URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2014, 17:53

Gyuszi incompatibilul: UDMR vrea să-l facă pe Iuliu Delorean subprefect, dar este incompatibil

Gyuszi incompatibilul: UDMR vrea să-l facă pe Iuliu Delorean subprefect, dar este incompatibil GHINION! Pregătit să-şi facă intrarea în Prefectură în locul tânărului subprefect Cristian Bitea, fostul consilier local UDMR Iulius Delorean (în mijloc) are toate şansele să îşi vadă respinsă numirea. De data aceasta din motive de incompatibilitate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul consilier local UDMR Iulius Delorean e urmărit de ghinion. Concediat de la Zona Metropolitană Oradea şi ajuns, la insistenţele protectorilor politici, favorit pentru funcţia de subprefect, Delorean are toate şansele să rateze promovarea.

În graba pentru numirea pe postul de înalt funcţionar public, udemeristul s-a încurcat în socoteli şi a ajuns într-o stare de incompatibilitate pe care e greu de crezut că Agenţia Naţională de Integritate o va trece cu vederea.

Omul potrivit

Revenită la putere după ruperea USL, UDMR a obţinut în urma negocierilor cu PSD preluarea postului de subprefect ocupat de Cristian Bitea, care trece drept omul liberalilor. La stabilirea nominalizărilor, Uniunea a avut de ales între Sarkadi Zolt, director în Consiliul Judeţean, care ar fi avut însă nevoie de o detaşare, Vig Hajnal, adjunctă la Oficiul de Cadastru, care şi-a dorit să rămână pe post pentru salariul mai mare (care aveau calitatea de înalţi funcţionari), şi consilierul local Iulius Delorean, aflat în căutarea unui loc de muncă.

Cu o experienţă de 14 ani în Consiliul Local, Delorean - Gyuszi pentru apropiaţi - a fost concediat pe 29 mai de la Zona Metropolitană Oradea în urma unor restructurări cerute de primarul Ilie Bolojan, aşa că era numai bun. UDMR ar fi găsit cu greu un om mai motivat să-i pună beţe în roate lui Bolojan, luându-i la puricat dispoziţiile şi Hotărârile de Consiliu Local! Atâta doar că lucrurile au mers cât se poate de prost...

Rotirea cadrelor

În România, numirea funcţionarilor nu are nimic în comun cu interesul public. Făcute sub pretextul reducerii costurilor, înlocuirile la comandă sunt, de fapt, pur politice şi costă bani cu ghiotura. Spre exemplu, pentru a-şi instala omul ca subprefect de Bihor, UDMR a trebuit să îl transforme din activist de partid în funcţionar, printr-o angajare prin concurs cu dedicaţie la Primăria Biharia, care avea bugetat în organigramă un post "întâmplător" vacant.

Proaspătul funcţionar urma să fie detaşat ulterior la Prefectură printr-un ordin al ministrului Afacerilor Interne, iar actualul subprefect să fie tras pe linie moartă undeva în ţară. Profitabilă politrucilor, măsura e cât se poate de păguboasă bugetului public. Pe de o parte Primăria Biharia îşi ţine imobilizaţi în buget banii aferenţi postului lui Delorean, iar pe de altă parte, dacă nu demisionează, Bitea e plătit numai ca să stea degeaba. Cum astfel de mişcări de "eficientizare" au loc în fiecare judeţ din ţară, paguba se ridică la milioane de lei anual.

Concursuri publice pe bandă

Culmea ironiei, zbaterea UDMR a şi fost degeaba, Ministerul Afacerilor Interne respingând dosarul lui Delorean. Din grabă sau prostie, udemeriştii au omis că postul din Biharia era unul de funcţionar debutant. Or, pe lege, în aceste condiţii, Delorean nu doar că nu putea fi pus să verifice actele făcute de alţii, dar chiar trebuia să primească un îndrumător care să-l înveţe tainele administraţiei. De nevoie, udemeristul s-a înscris la un alt concurs cu final aşteptat, pentru un post de consilier superior în Primăria Sălard, anunţat pentru săptămâna aceasta. Dacă a învăţat pentru examen, măcar şi-a îmbogăţit cultura generală. Doar că şi acest efort ar putea fi inutil!

Deşi îi este greu să recunoască, prins cu procesul intentat ZMO, despre care susţine că l-a concediat din motive politice, Delorean s-a pus singur într-o situaţie de incompatibilitate. "Am avut o perioadă de timp în care am putut să aleg între calitatea de funcţionar şi cea de ales local, în care m-am încadrat", susţine Delorean. Numai că s-a încurcat la calcule...

Incompatibil!

Pe lege, fostul consilier municipal riscă să nu poată fi pus funcţionar public în următorii 7 ani dintr-un motiv cât se poate de simplu! Deşi pe 5 mai s-a angajat la Biharia, la calitatea de consilier în Oradea a renunţat prin demisie abia pe 19 mai, fapt care ar putea să-i provoace probleme mari. Adoptată la presiunea UE pentru a limita abuzurile, Legea 161/2003 interzice expres exercitarea în paralel a calităţilor de funcţionar public şi respectiv de politician ales. Mai mult, Statutul funcţionarilor publici prevede, sub sancţiunea destituirii, că funcţionarul este obligat să ia măsuri în cel mult 10 zile pentru înlăturarea oricărei stări de incompatibilitate. Or, Delorean a depăşit termenul cu 5 zile!

Cu ce preţ, rămâne de văzut. Nu de alta, dar până acum Agenţia Naţională de Integritate a "taxat" deopotrivă funcţionari şi aleşi, pentru vinovăţii chiar mai mici. Pentru inspectorii de integritate incompatibilitatea devine cu atât mai vizibilă cu cât funcţia a fost mai mare. Iar, la cât şi-o doreşte UDMR, cea de subprefect nu este deloc de neglijat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Asa e
TRANSILVANIA=ROMANIA mai bine MOLDOVA=ROMANIA revizionismul hunguresc, - nu exista. Regina facea sex oral la Trianon pentru Ardeal. migrat din Asia - Adevarat, toti romani au venit din India. Horthy - erou mare, Cind el a venit noi fugeam. Martor la Nurenberg - nu acuzat ca Antonescu al nostru. In rest sintem gunoi.
Postat 05 Iulie 2014, 21:49 de TRANSILVANIA=ROMANIA
Da
Da vorbesc despre romani si Romania. Noi furam tot ce apucam.Si sintem sovini de nemaipomenit. La noi toate lumea fura. Politistu, doctoru, juristu, afeceristu. Dar sint mindru de neamul meu de hotonim.
Postat 05 Iulie 2014, 19:58 de GOZBOREEEEEE
REVIZIONIST
Primar udmr din Hargita obligat DEFINITIV să îndepărteze drapelul ungariei şi steagul secuiesc de pe primărie. udmr-istul Biró László a continuat să sfideze Constituția României și prevederile legale și a arborat din nou drapelul ungariei. Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, l-a sancționat pe primarul din Mădăraș de două ori, cu 4000 de lei și 9000 de lei. Din câte se pare primarul Biró László nu se va opri aici și va continua să arboreze drapelul Ungariei pe sediul Primăriei.
Postat 05 Iulie 2014, 07:23 de Control Room
@GOZBORUL IMPUTZIT
BAI GUNOIULE, ESTI UN JEGOS REVIZIONIST, FASCIST, HORTIST ! JEG ORDINAR ! ASTIA SUNT GOZBORII IREDENTISTI. GONOAIE, JEGURI, JIGODII RATATE, CU OCHII DUPA FURAT PAMANTURILE SI AVERILE ALTORA. ASTA SE INTAMPLA DECAND AU PATRUNS IN EUROPA ACUM APROX. 1000 DE ANI ! DE CE INJURI DEJECTIE ? PT. CA TE SUPARA ADEVARUL !
Postat 05 Iulie 2014, 07:04 de GOZBOREEEEEE
@unguru' debil mintal
ungaria sa nu-i mai instige pe debilii astia la separatism, enclavizari, etc. Uitati-va mai jos ce imbecili a format iredentismul si revizionismul hunguresc, migrat din Asia !
Postat 05 Iulie 2014, 05:51 de TRANSILVANIA=ROMANIA
lepre separatiste
RUSINE, udmr. normal...marca made in hu...
Postat 05 Iulie 2014, 05:38 de hu....
VALAHU PROST
Mi e dor de Vaslui si Slatina deoarece sint un contropitor de doi bani. Petru.
Postat 04 Iulie 2014, 23:55 de SRI
VALAHU
Valahii imputiti au internet la spitalul de nebuni gratie SRI. (...)
Postat 04 Iulie 2014, 23:39 de OLAH GUNOI
si Via Albania
Si balcaniada tiganiitlor manelisti din india continua. Asa e via Moldova?
Postat 04 Iulie 2014, 21:05 de Via India
Liniste
Si io sint manelist si nebun la cap.
Postat 04 Iulie 2014, 20:59 de Oradean
Sa nu uitati de viceprimarul din Biharia
Va rog sa nu uitati sa mai scrieti si ce se intampla cu dosarul viceprimarului din Biharia Ca si acela a fost declarat incompatibil. Ar trebui mutati toti la jilava care fura de la Stat.
Postat 04 Iulie 2014, 06:29 de Atentie
@gyuszi(cordita m.)
bai, * tu esti oradean de mongolia...
Postat 04 Iulie 2014, 05:09 de key
Din escrocherii in escrocherii
Astia-s udemeristii !
Postat 04 Iulie 2014, 05:03 de via mongolia
io
Mai Dan Simai sau cum te chema io sint oradean get beget dar tu esti un contropitor dupa Trianon. Intelegi?
Postat 03 Iulie 2014, 19:49 de Gyuszi
Afara cu voi
Valahii sint incompatibili cu Oradea. Inapoi la Moldova fuga mars!
Postat 03 Iulie 2014, 19:05 de Cordita Mierlau
Delorean a fost angajat la ZMO pe criterii politice!
Asa ca hai sictir si cale batuta la Salard ca acolo se va vedea valoarea lui!
Postat 03 Iulie 2014, 18:55 de Walk
Între un prost, o excroacă şi un şpăgar !?!
Cam astea sunt opţiunile UDMR Bihor, condus de "baronul" Kiss Alexandru !?!
Postat 03 Iulie 2014, 18:48 de Car®p III
asa ceva??!!
Vai s-amar de capul nostru!! din rau in mai rau...asta-i un prostalau ca tre sa-i arati si gauraaaaa .....incepe lumea sa se sature de bataia asta de joc
Postat 03 Iulie 2014, 18:41 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON