URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2011, 08:26

Hoaţa fără vină: Funcţionara Finanţelor Publice care a furat de la colegi 40.000 de lei, iertată!

Hoaţa fără vină: Funcţionara Finanţelor Publice care a furat de la colegi 40.000 de lei, iertată! VACANŢĂ PRELUNGITĂ. Până la încheierea concediului de creştere a copilului, Mira Violeta Vesa (foto) e suspendată din funcţie şi, ca atare, nu poate fi cercetată disciplinar. Profitând de lege, femeia şi-a prelungit vacanţa de la 2 la 3 ani, declarându-şi copilul cu nevoi speciale, şi urmează să revină la serviciu doar luna viitoare. E liberă s-o facă, din moment ce Parchetul nu i-a dat nici măcar o amendă administrativă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de mai bine de doi ani, o funcţionară a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, responsabilă să vireze salariile pe cardurile funcţionarilor, şi-a tras "comision" din tranzacţiile făcute. Mira Violeta Vesa şi-a pus banii astfel procuraţi sieşi în cont, rotunjind prin aceeaşi metodă şi veniturile soţului, Valentin Vesa, angajat tot la Finanţe.

În urma anchetei declanşate de conducerea DGFP, s-a descoperit că între noiembrie 2006-octombrie 2008, Vesa şi-a însuşit aproape 40.000 lei. Femeia a fost dată pe mâna procurorilor, pentru delapidare, dar surpriză: anchetatorii au dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că de vină ar fi fost, de fapt, modificările frecvente ale programului de calculator!

Premiul inventat

Manevrele Violetei Vesa au fost descoperite în urma unei sesizări făcute pe 9 martie 2010 de o fostă salariată a Finanţelor, Iuliana Sălăjan. Femeia a observat pe fişa fiscală cu veniturile pe anul precedent că ar fi primit un premiu de 492 lei, bani pe care, însă, ea nu i-a încasat. Căutând explicaţia, a aflat într-un final că, de fapt, pentru suma respectivă, în statul de plată din calculator era inserat în dreptul numelui ei contul de card al Violetei Vesa, inspector la Serviciul Financiar, cea care întocmea listele cu plăţi, făcea viramentele către angajaţi şi le întocmea şi fişele fiscale anuale pentru calculul impozitelor.

Vesa, care era în concediu de creştere a copilului din decembrie 2008, revenise la serviciu în martie 2009 doar cât să întocmească fişele fiscale. Suficient, însă, pentru a înlocui în calculator contul bancar al Iulianei Sălăjan, despre care ştia că nu mai lucra la Finanţe şi, ca atare, nici nu avea de unde să afle dacă primise sau nu vreo primă.

Chemată pentru lămuriri de şefa sa directă, Florentina Dragomir, Vesa a pretins că a greşit fără intenţie şi, ca să prevină un scandal, a returnat banii Iulianei Sălăjan. Atât doar că superioara sa a început să verifice mai multe tranzacţii, descoperind că incidentul nu era singular, motiv pentru care a cerut declanşarea unei anchete administrative.

Furtişaguri "de vacanţă"

Echipa de control a verificat toate statele de plată ale DGFP din 1 ianuarie 2006 până pe 31 decembrie 2009, confruntând sumele din listele de plăţi lunare cu extrasele de cont ale salariaţilor. Totodată, a fost verificată şi corespondenţa dintre salariile trecute în contractele de muncă şi cele înscrise în statele de plată, precum şi pontajele, inclusiv pentru salariaţii care din diverse motive au plecat între timp din instituţie.

Aşa s-a aflat, de pildă, că în septembrie 2008 Vesa şi-a virat în contul de salariu 1.324 lei, ca rest de plată aferent lunii august, deşi n-ar mai fi avut nici un leu de încasat. După o lună, şi-a alimentat cardul cu prime de vacanţă aferente anilor 2005-2006, în valoare de 1.246 lei, care se cuveneau în realitate unei foste angajate, Leontina Vidican, plecată din ţară. Inspectorii au mai descoperit că în 2007 şi 2008 Vesa a încasat alţi 4.190 lei ca "avans prime de vacanţă" în numele unor colegi din Beiuş, Valea lui Mihai, Salonta, Marghita şi Aleşd. Şi asta nu e tot!

Viramente în familie

Verificând toate tranzacţiile către contul Violetei Vesa, inspectorii au mai descoperit că între noiembrie 2006-octombrie 2008, când a intrat în concediu de creştere a copilului, femeia  şi-a umflat salariile aproape lunar. În mai 2007, de exemplu, când la lichidare ar fi avut de luat 753 lei, ea şi-a virat în cont 2.806 lei. În iulie şi-a transferat 2.575 în loc de 175 lei, iar în ianuarie 2008, deşi nu mai avea niciun leu de luat, şi-a alimentat cardul cu 2.232 lei.

Femeia n-a uitat nici de soţul ei, Valentin Vesa, inspector la Compartimentul de verificare a achiziţiilor publice, căruia între februarie-iulie 2008 i-a alimentat contul cu 11.139 lei, deşi acesta ar fi trebuit să încaseze doar 4.873 lei. Violeta i-a suplimentat veniturile cu salarii "umflate" şi cu stimulente inventate, chiar şi pentru luna iunie, când bărbatul fusese suspendat din serviciu, la cererea sa.

"Din greşeală în greşeală"

Potrivit inspectorilor, Vesa a provocat o pagubă totală de 41.716 lei, bani care i-au fost imputaţi atât ei, cât şi soţului. Chemată în faţa şefilor pentru a da explicaţii, femeia a început să plângă şi să ameninţe cu sinuciderea, pentru ca în final să susţină că totul ar fi fost o... greşeală pe care nu şi-o poate explica. "Totul a pornit de la o simulare, iar când mi-am dat seama a fost târziu. M-am dus apoi din greşeală în greşeală", a susţinut funcţionara.

Soţul, în schimb, a pretins că nu ştia nimic despre manevrele femeii, iar despre sumele încasate în plus pe cardul său crezuse că, de fapt, reprezentau salariile consoartei. "Nu am avut cunoştinţă că soţia mea şi-ar fi însuşit sume necuvenite. Mi-a spus că va vira în contul meu salariul pentru că avea descoperire de card pe contul ei şi, dacă şi-ar fi virat salariul acolo, i-ar fi luat banca. Ca urmare, pentru a putea folosi banii, am fost de acord să-i vireze pe cardul meu", a susţinut Valentin Vesa.

Explicaţiile nu au fost înghiţite nici de inspectori, nici de şefii instituţiei care, anul trecut, pe 9 septembrie, au strâns probele într-un dosar pe care l-au înaintat Parchetului Oradea, solicitând tragerea lor la răspundere.

Vinovat e... programul!

Soţii Vesa au returnat paguba, fără să conteste concluziile anchetei administrative, sperând astfel să-şi îmbuneze şefii pentru a scăpa de consecinţele penale. Ceea ce, culmea, s-a şi întâmplat! Căci, după un an de cercetări "asidue", pe 19 septembrie 2011, anchetatorii au stabilit că celor doi soţi nu li se poate imputa nimic. În rezoluţia dată de procurorul Teofil Ilisie, bărbatul nici măcar nu mai e pomenit, iar femeia a fost absolvită pe motiv că, atenţie, a deturnat banii instituţiei pentru a nu face "plăţi necuvenite unor persoane"!

În opinia procurorului, femeia doar "a utilizat eronat aplicaţiile unui program de calculator", adică a inserat în listele de salarii din calculator sume suplimentare altor persoane şi, pentru a remedia problema, "şi-a trecut contul bancar personal în programul de salarizare", transferând astfel banii respectivi în propriul cont. Conform halucinantei rezoluţii a procurorului, ulterior Vesa voia să scoată banii "cu scopul declarat să-i depună la casieria unităţii". Doar că n-a făcut-o ani în şir, ca să nu mai vorbim că putea, la o adică, repara "greşeala" tot din tastatură, ştergând sumele greşite şi scriindu-le pe cele cuvenite în mod real. Anchetatorului nu i-a mirosit nici faptul că femeia nu a returnat banii imediat şi din proprie iniţiativă, ci doar după ce a fost prinsă, deşi el însuşi a specificat în rezoluţia de NUP că "Vesa a procedat la repararea prejudiciului după ce i s-a comunicat rezultatul controlului de către DGFP".

Ca atare, fapta Violetei Vesa a fost considerată că "nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni", şi că "a adus o atingere minimă valorilor sociale apărate de lege, motiv pentru care aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ este îndestulătoare". Şocant, însă, în finalul documentului nici măcar această sancţiune n-a mai aplicat-o, Ilisie stabilind subit că... "nu este necesară".

Cale întoarsă

Contactată de BIHOREANUL, Violeta Vesa a refuzat orice discuţie, declarându-se în continuare "prea afectată". "De ce trebuie să scrieţi despre povestea asta? Nici nu sunt în stare să vorbesc, e prea greu", a zis femeia, repetând că n-a făcut decât o "greşeală".

03 Ioan Mihaiu.jpgPe de altă parte, şeful DGFP, Ioan Mihaiu (foto) s-a declarat nemulţumit de soluţia procurorilor, catalogând-o ca "revoltătoare" şi anunţând că o va ataca la conducerea Parchetului Oradea.

Solicitat şi el să-şi explice decizia, procurorul Teofil Ilisie a rămas fără argumente, declarând doar că, fără a face verificări suplimentare, a luat de bună propunerea poliţiştilor care făcuseră cercetările. "Soluţia s-a luat la propunerea poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor, care au făcut cercetările. Prejudiciul a fost recuperat, iar făptuitoarea nu are antecedente penale", a spus Ilisie.

Culmea e că, la scurt timp după implicarea BIHOREANULUI, fără să mai fie nevoie de nicio plângere, soluţia de NUP i-a şi fost infirmată, tocmai pentru că a fost considerată nelegală de către şefa Parchetului Oradea, Simina Goia, care a cerut reluarea cercetărilor. "Vom reanaliza probele", a comentat, sec, procurorul Ilisie. Poate, de această dată, va vedea şi dincolo de caraghioasa "eroare" a unui calculator care se încăpăţâna să vâre bani doar în anumite conturi...


ADEVERINŢĂ CU SCANDAL
Uite angajatul, nu e angajatul

Deturnarea banilor de salarii nu e primul scandal în care a fost implicată Violeta Vesa. Potrivit unor surse din DGFP Bihor, femeia a fost suspectată acum 4 ani că a emis o adeverinţă de salariat falsă pentru o cunoştinţă de la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi de Vânătoare, care a folosit-o apoi pentru a obţine un credit bancar mai mare decât cel pe care l-ar fi putut accesa cu salariul real, mult mai mic.

Frauda a fost descoperită după ce angajatul ITRSV a omis să plătească ratele, iar banca a solicitat Finanţelor să-i pună poprire pe salariu. Vesa şi-a recunoscut şi atunci vina, dar cazul a fost îngropat deoarece datornicul s-a grăbit să returneze creditul.

Ca urmare, atunci când conducerea DGFP a cerut adeverinţa în original, pentru ca în baza ei să poată reclama falsul la Poliţie, oficialii băncii n-au mai răspuns solicitării. Normal, doar îşi recuperaseră banii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
curat *
romanul e nascut judecator. da sentinte defintive cu usurinta cu care...ragaie. dezgustator!
Postat 21 Octombrie 2011, 12:19 de mircea chirila
chiar se poate!!
\"Doua formulare \"cod 010\" (010 (cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1; vi le da inspectorul fiscal) completate\" as vrea sa stiu de ce FINANTELE ORADEA ne obliga sa mergem la XEROX si nu ne da formulare cine se afla in spatele FIRMEI?
Postat 14 Octombrie 2011, 07:41 de ciudat de trist
hoatza dracului !!!!!!!!!!!!!!
Sper ca toata lumea sa isi aduca aminte de acest nume si sa nu o mai angajeze niciunde nici pe ea si nici pe sot ,hotii dracului !!!!!!!!!!!! iar procurorul ar trebui dat afara pentru incompetenta si anchetat pentru o posibila mituire din partea sotilor Vesa pentru ca este extrem de dubioasa decizia lui !!!!!!!!!1
Postat 13 Octombrie 2011, 19:47 de dan
Hoaţa fără vină: Funcţionara Finanţelor Publice care a furat de la colegi 40.000 de lei, iertată!
Hoaţa fără vină: Funcţionara Finanţelor Publice care a furat de la colegi 40.000 de lei, iertată!ASTA ESTE IN TOATA ROMANIA,ne meritam soarta ca suntem un neam de miei,ace pensionar nevoias care are pensie de 5-600ron daca da o declaratie gresita la finante automat e bintuit de statul roman si fara mila ...iar astia care au aici relatii acolo un nepot pot fura pe rupte pt ca ....fac ce vor si cum vor...pina ce nepotismul e la moda in aceasta tara pina atunci....tot miei ramanen...
Postat 13 Octombrie 2011, 14:11 de pip
BRAVO
Felicitari justitiei romanesti. Dupa cum se observa....dragi concetateni...putem fura la nesfarsit....justitia e de partea noastra si ne acopera!!!!!!! Tot acelasi verdict dat de justitie ca si in cazul functionarei de la Directia Muncii....care a furat peste un miliard de lei din banii de alocatii.FELICITARI
Postat 13 Octombrie 2011, 09:51 de Oradean
O hoata a furat de la niste hoti....
I-a ,,dijmuit'' nitel....stia ea (doar erau colegi !) ca aia nu merita toti banii pe care ii primeau !
Postat 13 Octombrie 2011, 09:09 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON