URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2010, 08:47

Gheorghe Pasc: "Fără Aeroport, ajungem ca Zalăul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gheorghe Pasc, directorul Aeroportului Oradea, e considerat de unii o "venitură" pentru simplul fapt că a aterizat de la Bucureşti. În meserie, însă, nimeni nu i-a spus că ar fi străin, construindu-şi cariera atât la Comandamentul Aviaţiei Militare din Ministerul Apărării, cât şi la Departamentul Aviaţiei Civile din Ministerul Transporturilor.

Acum, la 60 de ani, fostul ofiţer spune că mai are un singur vis: să vadă Aeroportul modernizat. Ideal ar fi, consideră el, să-l administreze o firmă privată, întrucât Consiliul Judeţean nu va avea niciodată banii. Altfel, Aeroportul se va închide fără speranţa că altul va fi construit într-o perioadă care să nu depăşească o viaţă de om.

- Cum aţi devenit aviator?

- M-am născut şi am făcut şcoala în comuna Brusturi, dar am ajuns în Capitală când tata, subofiţer de Miliţie, a fost repartizat acolo. Am făcut Liceul Militar la Breaza, iar apoi Şcoala de Aviaţie Bobocu (Buzău), specializarea Comandă, conducere şi dirijare a avioanelor. Pilot nu am ajuns pentru că, fiind minor, ca să pot zbura îmi trebuia acordul părinţilor. Ai mei au refuzat, din cauza accidentelor. Da, şi atunci mureau piloţi şi paraşutişti, numai că nu se mediatizau cazurile! După absolvire, am fost repartizat la Comandamentul Aviaţiei Militare, datorită mediei mari. Am făcut şi Academia, la Facultatea de Aviaţie, iar apoi am fost repartizat la Baza 51 Transport Aerian, unde am ajuns locţiitor de comandant până în 1986, când Baza a fost comasată cu Flotila care deservea Preşedinţia şi Guvernul. Pe unii ofiţeri ne-au luat la Departamentul Aviaţiei Civile, unde am lucrat ca şef de serviciu până în 1990, când militarii au fost din nou mutaţi la MApN.  

- Cum aţi ajuns la Oradea?

- Din februarie 1992, prin ordin al ministrului Apărării, am fost numit membru în consiliile de administraţie ale aeroporturilor Oradea şi Satu Mare. Director la Oradea am devenit în decembrie '93. M-am adaptat repede, datorită celor 4 ani lucraţi anterior la Aviaţia Civilă.

Contestat pentru furt

- Când a intrat Aeroportul în "parohia" Consiliului Judeţean?

- În 1997 Ministerul Transporturilor a dat 13 din cele 17 aeroporturi la judeţe. Le-a păstrat doar pe cele două din Bucureşti, Otopeni şi Băneasa, plus cele din Constanţa şi Timişoara, care sunt strategice, suprapuse cu aeroporturi militare. Restul le-a pasat ca să nu mai dea bani. Principiul a fost: "Cei care nu vor avea bani de aeroporturi n-au decât să le închidă!".

- N-a fost un şoc?

- Formaţia cazonă te râcâie, mai ales când vezi că unii sar calul. Un militar de formaţie nu putea accepta sindicalismul. E obişnuit ca atunci când primeşte ordine să le execute, iar când dă el ordine altora aceştia să le execute. Au fost multe frământări în acea perioadă.

07 Gheorghe Pasc 1.jpg- Aţi fost şi foarte contestat...

- Am fost, pentru că am dat afară 17 angajaţi, pentru consum de alcool. Eu le-am spus de la început că nu vor fi prietenii mei beţivii, hoţii şi puturoşii. Unii n-au crezut, şi am fost nevoit să-i elimin. Conflictul s-a ascuţit după ce am descoperit un furt mare, de 193 milioane de lei, echivalentul câtorva zeci de mii de dolari. Deşi trecuseră controale ale Curţii de Conturi care nu depistaseră nimic, eu am decis să sesizez Poliţia, dar oamenii, pe la spate, ziceau că eu aş fi vinovat. La anchetă şi la proces s-a stabilit că responsabilitatea a aparţinut fostei contabile şi fostei casiere, şi că neregulile s-au făcut când eu eram plecat în delegaţii. Respectivele au şi fost condamnate.

Aeroportul are teren destul. Bani nu

- Cum v-aţi descurcat cu politicienii, care riscau să termine Aeroportul, din nepricepere sau interes?

- Pe atunci am fost puţin naiv, nu credeam că politicul va avea o influenţă aşa mare. Credeam că fiecare îşi va vedea de meseria lui. Cert e că prin '98 am prezentat la CJ un raport ce demonstra necesitatea reabilitării Aeroportului, care fusese construit în 1967 şi nu mai fusese modernizat. Domnul Mihai Bar a aprobat începerea reparaţiei pistei, care este chiar inima Aeroportului. N-ai pistă, degeaba ai toate celelalte. Pista e, spun eu, o bucată de şosea care te poate duce oriunde în lume. Din păcate, însă, n-am reuşit mare lucru.

- Totuşi, la Oradea au aterizat ulterior şi avioane grele...

- Prin 2007 au venit vreo şase Airbus 320, aparat de 70 de tone, care au adus câte 170 de pasageri germani la Felix. Au aterizat ca la carte, nici nu le-a trebuit toată pista. Nu vă spun ce emoţii am avut, însă, la decolare. Căci nu aterizarea e cea mai grea, ci decolarea, pentru care trebuie să ai o anumită viteză ca să desprinzi aparatul de sol.

- Ce concluzie aţi tras atunci?

- Că se poate. Că nu atât lungimea pistei - care e de 1.800 de metri - ar fi un impediment pentru cursele mari, ci rezistenţa. Şi că, dacă rezolvăm aspectul, putem opera şi aparate mari. Din astea se scot bani, nu din chartere, dovadă existenţa companiilor low-cost, care folosesc numai aparate mari. Acum avem un proiect ce prevede consolidarea pistei, dar şi prelungirea ei la 2.400 metri. Dacă îl punem în aplicare, vom putea primi aparate gen Airbus şi Boeing.

- Are Aeroportul teren pentru asta? Şi bani?

- Teren are, în total 165 hectare. Se puteau construi mii de vile pe el. Deci, cu cât avem, nu încurcăm pe nimeni şi nici nu trebuie să cumpărăm teren pentru extindere. Bani nu avem. Iar pentru o pistă nouă, cu toate cele necesare, ar trebui cam 35 de milioane euro.

Aradul - terminat, Debreţinul - mic. Putem profita

- Câţi pasageri operaţi într-un an? Cifrele sunt în scădere?

- Poate o să vă mire, dar anul acesta, cu 50.000 de pasageri, suntem peste 2009, când au fost 38.000, şi peste 2008, când erau 32.000. În'97 erau două curse de Bucureşti pe zi, cu AN-uri foarte solide, puteau ateriza şi pe piste înierbate. Acum operăm pentru Tarom ATR-uri franţuzeşti. Trei zile pe săptămână - lunea, miercurea şi vinerea - avem câte trei curse dus-întors, cu program excelent pentru cei care vor să se şi întoarcă în aceeaşi zi din Capitală. În celelalte zile avem câte două curse. Nu fiindcă nu ar fi necesare mai multe, ci pentru că Taromul nu are destule nave. În prezent, de pildă, Tarom nu operează la Arad, care din cauza asta e terminat.

- De şanse ca asta ar trebui să profităm, nu?

- Absolut. Cine profită acum va avea de câştigat atât pe cursele interne, cât şi pe externe.

- Este Debreţinul o concurenţă?

- Nu. Acolo au moştenit o pistă extraordinară de la baza militară sovietică, dar nu au aerogară şi alte facilităţi. În plus, e cam îngrămădit de dealurile din jur. E un aeroport sezonier, mai mult pentru chartere spre Tunisia. Noi trebuie să profităm de poziţia noastră, ca şi de faptul că am fost declaraţi aeroport de interes european. N-ar fi păcat să pierdem oportunitatea? Am putea aduce grupuri mari de turişti germani şi israelieni, interesaţi să vină, dar nu cu autocare, am putea aduce oameni de afaceri, care acum vin cu chartere (sunt zile în care sosesc câte patru), ofiţeri NATO la Centrul de excelenţă... Judeţul ar avea doar de câştigat. E la mintea cocoşului că dacă am opera aeronave mari am câştiga cu adevărat. Chiar şi agenţiile de turism ne spun că au clienţi care ar pleca de aici cu avionul, nu din Budapesta. Ca să nu mai zic de terminalul pentru mărfuri, pe care l-am putea face uşor...

Gargară de politicieni

- Ce s-a făcut pentru Aeroport sub cei trei şefi ai CJ pe care i-aţi prins?

proiect aeroport.jpg- Pe vremea domnului Bar am început, cum spuneam, reparaţii la pistă, dar am fost nevoiţi să le oprim pentru că firma care le executa şi-a pierdut licenţa de la Autoritatea Aeronautică, datorită unei lucrături politice, fiind luxată de o altă firmă căreia n-a vrut să-i dea în subantrepriză lucrări câştigate la licitaţie. Apoi CJ n-a mai avut bani. Pe vremea domnului Seremi s-au făcut rapoarte, documentaţii... Probleme au fost acum câţiva ani, când preşedinte era domnul Kiss şi vicepreşedinte domnul Seremi. S-a dat o Hotărâre prin care se împuternicea conducerea CJ să studieze găsirea altei amplasări pentru Aeroport, în nordul judeţului. Noi n-am fost întrebaţi de nimeni în prealabil. Am fost total surprins, am aflat din ziar şi am crezut că a greşit fata care semnase articolul, că nu a înţeles ea ce s-a discutat la CJ. Era total anapoda să duci Aeroportul la 30-35 km de oraş, când toată partea turistică şi de afaceri a judeţului e în zona opusă, ca să nu mai vorbim de alte multe lucruri. Pentru un Aeroport nou trebuie să ai banii, vreo 100 milioane de euro, să faci studii 5 ani consecutiv, să pui în noul loc o staţie meteo, ca să măsoare non-stop vântul şi ceaţa, să măsori soliditatea solului, umiditatea aerului, să faci studii de obstaculare zonală. Nemaivorbind că ar dura minim 10 ani, cât ai fi tu de harnic şi de tehnologizat. Ceea ce la noi, să recunoaştem, nu e cazul. De ce credeţi că nu s-a făcut niciun aeroport nou în ultimii 20 de ani? Şi nici n-o să se facă prea curând, vă asigur...

- Acum totuşi se modernizează Aeroportul?

- Da. Va fi cea mai spectaculoasă modernizare de la construire. Se modernizează aerogara, pentru a îndeplini standardele Schengen, ca să existe circuite separate pentru turişii din ţările Schengen şi non-Schengen. Ne grăbim cu aerogara fiindcă altfel pierdem statutul de aeroport internaţional. Concret, aerogara va avea o sală de tranzit, o sală de acces Schengen, spaţii pentru persoane cu probleme consulare, separat pentru femei şi bărbaţi, cu dormitoare şi băi. Fostul restaurant va fi spaţiu de primire cu scară rulantă spre sala de tranzit, vor fi două săli de tip mama şi copilul, se vor pune benzi pentru bagaje. Se vor amenaja mai multe spaţii sanitare, inclusiv pentru persoane cu handicap. Aerogara va fi extinsă cu câte 2 metri spre şosea şi spre pistă, şi vor fi montate copertine. Toate le facem cu 2,1 milioane de lei.

6 companii mari interesate

- Dar pista?

- Dat fiind costul mare şi faptul că CJ nu are bani, am făcut un proiect pentru fonduri europene, numai că stă de peste un an la Ministerul Transporturilor, fiindcă nu s-a întocmit Ghidul Solicitantului. Cele 74 milioane de euro de la UE stau şi ele în conturi degeaba. Eu cred, deci, că singura soluţie viabilă e concesionarea Aeroportului către o companie privată, prin licitaţie. CJ îi poate impune concesionarului să facă în 2 ani şi jumătate pista, iar în 3 ani încă un terminal. Există cel puţin 6 companii mari din străinătate care au venit la CJ şi care sunt interesate. Ar fi varianta cea mai bună pentru că, în loc să dea judeţul câte un milion de euro pe an pentru cârpeli, o companie ar face modernizarea pe banii ei şi ar plăti şi Consiliului taxe de redevenţă. Probabil că asta va fi şi recomandarea pe care o va face firma de consultanţă pe care au cerut-o consilierii judeţeni, care se vor pronunţa în decembrie sau cel mai târziu în ianuarie. Sunt sigur că toţi vor fi de bună-credinţă, căci niciunul nu va mai putea spune că n-a ştiut care ar fi consecinţele dacă ţin aeroportul pe loc. Dacă se va moderniza, vor veni, spun încă o dată, companii mari. Banii, repet, nu vin din avioanele mici, singurele care vor mai putea ateriza dacă, în schimb, nu se face modernizarea.

- Cum ar arăta Oradea fără aeroport?

- Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar am fi ceva de genul Zalăului. Izolaţi de investitori, de turişti, de lume, în secolul vitezei. Am fi ca unii care zic că vor musafiri, dar nu au decât o garsonieră ca să-i primească.


ÎN TREI CUVINTE
Colaborarea cu miniştrii Transporturilor

Gheorghe Dobre - Nu ne-a făcut nici rău, nici bine

Radu Berceanu - Le-a spus şi alor lui din PDL că dacă vor aeroport să-l dezvolte pe acesta, nu să încerce să-l mute

Ludovic Orban - A avut uşa deschisă mereu, dar a condus puţin

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Unul
Olanda şi Cehia porneste ca favorite ! Ce cascheta mea !
Postat 05 Noiembrie 2010, 10:02 de Numai
gimi
DE REGULA HOTUL STRIGA HOTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII BANATANU AR TREBUI SA SE VERIFICE DACA AI SAU NU DREPTATE DAR ACOLO E CEVA PUTRED
Postat 04 Noiembrie 2010, 18:48 de oadean
pasc
apoi si aeroportu oradea avea sanse de deyvoltare daca cu 40 miliarde lei in 1998 nu se ,,carpeau ,,cat doua batiste pe pista, eu zbor des de aici dar cu chestiunile astea inclusiv cu cea prin care au disparut la chefuri cateva miliarde din caserie tot sub patronatul cui trebe apoi cum sa nu aibe judetul municipiul si ministerul de transport incredere in ,,investitiile ,, de pe aeroportull din oradi
Postat 04 Noiembrie 2010, 18:46 de banatanu
domule pasc
comparatia cu zalaul nu mi se pare una potrivita 1 zalaul nu are aeroport 2 e oras mic dar ca industrie sta mai bine ca oradea 3 rusinetuturor care au condus acest oras , oradea! 4 orasul oradea poseda un potentiala turistic enorm,pacat ca nu s epune accent pe acest lucru............. vezi exemplul sibiu ........... sau de fapt hermannstadt ......mai coresct spus ca de acolo vine civilizatia!!!!!!!! am trait in acest oras timp de 10 ani , acum locuiesc in germania , sunt mandru de orasul oradea, cu o politica corecta acest oras ar putea fi un exemplu!!!!!!
Postat 04 Noiembrie 2010, 11:10 de andrei
rectificare
Te duc eu la Debrecen,sa vezi ce aerogara au ; de trei ori mai mare ca cel de la Oradea, (vezi site-ul aeroportului Debrecen). Iar referitor la "dealuri" ....inseamna , ca nu stii ce vorbesti! Articolul este menit ptr "spalarea "lui Pasc, care este un camelion politico-securist. Cum nu v-ati saturat de acest individ?
Postat 04 Noiembrie 2010, 07:59 de Aviatorul
Salajeanul
Situatia nu sta chiar asa.
Postat 03 Noiembrie 2010, 15:51 de aa
Succes!
Doamne da sa reusesca PASC sa modernizeze aeroportul, poate asa ZBOARA Basescu si ai lui mai repede si cat mai departe!
Postat 03 Noiembrie 2010, 09:20 de java
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON