URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2017, 17:33

Goliţi vistieria! Ca să nu închidă anul cu bani în conturi, Primăria Oradea a cheltuit în 5 zile nu mai puţin de 20 milioane de euro

Goliţi vistieria! Ca să nu închidă anul cu bani în conturi, Primăria Oradea a cheltuit în 5 zile nu mai puţin de 20 milioane de euro CADOU DE SĂRBĂTORI. Primăria a plătit ultima tranşă din împrumutul de 26,35 milioane euro luat în 2008 pentru achiziţia celor 10 tramvaie Siemens. Municipalitatea şi-a stins creditul cu 3 ani mai repede ca să îşi golească conturile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două milioane de euro pe zi, 250.000 euro pe oră, 4.100 euro pe minut! Săptămâna trecută, municipalitatea orădeană s-a transformat în maşină de cheltuit bani. În doar 5 zile lucrătoare, Primăria a plătit 20 milioane euro, numai ca să nu rămână cu ei în cont.

Motivul? Din 2018, Guvernul Tudose introduce un sistem de pedepsire a administraţiilor locale care încheie anul pe plus. "Noile măsuri fiscale sancţionează tocmai primăriile performante, care reuşesc să atragă venituri şi să facă economii", acuză primarul Ilie Bolojan.

Compensare cu minus 

Ai bani, ai probleme! "Revoluţia fiscală" a Guvernului Tudose prevede măsuri penalizatoare tocmai la adresa administraţiilor locale care au venituri proprii şi fac economii. Prin diminuarea de la 16% la 10% a impozitului pe venit aplicat angajaţilor din fiecare localitate, bugetele pentru investiţii ale primăriilor vor scădea anul viitor cu 30%.

Dintr-o singură lovitură, Oradea va pierde peste 9 milioane euro în fiecare an, bani din care s- ar fi putut construi anual câte un pod nou peste Crişul Repede şi câte un pasaj peste şoseaua de centură. "Este cea mai dură măsură luată de un guvern împotriva administraţiilor locale în ultimii 10 ani", susţine primarul Ilie Bolojan (foto).

Pentru a acoperi parţial pierderile bugetelor locale, Guvernul a promis compensarea veniturilor nerealizate de acestea până la nivelul din anul 2016, cu o menţiune perversă: din suma alocată se scade excedentul bugetar! În cazul Oradiei, din alocările ce vor fi acordate în primul semestru al anului viitor, Guvernul va scădea jumătate din excedentul de peste 10 milioane euro cu care municipalitatea a încheiat anul 2016. Cum sumele care vor fi virate în al doilea semestru vor fi calculate în funcţie de excedentul din 2017, Primăria s-a luptat săptămâna trecută să cheltuie toţi banii, aşa încât să închidă anul pe zero!

Goana după datorii 

Întrucât municipalitatea nu poate achiziţiona peste noapte bunuri sau servicii, economiştii Primăriei au răscolit contabilitatea în căutarea unor datorii aferente împrumuturilor contractate sau lucrărilor încă neplătite.

Hotărât să nu lase un leu în vistierie, Bolojan a convocat lunea trecută Consiliul Local ca să aprobe plăţi de 18 milioane euro din cele 20 milioane euro aflate în conturile oraşului. Cea mai mare sumă - 7,9 milioane euro - a vizat plata cu 4 ani mai repede a creditului luat în 2008 de fostul primar Petru Filip de la banca Dexia pentru achiziţia celor 10 tramvaie Siemens.

Pe listă au mai figurat şi plăţi de 4,8 milioane euro către Luxten pentru lucrările de extindere a reţelei de iluminat. "Pe lângă riscul pe care îl implică creşterea continuă a preţului valutei, avem avantajul de a economisi 700.000 euro doar din dobânzile pe care nu le mai plătim către Dexia şi încă aproximativ 50.000 dolari din cele prevăzute în contractul cu Luxten", a argumentat directorul economic Eduard Florea (foto).

Convinşi de acesta, consilierii locali au mai aprobat fără discuţii şi rambursarea anticipată a unui credit de 1,5 milioane euro contractat cu BRD şi a unui împrumut de 500.000 euro luat de la Ministerul Finanţelor pentru cofinanţarea proiectelor europene din precedentul ciclu bugetar. În aceeaşi şedinţă, consilierii au aprobat şi capitalizarea Termoficare cu circa 3,2 milioane euro, bani din care anul viitor societatea va achiziţiona terenuri sau clădiri care ar putea fi executate silit în urma falimentului iminent al Electrocentrale.

Cu frâna trasă 

BIHOREANUL a aflat că Primăria a ajuns să toace 20 milioane euro în doar câteva zile nu atât pentru că veniturile oraşului ar fi explodat, cât pentru că a făcut cheltuieli sub aşteptări. Zeci de investiţii programate pentru anul acesta nu au mai avut loc din diverse motive. Anul 2017 a fost unul prost pentru atragerea de fonduri europene. "În multe cazuri ghidurile de finanţare şi apelurile de proiecte au apărut prea târziu ca să mai ajungem în faza de a da bani pentru lucrări efective", spune şeful Direcţiei de Proiecte, Marius Moş (foto).

Spre exemplu, proiectele de reabilitare termică a spitalelor Judeţean şi Municipal, a liceelor Ortodox şi Onisifor Ghibu, precum şi a Grădiniţei 20, estimate la 5 milioane euro, sunt şi acum pe masa finanţatorilor. "Au trecut de faza evaluării, au fost punctate, dar n-am ajuns să plătim decât pentru studiile de fezabilitate şi pentru alte documentaţii", spune Moş. Din acelaşi motiv a fost amânată pentru anul viitor reabilitarea termică a încă 48 de blocuri, a casei Darvas La Roche şi a viitorului muzeu al masoneriei.

În plus, municipalitatea a reportat lucrări deja începute, precum reabilitarea dealului Ciuperca şi finalizarea drumului rapid, şi abia s-a apucat de exproprierile necesare pentru continuarea drumului expres până la Real II. De parcă nu era de ajuns, Primăria a ratat finanţarea europeană cerută pentru refacerea zidurilor Cetăţii, pentru că nu a dovedit dreptul de proprietate asupra lor, iar acum se judecă cu finanţatorul.

De făcut în 2018...

Lista lungă a investiţiilor amânate mai include lucrările pentru extinderea liniei de tramvai de-a lungul pârâului Peţa şi pentru strămutarea Pieţei Obor peste şoseaua de centură, deoarece în lipsa unor oferte acceptabile licitaţiile au trebuit reluate. Primăria a mai reprogramat achiziţionarea unor staţii de degazare a apei pentru noua centrală pe gaz şi a unei staţii chimice de tratare a apelor care ies din CET deoarece investiţiile sunt încă în faza de licitaţie, dar şi fiindcă se mai gândeşte dacă finanţează sau nu modernizarea cazanului 1, preluat de la vechea centrală. "Investiţia a fost stopată până la finalizarea studiului de fezabilitate care va stabili dacă este mai rentabil să investim în acest cazan sau să achiziţionăm o nouă turbină pe gaz, care să producă şi curent electric", explică directorul Termoficare, Stănel Necula.

Amânate din 2017, toate aceste lucrări vor figura cu prioritate pe lista investiţiilor de anul viitor. În fond, au documentaţiile pregătite şi sunt în diferite faze de contractare. Poate, aşa, primarul Bolojan îşi va completa mai uşor şi lista cu cele 100 de proiecte dedicate Centenarului...


"FEBRA" CUMPĂRĂTURILOR
Trezoreria, în colaps

Conştienţi că banii aflaţi în conturile localităţilor la finele anului sunt pierdere curată, primarii din toată ţara au declanşat săptămâna trecută cursa pentru cheltuirea lor cât mai grabnică. Şi nu doar primarii, căci la fel au făcut şi şefii instituţiilor deconcentrate, care pentru a nu fi nevoiţi să-i înapoieze se străduie să toace în ultimele două săptămâni din an toţi banii primiţi de la "centru". Urmarea? Finanţele din toată ţara au fost asaltate cu cereri de plată. "Sistemul electronic de raportare a situaţiilor financiare din sectorul public - Forexbug - prezintă disfuncţionalităţi din cauza accesărilor masive specifice perioadei de sfârşit de an", a anunţat prefectul Ioan Mihaiu, fost şef al Finanţelor bihorene. Concret, în condiţiile unei capacităţi maxime de 3.000 de accesări simultan, în primele două zile de săptămâna trecută au avut loc peste 13.000 de accesări concomitent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
37 Comentarii
problemele-s altele, fratilor!!
ce ne facem cu atatea cladiri frumoase dar neproductive? pleaca tinerii ca s-au saturat...pleaca chiar si pensionarii....voi nu vedeti? atatea apartamente sunt care asteapta chiriasi, dar de unde, cine sa vina? se vor bate si pt chiriasi...jalnic, fratilor a ajuns toata tara!!!
Postat 30 Decembrie 2017, 03:02 de ADINA
analfabet?
@excalibur: Tocmai, ca din banii astia s-au platit mai repede ratele la tramvaiele deja cumparate, si alte datorii, economisind o gramada de bani prin plata anticipata, dar nah, cand te bagi in seama doar ca sa nu taci din gura scuipi doar aberatii. " Cea mai mare sumă - 7,9 milioane euro - a vizat plata cu 4 ani mai repede a creditului luat în 2008 de fostul primar Petru Filip de la banca Dexia pentru achiziţia celor 10 tramvaie Siemens. Pe listă au mai figurat şi plăţi de 4,8 milioane euro către Luxten pentru lucrările de extindere a reţelei de iluminat. "Pe lângă riscul pe care îl implică creşterea continuă a preţului valutei, avem avantajul de a economisi 700.000 euro doar din dobânzile pe care nu le mai plătim către Dexia şi încă aproximativ 50.000 dolari din cele prevăzute în contractul cu Luxten", a argumentat directorul economic Eduard Florea"
Postat 29 Decembrie 2017, 16:47 de hateretards
Ce mai iures ,ce mai vuiet
Cu 20 mil. € mai puteau lua citeva tramvaie siemens, cash and carry. Eco, ULF. Sau plateau ceva gaz anticipat pentru racheta. Mai alaltaieri stateau cu mina intinsa la guvern sa le dea ajutoare pentru incalzirea orasului.Ei tineau pentru gura lor 20 mil.(euroi) la saltea. Ce curte de conturi, ce dna ...oradea e o enclava in miinile cui trebuie
Postat 29 Decembrie 2017, 10:09 de excalibur
@postaci
abramburika a distrus invatamantul din romania, sau e prima vinovata de acest dezastru. kati cea care nu arunca pe jos cu cartile ci le impinge doar cat sa cada singure, la fel ca si cu invatamantul. asa ca las-o incet ca macane.
Postat 29 Decembrie 2017, 08:54 de User anonimizat
Poiu
mIRC a fost fain la vremea lui. Oare cati mai stiu?
Postat 28 Decembrie 2017, 23:52 de Sandu1201
mIRC, bai tata
Atata activitate nu am vazut de mult. Deja o dati in mIRC, si tot mai mult pe langa subiect. Pe scurt, rambursarea anticipata nu e rea, mai cititi si voi literatura financiara, nu va mai inscrieti la studii europeene, va viitorul in ue e cam in ceata acuma
Postat 28 Decembrie 2017, 22:09 de poiu
Tds
Ai aflat ceva?
Postat 28 Decembrie 2017, 19:32 de Sandu1201
!!1`
hahaha..tocmai am aflat ce doream...noapte buna..te pierzi in detalii..usor de manipulat..hahaha
Postat 28 Decembrie 2017, 19:23 de Tinas
Tinas
Sa nu te joci cu focul la încălzire Ca te arzi
Postat 28 Decembrie 2017, 19:14 de Sandu1201
hahah
Sandule...sint aici dar nu ma lasa bihorelul..fac fata..deabia mi-am facut incalzirea ...
Postat 28 Decembrie 2017, 19:08 de Tinas
Tds
Da analizează, sa vezi.
Postat 28 Decembrie 2017, 18:47 de Sandu1201
DOAMNE!
Asta chiar e tare! Esti in opoziție dar ești la guvernare??!!
Postat 28 Decembrie 2017, 18:06 de TDS
Tds
Numa tu stii ce ai in cap. Referitor la calcule . DA psdescu a fost cei mai mulți ani la guvernare , calculeaza si cand erau in opoziție. Dar peste PSD-ESCU a fost UDMR cei mai mulți ani la guvernare.
Postat 28 Decembrie 2017, 18:00 de Sandu1201
MOȘ SANDU! MAI EȘTI CU NOI?
@Sandu1201: N-ai vrea un mușchi file he he he? Nu! Că ești la dietă hă hă! GRAMATICALĂ! Să recapitulăm: 1990-1996-stânga! 1996-2000-dreapta CO PO PO CO PO PA 2001-2004- stânga, 2005-2012-dreapta 2012-2015-combinată 2016-tehno extremă dreaptă! Fă un calcul și vezi ce îti dă! PS: Intenționat nu am pus virgule să văd dacă te prinzi unde erau necesare!
Postat 28 Decembrie 2017, 16:39 de TDS
@TDS
Tare...hahaha asta-i pe post de mascarici...hahahaha a avut program pina la 16...hahaha lasa-l frate ...bolovan si-a angajat doar elevii lui..tareeeeeeeeeeee
Postat 28 Decembrie 2017, 16:19 de Tinas
Tds
Cum am explicat " am facut scoala in guvernarea Psd-escu". Dar nu te f#@ă grija de mine , ai grija la ce lipici folosesti pt afișe. În caz că te rețin cu alte treburi. Gramaticalule care ești.
Postat 28 Decembrie 2017, 14:49 de Sandu1201
hahahah
Distractie mare p-aci..cica d-l cu multe nr..ii face servicii birtinezului..hahahah eroare..dimpotriva..
Postat 28 Decembrie 2017, 14:18 de Tinas
LEVEL!
@Sandu1201: Eu tot încerc "săț-i esplic" de pe vremea când " ierai " 1200 că nu le ai cu grama_tica! Adicătelea nivelul tău de școlarizare " că cam " lasă de dorit! Sau poate te grăbești cu comentariile că aceasta îți este sarcina trasată?
Postat 28 Decembrie 2017, 13:27 de TDS
Cretinilor
Vă doare faptul că nu se duc banii in buzunarul lui Dragnea. Nu-i bai o sa lipiți afișe pe gratis .
Postat 28 Decembrie 2017, 13:19 de Sandu1201
WinDos
Am nivelul de școlarizare pe care la implementat partidul pe care îl lingi tu. În frunte cu iliescu
Postat 28 Decembrie 2017, 13:17 de Sandu1201
Bihoreanoradean
Fac mai mulți bani aici daca ai visat tu. Eu nu am ajuns in ORADEA , eu sunt oradean, labiș care ești.
Postat 28 Decembrie 2017, 13:16 de Sandu1201
Nivelul de scolarizare a unuia ce isi zice "sandu+numar de neuroni scapati pe jos" !??
Caz tipic de educatie !?! In lipsa de materiale si echipamente scolare, dascalimea liberala i-a invatat pe copii, ca nu e nevoie de eprubete ... ca le ajunge palma facuta caus !?!
Postat 28 Decembrie 2017, 12:58 de WinDos
Visteria orasului Oradea vs. Gradina Domnului ... punct ochit, punct lovit !?!
Faptul ca edilii nu au cheltuit banii incasati intr-un an fiscal la nivelul municipalitatii, in contexul in care sunt zeci si zeci de milioane Euro angajati in lucrari aflate in curs, nu inseamna ca au fost economi ... ci ca nu au avut capacitatea organizatorica sa gestioneze investitiile publice contractate !?! Asta stie orice nimuric de functionar care lucreaza cu fonduri publice, fiind o rusine mare sa nu poti gestiona aceste lucrari !?! In mod normal, cine ajunge in situatia asta este un foarte prost ordonator de credite, neavand minime cunostinte in organizarea intrarilor si iesirilor bugetare, secundare ori tertiare, in fapt a tuturor veniturilor si cheltuielilor dintr-un an !?!
Postat 28 Decembrie 2017, 12:52 de WinDos
Bihoreanoradean
CENZURAT
Postat 28 Decembrie 2017, 12:04 de Sandu1201
Ploua cu retardati!
Doamne, cat de retardati sunt multi de pe aici...Bai postacilor, ce e rau in faptul ca se platesc ratele mai repede si scad cheltuielile totale in final? De ce sa nu foloseasca acesti bani ca sa plateasca datorii mai vechi, in loc sa ii lase si sa ii spulbere aia din Bucuresti pe judetele pline de asistati sociali? Voi citit articolele sau ati primit ordin de la partid sa aruncati cu noroi de ciuda ca nu mai au ei bani de cheltuit??
Postat 28 Decembrie 2017, 11:31 de hateretards
Bine face, voi n-ati baga mana daca ati putea?!
Nea ilie si cei 40 de tovarasi, cam atatia sunt daca ii numeri repede: consilieri, directori, directorasi, intr-un cuvant ,,factori de decizie pe plan local", pot sparge pusculita, n-au griji! In nici o saptamana iar vin ,,fondurile"! Si mai mari! N-au votat ei majorari de taxe si impozite, penalitati care ruineaza o familie modesta, familie a carei vina este ca locuieste in zona centrala a Oradiei de pe vremea cand Birtinul nu exista P.S. Evit sa polemizez cu toate viniturile, totusi, de cand e nea ilie birau nu a fost an in care sa nu platesc mai mult decat in cel precedent. La impozitul pe imobil ma refer.
Postat 28 Decembrie 2017, 10:45 de pinonel
!!!
Asta nu-i cu toate ...bravo celor care l-au pus ..credite multe...taiat salarii..dealuri care cad...drumuri care se inchid..spa..??haha si toate cu dedicatie..un oras care pute..si la propriu si la figurat..are noroc ca nu e frig..altfel..era distractie mare...
Postat 28 Decembrie 2017, 10:17 de Tinas
Sanduleeee!!!
Eject!!!
Postat 28 Decembrie 2017, 09:53 de User anonimizat
@anticomunist s.a.m.d.
Unde sunteți ?! Precis vă ling câinii în vreun șanț în care ați picat când veneați de la pomana porcului, pardon, birtinezului!
Postat 28 Decembrie 2017, 05:30 de ili3
impozite de 500 de ori mai mari ????
Impozite de 500 de ori mai mari pentru cei care nu pot sa reabiliteze fatadele proprietatilor, sau sa construiasca cind doresc pe terenurile detinute (poate vor sa vinda, sau nu e dispus sa plateasca impozit pe o constructie daca inca nu are nevoie) ???, ca sa reabiliteze dealul ciuperca si pentru un muzeu al masoneriei. Nu ar trebuii reabilitat dealul ciuperca pe banii celor care au gresit?, sau poate nu au gresit cei despre care se spusese ca ar fi gresit, probabil am gresit noi platitorii de taxe din moment ce noi vom platii reabilitarea unui proiect gresit din tema de proiectare (a studiului geo). Oare chiar avem nevoie de un muzeu al masoneriei, sau vom afla peste citiva ANI-sori ca unii dintre decidentii acestor proiecte au uitat sa treaca la declaratiile de interese apartenenta la masonerie.
Postat 28 Decembrie 2017, 01:30 de point-P-I
Da
Scrie clar ca daca nu ii cheltui, ii ia Dragnea, si din cauza lui Dragnea va fi deficitul. Si ce nu e bine ca sa platit din datoriile acumulate. Va roade foamea ca asta face ceva pt oraș, voi vedeți , asta dar sunteti prea prosti, LINGAI si lipitori de afise. Referitor la taxe si impozite DA sa se mareasca pt de cel putin de 5 ani tot 64 ron platesc pe masina si pe una din case 170 ron. ORADEA nu e cazul BÂRLADULUI ca sa plângem că s-au mărit taxele. Sa fie mai mari ca asa stiu ca se mai face un pod , un drum , ceva. Cât despre lungii SA MA LATRATI LA OĂ
Postat 27 Decembrie 2017, 23:33 de Sandu1201
Sănătoasă treabă
Aaaastfel încât ,în învălmăşala sărbătorilor de iarnă,au fost achiziţionate o grămadă de materiale fără sens
Postat 27 Decembrie 2017, 22:57 de crisan
Armetica
Ei aveau un excedent de 20 mil.€ si s-au ingramadit sa mareasca taxele cu 25% + alte supraimpozitari delirante pe motivul ca reforma fiscala le va diminua veniturile la anul cu 9 mil.€ .Finantele locale se pare ca sunt o alba-neagra in pixul unor initiati si potentati.
Postat 27 Decembrie 2017, 22:35 de excalibur
@tds
Lache.....hai ca esti simpatic !! Ai fumat niste "verdeata"?
Postat 27 Decembrie 2017, 21:07 de elev
Tds
Asta înseamnă o gândire bună. Dacă erau la psd-escu , oare ce cadou isi faceau ei , asa între membrii
Postat 27 Decembrie 2017, 21:01 de Sandu1201
what
"250.000 euro pe oră, 4,1 euro pe minut"... ?!
Postat 27 Decembrie 2017, 19:04 de leclick
DL PROFESOR DE MATEMATICĂ SCOTEA UN RADICAL....
Vedeți cat a încasat PD L uxten? Și cică au pus " gratis" instalațiile de Crăciun! DNA SA vină sa vă ia....la puricat! De ce? La ce? Păi nu pricepeți bre? Fiindcă-i rost de zumbay dilibam.... fiindca-i rost de pus VENTUZE tras cartușe BOOM BOOM BOOM!
Postat 27 Decembrie 2017, 18:07 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON