URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2016, 07:30

Grand Hotel ABA: Deşi lucrările anti inundaţii sunt blocate cu anii din lipsă de fonduri, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri "investeşte" masiv în cantoane "de protocol" (FOTO)

Grand Hotel ABA: Deşi lucrările anti inundaţii sunt blocate cu anii din lipsă de fonduri, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri 'investeşte' masiv în cantoane 'de protocol' (FOTO) STAŢIUNE ÎN STAŢIUNE. Administraţia Apelor s-a reprofilat pe turism: la nici 500 de metri de cantonul pe care deja îl are în Băile Felix, nu demult modernizat (foto stânga), ridică un "Centru" megalomanic, cu 21 de camere pentru cazare (dreapta), destinat în acte "perfecţionării" cadrelor. Concomitent, deşi acumularea nepermanentă din apropiere (medalion), acoperită de vegetaţie, îşi vădeşte din plin inutilitatea, şefii ABA vor s-o transforme într-una cu luciu de apă permanent, pentru agrement. Alţi bani, altă distracţie…
Grand Hotel ABA: Deşi lucrările anti inundaţii sunt blocate cu anii din lipsă de fonduri, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri 'investeşte' masiv în cantoane 'de protocol' (FOTO) SUS LA MUNTE. Chiar dacă acumularea nepermanentă planificată aici a rămas doar pe hârtie, ABA Crişuri şi-a tras la Moneasa o vilă a cărei "cantonieră" doar schimbă cearşafurile şi face curăţenie după "turiştii" din "sistem"
Grand Hotel ABA: Deşi lucrările anti inundaţii sunt blocate cu anii din lipsă de fonduri, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri 'investeşte' masiv în cantoane 'de protocol' (FOTO) SC TURISM ABA. La marginea Băilor Felix, pe drumul spre Cordău, Administraţia de Ape tinde să-şi facă propria staţiune balneară. Deşi are un canton modernizat recent lângă complexul President (foto stânga), construieşte la nici 500 de metri distanţă un "Centru de instruire şi perfecţionare" cât un hotel, cu patru nivele şi 21 de camere pentru cazare (dreapta)
Grand Hotel ABA: Deşi lucrările anti inundaţii sunt blocate cu anii din lipsă de fonduri, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri 'investeşte' masiv în cantoane 'de protocol' (FOTO) MEGA-CANTON. În ciuda dimensiunilor impozante, cantonul de la Parhida nu figurează în acte ca având "spaţii de cazare". Imobilul are 12 camere, iar pentru a nu deranja oaspeţii cantonierul are la dispoziţie o altă clădire, construită alături
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Visaţi la un job lejer, într-o companie mare, unde să treceţi neobservat, dar veniturile să fie "motivante" şi pachetul salarial să includă şi "bonusuri"? Dacă aveţi ceva pile, soluţia e Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Regie subordonată Administraţiei Naţionale de Ape din Ministerul Mediului, ABA Crişuri are peste 500 posturi bine "renumerate" şi cu privilegii ce cuprind până şi servicii de cazare aproape moca în vilele proprii.

BIHOREANUL a descoperit că "firma" a cărei menire este efectuarea de lucrări hidrotehnice şi întreţinerea lor în scopul prevenirii inundaţiilor a ajuns adăpost pentru clientela de partid şi agenţie turistică la preţuri comuniste. Nota de plată, evident, o achită fraierul de contribuabil care, probabil, nici nu ştie despre existenţa instituţiei şi huzurul din "sistem"…

Administraţie imobiliară

Anul trecut, BIHOREANUL dezvăluia că fostul director ABA Crişuri din anii 2012-2014, Dumitru Voloşeniuc (foto), îşi ţinea clubul de fotbal privat, FC Sporting Lugaşu, pe spezele instituţiei: echipa avea transportul asigurat cu microbuzele acesteia, iar o parte din lot era cazată în imobile ale Administraţiei, de pildă la Priza de apă amenajată pe Crişul Repede la ieşirea din Oradea, în aval de Podul Densuşianu, şi în apartamente din municipiu şi din Aleşd.

Însă Voloşeniuc nu e nici pe departe singurul director care a profitat de patrimoniul ABA, ce include în cele cinci judeţe din aria de competenţă – Bihor, Cluj, Satu Mare, Arad şi Hunedoara – 110 cantoane arondate sistemelor hidrotehnice şi formaţiilor de lucru. Aproximativ o zecime din ele sunt în realitate vile de protocol, unde "cantonierii" nu îngrijesc lucrări hidrotehnice sau o fac ocazional, ci sunt mai degrabă recepţioneri, cameriste şi chelneri pentru şefii şi şefuţii care le folosesc pentru petreceri şi vacanţe. Toate au fost modernizate în ultimii opt ani de directorii perindaţi la conducere, Ioan Oprean şi Dumitru Voloşeniuc (PNL), Pasztor Sandor (UDMR) în mai multe rânduri şi Dorel Dume (PSD) în prezent.

"Pe uscat"

Ultima lucrare hidrotehnică de amploare datează din 2008, când sub directoratul lui Ioan Oprean a fost realizată acumularea permanentă de la Suplacu de Barcău, unde sub viaductul de 1,7 kilometri al viitoarei Autostrăzi Transilvania se află un "bazin" de 54 hectare ce reţine precipitaţiile căzute în exces în bazinul Barcăului.

De atunci, însă, toate obiectivele în construire au "îngheţat", oricât de necesare erau. Cel mai elocvent exemplu este al Barajului Leşu, golit de apă cu mai bine de trei ani în urmă şi a cărui consolidare nici n-a început cu adevărat. Efectele? Turismul din Coada Lacului a fost "omorât" şi, mai grav, zeci de localităţi aflate în aval până către Oradea pot ajunge "pe uscat" în caz de secetă prelungită.

E cel mai cunoscut caz, dar nu singurul: de câţiva ani, în Bihor se degradează şi lucrările începute pentru realizarea altor trei acumulări hidrotehnice, nepermanente, la Tărcăiţa (comuna Tărcaia), Briheni (Lunca) şi Şoimuş (Remetea).

Barosaneală la cantoane

Dacă şantierele sunt lăsate în paragină, în schimb şefii ABA se dovedesc gospodari de primă mână în ce priveşte cantoanele de protocol. Apetenţa pentru renovarea şi construirea acestora a început în anii de glorie ai guvernării Tăriceanu, în 2008 fiind dată în folosinţă vila din staţiunea arădeană Moneasa. Conform planurilor, clădirea trebuia să asigure cazarea cantonierilor ce-ar fi urmat să supravegheze o acumulare nepermanentă pentru atenuarea viiturilor. Vila a fost construită, dar acumularea ba! Motivul? Ar fi costat 41 milioane lei, plus tot atât pentru scoaterea terenurilor necesare din circuitul silvic. La ce foloseşte de opt ani cantonul? Pentru distracţia şi relaxarea şefilor. A confirmat-o, fără să ştie că unui jurnalist, chiar femeia angajată pe post de cantonier, dar care o face pe menajera. "Am cheia de la canton şi vin numai când mă anunţă prin telefon şefii că vin", a explicat "cantoniera".

La fel, sub şefia lui Pasztor Sandor au fost modernizate cantoanele de la Sântimreu (comuna Sălard), Şauaieu (Nojorid) şi Parhida (Roşiori), la standarde UE, cu finisaje "la bibileală", mobilier nou, televizoare, aparatură electrocasnică etc.

Succesorul acestuia, Dorel Dume, nu se lasă nici el mai prejos. Ba, dimpotrivă, are ambiţii de "ctitor" superioare. Ca dovadă, în Băile Felix, unde ABA deţine pe drumul spre Cordău un canton construit în anii ’80 şi recent modernizat, cu 6 camere, la nici 500 metri de acesta ridică unul nou, la dimensiuni de hotel. Proiectul, a aflat BIHOREANUL, a fost iniţiat tot în epoca Tăriceanu, fiind sistat ulterior din lipsă de bani, dar resuscitat anul acesta de Dume.

"Cantonul existent deserveşte o acumulare nepermanentă care adună eventualele viituri de pe Valea Hidişelului şi era suficient. În 2008, când a fost promovat un proiect pentru "Amenajare şi reabilitare ecologică a râului Crişul Repede", se intenţiona construirea a încă unui canton, cu o suprafaţă desfăşurată de 794 mp, cu birouri la parter, sală de conferinţe la etaj şi arhivă şi cameră de oaspeţi la mezanin", spune sursa BIHOREANULUI. Ulterior, proiectul a fost refăcut, aşa încât va avea o suprafaţă desfăşurată de 1.200 mp, cu două etaje şi o mansardă, iar compartimentarea prevede nu una, ci 21 camere. Investiţia e botezată sub denumirea "Centru de perfecţionare şi instruire", iar ca să pară necesară şefii ABA au plusat: acumularea existentă va fi permanentizată! Asta chit că de noul luciu de apă pot profita doar firmele angajate să execute lucrarea şi complexul privat aflat mai la vale. Costul inutilităţii? Cel puţin 3 milioane lei.

"Sunt mândru"

Niciun canton de protocol nu e semnalizat cu vreo tăbliţă pe care să scrie că aparţine ABA Crişuri, aşa încât pot fi lesne confundate cu vile private. Cel din Parhida cu atât mai mult cu cât are alături şi o stână unde, susţin sursele, cantonierul creşte animale inclusiv pentru directorul Dorel Dume. Pe site-ul instituţiei, la fel, nu se suflă o vorbă despre cantoanele de lux, care găzduiesc petrecerile şefilor, protocoalele organizate cu ocazia vizitelor Comisiei româno-maghiare de Ape şi altor mahări de la Administraţia Naţională din Bucureşti şi din Ministerul Mediului, dar şi şefuţii mai mici amatori de cazare "subvenţionată" în week-end sau în concedii. Dacă şefii mari nu plătesc, evident, nimic, pentru ceilalţi tariful e derizoriu: 10 lei pe zi, direct la cantonier, fără chitanţă. "Dacă te ştii cu şefii, poţi închiria şi tu un canton, până la două săptămâni pe an, chiar dacă nu lucrezi la ABA", zice sursa.

Dorel Dume, şeful ABA CrişuriCulmea, directorul Dorel Dume (foto) confirmă. "Puteţi închiria şi dvs, pe baza unei cereri", i-a spus reporterului, negând însă orice amestec în afacerea "turistică" şi în cea "zootehnică" de la Parhida. "Eu rar merg la cantoane, când însoţesc delegaţiile. La Parhida nu am nicio oaie, toate sunt ale cantonierului", spune directorul.

Cât despre construirea "hotelului" din Felix, Dume susţine că nu face decât să continue o investiţie începută de predecesori. "Să nu se degradeze", motivează el.

Nu vor publicitate

Câţi bani se duc pe modernizarea şi construirea cantoanelor de protocol? BIHOREANUL a solicitat în scris informaţia conducerii ABA şi, pentru că tot sunt făcute din "sudoarea poporului", a propus popularizarea, gratuită, a acestei facilităţi. S-a lovit însă de un refuz ferm şi de o întoarcere la 180 de grade, ca la Ploieşti, pentru că, brusc, cantoanele nu mai sunt atât de accesibile, ba cel mai bine ar fi ca lumea să nu ştie deloc despre ele.

Potrivit răspunsului furnizat sub semnătura directorului Dorel Dume, întrucât cantoanele deservesc formaţiile de lucru, nu există un buget distinct care să evidenţieze fondurile investite în ele, costurile fiind înglobate în bugetele acestor structuri, la capitolul "investiţii". De asemenea, în răspunsul trimis se afirmă că doar cantoanele din Moneasa, Sînmartin, Leş şi Săud  (Bunteşti) pot fi luate în chirie, şi numai de către angajaţi, la un tarif de 10 lei/zi, şi de membrii familiilor acestora (calitate care nu trebuie demonstrată cu acte), la un tarif de 20 lei/zi. În schimbul banilor nu se eliberează nicio chitanţă, fiindcă, spune Dume, ABA nu poate face legal acest lucru, sumele fiind oricum cheltuite strict pentru materialele de curăţenie. "În total, cele patru cantoane cu spaţii de cazare au fost accesate de angajaţi pe perioada zilelor libere în total 150 de zile în cursul anului 2015", se arată în comunicarea ce declină oferta gratuită a BIHOREANULUI pentru mediatizarea către publicul larg: "Întrucât cantoanele nu se pot închiria, nu se consideră că o informare a publicului în ce priveşte existenţa lor prezintă interes".

Cum ar veni, se vor băga mai departe bani în ele, dar vor beneficia ca până acum exclusiv privilegiaţii sistemului, în circuit închis… 


PARTIDUL ABA
"Ape" înroşite

Dacă pentru continuarea lucrărilor hidrotehnice şefii ABA invocă de ani întregi "lipsa fondurilor", în schimb bani există, la fel ca pentru cantoanele de protocol, şi pentru clientela de partid. "Organigrama are peste 500 de posturi, din care directorul actual, Dorel Dume, a angajat câteva zeci, majoritatea pe linie politică", spun sursele BIHOREANULUI. Atractivitatea instituţiei nici nu e greu de explicat, de vreme ce un simplu muncitor primeşte net între 1.500-1.800 lei pe lună, un salariat cu studii superioare fără funcţii are între 2.000 şi 3.000 lei lunar, iar unul cu funcţii sare lejer de 4.000 lei şi poate trece şi de 7.000 lei.

Între nou-veniţi se numără şefa Serviciului Personal, nevastă de ofiţer de Poliţie, dar şi membri de partid cunoscuţi. Dintre aceştia, de altfel, nu mai puţin de cinci au şi candidat la Consiliul Judeţean din partea PSD: Dorel Dume însuşi, Valentina Butişcă (economistă adusă din Ştei după ce anterior partidul o răsplătise cu şefia Minei Băiţa SA), Florian Oros ("importat" de la Aleşd), Călin Laza (fiul primăriţei PSD din Sâmbăta) şi Teodor Fericean (pus şef la Relaţii Transfrontaliere deşi nu cunoaşte nicio limbă străină).

Culmea e că Dume recunoaşte situaţia, dar o minimalizează râzând, spunând că se poate vorbi despre un "partid al ABA". "Este dreptul constituţional şi opţiunea fiecăruia să candideze", a adăugat apoi pe un ton serios, precizând că toate angajările s-au făcut prin concursuri anunţate la Monitorul Oficial. O publicaţie, cum altfel, tot cu "circuit închis"…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
asa nu
NU zice nimeni, despre taxa data ,ca sa fii cantonier .Stie cineva pe ce criterii se ocupa un post de cantonier?Cit despre control mai astepteti,eventual daca se schimba ceva la unele institutii,toti merg la anumite vile ,unde cantonierii doneaza in scopuri stiintifice un vi tel,puecel,curcani ,ce doreste gurita lor sa studize
Postat 16 Iulie 2016, 21:52 de andrei-popa1234
!
Recomand cititorilor un search pe google:David Csaba - Apele Române. În privinţa avizărilor lucrărilor situaţia este similară. De studiat şi legăturile PRECON cu TOŢI directorii de la ABA Crişuri. InteresaNt şi polinomul - Pasztor Sandor, Dume Dorel, Voloşeniuc Dumitru, Gavra Ovidiu, Bolojan Gavril, Domocoş Adrian, Oros Claudiu, Pop Claudiu, Rus Beneamin, Kiss Alexandru.
Postat 14 Iulie 2016, 14:55 de eutanasiu
Curtea de conturi, DNA-ul, se aude....?
Dacă este adevărat și se confirmă ce se scrie in reportajul de mai sus , este foarte grav. Sub oblăduirea fostelor conduceri și actualei , banii pt protocoale, lux,vile (cantoane cum le place să le zică), la discreție. Când e vorba de investiții în lucrări și reparații baraje, mai puțin ori deloc. Tot am spus și eu de ani de zile urcând la coadă lacului Leșu (care doar coadă nu mai e că nu e lac), barajul este intr-o stare deplorabilă,promisiuni mereu că se va face , dar mereu e lipsa fondurilor vina. Ca să vedem acum că sub oblăduirea lui Pasztor & Dume , precum și a predecesorilor, fonduri au fost dar pt binele propriu. Pt binele propriu al nostru al contribuabililor ,am dori o anchetă din partea organelor în drept, că prea sunt Apele Tulburi la ABA Crisuri !
Postat 14 Iulie 2016, 13:59 de ardelean
"Bate saua sa priceapa iapa"(don'presedinte de CJ,Pasztor Sandor,fost dir.ABA Crisuri...))
.." Pe site-ul instituţiei, la fel, nu se suflă o vorbă despre cantoanele de lux, care găzduiesc petrecerile şefilor, protocoalele organizate cu ocazia vizitelor Comisiei româno-maghiare de Ape şi altor mahări de la Administraţia Naţională din Bucureşti şi din Ministerul Mediului, dar şi şefuţii mai mici amatori de cazare "subvenţionată" în week-end sau în concedii. Dacă şefii mari nu plătesc, evident, nimic, pentru ceilalţi tariful e derizoriu: 10 lei pe zi, direct la cantonier, fără chitanţă."...Bine,domnule Adrian Cris, felicitari !Parca ne-am trezit dintr-un somn adanc.....Si atunci vin intrebarile : Din ce bani s-au executat modernizarile acesator cantoane ? Din fondurile destinate proiectelor cu finantari europene,fuserite, care nu-si mai gasesc rostul in stadiul final ? Cazul intubarii paraului Paris, prin proiectul "Amenajare valea Pasteur la Oradea",este edificator in acest sens.De ce nu sunt verificate "la sange", cele relatate de Bihoreanul,multe dintre ele deja cunoscute, strigatoare la cer, de catre institutiile abilitate in combaterea abuzurilor si coruptiei? Nu cumva ABA Crisuri este parte a Sistemului, care face posibila aceasta stare de fapt ? Si atunci ne miram de ce s-au ascuns cu atat sarg, deversarile de ape menajera incarcata cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Oradea, direct in paraul Paris/Pasteur,care de altfel,prin Legislatia si Directivele Europene de protectie a mediului, intra sub incidenta penala.Este o schimbare de atitudine la Bihoreanul ? Sper ca DA.Si mai sper ca de bun augur , pentru demascarea traficului de influenta si al cheltuirii banului public,in total dispret fata nevoile imediate ale cetateanului oradean,de catre o gasca de "alesi",pusi pe capatuiala,sub lozinca " lucrului bine facut"la Oradea si nu doar o atentionare cu tinta spre ...Pasztor Sandor,noul presedinte al CJ Bihor.(dupa atatea protocoale,petreceri, cazari, atentii,"mahari invitati si curtati"..., a venit si rasplata!!)Asteptam DNA,Curtea de Conturi,OLAF...
Postat 14 Iulie 2016, 01:29 de platona
@ferfeleaga
Acu daca ai deschis discutia ar fi tareeee interesanta de calculat cate milioane de mc. de sapatura si transport sapatura s-au decontat prin ABA la nivel de tara ..... sigum muntii Carpati ar fi un mizilic in comparatie cu rezulatele cercetarii !!!!
Postat 13 Iulie 2016, 13:53 de scortosul
Subiecte vesnice
Daca doriti intradevar subiecte gen "romania furata", sapati un pic in ABA, Hidroelectrica, ANIF, Electrica, SISE-AISE, Distrigaz....sa vedeti acolo salarii bune, viloaie "decente", nepotisme, clienterisme si alte isme, culori politice.....primariile, consiliul judetean, OTL, ADP, etc sunt mici copii....si daca mai intrati si in lucrarile marunte gen reparatii curente, achizitii de tot felul de softuri, strategii, planuri, o sa constatati ca 99% sunt degeaba, spre multumirea clientei proprii...incepeti cu megainvestitia acumularii de la Suplac, discutand cu un specialist neutru sa vedeti ca ceea ce s-a proiectat si executat acolo a aparat repconu de faliment, nicidecum populatia de inundatii
Postat 13 Iulie 2016, 13:48 de ferfeleaga
PUPILI si PUPILE
Pe vremea uni fost director am aflat ca dupa parerea lui daca jumatate din personalul de la ABA ar disparea nimeni nu ar sesiza acest lucru , nu sar simti lipsa la cat se munceste acolo . ABA = o firma de cheltuit bani pentru pupili si pupile , bani din taxe si impozite platite de votanti si toate astea trans partinic, nu conteaza din ce gasca de interese faci parte . Dupa cum imi povestea era o firam de odihna aproape vesnica !!! Toti odihnesc, toti tac ca sefii sa poata ciordi !!! Si nu e singura firma de STAT unde se freaca menta pe multii bani . Acu adevarul este ca hUDMR-ul a pus mana pe aceasta firma ani buni asa cum a pus mana si de min. mediului de unde stoarce bani la greu !!
Postat 13 Iulie 2016, 10:22 de scortosul
PSD+UDMR= LOVE
acum e clar de se intelege asa de bine Pasztor ur cu Mang Xerox
Postat 13 Iulie 2016, 08:46 de no_name
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON