URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2013, 07:47

Furt în contul Domnului: Mănăstirea Sfintei Cruci, spălătoare de bani pentru o reţea de evazionişti

Furt în contul Domnului: Mănăstirea Sfintei Cruci, spălătoare de bani pentru o reţea de evazionişti NEVINOVATA. Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci (fundal), Mina Bădilă (medalion), pretinde că a aflat abia joia trecută, la descinderea poliţiştilor, despre învârtelile care se făceau prin contul bancar al lăcaşului pe care îl păstoreşte cu mână de fier
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răsturnare de situaţie în cazul reţelei de farmacişti care au folosit un cont bancar al Mănăstirii Sfintei Cruci pentru a spăla bani negri proveniţi de la Ropharma, cunoscut producător şi distribuitor de medicamente patronat de un milionar braşovean!

BIHOREANUL a aflat că gruparea nu a folosit contul oficial al mănăstirii, prin care se derulau tranzacţiile de zi cu zi ale lăcaşului, ci un altul, "clonat" de un farmacist orădean. Ciprian Niţulescu a deschis acest cont fără ştirea călugăriţelor care, zice stareţa, n-au văzut nicio leţcaie din sponsorizările de aproape un milion de lei vărsate în el. "N-am ştiut nimic!", se jură Maica Mina.

Joia neagră

Liniştea măicuţelor de la Mănăstirea Sfintei Cruci a fost răscolită joia trecută de apariţia unei echipe de poliţişti care au scotocit mai bine de 8 ore printre actele contabile ale lăcaşului. Erau ofiţeri de crimă organizată, coordonaţi de un procuror al DIICOT Mureş, iar acţiunea făcea parte dintr-o anchetă asupra unei grupări acuzate de evaziune prin aceea că, în perioada 2010-2012, ar fi spălat aproape un milion de lei printr-un cont al mănăstirii.

07 miron.jpgBanii proveneau de la un producător şi distribuitor de farmaceutice din Braşov, Ropharma, firmă deţinută de Mihai Miron (foto), milionar în Top 300, patron al unui lanţ de 100 de farmacii şi acţionar, de asemenea, la un spital privat.

Modul de operare al grupării era simplu. Sub forma unor sponsorizări, Ropharma vira bani în contul mănăstirii, pentru ca de aici să-i transfere ulterior în conturile unor angajaţi ai societăţii, pentru aşa-zise achiziţii de lumânări, tămâie, tablă sau alte bunuri destinate mănăstirii, iar în final se întorceau în buzunarele iniţiatorilor afacerii.

Reţeaua farmaciştilor

În timpul anchetei, începute pe 19 iunie anul trecut, procurorii DIICOT Târgu Mureş au identificat în circuitul evazionist 17 persoane, toate angajate la Ropharma, care au şi fost chemate la audieri joia trecută. "În zilele următoare vom aduce şi alte persoane la audieri, după ce terminăm verificările bancare. Trebuie să conturăm întregul grup", a explicat şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr.

Tot joi, simultan cu verificările de la mănăstirea din Oradea, procurorii au făcut 22 de percheziţii în Târgu Mureş, Bacău, Reghin, Braşov, Iaşi, Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui, de unde au ridicat documente bancare şi acte contabile.

BIHOREANUL a aflat că la Oradea poliţiştii mureşeni au făcut percheziţii şi la sediul unei firme patronate de farmacistul Ciprian Niţulescu, ce deţine farmaciile Fontana şi Mig Farm. Pe vremuri partener de afaceri cu Mihai Miron, Niţulescu este unul din membrii importanţi ai reţelei acestuia, căci s-a ocupat personal de transferurile din contul bancar al mănăstirii.

Din cercetări a reieşit că, de fapt, contul prin care s-au spălat banii era unul fals care figura doar pe numele lăcaşului, dar în realitate călugăriţele nici nu ştiau de existenţa lui. Contul a fost deschis de farmacistul orădean, care a folosit actele şi ştampila mănăstirii primite de la Maica Mina pentru a legaliza donarea unei maşini pentru călugăriţe. Şi tot el a făcut, de-a lungul timpului, şi plăţile pentru achiziţiile fictive făcute în numele mănăstirii.

"Binefăcătorul" indisponibil

Niţulescu nu a putut fi contactat de BIHOREANUL, angajaţii săi susţinând că "nu poate fi deranjat". Cert este că, din datele făcute publice de procurorii DIICOT Târgu Mureş, în contul "clonat" s-au strâns sponsorizări de 914.000 lei, din care s-au făcut plăţi către ceilalţi membri ai grupării, pentru achiziţii fictive de lumânări şi tămâie, în valoare totală de 780.000 lei.

Ce s-a întâmplat cu restul banilor, dacă şi cât a ştiut Maica Mina despre potlogăria derulată de "binefăcătorul" Niţulescu sub nasul ei sunt întrebări cărora trebuie să le găsească răspuns anchetatorii. Deocamdată, cuvioasa măicuţă e zgârcită la vorbă şi susţine doar că e nevinovată. "Noi n-am ştiut nimic din ce se întâmpla. Nici de cont, nici de sponsorizări şi nici de altceva!", a pretins stareţa, punând capăt discuţiei cât ai zice "Doamne-ajută!". Semn că subiectul nu e câtuşi de puţin pe placul ei...


ÎN NUMELE DOMNULUI
Maica Terenurilor

Despre stareţa Mina Bădilă BIHOREANUL a mai scris în multe rânduri. Venită în Bihor din judeţul Alba la mijlocul anilor '90 împreună cu sora sa, Paraschiva, pusă stareţă la Mănăstirea Bunavestire din Episcopia, Mina a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, după care a primit 10 hectare de la fostul primar Petru Filip pentru a-şi ridica aşezământul din strada Făcliei. Terenul, însă, nu era al oraşului, fiind revendicat, în 2005, de proprietarul real, stabilit în Germania. Acesta a cerut anularea titlului de proprietate emis pe numele "cetăţeanului Mănăstirea Sfintei Cruci" şi a câştigat procesul, judecătorii obligând Primăria să-i atribuie un teren în altă parte, în locul celui făcut cadou mănăstirii.

Maica Mina nu s-a mulţumit, însă, cu atât, punând ochii pe alte 25 de hectare ale fostului tancodrom din marginea şoselei de centură. Pentru a se înstăpâni pe ele, Mănăstirea s-a judecat cu Guvernul şi cu Primăria Oradea, iar anul trecut, înainte de a pierde definitiv procesele, a încercat să-l conserve concesionându-l pe 80 de ani unei firme conduse de o "fană" bănuită de schizofrenie, pentru a folosi la o "Reţea Energetică a Bisericilor Ortodoxe"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
COMENTARII
PARINTE SOFRONIE ! TREBUIE SA NU-I TOLERATI TOTI DIN PREAJMA DV. CARE II CREDETI APROPIATI VA SUNT DUSMANI . AVETI GRIJA , SUNT CATIVA CARE TREBUIESC ELIMINATI DIN BISERICILE ORTODOXE NU VA FIE MILA DE EI SUNT NISTE AFACERISTI CARE SE OCUPA DE ASAZIS BONLAVI CU CENTRE PE BANII STATULUI SI CARE ZIC CA II IMPART CU DV. NU TREBUIE SA-I LASATI NUMAI SA SLUJEASCA IN BISERICA NU AFACERISTI CARE VA BAGA IN TOT FELUL DE INCURCATURI PANA NU II ELIMINATI ORI SE OCUPA DE BISERICA ORI DE AZILE DE OAMENI NEVOIASI. VALY
Postat 15 Aprilie 2013, 10:58 de VALY
caracterul oamenilor care slujesc biserica
Personal nu cred ca maica Mina nu ar avea cunostiinta de banii care s-au rulat prin cont. Deasemenea ,faptul ca ar fi dat stampila si toata documentatia necesara deschiderii unui cont , unei terte persoane este foarte greu de crezut, deoarece nici o banca nu deschide conturi fara ca administratorul sau reprezentantul legal al societatii sa fie de fata. Plus se completeaza un formular de specimen de semnatura, unde trebuie sa semnezi in fata ofiterului bancar. Declaratia , maicutei ,nu cred ca este sincera. In plus se stie ca la manastire se percep taxe pentru pomenirea celor vii sau morti, exagerate si la cate biletele au acolo nici nu cred ca le citeste cineva. Personal am fost sa pun o pomenire pentru cineva, maica care mi-a luat biletul, direct mi-a spus taxa , 40 lei, am ramas incremenita, noroc ca am avut bani la mine. La alte manastiri, unde am mai fost , se pun bani cati vrei. Ma intreb, daca nu aveam bani suficienti, nu se rugau? Parca ar fi la magazin. Tot asa, am banuieli ca parintele care slujeste acolo, nu da sfaturile tocmai cele mai bune cuplurilor care au probleme. Cunosc persoane , care au fost inversunate impotriva familiei lor.
Postat 13 Aprilie 2013, 11:51 de carmen
Camatari legali
Foarte bine exprimat, Misule! Maica asta se are bine si cu camatari ca Moldovan Valentin fost doctor, fost director de casa de asigurari de sanate, actual benefciar de bani necuveniti dobanditi prin procese imaginate de el si castigate cu ajutorul "sfintelor" instante bihorene, actual camatar, suflator pe la servicii care-l tin la adapost de legile care i-ar pedepsi pe cetatenii de rand. Se aude?! Intrebare pentru politie, procuratura, fisc si toate celelalte institutii de "profil"
Postat 10 Aprilie 2013, 22:22 de Maicu
EXCROCI CA IN ROMANIA MAI RAR
De astia de ROPHARMA am mai auzit. Excroci de prima mina. Dar de vina este sistemul care ii tolereaza, politia care ii acopera, DIICOT-ul si guvernantii. Am auzit sii de FARMEXPERT, o gasca de securisti care fura cit pot.
Postat 10 Aprilie 2013, 12:44 de MISU
aici sunt banii vostri POPOR abuzat !
mie ca cetatean imi pare rau ca cei de la SPALAREA banilor stau si dorm, aici sunt banii vostri POPOR abuzat ! si un hot e mai bun decat cei din sisitem :)) ce diferenta titanica sa ti fuga mintea nu sa lancezeasca si sa beseaca !!
Postat 09 Aprilie 2013, 11:55 de javre idioate
DANI
Voi ati vazut ce face Ponta nu intelegeti: (studiati luati aminte si va mirati cei retrasi) democratie, sa raspunda toti cei inlicati s-a terminat prostia ? poate nu DAR NU MAI ESTE DE UNDE FURA????? (MAI VEDEM )
Postat 09 Aprilie 2013, 00:07 de dani
ar fi cazu
ar fi cazul sa mai faca ,garda fin ,cate un control la toate parohiile, ca ar ,speria si oficialii ,ce se petrec acolo....
Postat 08 Aprilie 2013, 14:54 de alex
PE CIND ALTE RETELE ... FARMACEUTICE ?
Acesta este numai virful icebergului. Mafia distribuitorilor de medicamente este mult mai mare, si vin cu inca 2 exemple: FARMEXIM si FARMEXPERT. Firme dubioase cu excrocherii privind taxele si impozitele, livrare de produse catre unele farmacii fara acte de provenienta ...
Postat 08 Aprilie 2013, 14:29 de papa
Si hogeac la centura!
Dupa ce a furat terenul primariei nu ma mir ca e si sefa evazionistilor. Sigur i-a picat si ei ceva ! Acu sa vedem ce mai iese la lumina ? poate ca e sefa si la trasiste, centuriste ca prea a vrut hogeac la centura! Stie ea de ce !!! O sa ii ia apararea si preasimtitu ca si asta imparte locurile in parohii dupa .... dupa punga !
Postat 08 Aprilie 2013, 13:07 de scortosul
ei, da
@darius: lasa, e mai important fondul decat aceste erori, din punctul meu de vedere neintentionate! oricum stim despre cine e vorba si despre ce farmacii!
Postat 08 Aprilie 2013, 13:06 de TDS
matei
"Stimata" Laura Gal, daca esti atat de bine informata, ai face bine sa scrii corect numele omului de afaceri CIPRIAN NITULESCU!!! si nu CIPRIAN NITESCU!!! Farmacia FONTANA si nu FINTANA. Alta data nu mai scrie daca nu sti ce scrii. Asa cum ai gresit cele doua nume, ai facut o greseala enorma, sunt ferm convins ca ai facut la fel si in articol.Nici nu sti despre cine scrii, tu scrie sa fie! Desteapt-o. Asta e placerea ta! P.S: Te informezi, apoi scrii!!!
Postat 08 Aprilie 2013, 12:45 de darius
Nevinovata????
Chiar nu mai e frica de D-zeu? Nevinovata, dar a primit o masina de la cel care acum va deveni singurul vinovat! I-a dat stampila si actele manastirii! Chiar ne crede pe toti tampiti? Si-apoi daca Filip i-a dat terenul ,din terenul lu` tac`su sa-i fi despagubit pe proprietari nu din a orasului . De fapt sunt si acum proprietari din zona care nu si-au primit proprietatile datorita acestor fete bisericesti.
Postat 08 Aprilie 2013, 11:32 de pop
Iarta-i Doamne
Sunt atat de surprins de stirea asta, incat ma apuc de baut ca sa scap de depresia postinformationala. Toti fura mai evident sau mai discret. Asta e. Parerea proasta despre lumea asta a bisericilor/manastirilor ramane si daca maine apare un articol ca s-au incurcat in dovezi. Sunt oricum de mandru c***t, articolul asta ii manjeste doar cu alta nuanta.
Postat 08 Aprilie 2013, 10:44 de Vlad
pa dracu
prima dată când a fost întrebată, s-a bâlbâit că „întrebați la episcopat”. Acum o dă că nu știe de fapt nimic.Vrea să aburească o comunitate întreagă că vezi doamne a dat ștampila și actele. E evident că acolo e o bubă mare și rămâne să vedem dacă legea are c**ie să meargă până la capăt sau o s-o lălăiască pe panta gospel.
Postat 08 Aprilie 2013, 09:12 de lusu
PF
Ce sa zicem de Maica Mina daca si mason-ul PF Daniel este bagat in afaceri dubioase? Mai ales pe zona Moldovei(combinatii cu Fenechiu!)dar nu numai!
Postat 08 Aprilie 2013, 09:10 de TDS
Ooooo da ...
O sa scape nenorocitii ... ca-s oamenii lui Dumnezeu ... Bata-le Dumnezeu inima si mainile cu, care scot bani de la ATM ...
Postat 08 Aprilie 2013, 08:38 de Ye ye
O HOATA
O HOATA nesimtita, o nemernica pentru care lacomia este virtute, o imputita care arde si otraveste tot ce atinge. Asta este borfasa asta ordinara care pentru bani ar face ORICE !!!! sorfonieeeeeee, tu cati bai ai luat de la asti ???????
Postat 08 Aprilie 2013, 08:09 de aloha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON