URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2014, 11:13

Furt cu NUP: Un bihorean acuză Poliţia că apără hoţii care i-au furat animalele şi i-au incendiat ferma

Furt cu NUP: Un bihorean acuză Poliţia că apără hoţii care i-au furat animalele şi i-au incendiat ferma ORI, ORI. "Ori îs proşti, ori se prefac, ori li-i lene", spune Alexandru Oltean (foto), supărat că poliţiştii îi cer să găsească el turma furată. Cum n-a reuşit, hoţii au rămas şi azi negustori cinstiţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hoţii dau iama în fermele bihorenilor. Un crescător de animale din Tărian, Alexandru Oltean, fost şef al Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, a fost păgubit cu peste 150.000 lei într-un singur an, după ce nelegiuiţii i-au furat 100 de oi, iar când i-a dibuit şi i-a dat pe mâna poliţiştilor, aceştia s-au răzbunat incendiindu-i ferma.

Ce au făcut oamenii legii? Nimic. "Nu vor, dom'le, nu vor şi pace!", răbufneşte omul, supărat că dosarul de furt a fost clasat din lipsă de dovezi, iar cel cu privire la incendiu a fost fuşerit, fiind trimis după gratii doar executantul, nu şi cei care l-au pus să-i facă scrum proprietatea.

Hoţie pe hotar

Alexandru Oltean creşte oi şi vaci încă de la începutul anilor '90, într-o fermă amenajată la marginea comunei Tărian. În vara lui 2011, când a fost prădat, avea aproximativ 800 de oi pe care le ţinea pe o păşune închiriată la marginea comunei Borş, în apropiere de frontieră. "Hoţii m-au călcat în noaptea de 25 spre 26 august. Ştiau locul, cunoşteau şi câinii, căci n-a lătrat niciunul. Au luat o parte din oi şi duşi au fost... Ciobanii au descoperit furtul a doua zi dimineaţa şi m-au chemat imediat. Am sunat la Poliţia Borş, m-am dus cu tehnician, am numărat oile cu martor... Lipseau 130", povesteşte fermierul.

După două zile de căutări pe hotarele comunelor Tărian şi Borş, ajutat de poliţiştii de frontieră şi de localnici, bărbatul a găsit 38 din cele 130 de mioare. Celelalte parcă intraseră în pământ.

La furat cu camionul

Nu le-au găsit nici agenţii Postului de Poliţie Borş care, după trei luni, au vrut deja să pună cruce dosarului, anunţându-l pe păgubaş că n-au ce-i face. Supărat, omul a continuat investigaţiile pe cont propriu. A luat la rând turmele ciobanilor din localităţile din jur, a întrebat printre săteni, doar-doar a auzit cineva ceva. După mai puţin de o săptămână de căutări, un cioban din Toboliu, Miron Hulea, îi aducea o înregistrare făcută cu telefonul mobil despre mai multe furturi de oi şi capre, printre care şi cel de la stâna lui.

Povestitorul era un ajutor de cioban, Florian Brisc, zis "Vulpe", care la un spriţ a dezvăluit hoţiile la care participase alături de doi ciobani din comuna Girişu de Criş, Gheorghe Galiş şi Alexandru Csokasi, iar printre acestea descrisese şi jaful de la stâna lui Oltean. "În înregistrare zice cum au luat oile, cum le-au dus într-un loc ferit de unde, după ce le-au smuls crotaliile, adică elementele de identificare, le-au încărcat într-un camion şi le-au scos din judeţ. Cum n-au reuşit să le ia pe toate, pe unele le-au abandonat. De aceea le-am găsit pe alea 38, că s-au întors, săracele, de unde au plecat", explică fermierul.

Galiş şi Csokasi erau bănuiţi, de altfel, şi încă de mai mulţi ani, de furturi de animale din zonă, dar niciodată nu au fost dovediţi. Chiar şi Oltean a mai avut de-a face cu ei. "În 1995, Csokasi mi-a luat 63 de oi, pe care le-am recuperat cu ajutorul poliţiştilor, chiar de la el de la stână".

Aşa-i că n-ai furat?

Cu noile indicii, Oltean s-a prezentat în ianuarie 2012 la Poliţia Borş, cerând continuarea anchetei. Singurul demers făcut de poliţişti a fost, însă, să-i cheme la declaraţii pe cei indicaţi în înregistrare, ca să-i întrebe: "Ai fost sau n-ai fost la furat?". "Păi ce aşteptau poliţiştii, să spună da?", zice Oltean.

Apoi, sătui de atâta trudă, oamenii legii au închis ancheta. "Probele administrate la dosar nu sunt concludente în ceea ce priveşte vinovăţia numiţilor", a explicat agentul şef Alin Borza în referatul în care a propus procurorilor din Parchetul Oradea neînceperea urmăririi penale. Iar aceştia, fără să mai răsfoiască dosarul, l-au şi clasat.

Punct şi de la capăt

Povestea ar fi rămas îngropată dacă Oltean nu s-ar fi plâns la şeful de atunci al Parchetului Bihor, Viorel Gavra. După ce a răsfoit hârtiile, acesta a descoperit că poliţiştii nu făcuseră demersuri elementare şi obligatorii: n-au stabilit prejudiciul, nu au ridicat telefonul cu înregistrarea incriminatoare şi nu au audiat persoanele indicate ca suspecte. "Soluţia va fi infirmată", dispunea prim-procurorul pe 2 mai 2012.

Tot degeaba, căci după încă o jumătate de an dosarul era din nou clasat. "N-au făcut minime diligenţe. Au luat nişte declaraţii, fără să le confrunte, n-au făcut un test poligraf sau o cercetare mai amănunţită în teren. Nimic!", se plânge Oltean. Supărarea lui era cu atât mai mare cu cât, între timp, hoţii mai prădaseră o fermă în Girişu de Criş, de unde au plecat cu 100 de capre. Dintre acestea, 60 au fost găsite la stâna lui Csokasi!

"Chiar nu e nimic suspect aici? Există o filieră, în legătură cu agenţii care strâng animale pentru export şi cu abatoare clandestine. Dacă s-ar vrea, s-ar descoperi o afacere de milioane. Numai că nu se vrea. Ştiti ce mi-au spus poliţiştii? Să găsesc eu oile şi atunci îi leagă pe hoţi!", zice fermierul.

Pârjol la stână

În tot acest timp, oamenii care au depus mărturii incriminatoare la adresa lui Csokasi şi Galiş au devenit ţintele unor atacuri. Marin Hulea, cel care a înregistrat mărturia compromiţătoare, a fost prins pe câmp şi bătut, familia lui ameninţată cu moartea, iar Oltean, care a îndrăznit să-i dea pe mâna poliţiştilor, a fost cât pe ce să ardă de viu într-un incendiu.

Focul a izbucnit în noaptea de 16/17 septembrie 2012, în jurul orei 3 dimineaţa, şi până să se trezească muncitorii a mistuit 6.000 de baloţi de paie şi fân. "Când ne-am dezmeticit, flacăra se extindea spre grajduri şi locuinţe. Am avut totuşi noroc că au venit pompierii repede şi au reuşit să stingă incendiul înainte să distrugă tot", spune fermierul.

Pompierii au stabilit că focul fusese provocat dinadins. Dar, din nou, autorul a fost găsit tot de Oltean. Era Ioan Paladiu, un ajutor de cioban care, după cum avea să declare în faţa poliţiştilor, fusese tocmit de Csokasi. "Csokasi i-a promis 4.000 lei ca să-mi incendieze ferma. El l-a adus la mine la fermă, el l-a dus apoi acasă. A doua zi dimineaţa trebuia să-l mai "execute" şi pe un pădurar din zona Tinca, la fel ca pe mine, dar n-a mai apucat, că l-au ridicat poliţiştii. Aveau mandat pe numele lui pentru un furt", zice Oltean. Fermierul a aflat povestea de la concubina lui Paladiu, pe care a şi dus-o la Poliţie, unde femeia a depus mărturie. Iar  incendiatorul, de altfel, apoi s-a şi autodenunţat.

La detector

Paladiu a fost dus şi la reconstituire, unde a povestit cu lux de detalii cum a pus focul, cine i-a comandat incendiul şi din ce motiv. "Scrie negru pe alb în declaraţia lui că Csokasi a vrut să se răzbune pe mine pentru că l-am dat în vileag cu furtul", explică Oltean.

Ajuns în spatele gratiilor şi condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, Paladiu cere acum să fie tras la răspundere şi cel care l-a instigat la distrugere, însă în acest caz cercetările nu s-au finalizat nici până azi. "Se lucrează la dosar", a declarat BIHOREANULUI şeful Poliţiei Oradea, comisarul şef Alin Haniş. Dosarul a ajuns aici recent, preluat de la Poliţia Borş, unde a zăcut în nelucrare.

Până una-alta, Oltean a rămas cu o pagubă de peste 150.000 lei, bani din care n-a recuperat nici măcar un leu. Speră, totuşi, ca măcar în al 12-lea ceas poliţiştii şi procurorii să-i facă dreptate, redeschizând dosarul de furt şi trimiţându-i în faţa instanţei de judecată. "Nu ştiu ce să cred, dar ori nu ştiu să-şi facă treaba, ori nu vor, ori nu pot", e concluzia femierului după trei ani în care a făcut-o pe detectivul în locul anchetatorilor. Care, e clar, în cazul lui au făcut-o de oaie...


PRECEDENT
Alte oi, acelaşi final

Păţania lui Alexandru Oltean nu e singulară. Anul trecut, BIHOREANUL prezenta povestea unui sătean din Tăut, Dorel Popa, lăsat în decurs de un an fără aproape 100 de oi şi bunuri în valoare de 10.000 euro.

La fel ca Oltean, Popa nu a aşteptat ca oamenii legii să-i caute pe hoţi, ci a apelat la ajutorul consătenilor, împreună cu care i-a şi găsit pe răufăcători, ba chiar şi o parte din animale, la un cioban din Talpoş. Chemaţi să ridice "probele", adică oile aflate unde nu aveau ce căuta, poliţiştii au binevoit să meargă la stâna din Talpoş abia după patru zile, motivând că n-au primit autorizaţie de percheziţie din partea judecătorilor.

Evident că între timp oile au dispărut de la noul "domiciliu", iar în cele din urmă cazul a fost închis, din clasicul motiv: lipsă de probe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Replica
ADEVAR si DREPTATE inainte de toate ,mai devreme sau mai tarziu fiecare va plati dupa faptele sale ,Dumnezeu este sus priveste si la rand la toti plateste , la toti le vine randul la judecata odata si odata .La unul ca a trecut peste terenurile celor din Tarian ca si cum erau alui si si-a facut avere pe spatele si terenurile lor , iar la celalt la fel ca si-a facut avere de pe terenurile lor , si-a omorat oameni, si a bagat in poscarie om nevinovat care sa-i justifice ca el este nevinovat. Sa nu creada oarecine ca a facut rau si o sa-i mearga bine , vor plati pentru faptele lor, dar NU este fericit poate avea averea averilor ,poate sa fie protejat de catre Politia Giris si politistul shogor dupa nevasta si shogor si cu alti , si protejat Primaria Giris cu primarul PeNaL Pasca Ioan care are oi in turma lui si batjocoresc locuitorii comunei Girisul de Cris cu faptele lor si cu atitudinea sfiidatoare la adresa lor. Locuitorii comunei Girisul de Cris cunosc care este situatia si detesta si ignora ca stiu ce oameni sunt.Cand a fost incendiul la Olteanu ,pompieri voluntari de la ora 4 si pana la ora 7 au mers numai de 2 ori RUSINE..Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 31 Martie 2014, 08:37 de Romanul Simplu
politistii fura la greu
acei politisti sunt ca si fratii lor din zona bins....gen horgean beius....bat pietroasa....pirtea pietroasa de mana cu peti.....jude ioan de la draganesti ...asta e seful lemnelor din zona....se vede si dupa masina ca de la tatsu nu are bani....si mai are si o amanta care o tine pe bani grei....are lumea la picioare zice el....
Postat 24 Martie 2014, 21:26 de ile
Acuzaţii nefondate !?!
Miliţia actuală are ca atribuţiune principală, nu neapărat după lege ci după obiceiuri locale tradiţionale care sunt mult mai "pregnante", să apere haiducii, nu pe cei care au deja destul !?! Fiecare cu "munca" lui şi fiecare după cum şi de unde ştie să "adune" !?! Scrie asta pe fruntea miloasă a oricărui "poliţist" !?!
Postat 24 Martie 2014, 14:51 de Carp III
Hotii si politistii ,prieteni
Tiganii de pe sate ,verescu barnel,umbla la furat de animale si la tea pa si politia nu face nimic......Hulu an ce Tara traim oameni buni...politia le tine spatele hotilor!si bine zici cosmic. Unde sunt dosarele interlopilor costy Marie si petre puscas care au nenorocit oameni si au furat cit nu lea fost rusine,?politia sa faca dreaptate nu sa tina cu hotii..!
Postat 24 Martie 2014, 14:11 de Sergiu...
Politia corupta
Si altora li se musamalizeaza dosarele nu este un caz singular ...si anume dosarele lui petre puscas ,costy Marie ,etc etc ne numerate dosarele musamalizate de politie care de multe ori chair I au foloase de pe urma hotilor......si ai protejeaza,jos coruptia din M.A.i........
Postat 24 Martie 2014, 14:01 de Cosmin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON