URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2017, 08:05

Guvern anti-termal: Scumpirea de 200 de ori a apei geotermale ameninţă cu falimentul Băile Felix

Guvern anti-termal: Scumpirea de 200 de ori a apei geotermale ameninţă cu falimentul Băile Felix ATAC LA FELIX. Majorarea redevenţelor ar putea ruina industria balneară. "Sper ca iniţiatorii legii să revină asupra nivelului redevenţei, pentru că altfel n-o va putea plăti nimeni", spune directorul SCT Felix, Florian Serac
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când aţi fost ultima oară la băi? Grăbiţi-vă, pentru că riscaţi să nu vă mai permiteţi! Un proiect de lege al Ministerului Economiei vizează majorarea dramatică a redevenţelor datorate statului pentru resursa hidrominerală.

"Dacă legea va intra în vigoare în forma propusă, într-un an închidem firma. Nu doar noi, toate staţiunile din ţară! Costurile cresc de 200 de ori. Nu ai cum majora tarifele de 200 de ori!", protestează directorul SCT Felix, Florian Serac.

Într-o situaţie la fel de gravă sunt mii de bihoreni din Beiuş sau Săcueni, care se încălzesc cu apă geotermală şi pentru care gigacaloria se va scumpi la nivelul celei obţinute din gaz!

Se scumpeşte apa!

Guvernul vrea să stoarcă bani din apă chioară! Pe 23 octombrie, Ministerul Economiei a postat pe portalul propriu proiectul de lege privind "Reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale". Potrivit notei de fundamentare, legea croită conform Programului de guvernare al PSD vizează sistematizarea redevenţelor în funcţie de amplasarea zăcământului (pe uscat sau pe platoul maritim) şi separarea lor în funcţie de tipul resurselor (minerale, hidrominerale şi petroliere). În plus, normativul prevede penalităţi pentru plata cu întârziere, rezilierea contractului de concesiune după 6 luni de neplată şi dă Guvernului mână liberă să actualizeze redevenţele oricând consideră.

Dacă pentru companiile petroliere specializate în extracţia ţiţeiului şi firmele care extrag nisip pentru construcţii nivelul redevenţelor va rămâne relativ acelaşi ca până acum, societăţile specializate în valorificarea resurselor hidrominerale vor primi o lovitură dură. Spre exemplu, furnizorii de apă de masă sau de apă de izvor, până de curând exceptaţi de la plata oricărei redevenţe, vor datora câte 4 euro pe metrul cub extras, la fel ca în cazul producătorilor de apă minerală. Iar asta se va vedea într-o scumpire a apei "ieftine" de pe rafturile magazinelor!

"E faliment curat!"

Cea mai mare creştere a redevenţelor o vor suporta însă staţiunile balneoclimaterice cu facilităţi de relaxare şi tratament. Ministerul a înlocuit taxarea apelor minerale terapeutice la nivelul a 5 procente din valoarea producţiei cu o redevenţă mult mai mare, de 2 euro pentru fiecare metru cub extras, de parcă aceste ape s-ar vinde la flacon.

Florian Serac, director SC Turism Felix SADacă se adaugă şi taxa de 100 euro pentru fiecare hectar de teren din zăcământul concesionat, staţiunea Băile Felix riscă să se închidă în primul an de aplicare a noilor taxe. "Am făcut un calcul şi numai taxele pe apă ne-ar costa 4,5-5 milioane euro pe an. Asta e faliment curat! Profitul SCT Felix, din toată activitatea, abia dacă ajunge la 1,8 milioane euro pe an", spune directorul Florian Serac (foto).

Managerul susţine că societatea nu are cum acoperi majorarea redevenţelor. "La un bazin de 200 metri cubi ajungi să plăteşti 400 euro numai pe apă. Enorm! Cum nu poţi să majorezi prea mult tarifele, că nu îţi mai vine nimeni, singura soluţie e să reduci cheltuielile", zice el. Primele victime vor fi clienţii care au nevoie de apă tămăduitoare. "Pensionarii se vor trata acasă, la lighean, pentru că nu le vom mai putea oferi niciun fel de facilităţi".

Directorul spune că scumpirea aberantă va falimenta toate staţiunile din România. "În prima fază se vor bloca investiţiile, apoi vor începe reducerile de personal, după care, în câteva luni, se vor aduna restanţele la plata redevenţelor, a ratelor şi, încet-încet, insolvenţa".

Serac consideră că ridicarea dreptului de concesiune asupra zăcământului după 6 luni de neplată va pune cruce sistemului balnear românesc. "Când opreşti extracţia apei, ai pierdut-o. Ţevile se colmatează, instalaţiile se distrug, se pierde tot!". Singura soluţie a actualei crize, crede el, este revenirea la sistemul de taxare procentual din valoarea apei extrase. "Să fie 10%, nu 5% cum este în prezent, dar nu să o plătim la metrul cub!".

Spre ruină

De aceeaşi părere este şi Alin Iacobescu, directorul firmei Transgex, care asigură încălzirea pe bază de apă geotermală a mii de locuinţe din Oradea, Beiuş şi Săcueni. Taxarea apei geotermale cu 1 euro/metrul cub ar însemna sfârşitul firmei: "Noile redevenţe vor impune restrângerea activităţii, apoi vor intervi insolvenţa şi în final falimentul".

Situaţia e cu atât mai aberantă cu cât redevenţa se va calcula în metri cubi de apă geotermală extraşi, în vreme ce societatea vinde căldura scoasă din aceasta, exprimată în gigacalorii. "Cu cât temperatura apei geotermale din zăcământ e mai mică, cu atât creşte cantitatea necesară pentru obţinerea unei gigacalorii, aşadar am plăti o redevenţă mai mare", explică Iacobescu.

Simulările făcute de economiştii Transgex au demonstrat că în Beiuş, prin simpla modificare a modului de calcul de la procentajul din valoarea apei extrase la redevenţa aplicată pe cantitatea exprimată în metri cubi, preţul gigacaloriei s-ar tripla de la 82,28 lei la circa 240 lei. Exact cât plătesc cei care se încălzesc pe gaz! "Când se ajunge în situaţia ca încălzirea pe bază de apă geotermală să fie la fel de scumpă ca şi cea pe gaz, s-a terminat cu valorificarea energiei regenerabile! Nimeni nu investeşte într-un sistem de termoficare doar ca să plătească mai mult", spune directorul, care se aşteaptă la un val de debranşări...

Stop joc!

Mircea Mălan, viceprimar OradeaModificarea modului de calcul a redevenţelor a obligat edilii din Oradea şi Beiuş să sisteze investiţiile în domeniu. Conducerea municipalităţii orădeane se mai gândeşte dacă va încălzi zona Nufărul pe apă geotermală printr-un proiect european de 21,5 milioane euro. "Vom analiza dacă mai merită să facem investiţia în condiţiile în care legea descurajează această formă de energie nepoluantă", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

La fel, primarul Beiuşului, Petru Mlendea, afirmă că se mai gândeşte dacă investeşte în dezvoltarea sistemului de încălzire pe apă geotermală. "Triplarea preţului gigacaloriei nu doar că ar alunga potenţialii clienţi, dar i-ar şi determina pe mulţi dintre cei existenţi să se debranşeze", zice edilul.

Primăria Beiuş plănuia pentru 2018 investiţii europene de 4,5 milioane euro în amenajarea unui puţ suplimentar pentru a creşte temperatura şi presiunea de pe reţea şi pentru declararea municipiului ca staţiune balneară. "În prima fază intenţionam să valorificăm potenţialul medical pe un ampasament la ieşirea spre Ştei, dar ultimele măsuri ne-au cam dat peste cap", spune Mlendea.

La fel cum au dat guvernanţii peste cap calculele tuturor operatorilor din termoficare şi turism care au sperat la valorificarea acestei resurse regenerabile. Ba chiar i-a opărit!


SABOTAJ
Modificaţi redevenţa!

Proiectul de lege privind noul regim al redevenţelor a stârnit îngrijorare în localităţile care au făcut eforturi pentru a valorifica apa geotermală. "Cei care au decis să folosească resurse alternative de încălzire, non-poluante, ar trebui susţinuţi, nu penalizaţi!", a transmis în scris Guvernului şi Parlamentului, în numele concitadinilor, beiuşeanca Adriana Vesa.

Petru Mlendea, primar BeiușLa fel, primarul Petru Mlendea (foto) a ridicat problema în prezenţa premierului Mihai Tudose, săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri a Asociaţiei Municipiilor din România. "Am primit răspunsuri evazive. Ni s-a spus că probabil a greşit cineva raportul de mărime al redevenţei", a povestit primarul.

De altfel, poziţia locuitorilor din Oradea şi Beiuş a fost susţinută şi de deputatul PSD Gheorghe Bogdan, care a înaintat o adresă ministrului Economiei, Gheorghe Şimon. "Introducerea redevenţei în forma propusă ar sabota turismul balnear românesc, existând riscul falimentului staţiunilor din vestul ţării şi nu numai, precum Băile Felix şi Băile 1 Mai", zice Bogdan. Asemenea contestatarilor taxei, acesta a propus ca redevenţa să se calculeze procentual la valoarea producţiei vândute. Deocamdată, degeaba...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Să se mute cu totu Felixu...
....la Herculane!Acolo izvoarele termale sunt din belşug la suprafaţă pentru cine a vizitat ,şi nu cred că Apele române au ce taxa,fiiind mai sus de 30cm;))))).Acolo lipsesc oameni cum în satţiunea Felix sunt ca administratori,pe bune....
Postat 16 Noiembrie 2017, 15:17 de crisan
Oferta rosie pentru gaurile Black, de fraierit poporul
Nu se vor inchide balneo-termalele ci se vor vinde, ca mai toatate fabricile privatizate, pe sume simbolice de 2 centi. Cui altora decat strainilor, ca apoi PSD-ul sa isi smulga parul din cap ca si-a bagat Soros coada. Lupul isi schimba parul, dar nu si naravul.
Postat 16 Noiembrie 2017, 14:33 de FaBULA
ce oameni
poi nu le ajunge mai vor. le place sa lucreze cu personal putin prost platit. numai din bilete cat castiga vara si nu investesc nimic . personalul pleaca mancand pamanul. vara e full de turisti dar ei nu au bani pt angajati.
Postat 16 Noiembrie 2017, 12:25 de oradea
Salut
Serac ce treabă ai tu că doar te poți pensiona...Sau ți-e frică de acoliții tăi din Sacadat care sunt angajați toți la Sct...Las-o pe doamna Lazăr să tremure că văd că își angajează toată familia...Ginere director...Mai nou fiica dumneata director bază medicală... Fără experiență...Pe ce criterii...
Postat 16 Noiembrie 2017, 11:18 de IoanaMaria
Aceasta...
Ie...uo...provocace!!!;))))
Postat 16 Noiembrie 2017, 10:37 de crisan
Ghinion
Despre redeventele la alte exploatari "minerale" nu se mai pomeneste de pe vremea lu' ponta...desigur nu se poate deranja profitul unor "investitori strategici". Pe principiul "romanul plateste" ,legea croită conform Programului de guvernare al PSD s-a orientat foarte bine...urmeaza apa din pinza freatica si riuri, care ar putea face din 5lei/mc o amintire placuta.
Postat 16 Noiembrie 2017, 09:56 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON