URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Gelozie cu otravă: Un medic nigerian a încercat să-i omoare cu mercur pe amantul nevestei orădence şi pe mama acestuia

Gelozie cu otravă: Un medic nigerian a încercat să-i omoare cu mercur pe amantul nevestei orădence şi pe mama acestuia VREA AFARĂ. În locuinţa închiriată de doctorul Oviarobo Osagie Enabulele Hope (foto) în Bucureşti, poliţiştii au găsit eprubete cu dimetil-mercur, seringi şi mănuşi speciale pentru substanţe toxice, dar şi un pistol. Reţinut pe Aeroportul din Oradea la întoarcerea acasă, nigerianul a cerut să fie eliberat, dar instanţele de judecată l-au refuzat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

18 ianuarie 2016. La reclamaţia contabilului unui spital din oraşul Saarbrucken, Poliţia germană descindea la locuinţa neurologului Oviarobo Osagie Enabulele Hope, care achiziţionase în numele unităţii dimetil-mercur, o substanţă extrem de toxică folosită pentru calibrarea aparatelor de rezonanţă magnetică din laboratoarele de cercetare, dar care nu avea ce căuta în respectivul spital.

Poliţiştii nu au găsit substanţa nicăieri. Luat la întrebări, medicul a declarat că o parte a trimis-o în Nigeria, pentru clinica pe care urma s-o deschidă acolo, iar o alta în România, la Bucureşti, în apartamentul închiriat de sora lui, studentă în Capitală.

În aceeaşi zi, ofiţerul de legătură din Ambasada Germaniei la Bucureşti comunica informaţiile Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar pe numele nigerianului era deschis un dosar penal. Ceea ce a început ca un caz de contrabandă s-a dovedit însă, în final, o tentativă de răzbunare demnă de romanele poliţiste, pe care medicul nigerian o urzise pentru uciderea a doi orădeni: amantul soţiei sale şi mama acestuia, care i l-a dus în casă după ce fusese angajată ca bonă.

Cherchez la femme…

Tentativă de omor calificat, contrabandă calificată şi trafic cu produse periculoase. Acestea sunt acuzaţiile pentru care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat săptămâna trecută trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a medicului nigerian Oviarobo Osagie Enabulele Hope.

Aurel ŢuţuDeşi ancheta a fost realizată de autorităţile judiciare din Bucureşti, povestea îşi avea începuturile în Oradea, unde locuia neurologul împreună cu copilul şi soţia, Vanesa, studentă la Facultatea de Medicină din Oradea, dar şi cele două persoane cărora le pusese gând rău: Aurel Ţuţu (foto), tânărul care i-a sedus nevasta, şi mama acestuia, Mariana, pe care iniţial o angajase ca baby-sitter şi care le făcuse cunoştinţă celor doi amorezi.

Absolvent de medicină în Bucureşti, nigerianul s-a mutat la Oradea de dragul soţiei, care în 2014 s-a decis să urmeze şi ea facultatea aici. Plecat mai tot timpul în Germania, Oviarobo a acceptat ca femeia să angajeze o bonă pentru copil, iar în urma anunţului pus pe internet s-a prezentat Mariana Ţuţu, care din când în când îl aducea în casa tinerei şi pe fiul ei, Aurel.

Pachetul suspect...

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Oviarobo a pus la cale crima primăvara trecută, când şi-a dat seama că soţia pe care o lăsase acasă împreună cu copilul îl înşela cu fiul dădacei. Planul era să-i otrăvească pe cei doi cu o substanţă care să acţioneze chiar şi în situaţia în care nu era ingerată. Aşa a ales dimetil-mercurul, o substanţă mortală fie că e înghiţită, inhalată sau atinsă, şi pe care putea s-o achiziţioneze în numele unei unităţi medicale, fiind folosită pentru calibrarea aparatelor RMN.

Mariana ŢuţuPe 7 mai 2015 nigerianul a lansat prima comandă unei firme din Germania, în numele clinicii la care lucra, iar când substanţa i-a fost livrată, a adus-o în România prin Nădlac, într-o ladă frigorifică. Ajuns la Oradea, medicul n-a rămas aici. Sub pretextul că trebuie să se întoarcă în Germania, a lăsat cutia Marianei Ţuţu (foto), sfătuind-o să scoată fiolele, să le toarne într-un borcan şi să le pună în frigider, ca să nu se strice.

Ca să fie sigur că femeia îi va urma instrucţiunile, i-a spus că substanţa era zahăr lichid. Mariana Ţuţu s-a conformat, dar neînţelegând cum trebuie să procedeze, în absenţa fiului ei, plecat din oraş şi el, a apelat la o asistentă medicală, Adriana Săbăduş. Împreună cu aceasta, a desfăcut fiolele, a pus conţinutul într-un borcan cu o linguriţă, pe care apoi l-a aşezat într-un recipient mai mare în frigider.

A doua zi, însă, a constatat că linguriţa se topise! Speriată, a contactat un poliţist de proximitate, care a îndrumat-o la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din Poliţia Bihor. Femeia s-a dus, dar nici măcar nu a fost băgată în seamă. "Aceasta s-a deplasat la sediul IPJ Bhor, cu substanţa în cauză şi ambalajul aferent şi, întrucât nu i s-a primit plângerea, le-a aruncat", se arată în rechizitoriu.

O nouă încercare

Cum planul n-a reuşit, nigerianul a făcut o nouă încercare. Toamna trecută, pe 1 septembrie, a comandat încă 10 grame de dimetil-mercur, iar pe 17 noiembrie alte 20 de grame, tot în numele spitalului german. De astă dată, însă, a depozitat substanţele într-un apartament din Bucureşti, închiriat pentru sora sa, studentă la Academia de Ştiinţe Economice, de unde urma să le ducă la Oradea, într-o nouă tentativă de a-şi ucide rivalul şi pe mama acestuia.

N-a reuşit. Pe 5 ianuarie 2016, în timp ce completa documentele contabile, un funcţionar al spitalului a găsit comenzile şi a alertat autorităţile germane, iar acestea, la rându-le, pe cele din România. Oviarobo Osagie Enabulele Hope a fost ridicat pe 22 ianuarie din Aeroportul Oradea, în momentul când se întorcea acasă, şi dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

La interogatoriu, iniţial medicul a negat că ar fi plănuit vreo crimă, pretinzând, la fel ca în Germania, că a cumpărat dimetil-mercurul ca să-l ducă în Nigeria, fără să ştie că era periculos. Apărarea i-a fost însă demontată, procurorii găsindu-i în laptop documente descărcate de pe internet ce conţineau informaţii complete despre dimetil-mercur. În plus, deşi Oviarobo avea documente că ar fi cumpărat în ţara natală teren pentru spital şi pentru câteva aparate RMN de generaţie mai veche, substanţa nu i-ar fi fost de niciun folos, fiind destinată exclusiv aparatelor din laboratoarele de cercetare, şi nu celor din spitale.

Viol şi nu prea

Întrebat despre motivele duşmăniei faţă de Aurel Ţuţu şi mama acestuia, Oviarobo a recunoscut că le poartă pică, dar nu pentru că tânărul i-ar fi sedus soţia, ci pentru că ar fi... violat-o. Potrivit rechizitoriului, soţia nigerianului a şi depus o plângere penală împotriva lui Ţuţu, pe 16 mai anul trecut, pentru un viol care s-ar fi petrecut în decembrie 2014, dar şi-a retras plângerea două luni mai târziu, pe 23 iulie.

Ulterior, Oviarobo a refuzat să mai facă vreo declaraţie. Arestat pe 23 ianuarie, bărbatul se află şi acum după gratii, fiind deja trimis în judecată de procurorii Parchetului Bucureşti. Dacă va fi condamnat, riscă până la 25 de ani de închisoare.

Cât despre victime, Mariana Ţuţu s-a mulţumit să dea toată vina pe nevasta infidelă a celui care a vrut s-o omoare. "Ea se culca cu diverşi bărbaţi şi a pus ochii şi pe băiatul meu. Eu nu am vrut să-i spun lui şi s-a supărat pe mine. Dar eu nu mă bag să dezbin familii şi pentru asta s-a răzbunat", a pretins femeia. O răzbunare mortală care, din fericire pentru ea, a eşuat...


MORTALĂ
Otrăveşte creierul

În rechizitoriul întocmit pe numele nigerianului, procurorii bucureşteni nu precizează dacă ţintele acestuia au fost afectate în vreun fel de otrava ce le fusese pregătită, deşi, potrivit specialiştilor consultaţi de anchetatori, dimetil-mercurul este extrem de toxic. Substanţa se prezintă ca un lichid incolor, clar, cu un miros dulceag, fiind foarte volatilă, insolubilă în apă, inflamabilă şi destinată unui uz exclusiv ştiinţific, în laboratoare de cercetare chimică sau biomoleculară şi pentru calibrarea aparatelor RMN. O singură picătură provoacă mortea, nu doar dacă e înghiţită, ci şi dacă ajunge în contact cu pielea sau dacă e inhalată într-un spaţiu închis.

Decesul poate surveni la scurt timp sau în câteva luni, substanţa afectând sistemul nervos şi cel renal. Cel mai cunoscut caz este cel al omului de ştiinţă Karen Wetterhahn, toxicolog şi profesor de chimie, decedat în 1996 la câteva luni după ce şi-a scăpat pe mâna stângă o singură picătură de dimetil-mercur. După cinci luni, Wetterhahn a început să-şi piardă echilibrul şi să aibă dificultăţi de vorbire, iar după încă trei săptămâni a intrat în comă şi a murit, medicii susţinând că mercurul îi devorase creierul "de parcă nişte termite l-ar fi ros luni de-a rândul".

UPDATE: Medicul nigerian acuzat că a încercat să otrăvească o orădeancă, achitat pentru tentativă de omor, dar condamnat pentru contrabandă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pacat!
CENZURAT
Postat 31 Mai 2016, 10:47 de Salontanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON