URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2010, 19:10

Găinar în altar: Preot, acuzat că-şi fură enoriaşii!

Găinar în altar: Preot, acuzat că-şi fură enoriaşii! UNA PE FAŢĂ, ALTA PE DOS. După ce PS Sofronie l-a instalat paroh, credincioşii din Podgoria au ajuns să nu-l mai suporte pe preotul Adrian Fofiu (foto) în altarul bisericii lor. Degeaba din gură predică tămâie dacă în faptă e pus numai după strâns de arginţi
Găinar în altar: Preot, acuzat că-şi fură enoriaşii! BISERICA V.I.P. Purtând hramul Mucenicului Dimitrie, lăcaşul aflat în construcţie pe strada Bolintineanu, chiar lângă sediul fostei staţiuni de cercetări pomicole, va deservi aproximativ 300 de familii din Podgoria. Nu multe, dar avute, de vreme ce majoritatea şi-au construit casele în ultimii 10-15 ani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine slujeşte la altar, de pe altar să trăiască, spune o vorbă din bătrâni. Preotul Adrian Fofiu, trimis de Prea Sfinţitul Sofronie ca paroh la Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, a exagerat însă cu traiul de pe altar fiindcă, deşi lăcaşul încă nici nu a fost ridicat, părintele s-a apucat să-i dijmuiască încasările cu asupră de măsură.

Supăraţi, enoriaşii cer episcopului demiterea preotului, pe motiv că "acţiunile şi comportamentul lui aduc grave prejudicii bisericii": a făcut trafic de influenţă, a delapidat din averea parohiei, şi-a decontat din donaţiile pentru construcţia bisericii reparaţiile la maşină şi chiar lenjeria intimă, ba a deturnat până şi programul Masa Bucuriei, însuşindu-şi alimentele destinate ajutorării săracilor.

Ne mai mirăm atunci că unii părăsesc Biserica Ortodoxă, că merg la greco-catolici sau la pocăiţi? - se întreabă credincioşii într-un memoriu trimis Episcopiei şi Patriarhiei de mai bine de o jumătate de an, dar la care nu au primit răspuns nici până azi...

Chiloţi din banii bisericii

La numai 28 de ani, preotul Adrian Fofiu a fost numit paroh la biserica aflată în construcţie pe strada Dimitrie Bolintineanu din Podgoria în primăvara anului 2008, când lăcaşul era la stadiul de fundaţie. Credincioşii din cartier nu mai auziseră niciodată de el, aflând doar ulterior că o vreme i-a fost consilier pe probleme de asistenţă socială episcopului Sofronie, dar că vlădica a vrut să scape de el şi i-a dat parohia tocmai din acest motiv.

În ciuda unei aşa bune cărţi de vizită, tânărul preot a reuşit să şi-o păteze în timp record, astfel că după câteva luni, oamenii au trimis Episcopiei un memoriu prin care îi cereau mutarea. Motivul? Părinţelul a cam dat cu jula în banii Domnului. Profitând că biserica abia se construieşte, şi-a însuşit o parte din contribuţiile de la sponsori, fără a ezita să vămuiască nici modestele sume oferite de credincioşii de rând la tas, în timpul slujbelor. În plus, arată memoriul recent ajuns şi în posesia BIHOREANULUI, părintele şi-a decontat din banii parohiei până şi cheltuielile personale, de la cele pentru repararea şi alimentarea cu combustibil a maşinii personale până la cele pentru plata facturii de telefon şi chiar a lenjeriei intime cumpărate pentru sine şi preoteasă.

Una la Domnul, două la părintele

Membru al Consiliului Parohial format din enoriaşi, epitropul Ioan Pârcălab a observat repede apucăturile tânărului preot. De aceea, a început să ţină o evidenţă paralelă a banilor încasaţi şi a celor cheltuiţi. Rezultatul? Între ceea ce preotul consemna în acte şi realitate exista o diferenţă semnificativă. "Întrucât în perioada martie 2008 - aprilie 2009 parohul nu a înregistrat documentele în prezenţa Consiliului Parohial şi nici nu ne-a prezentat o dare de seamă, epitropul a început să-şi noteze sumele într-un carnet. S-au constatat diferenţe foarte mari între sumele real încasate şi cele înregistrate de preot", se arată în memoriul trimis Episcopiei.

Plângerea conţine şi exemple concrete: "La Sfintele Paşti din 2009 s-a colectat la tas suma de 598 lei, care nu se regăseşte în nicio chitanţă dată de preot. Sumele nu corespund nici la tas, nici la lumânări, iar credincioşilor li s-au dat chitanţe măsluite pentru sumele donate. Pe chitanţa pentru donator trecea suma reală, dar pe copia păstrată la chitanţier trecea sume mai mici. În perioada înregistrată de epitrop s-a notat de către acesta la tas suma de 5.404 lei, iar în chitanţiere preotul a trecut 2.779 lei. La lumânări şi pomelnice s-a încasat suma de 6.712 lei, iar în chitanţe apare suma de 1.713 lei".

Sponsori alungaţi

BIHOREANUL a stat de vorbă cu câţiva membri ai Consiliului Parohial, care îşi menţin plângerea aşa cum au scris-o şi pentru PS Sofronie. "Nu puteam accepta ca noi să strângem bani pentru construcţia bisericii, dar banii să meargă la preot şi noi să rămânem fără biserică", explică epitropul.

02 Mircea Cmeciu.jpgUn alt membru al Consiliului Parohial, inginerul Mircea Cmeciu (foto), afirmă că faptele părintelui Fofiu i-a îndepărtat şi pe marii donatori, care contribuie cu sume de ordinul miilor de lei şi cu materiale de construcţii. "Noi am început să ridicăm biserica înainte să apară părintele Fofiu, când de toată treaba se ocupa părintele Dan Lele, care nu lua niciun salariu. Dar de când a fost numit paroh părintele Fofiu, iar sponsorii şi-au dat seama că banii lor nu merg pentru construcţie, au început să ne ocolească. Patronii de la firme serioase, ca Repcon şi Victor Inox, au hotărât că atât timp cât va fi părintele Fofiu ei nu mai dau nimic", spune Cmeciu.

Inginerul zice că nu a reuşit nicicum să-l aducă pe părinte pe calea dreaptă: "Am insistat ca banii pentru lucrări să fie puşi într-un cont bancar separat de cei din tas şi din vânzarea de lumânări, astfel încât să nu se atingă nimeni de ei decât pentru finanţarea lucrărilor. Părintele a refuzat, ca şi cum banii nu erau pentru biserică, ci pentru el".

Filantropie pentru sine

O altă probă a lăcomiei tânărului preot o dă cântăreţul în strană Adrian Romaniuc, care afirmă că părintele a înfiinţat o organizaţie în numele căreia procură diverse produse din donaţii. "Asociaţia Filantropia a fost înfiinţată la Bucureşti sub egida Patriarhiei pentru a susţine activităţile de asistenţă socială ale Bisericii Ortodoxe şi funcţionează în multe judeţe. La noi părintele a înfiinţat Filantropia Oradea, şi s-a trecut administrator pe sine şi pe alţi membri ai familiei, Fofiu Nicolae şi Fofiu Ana", spune Romaniuc.

"Dar acesta nu este apogeul nesimţirii. A trecut Asociaţia cu sediul pe strada Dimitrie Bolintineanu nr. 1, adică în spaţiul liturgic al bisericii, care de fapt, până la finalizarea construcţiei bisericii, este doar o baracă, şi a susţinut că acolo funcţionează un aşezământ social pentru săraci. Substratul este financiar", zice cantorul, explicând cum foloseşte părintele ONG-ul în propriul folos: "În programul Masa Bucuriei a adunat produse de la Selgros, în general alimente pentru care se apropia termenul de expirare, iar ce voia pentru el îşi ducea acasă, şi numai ce nu i-a trebuit lui şi prietenilor lui ajungea la săraci", susţine Romaniuc.

Să se mute!

În memoriul trimis Episcopiei astă-primăvară, membrii Consiliului Parohial spun că o vreme au sperat în îndreptarea părintelui Fofiu, dar cum aceasta nu s-a întâmplat, vor ca episcopul să-l mute din parohia lor. "Fiind tânăr, am crezut că se va maturiza, dar a rămas acelaşi caracter. Nu se poate construi pe timp de criză o biserică cu un paroh care vrea să demoleze ceea ce încă nici nu a fost construit, iar veniturile bisericii noastre să fie utilizate în interes personal după bunul plac al acestuia", s-au plâns enoriaşii, cerând: "Vă rugăm din tot sufletul şi pentru binele Bisericii noastre să îl îndepărtaţi cât mai urgent de la Altarul bisericii noastre. De asemenea, am dori să recuperăm sumele pe care şi le-a însuşit fără pic de ruşine din gestiunea parohiei. Comportamentul său aduce mari prejudicii bisericii şi credincioşilor. În perioada anterioară mulţi creştini care au observat acest comportament au plecat la alte biserici, iar unii chiar au părăsit cultul ortodox fiind scârbiţi de faptul că Biserica Ortodoxă are asemenea elemente".

În ciuda gravităţii situaţiei, preotul n-a fost mutat, ci doar i s-a luat funcţia de paroh. Oamenii vor însă ca acesta să plece din parohie. "A venit o comisie de control de la Episcopie, a confirmat existenţa neregulilor, dar nu ni s-a dat nicio copie a raportului de control. Atât numai că părintelui Fofiu i s-a luat dreptul de administrare a parohiei", spune inginerul Cmeciu.

"No comment"

Insistent invitat de reporterul BIHOREANULUI să-şi spună punctul de vedere în legătură cu gravele acuze aduse împotriva sa, preotul Adrian Fofiu a refuzat, motivându-şi muţenia prin... respectul faţă de vlădica Sofronie. "Noi, preoţii, ne supunem numai Prea Sfinţitului. Dacă vreţi să aflaţi ceva, numai cu purtătorul de cuvânt al Episcopiei să vorbiţi. Eu n-am voie să zic nimic", a declarat părintele. Ca şi cum nu el, ci altcineva i-ar putea explica purtarea.

02 Ionut Antim.jpgConsilierul episcopal Ionuţ Antim (foto), în schimb, confirmă că plângerile împotriva lui Fofiu au fost cercetate deja de comisia de control a Episcopiei, prima consecinţă fiind tocmai schimbarea acestuia din funcţia de paroh, decisă cu două luni în urmă. Dar, afirmă Antim, cazul nu e încă închis, chiar dacă membrii Consiliului Parohial nu au fost informaţi. "S-au descoperit nereguli, iar cercetarea lui continuă", spune consilierul, sugerând că părintele poate fi trimis chiar în faţa Consistoriului, adică a tribunalului bisericesc.

Poate că, apoi, ar merita să cunoască şi judecata lumească. Nu de alta, dar dubla contabilitate şi delapidarea pot fi pedepsite mai uşor de credincioşi decât de Domnul...


ÎN NUMELE EPISCOPULUI
Vânzător de influenţă

O altă acuză adusă preotului Adrian Fofiu de Consiliul Parohial vizează traficul de influenţă practicat de acesta în baza faptului că a fost consilier episcopal pe probleme de asistenţă socială. "În orice situaţie, susţinea că îl reprezintă pe Prea Sfinţitul Sofronie, căruia i-a fost consilier, şi transmitea fel de fel de mesaje închipuite din partea acestuia. Pretindea să fie întâmpinat cu onoruri şi să fie recompensat pe oriunde mergea. Promitea tuturor tot felul de rezolvări, de la simple aprobări pentru distincţii până la hirotoniri", se arată în memoriul trimis Episcopiei.

Una din exemplificările modului în care Fofiu ar fi abuzat de numele episcopului îl dă cântăreţul în strană Adrian Romaniuc. "Părintele mi-a promis că dacă merg să cânt la strană îmi va facilita hirotonirea. A trebuit să-i dau mese de protocol, cadouri şi atenţii", spune Romaniuc, adăugând: "Nici nu mă mai mir că nu l-a mai ţinut Prea Sfinţitul la Episcopie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Mircea
Sunt foarte curios cati dintre oameni ce au comentat mai jos au fost pusi de Parintele Fofiu?...mi-ar fi rusine in locul sau!!!
Postat 05 Februarie 2011, 00:37 de Mircea
anonim
domnul ce sa semnat cu numele Lele daca il cunoastea asa de bine pe parintele Lele de ce nu si-a pus numele sau? Un om ca preotul Lele se gaseste foarte greu. A ajutat foarte multa lume si nu cred ca ii asa lacom cum spuneti dumneavoastra. Si nimeni nu stie ce face si cat ia de la puscarie asa ca nu suntem noi in masura sa il judecam. Mai bine ne vedem fiecare de ale noastre ca e mai bine iar preotul Fofiu sa nu se mai laude in tot orasul de ce a facut el Daca era atat de bun nu era dat afara de la episcopie!
Postat 02 Februarie 2011, 00:23 de anonim
FOFIU MINCINOSUL
SE LAUDA CA EL A FACUT TOTUL DAR NU A FACUT NIMIC, INAFARA DE MINCIUNI SI HOTII! CINE NU CREDE CA FOFIU A FURAT SA VERIFICE ACTELE! ACUM S-A DUS LA ALTA BISERICA SA FURE ACOLO, DACA MAI POATE!!! A AJUNS IN ORADEA CU FOFARLICA. SA PLECE DIN ORADEA..... RESTU...CEI CARE ATI COMENTAT AICI SUNTETI NISTE OAMENI DE NIMIC PENTRU CA NU STITI ADEVARUL, VAI DE CAPUL VOSTRU!!!
Postat 14 Ianuarie 2011, 17:49 de FOFIU
LELE
Preotu Lele e de vina. E un om lacom care ia banii oamenilor de la puscarie ...nu il mai satura Dumnezeu.
Postat 30 Decembrie 2010, 12:34 de LELE
lacom
pacat de parinte a ajuns bine si uite ce face
Postat 24 Noiembrie 2010, 17:58 de anonim
ARTICOL PLATIT
RUSINE SA - I FIE VECINULUI DE CARTIER SI ASAZISILOR PRIETENI AI ACESTUIA CARE AU CONTRIBUIT LA DENIGRAREA PARINTELUI FOFIU
Postat 16 Noiembrie 2010, 13:48 de UN CREDINCIOS
minciuni
DESI AM AFLAT ZVONUL ABIA AZI, NU CRED O VORBA DIN TOATE ACESTE MINCIUNI ADUSE PARINTELUI ADRIAN,IL CUNOSC FOARTE BINE. PACAT CA CINEVA INCEARCA SA-I DENIGREZE IMAGINEA. INTOTDEAUNA SE INTAMPLA ASA FACI BINE SI PRIMESTI RAU. ASA SUNTEM NOI OAMENII RAI. RUSINE ACELORA CARE AU SPUS MINCIUNI DESPRE EL.
Postat 12 Noiembrie 2010, 21:03 de anonim
Unde este frica de Dumnezeu?
Oare nu ii este frica de Dumnezeu "VECINULUI DE CARTIER " care a postat acele plicuri in cutia postala a enoriasilor si care cuprindeau cuvinte denigratoare la adresa parintelui Fofiu fara sa aiba dovezi?Cum poate sa mai intre in biserica si sa faca si pe credinciosul sau credincioasa.......RUSINE.
Postat 08 Noiembrie 2010, 10:01 de ALT VECIN DE CARTIER
INFORMATIE
Nu stiu ce sa zic cine are dreptate,dar pot sa va spun ca am dat pentu construirea bisericii intr-o zi de duminica (stiu exact cand ) doamnei Parcalab 100 lei urmand ca la sfarsitul slujbei sa primesc chitanta.Nu am primit nici pana azi.Am dat in alta duminica 100 lei domnului Parcalab alta 100 lei si dansul mi-a facut chitanta deci totusi cine intocmeste chitantele.(preotul?)Deci:care e corect si nu are frica de Dumnezeu sa arunce cu piatra.
Postat 04 Noiembrie 2010, 13:24 de VECIN DE CARTIER
informatiile trebuiesc verificate
Acuzatiile aduse preotului sunt grave, insa ele trebuiesc dovedite cu probe, altfel poate fi vorba doar despre o calomnie josnica. Iar indiferent ce ar face un preot, asta nu inseamna ca religia e de vina. Ortodoxia a dat zeci de mii de sfinti si martiri si ar trebui sa staruim in credinta inspirati fiind de faptele sfintilor, nu de greselile pacatosilor.
Postat 01 Noiembrie 2010, 00:54 de crestinul
Toti sunt la fel
Acelasi lucru se poate scrie descre oricare preot din orasul asta. Li se rupe la toti de oameni si de Dumnezeu. Sa se vada cu banul in mana si la revedere. Nu ii vedeti cum isi trag vile dupa vile si se plimba doar in masini straine noi? La fel face si Gheorghe Nemes de la Biserica Albastra din Rogerius care isi bate joc in ultimul hal de locatarii din zona si cerseste bani fara nesimtire ca apoi sa isi ridice vile. ?v=fSdFCF9cPjM
Postat 30 Octombrie 2010, 13:00 de d
Asta ca asta...
Este ca Sofronie ar fi gay?.. Si ca iubitul ar salaslui undeva pe la Izbuc? Naaaa.. Ar fi odios de-a deptu`.
Postat 29 Octombrie 2010, 15:37 de histeria
bine ca...
nu imi vine sa cred ca se intampla asa ceva intre preoti...pacat.......pacat mare!!! cred ca invidia este atat de mare..pe acest preot tanar care a primit si el o parohie,incat uni ar face orice ca sa ii ia locul.... APROPO....pt.cel care a scris articolul...Te rog frumos sa te mai documentez in legatura cu religiile...si sa studiezi pe fiecare in parte.....NU POTI SA COMPARI ...religia CATOLICA cu pocaitii...documenteaza.te.si rectifica...
Postat 29 Octombrie 2010, 14:59 de elena
Articol platit
ARTICOL PLATIT DE POPA LELE PENTRU DENIGRARE. RUSINE LELE
Postat 29 Octombrie 2010, 09:49 de Maghiar
Tacerea Episcopiei
De ce episcopia nu a raspuns pana acum acestor oameni? Cu siguranta pentru ca vor sa-l scoata basma curata! Parca vad ca o sa fie promovat in alta parte! Halal Biserica!
Postat 29 Octombrie 2010, 09:23 de claudia
Coleg
Am lucrat la Statiunea Pomicola, unde am fost coleg cu Cmeciu. Cmeciulica parca erai catolic sau greco catolic...mmm iar te tragi la bani ca si la Statiune...
Postat 28 Octombrie 2010, 14:10 de Coleg
UN CRDINCIOS
Sunt un credincios care merg la acea biserica si ii cunosc pe acei preoti, pot sa va spun doar ca acesta este denigrat pe nedrept
Postat 28 Octombrie 2010, 13:58 de UN CREDINCIOS
Dumnezeu sa-i ierte!
Oameni sunt si preotii, pot sa greseasca. Dumnezeu sa-i ierte si sa elimine slujitorii necuviosi din Biserica Ortodoxa.
Postat 28 Octombrie 2010, 12:54 de Dani
Omul lui Sofronie
Acest FOFIU este unul din oamenii de baza a lui SOFRONIE! La fel sunt toti de la eoiscopie: unii prin discoteci si baruri, altii securisti de prima clasa, semidocti si afaceristi. Asteptati sa vedeti cum se vor gestiona posturile de preoti in viitor in Oradea via IZBUC! Vai de Biserica Ortodoxa!
Postat 28 Octombrie 2010, 11:47 de alex turturica
vai de voi
chiar ca trebuie sa invie hristos sa de-a cu biciul printre voi
Postat 28 Octombrie 2010, 11:10 de slomo
Foarte tare
Si va mai intrebati de ce toti preotii au vile si masini bengoase ?! poi ganditi-va cand incepe sezonul de nunti. Oficiaza minim 10 casatorii pe saptamana si nasul sau nasii se scutura de minim 100 - 150 de lei bani pt. care nu primesti chitanta. Deci pe luna in medie 4000 lei - bani neimpozabili. Sa nu mai zicem de inmormantari si botezuri. Fratilor cereti chitanta pentru tot ca si asa se face "dubla contabilitate" . ............
Postat 28 Octombrie 2010, 10:03 de Titu
Ce rusine !
Ce rusine pentru noi ortodocsii!cu asa episcop si permanenti pupincuristi vai de noi !!!!!
Postat 27 Octombrie 2010, 21:28 de christian craciun
vai de capu lui
Postat 27 Octombrie 2010, 21:01 de
manelist
vezi unde te aduc manelili?
Postat 27 Octombrie 2010, 19:52 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON