul celor liberi e însă mai mare. Estimările SOS Dogs arată că dacă în toamnă pe străzile oraşului trăiau cam 400 de maidanezi, acum numărul a urcat undeva la 600. "Ne confruntăm cu un val de câini noi. Şi nu e vorba de pui, ci de exemplare de 2-3 ani", afirmă Carol Lazăr (foto), directorul SOS Dogs. Singura explicaţie ar fi că animalele mature sunt abandonate de stăpânii care nu le mai vor. "Noi am sterilizat majoritatea câinilor comunitari din oraş, dar acum apar exemplare nesterilizate, care nu mai au trecut pe la SOS Dogs", spune Carol. Din cei 22 de câini prinşi marţea şi miercurea trecută, 13 nu erau sterilizaţi. Semn că nu au crescut pe străzile orădene...

Abandon profitabil

Carol Lazăr spune că abandonul este şi o afacere. "Incinerarea unui singur exemplar costă 10 euro plus TVA, dar pe lângă asta mai plăteşti anestezia, eutanasierea şi altele. Or, dacă iei 20 de câini într-o dubă şi îi laşi pe câmp, te costă doar transportul", zice directorul, sugerând că animalele fără pripas sunt aduse la Oradea din alte zone. Mai mult, e convins că patrupedele sunt abandonate chiar de cei puşi să le adune.

"Acum două săptămâni, o firmă a ridicat câinii din Sânmartin la comanda Primăriei comunei. Tot atunci, o dubiţă abandona câini lângă Sântandrei. Nu cred că-i o simplă coincidenţă", spune directorul. SOS Dogs va cere Direcţiei Sanitar Veterinare Bihor să verifice ce s-a întâmplat cu câinii adunaţi din Sânmartin şi să ia măsuri împotriva firmei dacă i-a debarcat pe câmp, legea privind protecţia animalelor prevăzând pentru asemenea contravenţii amenzi între 1.000 şi 1.500 lei. Dar n-a fost încă nimeni prins...

Să fie sterilizaţi!

Pentru a stopa înmulţirea maidanezilor, municipalitatea vrea să promoveze în premieră un proiect de hotărâre a Consiliului Local care să permită sterilizarea tuturor câinilor mai mari de şase luni. Astfel, chiar şi abandonate, animalele nu s-ar mai putea înmulţi.

"Cine nu vrea să îşi sterilizeze câinele, va plăti o taxă. Din aceşti bani Primăria va plăti pentru sterilizarea câinilor ridicaţi din oraş", spune Diana Birău (foto), director adjunct al Direcţiei Juridice. Vor fi scutiţi de taxă doar orădenii care dovedesc cu acte că sterilizarea pune în pericol viaţa câinelui sau care primesc de la Asociaţia Chinologică o adeverinţă că sunt proprietari de canisă, iar exemplarele se reproduc controlat.

În plus, în termen de un an, toţi câinii vor fi microcipaţi, iar informaţiile vor fi stocate într-o bază de date comune. Astfel, orice patruped părăsit va putea fi identificat rapid. Proiectul de hotărâre va intra în dezbatere publică în cursul acestei luni, pentru a ajunge pe masa aleşilor locali în cursul lunii aprilie.

Reprezentanţii municipalităţii cred că sterilizarea va rezolva pe cale naturală problema maidanezilor în doar câţiva ani. Înainte să pună stăpânire pe străzi şi să domine oamenii...


"De 20 de ani tot eutanasiem pe câini şi tot nu am rezolvat problema. E clar că nu e o soluţie. Ori omori absolut toţi câinii vagabonzi ori n-ai făcut nimic. E de ajuns să scape 50 de câini ascunşi de orădeni şi într-un an se înmulţesc la loc, pentru că au mâncare din belşug la gunoaie"

Carol Lazăr


INVAZIA CANINĂ
4.000
de căţei pot apărea în doar patru ani dintr-o singură pereche de câini nesterilizaţi


ADOPTĂ UN CĂŢEL
Ia-mă acasă!

Reprezentanţii SOS Dogs spun că zilnic sunt adoptaţi 3-5 câini. "Familiile preferă să ia în adopţie pui. Cu câinii mai mari şi mai răi ne-au ajutat foarte mult firmele de pază, care i-au luat ele", spune Carol Lazăr, directorul SOS Dogs.

Pentru a stimula adopţia, municipalitatea vrea să asigure pe viitor noilor proprietari consultaţii medicale gratuite şi facilităţi la achiziţionarea de vaccinuri. Orădenii care doresc să ia acasă un căţel o pot face direct de la adăpostul din strada Coriolan Hora sau prin intermediul site-ului www.sosdogs.ro.


VOCEA STRĂZII

Credeţi că a crescut numărul câinilor vagabonzi în oraş? Care consideraţi ar fi soluţia pentru ei?

02-Kovacs-Rozalia.jpgDa, din păcate numărul lor e tot mai mare. În zona Ioşia e plin de ei şi nu ştiu ce se poate face. Iubesc câinii şi cred că orădenii ar trebui să adopte mai mulţi dintre ei.
Kovacs Rozalia, 66 ani, pensionară

Nu prea cred că ar fi mai mulţi, iar dacă sunt nu ştiu care ar fi soluţia pentru ei. Mie îmi plac câinii şi nu cred că aş fi de acord să fie cu toţii sterilizaţi.
Lucian Curcă, 21 ani, student

02-Carmen-Coita.jpgDa, e clar că sunt mai mulţi câini pe stradă. Nu ştiu ce soluţie ar fi pentru ei, dar ar trebui duşi de pe străzi pentru că sunt periculoşi. Întotdeauna îmi e teamă când îi văd în haite.
Carmen Coita, 21 ani, vânzătoare

Nu mi se pare că s-au înmulţit câinii din oraş. Oricum, le trebuie un loc în care să fie îngrijiţi. Orădenii ar trebui să-i ia şi ei acasă, pentru că SOS Dogs nu e suficient.
Daniela Borbei, 39 ani, profesoară

02-Marusca-Bogdan.jpgDin punctul meu de vedere sunt mai puţini câini decât în trecut. Mi se pare că cei de la SOS Dogs au făcut o treabă bună şi ar trebui să continue cu acţiunile de sterilizare.
Bogdan Maruşca, 23 ani, student

Nu am urmărit situaţia din oraş, nu ştiu dacă s-au înmulţit. Oricum soluţia nu este în niciun caz să-i ucidă, ci să-i ia pe toţi de pe străzi şi să-i adune într-un singur loc.
Florian Varga, 72 ani, pensionar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
SOS DOGS For LIFE
SOS DOGS for life. The best animal lovers on the town. Love Dogs and the dogs is loving you.
Postat 10 Februarie 2012, 18:19 de tedy
pt. karton
Am impresia ca vrei sa spui ceva dar nu ti-ai gasit articolul potrivit! Acel cuvant nu este apanajul sau licenta unui singur eveniment, oricit de tragic a fost acesta. Iar faptul ca tu sustii ceva anume nu face din acel lucru un adevar absolut - mai sunt si alte opinii, unele chiar calificate. sa-ti mai dau un (bas latin holocaustum, du grec holokaustos, de holos, entier, et kaustos, brûlé) Dans l'ancien Israël, sacrifice religieux où la victime, un animal, était entièrement consumée par le feu ; la victime ainsi sacrifiée. Sacrifice sanglant exécuté dans un but religieux. Ensemble des persécutions, des sévices et des exterminations dont les Juifs furent les victimes de la part des nazis entre 1939 et 1945. (En ce sens, prend souvent une majuscule.) [→ génocide.] Massacre, grande destruction de personnes, de choses, inspirés par une idéologie. 1a sacrifice consumed by fire 2a thorough destruction involving extensive loss of life especially through fire <a nuclear holocaust> 3a often capitalized : the mass slaughter of European civilians and especially Jews by the Nazis during World War II —usually used with the b : a mass slaughter of people; especially : genocide
Postat 05 Martie 2011, 08:34 de ady
pt.ady
HOLOCAUST ENCYCLOPEDIA" AUSCHWITZ-BIRKENAU
Postat 04 Martie 2011, 18:59 de karton
pt. karton
HOLOCÁUST, holocausturi, s. n. 1. (În antichitate) Jertfă adusă zeilor, în care animalul sacrificat era ars în întregime. ♦ Fig. Ofrandă, sacrificiu. 2. Ucidere (prin ardere) a unui foarte mare număr de oameni. [Pr.: -ca-ust. – Var.: olocáust s. n.] – Din fr. holocauste. Sursa: DEX '98
Postat 04 Martie 2011, 17:49 de ady
metafora dura
cred ca titlu articolului este foarte dur, cred ca in vocabularul limbii romane se gasesc alte metafore nu exact cuvantul" HOLOCAUST"
Postat 04 Martie 2011, 14:16 de karton
da
Evident ca ar exista niste bune practici instauratesi reprezentantii SOS dogs, sau voluntari ar putea efectua niste verificari o data la 6 luni sa zic. Daca nu ingrijesti decent cainele ti se poate retrage scutirea si platesti si o amenda de 500 ron sa zic.
Postat 04 Martie 2011, 12:05 de flavius
titlu
Foarte buna ideea ta, Flavius. Doar ca, animalul trebuie sa fie tratat cum se cade, nu doar sa il iei pe post de obiect pentru a scapa de niste bani la stat.
Postat 04 Martie 2011, 11:12 de -_-
masuri bune
De ce nu ofera primaria o scutire de impozit pe casa, pt oradenii care adopta un catel si se obliga sa il pastreze printr-un contract? Cred ca sunt multe persoane in varsta care ar prefera sa ingrijeasca un catel si sa fie scutiti de impozit. Se pot face verificari pe urma daca cainele e bine ingrijit sau daca nu a fost abandonat. etc
Postat 04 Martie 2011, 11:04 de flavius
titlu
Sunt 100% sigur ca nemernicii din localitatiile din imprejurimile Oradiei se ocupa cu lucruri de genul, strang cainii de pe strazile lor si ii lasa pe camp undeva pe langa Oradea. Nu vi se pare ciudat ca daca faci un drum pana la Timisoara sau Clu, sau spre alte orasej, sa vezi atatia caini pe marginea drumului? Astept ziua in care se infiinteaza si isi va face treaba Politia Animalelor!
Postat 04 Martie 2011, 11:02 de -_-
asa se face
foarte bine si sa ia exemplu si alte primarii din tara asta. eu i-as steriliza in primul rand pe stapanii care isi lasa cainii sa se imperecheze cu maidanezi.
Postat 04 Martie 2011, 10:59 de marius
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON