URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Decembrie 2010, 11:20

Hărnicie la dărnicie

Hărnicie la dărnicie NEOBOSIŢI. Sub deviza "Faceţi binele întotdeauna, rău niciodată!", preoţii-călugări de la Biserica Duminica Tuturor Sfinţilor din Ioşia Nord organizează vizite bilunare la groapa de gunoi a oraşului, unde împreună cu tinerii din parohie oferă hrană şi haine pentru cei mai săraci dintre săracii oraşului. În plus, o dată pe lună, îi aduc pe sărmani la Liceul Don Orione pentru a face un duş şi a lua o masă caldă. Lună de lună, de 7 ani, fără întrerupere...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi mai discret decât răul, care totdeauna se vede şi se face auzit cu uşurinţă, binele există. Şi, dacă de cele mai multe ori în legătură cu preoţii - primii chemaţi să facă binele - se crede că trebuie să faci ce zic ei, nu ce fac ei, sunt totuşi numeroşi slujitorii Bisericii ale căror fapte sunt totuna cu spusele lor.

De Crăciun, BIHOREANUL vă prezintă cele mai frumoase pilde de preoţi şi biserici al căror devotament în facerea de bine se simte nu doar acum, în ajunul praznicului, ci zi de zi, fără încetare, aşa cum îndeamnă învăţătura creştină: Faceţi bine şi daţi, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, iar răsplata voastră va fi multă.

Spiritul Crăciunului

03 Laurentiu Lazar.jpgDacă până şi ateii încearcă măcar în ultima lună a anului să facă fapte bune, creştinii se străduie cu atât mai mult. Pentru Episcopia Ortodoxă, spune consilierul de asistenţă socială, părintele Laurenţiu Lazăr (foto), apropierea Naşterii Domnului e un prilej de a-i îndemna pe credincioşi să fie mai darnici ca oricând: "Pentru a doua oară organizăm în aceste zile campania "De Crăciun adoptă un suflet", scopul fiind să colectăm cât mai multe ajutoare pentru persoanele cu handicap locomotor şi neuromotor, atât de la enoriaşi, cât şi de la firme precum Selgros".

În acţiune sunt angrenate parohiile orădene din Ioşia Nord, părintele Roman Pintea din Velenţa, părintele Florian Gudea din centru şi parohia din Livada de Nojorid. "Acţiunea e coordonată de Asociaţia Filantropia, de pe lângă Episcopia Oradiei", precizează părintele Laurenţiu, şi vizează ajutorarea a peste 50 de persoane cu handicap.

Cu Dumnezeu pe bicicletă

Crăciunul nu e, însă, singura perioadă când preoţii dau ajutor, binefacerile fiind făcute tot anul. Între cele mai de seamă exemple, consilierul aminteşte munca preotului Ioan Mitraşca din Ioşia Est, care împreună cu preoteasa îngrijeşte o tânără ţintuită la pat, dar şi copii de grădiniţă ai căror părinţi n-au unde-i lăsa în vacanţe. "Vrednic e şi părintele Roman Pintea, care a înfiinţat un centru de îngrijire a bătrânilor în Velenţa, ori părintele Gheorghe Nemeş, care la Biserica Albastră dă o masă pentru 30 de săraci din Rogerius".

Şi în restul judeţului, preoţii desfăşoară o muncă de laudă. La Delureni, parohia îngrijeşte 10 tineri cu handicap mintal, la Chiraleu alţi 7, iar la Girişu de Criş şi Rontău parohiile sunt implicate în şcolarizarea copiilor romi. În plus, Episcopia are un program prin care în serii de câte 30-40, sute de copii sunt duşi în tabără, vara, la Mănăstirea Izbuc.

Deşi percepută adesea ca puţin atentă la schimbare, Biserica Ortodoxă a început şi în Episcopia Oradiei să adopte metode moderne de atragere a credincioşilor în filantropie. "În toamnă am organizat cu Facultatea de Sport un tur ciclist Oradea-Cluj, să strângem fonduri pentru Centrul de scleroză multiplă. Anul viitor acţiunea va avea loc în Bihor", spune părintele Laurenţiu.

Uzina de caritate

Preotul recunoaşte că ortodocşii iau exemplu de la greco-catolici, care sunt "foarte bine organizaţi". Şi are perfectă dreptate. La nivelul Episcopiei Greco-Catolice funcţionează Asociaţia Caritas Eparhial, distinsă anul trecut cu Premiul Donatorilor din România, având 8 departamente pentru fiecare gen de activitate şi fiind un model de eficienţă. "Anul trecut, Caritas Eparhial a adunat pentru binefacere 100.000 de euro, iar anul acesta, deşi e criză, peste 300.000 de euro", spune părintele Olimpiu Todorean, preşedintele asociaţiei.

"Bunul cel mai de preţ al organizaţiei sunt oamenii, cei 12 angajaţi şi 125 de voluntari. Medici, profesori, ingineri, studenţi, oameni simpli, tineri şi vârstnici, care oferă o parte din timpul lor pentru a face, din iubire, ceva pentru aproapele lor. Deviza noastră e cuvântul lui Iisus redat de Matei: Orice faceţi pentru fraţii Mei mai mici, faceţi pentru Mine!", spune părintele Olimpiu. Interesant e că doar 83 voluntari sunt catolici, 21 ortodocşi, 14 protestanţi, iar 7 aparţinând altor denominaţii.

Deşi cifrele par reci, spun multe despre dăruirea voluntarilor. Departamentul de asistenţă socială şi cel medical au îngrijit peste an 120 de familii, ajutându-le cu hrană, haine, rechizite şcolare şi materiale de igienă, dar şi cu peste 300 de ore de consiliere pentru înţelegerea în familii şi găsirea unor locuri de muncă. La asta se adaugă susţinerea programului Masa Caldă pentru 30 de persoane, zi de zi, şi îngrijirea în spitale şi la domiciliu a 450 de bolnavi, în peste 4.000 de ore de voluntariat. Departamentul de strângere de fonduri, plus cel economic, au strâns de la credincioşi şi sponsori, dar şi din veniturile atelierului de croitorie şi ale Librăriei Gutenberg, aproape 200.000 lei, sume care, adăugate donaţiilor din Italia şi Germania, au susţinut operele de binefacere.

Bunii samariteni

03 Mihai Fecheta 1.jpgCea mai activă din cuprinsul Episcopiei Greco-Catolice e considerată biserica Duminica Tuturor Sfinţilor, slujită de preoţii-călugări Florian Gui şi Mihai Fechetă (foto), din Congregaţia Don Orione. Zilnic, aceştia se ocupă de copiii din Ioşia Nord, Rogerius şi Nufărul, cu care fac cateheză, pe care îi duc în tabere, iar bilunar în excursii de o zi sau două, cu care fac sport şi lecţii. În fiecare joi, casa parohială oferă o pizza pentru copii.

Cea mai asiduă acţiune caritabilă, însă, e socotită "adoptarea" celor mai năpăstuiţi oameni, care îşi duc zilele la groapa de gunoi a oraşului. Pentru că parohia a primit un autobuz, părintele Mihai a făcut şcoala de şoferi ca să obţină permisul de categorie şi, astfel, să poată vizita, cu grupuri de 20-30 de tineri, romii de la groapa de gunoi. De două ori pe lună le duc cele necesare traiului, dar îşi şi petrec două-trei ceasuri cu ei, pentru a le mângâia suferinţele. O dată pe lună, autobuzul se întoarce cu oamenii gropii de gunoi, pentru a se îmbăia şi a lua o masă caldă la şcoala Don Orione. "Nu e totuna cum dai, trebuie să dai din toată inima, şi nu doar bunuri materiale, ci şi suflet", spune părintele Florian Gui.

"Prin noi înşine"

03 Ioan Bogdan.jpgÎn facerea de bine, Bisericilor tradiţionale li se alătură şi evanghelicii. "Credinţa fără faptă e vorbă moartă", spune Ioan Bogdan (foto), vicepreşedintele Comunităţii Penticostale Bihor, care crede că orice creştin trebuie să fie un exemplu personal. "Spre deosebire de ortodocşi şi greco-catolici, noi ne desfăşurăm misiunile prin asociaţii iniţiate de credincioşi în nume propriu".

Cea mai cunoscută e Fundaţia Căminul Felix, care îngrijeşte peste 300 de orfani în două centre din apropierea Oradiei. Organizaţia Copiii Făgăduinţei acordă asistenţă pentru 200 de copii romi din Velenţa, iar Societatea Penticostală de Misiune Creştină are grijă de alte 200 de familii rome din judeţ, de la Haieu până în Tămaşda. "În primul rând încercăm să ajutăm membrii comunităţii noastre, ghidându-ne după perceptul care spune că acela care nu-i ajută pe cei din casa lui e mai rău ca un necredincios", spune Bogdan.

În schimb, baptiştii aplică perceptul "să nu ştie stânga ce face dreapta", spune vicepreşedintele Comunităţii Baptiste, Marius Cruceru. Aşa se face că, deşi în judeţ activează prin Fundaţia Hospice, unde 50 de voluntari îngrijesc la domiciliu 100 de bolnavi în stadiu terminal, multe acte de filantropie au ca beneficiari grupuri ce trăiesc la mare distanţă. "Tineri din Tinăud şi Peştiş duc constant ajutoare pentru locuitorii cartierului Ali Baba, cel mai sărac din Medgidia, majoritatea turco-tătari şi romi. Un grup merge însă şi în Republica Moldova, Albania, Bulgaria şi chiar în Turcia pentru a da ajutor, inclusiv la strânsul recoltei, iar pentru o ţară africană am cumpărat câteva vagoane de cereale", spune Cruceru.

Semn că, atunci când o faptă bună e făcută, răsplata nu trebuie să vină musai de aproape, căci se află, cum spun creştinii, în Ceruri...


CUVÂNTUL E FAPTĂ
Pilda Popii Tanda

03 Vincze Iudit.jpgEpiscopia Romano-Catolică desfăşoară activităţi de misionariat prin Asociaţia Caritas, care anul acesta a făcut colecte pentru sinistraţii din Moldova, Haiti, Polonia şi Ungaria, adunând ajutoare de peste 45.000 lei. Tot Caritas a construit un pod în localitatea Cheţ, pentru o comunitate de romi, acestor acţiuni adăugându-li-se distribuirea de alimente şi haine pentru mai bine de 200 de săraci din Bihor şi îngrijirea a aproape 100 de bătrâni.

Episcopia Reformată, spune consiliera misionară Vincze Judit (foto), derulează programe de asistenţă prin parohia Oradea-Steaua, ai cărei voluntari îngrijesc zilnic 15 bătrâni şi realizează lunar spectacole şi jocuri pentru 40 de copii, dar şi prin parohia Oradea-Velenţa care acordă asistenţă pentru 15 bătrâni şi câteva zeci de familii rome. În judeţ, reformaţii mai au opere de binefacere la orfelinatul din Aleşd şi la centrele de îngrijire a bătrânilor din Tileagd şi Tinca. "În biserică le spun mereu credincioşilor că Dumnezeu este alături de ei, dar trebuie să dau şi exemplul personal, să le fiu eu în primul rând alături", spune Vincze, care de 9 ani îşi dedică fiecare după-amiază îngrijirii unor bătrâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari tuturor!
Felicitari tuturor! Ca locuitor al cartierului Iosia am numai cuvinte de lauda pentru Lucrarea pe care o fac parintii Mihai si Florian de la Don Orione! An nou fericit tuturor acestor oameni adevarati!
Postat 26 Decembrie 2010, 14:04 de Mihai
Acum Stie stanga ce face dreapta...
Frate baptist si vicepresedinte (sic!), dupa cest interviu... stie stanga ce face dreapta...
Postat 25 Decembrie 2010, 20:34 de Pentru Marisu Crucer
FELICITARI
Felicitari!Macar atat putem face pentru sufletul nostru, sa ajutam pe altii!
Postat 25 Decembrie 2010, 20:04 de CETATEAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON