URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Goana după bani: Înainte de legea prevenţiei, inspectorilor fiscali li s-au fixat ţinte de colectare de la firme şi cetăţeni

Goana după bani: Înainte de legea prevenţiei, inspectorilor fiscali li s-au fixat ţinte de colectare de la firme şi cetăţeni AMENZI NU, SUPLIMENTE DA. În plin scandal, şeful Finanţelor Bihor, Ioan Mihaiu (medalion), spune că "normele" inspectorilor fiscali sunt vechi, dar aceştia nu vânează amenzi, ci urmăresc încasarea unor taxe şi impozite nedeclarate. "Nu avem plan de amenzi, ci de încasări suplimentare. E şi normal", spune Mihaiu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una caldă, alta rece. În timp ce Guvernul pregăteşte o lege a prevenţiei, prin care sute de contravenţii de tot felul ar urma să nu mai fie sancţionate cu amendă la prima abatere, Fiscul le ordonă inspectorilor să aducă la buget bani în plus. Şi nu puţin: fiecare câte 6 milioane lei de la firme şi 30.000 lei de la persoane fizice, în fiecare an!

Inadmisibil, s-a revoltat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, astfel că, deşi dovada "transpirase" în presă, ANAF a sărit să dezmintă informaţia. Cum stau, de fapt, lucrurile? Ioan Mihaiu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, susţine că e o neînţelegere, explicând că inspectorii nu au normă de amenzi, ci "indicatori de performanţă" fireşti.

Target de "amenzi"

Fiecare inspector fiscal trebuie să producă bani pentru stat la fel cum agenţii comerciali au target de vânzări şi poliţiştii normă de dat amenzi. Asta reiese după ce o publicaţie din Iaşi a dezvăluit că în februarie a avut loc o şedinţă a conducerii ANAF cu şefii locali ai Finanţelor, după care, în martie, Inspecţiilor Fiscale din ţară li s-au adus la cunoştinţă indicatorii de performanţă pe anul 2017.

Potrivit dezvăluirilor, întărite şi de presa din Craiova, sintagma ar ascunde sarcina ca fiecare inspector fiscal să aducă la buget venituri suplimentare de câte 6 milioane lei de la persoane juridice, dublu faţă de nivelul din 2016, şi câte 30.000 lei de la persoane fizice. Ceea ce, împărţit la numărul firmelor din responsabilitatea unui inspector, ar însemna în medie cam 500.000 lei storşi de la o societate. Consecinţa previzibilă? Firmele şi cetăţenii vor fi vânaţi pentru a li se impune sume suplimentare de plătit ca TVA, impozit pe profit, cheltuieli şi deconturi eronate, etc.

Mentalitate sovietică

În contextul în care, prin Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Guvernul a elaborat proiectul legii prevenţiei, în baza căruia 290 contravenţii din toate domeniile, de la cel fiscal la cel silvic, ar urma să nu mai fie sancţionate la prima abatere cu amendă, ci cu avertisment, liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a catalogat circulara ANAF ca inacceptabilă. "Constat că inspectorii fiscali sunt încă tributari unei mentalităţi de tip sovietic, de genul "chiar dacă eşti în regulă, îţi găsim noi ceva!". E inadmisibil să aibă normă la amenzi, cum reiese din circulara ANAF", a comentat Dragnea, marţea trecută.

Urmarea? Şeful ANAF, Bogdan Stan, s-a grăbit chiar a doua zi să nege existenţa "targetului": "Nu a fost transmisă nicio circulară referitoare la impunerea unor ţinte pentru atragerea de sume suplimentare de către inspectorii fiscali. În sarcina ANAF au fost stabilite o serie de obiective, atribuţii şi măsuri pentru îmbunătăţirea colectării impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi altor sume datorate bugetului".

"Nu poţi sta degeaba"

În ciuda dezminţirii, şeful AJF Bihor confirmă, la fel ca alţi omologi din ţară, că inspectorii fiscali au ca indicatori de performanţă atât un anume număr de controale, cât şi o sumă pe care trebuie s-o atragă în plus la stat. Dar, nuanţează el, nu este vorba de amenzi, ci de obligaţii pe care contribuabilii nu le declară ori le declară eronat, iar pentru asta inspectorii nu primesc bonusuri, fiind sarcină în fişa postului.

"Nu avem plan de amenzi, ci un plan obiectiv pentru venituri suplimentare. Dar e şi normal. Nu poţi sta la Inspecţia Fiscală fără să faci nimic. Acesta e rolul Inspecţiei, să meargă să caute problemele, dacă există", spune Ioan Mihaiu. Cât despre "targetul" pe 2017, el nu poate fi deconspirat, pentru că "sunt date interne". În orice caz, "nici vorbă să fi fost anul trecut 1 leu, iar anul acesta 5 lei". Altfel spus, nu a fost dublat...

Răul, prins în buget

Octavian Dan, şeful Asociaţiei Firmelor BihoreneDeşi Finanţele zic că firmele şi cetăţenii nu au motiv să se scandalizeze, mediul de afaceri e îngrijorat. "Ştim bine că dacă te calcă un organ de control nu pleacă fără să-ţi dea amendă", spune directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan (foto), care consideră corectă poziţia lui Dragnea. "Să vedem dacă e şi sinceră...".

În opinia sa, sursa problemei nici măcar nu e la ANAF, ci în modul cum îşi croieşte statul bugetul: "Atât timp cât bugetul statului, al Ministerului Finanţelor, al Mediului sau al oricărei primării au capitole de încasări din amenzi şi venituri suplimentare, funcţionarii sunt obligaţi să facă targetul. Dacă statul ar fi corect, nu ar cuprinde aceste venituri în bugete, mai ales că sunt venituri excepţionale, deci nici nu ştie cât va încasa".

Rămâne, deci, de văzut cât de oneşti sunt oficialii care condamnă vânătoarea de contribuabili. Dar abia la anul, când se va face noul buget: cu sau fără bani din "suplimente"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON