URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2018, 08:05

Hoaţă la ghişeu: O funcţionară a BRD din Oradea s-a "servit" din conturile clienţilor băncii timp de 5 ani

Hoaţă la ghişeu: O funcţionară a BRD din Oradea s-a 'servit' din conturile clienţilor băncii timp de 5 ani BUNI DE PLATĂ. Conducerea BRD a despăgubit cei doi clienţi lăsaţi fără economii de angajata Agenţiei din Rogerius, concediată imediat după descoperirea furturilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de 5 ani, o funcţionară a Băncii Române de Dezvoltare - Agenţia Rogerius, a dijmuit lună de lună conturile unor clienţi, băgându-şi în buzunare o sumă imensă, de peste 750.000 lei, din economiile oamenilor.

Aşa reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Oradea pe numele Marinei Ignătescu, pentru delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani, acuze pe care femeia, între timp concediată, le şi recunoaşte, promiţând că va înapoia banii furaţi... "în limita posibilităţilor".

Atenţie, se fură!

Potrivit rechizitoriului întocmit anul trecut de procurorii DIICOT, orădeanca Marina Ignătescu a fost angajată la Agenţia din Rogerius a Băncii Române de Dezvoltare în 1992, pe funcţia de consilier client retail şi de operator ghişeu universal, având printre sarcini deschiderea şi închiderea de conturi bancare, constituirea ori lichidarea de depozite, încasarea şi eliberarea de numerar, emiterea de carduri şi transferurile de sume intra şi inter-bancare.

Reclamaţiile împotriva funcţionarei au fost făcute de conducerea băncii în toamna anului 2013, ca urmare a unor sesizări formulate de doi clienţi ai agenţiei care au descoperit că din conturi le lipsesc sume foarte mari de bani. Prima a fost o orădeancă plecată la muncă în străinătate în octombrie 2013, care s-a trezit cu o "gaură" în cont de 72.600 euro. O lună mai târziu a urmat-o un orădean căruia îi lipseau peste 400.000 lei.

Câte-un pic

Demarate iniţial de procurorii Parchetului Oradea, continuate din 2014 de colegii lor de la Parchetul Bihor şi finalizate de cei de la DIICOT Oradea, cercetările au scos la iveală că afacerile penale ale Marinei Ignătescu au început în 2009, când aceasta a început să "ciupească" din conturile unei alte familii de orădeni - formate din soţ, soţie, fiu şi noră - care aveau depuşi la BRD 400.000 lei.

"În perioada 23  iunie 2009 - 30 aprilie 2012, inculpata a întocmit în fals un număr de 28 de acte bancare cu ajutorul cărora a reuşit delapidarea unei sume totale de 362.390 lei, o parte din sumă fiind ridicată în numerar de la ghişeu, iar restul de la diverse ATM-uri din Oradea", se arată în rechizitoriu.

Furt din furt

Ulterior, când oamenii au cerut ca banii să le fie transferaţi la o altă bancă, unde puteau beneficia de dobânzi mai atractive, femeia a intrat în panică şi a încercat să acopere "gaura" cu bani din conturile altor doi clienţi. Noile furturi le-a comis în perioada martie 2012 - iulie 2013, dar nu numai ca să returneze banii luaţi iniţial, ci delapidând pentru sine încă 288.340 lei, pe care i-a cheltuit în interes personal.

Ca să nu fie descoperită, de fiecare dată când lua din conturile acestor ultimi doi clienţi, sumele le depunea într-un cont deschis pe numele surorii sale, de unde îi scotea ulterior, folosind diferite ATM-uri din oraş. "În perioada 12 septembrie 2012 - 10 iulie 2013, inculpata a întocmit în fals un număr de 32 de depuneri în contul surorii sale", se arată în actul de acuzare.

În proces

În timpul anchetei declanşate pe numele Marinei Ignătescu, BRD şi-a despăgubit clienţii prejudiciaţi de către aceasta, plătindu-le inclusiv dobânzile aferente sumelor sustrase, concomitent constituindu-se parte civilă în dosarul acesteia pentru a recupera paguba ce depăşeşte 750.000 lei (422.001 lei plus 74.554 euro).

Prejudiciul a fost asumat de Ignătescu, care încă în cursul anchetei a recunoscut acuzele ce i-au fost aduse, angajându-se totodată ca "în limita posibilităţilor să repare prejudiciul". Anul trecut, procurorii DIICOT au dispus trimiterea ei în judecată pentru o salbă de infracţiuni grave, care ar putea s-o trimită după gratii chiar şi pentru un deceniu: 113 fapte de fals în înscrisuri, 107 fapte de delapidare, 154 acte de acces ilegal la un sistem informatic, 154 de operaţiuni financiare frauduloase şi 32 de acte materiale de spălare de bani.

Procesul, care a început în luna octombrie a anului trecut, se judecă la Tribunalul Bihor, unde fosta funcţionară încearcă să convingă instanţa să-i dea o pedeapsă cât mai blândă. Conform zicalei că o greşeală, odată recunoscută, în parte este iertată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
un rebut genetic
niste rebuturi genetice lucreaza in acele banci, ti-e mila sa arunci cuvintele in nisip noroi cand stai de vorba cu angajatele si angajati banci! niste specimene dejectii umane!
Postat 22 Februarie 2018, 09:40 de User anonimizat
o practica reala - banii dispar din cont, fiti vigilenti si voi!
pe langa faptul ca angajatele brd sunt niste nesimtite si trateaza clientii cu nasul pe sus si fara pic de interes sau respect > agentia centru si nufaru mai ales (nu raspund la telefonul fix, spun minciuni si baliverne ca sa motivele intarzierele lor de servicii, lucreaza cu lehamite, etc), cred ca este o practica reala in rândul acestei banci sa fure sistematic din conturile clientilor. acest lucru l-am banuit si observat si eu anii trecuti, motiv pentru care din toamna anului trecut am trecut cu cardul la alta banca. daaaa, oameni buni, feriti-va de acesti hoti, fiti mai vigilenti si urmariti-va cu atentie cheltuielile din cont. s-ar putea sa aveti surprize de cel putin 100 roni pe luna lipsa.
Postat 21 Februarie 2018, 20:14 de roger
ACOLO AJUNGE
si protejata dihoreanului pe nume Luluta Plagiuta . Adica la STRIMTOARE CU GRATII
Postat 21 Februarie 2018, 15:05 de BESTIA666
Inexplicabil
Cum sa iei bani in numerar din casieria bancii, fiind functionarul bancii? Avea cumva acces la casierie? Casiera nu a vazut? Seful agentiei nu a observat?
Postat 21 Februarie 2018, 10:18 de adevarat
Alin
Banca este un cuvant inventat, un simbol, imagine, o cladire goala fara oameni. Fara un alt cuvant tot inventat numit angajat cladirea ramane goala, un alt cuvant inventat job "loc de munca" are scopul de a recompensa la sfarsit de luna cu un alt simbol numit "bani" pe vecinul tau angajat. Dar el acum are puteresa sub simbol sa imprumute bani, el devenind banca. Cuvintele sunt inventi, voi trebuie doar sa crezi in ele.
Postat 21 Februarie 2018, 09:48 de mmdaniel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON