URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2018, 15:46

Funcţionarul titirez: UDMR-istul Szarka Arpad schimbă pentru a treia oară într-o lună instituţia publică, ţintind şefia Casei de Pensii

Funcţionarul titirez: UDMR-istul Szarka Arpad schimbă pentru a treia oară într-o lună instituţia publică, ţintind şefia Casei de Pensii SERVICIU PERSONAL. Reprezentant al unui partid minoritar, dar mereu la putere, Szarka Arpad (foto) aplică neabătut zicala românească "interesul poartă fesul"! Plin de tupeu, şi-a motivat "în interes de serviciu" atât mutarea de la DGASPC la CAS Bihor, bifată în ianuarie, cât şi pe cea din februarie de la CAS la CJP Bihor, deşi interesul e strict personal: un loc călduţ cu leafă mare 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Visul de aur al oricărui bugetar a devenit realitate pentru un funcţionar din Bihor: să-şi aleagă singur postul şi să şi-l schimbe când vrea. A poftit să fie director la o instituţie? A fost. S-a stricat treaba? Şi-a găsit culcuş în altă instituţie. A ieşit scandal acolo? Nicio problemă: a plecat la o alta. Nu i-a plăcut? Se rezolvă iarăşi, la încă una!

Veritabilul Jolly-Joker care se mută de colo-acolo, dar mereu la stat şi numai pe funcţii de conducere, se numeşte Szarka Arpad şi trece drept un "tehnocrat" multilateral dezvoltat al UDMR. Ceea ce şi explică de ce, atunci când are chef, poate fi ce-şi doreşte...

Răsfăţat al sistemului

Conform propriului CV, Szarka Arpad a prestat la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială din 1987 până în 2001, la reorganizarea instituţiei, care l-a "prins" director adjunct. Între 2001-2009 a fost director adjunct şi director executiv al Casei Judeţene de Pensii, de unde a plecat când Bihorul ajunsese pe primul loc în ţară la numărul pensionărilor de boală: 53.156 beneficiari, adică aproape o zecime din populaţia totală şi 25% din totalul populaţiei active, cei mai mulţi în comunele din nordul judeţului, unde n-a existat nicio industrie poluantă.

Mult prea bătătoare la ochi, situaţia a ajuns la acea vreme subiect de discuţie chiar şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, dar nimeni n-a fost tras la răspundere. Doar directorul s-a retras discret, "în interes de serviciu", ca şef peste Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

Deşi în 2012 a fost nevoit să cedeze liberalului Călin Puia locul de director plin şi să fie doar adjunct, după cum negociaseră PNL şi UDMR, partidele ce conduceau atunci CJ, pentru Szarka a urmat o lungă perioadă liniştită. Asta, până vara trecută, când s-a aflat că o orfană aflată în grija unei fundaţii ajunsese în SUA fără acordul tutorelui legal, preşedintele instituţiei. În condiţiile în care era responsabil de managementul de caz al minorilor, luna trecută, înainte ca cercetarea disciplinară începută asupra sa să fie încheiată, Szarka a decis să-şi schimbe angajatorul. Dar nu pentru a-şi dovedi competenţele în sectorul privat...

Vânător de şefie

Pe 23 ianuarie a.c., Szarka a devenit şef al Serviciului de control al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, prin transfer de la DGASPC "în interes de serviciu", pe un post vacant, nescos la concurs. "Au avut ei un post liber şi m-au sunat, dacă sunt dispus să vin, şi am venit. Am vrut să mă împlinesc profesional, pentru că sunt economist şi mi s-a părut că este un loc în care cred că pot să fac în continuare ce am de făcut în carieră", declara Szarka BIHOREANULUI.

N-au trecut însă nici 30 de zile şi surpriză: brusc, bărbatul a constatat că la CAS nu putea face "ce are de făcut în carieră", aşa că a ochit un alt job. Tot la stat, mai exact la Casa Judeţeană de Pensii (unde de la plecarea sa numărul pensionărilor de boală a scăzut spectaculos, ajungând în decembrie 2017 la 29.354 persoane), tot în "interes de serviciu", şi tot de şef, de astă dată peste Serviciul de... comunicare.

"Sistemul" i-a îndeplinit voia în timp record. Vineri, 16 februarie, Szarka şi-a depus la CAS Bihor cererea de transfer, în care a scris că "doresc să îmi aduc aportul şi experienţa profesională acumulată în cadrul instituţiei dvs.", în următoarea zi lucrătoare, luni, 19 februarie, hârtia era deja la Casa Naţională, iar marţi, 20 februarie, aprobată, din nou la Casa Judeţeană.

Comunicatorul

Lunea trecută, şeful CAS Bihor susţinea că habar nu avea de intenţia lui Szarka de a pleca la Pensii. "Mie nu mi-a spus nimic", spunea Varga Ladislau. Joi, pe 22 februarie, când Szarka îşi petrecea deja prima zi în noul job, Varga admitea că acesta abia apucase să preia postul de şef al Serviciului de Control, dar de făcut nu făcuse niciun control.

Potrivit informaţiilor obţinute de la Casa Judeţeană de Pensii, transferul în interes de serviciu a fost aprobat pentru că şefia Serviciului de Comunicare era vacantă şi blocată, nefiind scoasă la concurs din lipsă de fonduri. Iată, însă, că a putut fi ocupată prin transfer!

BIHOREANUL l-a căutat pe Szarka atât telefonic, cât şi la noul job, toată săptămâna trecută. Joi a fost cât pe ce să-l prindă în biroul directorial de la CJP, însă noul "comunicator" a preferat să se ascundă, ieşind pe uşa din spate, iar apoi dispărând din instituţie. Cel mai probabil pentru a nu fi nevoit să dea o explicaţie despre următorul său plan: acela de a reveni pe postul de director predat în 2009 lui Leontin Ţîrle, PSD-istul trimis în judecată împreună cu subalternii din Comisia de Expertiză Medicală, pentru şpăgile de la pensionarii de boală. În fond, ce-ar putea spune funcţionarul-titirez, că vrea să se întoarcă la locul faptei?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
remember?
Szarka Arpad, in calitate de director adjunct la DMPS Bihor, a fost acuzat ca a facilitat acordarea unui credit de 50 de milioane de lei firmei Marconst SRL din Harghita, incalcand prevederile Legii 1/1991. Aceasta prevedea acordarea de subventii, in anumite conditii, firmelor care angajau someri. Desi Marconst SRL n-a indeplinit prevederile legii, a primit de la buget 50 de milioane. Multe din dosarele care releva ilegalitatile comise de sotii Szarka se regasesc la Camera de Conturi Oradea, iar de ele se ocupa, in calitate de inspector,… Edith Szarka, transferata la Curtea de Conturi dupa plecarea cu scandal din DMPS Bihor. In urma unui control minutios fcut la data de 21 iulie 1998, facut de insusi secretarul de stat al MMPS de atunci, Norica Nicolai, directorul general Szarka Arpad s-a ales cu un dosar penal (nr. 1125 din 21.07.1998), care s-a aflat pe rolul Tribunalului Bihor. Szarka era acuzat de fals si uz de fals. in urma unor afaceri necurate cu celebrul afacerist italian cu veleitati de mafiot C. G.. Conform actelor depuse la dosar, Szarka a prelungit ilegal permisul de munca seria BH nr. 027 al lui G., care patrona firma Arbias Impex SRL Oradea. In dosarul 2855/1998 al MMPS, italianul a solicitat eliberarea unui permis de munca. S-a constatat ca el a depus la dosar contractul de munca inregistrat la Camera de Munca Bihor sub nr. 148991 din 13.10.1997. Cu ocazia verificarii dosarului, s-a constatat ca la aceeasi pozitie figura inregistrarea contractului de munca al oradencei B. M., angajata la S.C. Scad Exim SRL. Administratorul firmei italianului G., L. C., a declarat ca cererea de prelungire de viza fusese semnata de catre directorul Szarka inca din 13.07.1998. Szarka semnase un document fals, care prevedea efectuarea unor plati catre firma lui G. si confirmase in scris ca societatea Arbias Impex SRL avea achitate la zi datoriile catre DMPS, ceea ce nu corespundea adevarului.
Postat 28 Februarie 2018, 02:16 de crzy
|Tupeul si ciolanul la udereristi
Nu conteaza ca e habarnist, tipul sare din functie in functie. Individul e in blockstart, pt orice functie apare la orizont. Ciolan sa fie.
Postat 27 Februarie 2018, 21:09 de Control_Room
Rumanule
pe tine te mai poate salva doar un psiholog ....
Postat 27 Februarie 2018, 10:49 de User anonimizat
romania
treziti va romani csau va fi prea tarziu sau tre sa vina iar moldova si tara romaneasca sa vva salveze
Postat 26 Februarie 2018, 23:31 de Rumanu
Nu exista transfer, in interes de serviciu sau interes personal, in acest caz !?!
Nu se pot face transferuri de acest fel, intre o institutie de nivel local si una de nivel national !?! Nu poti sa te transferi de la o structura a judetului Bihor la una apartinand de Parlamentul Romaniei, respectiv DSASPC si CAS ori CNP de pe langa MM !?! Este ilegal ca transfer ... Sarka fiind numit prin Ordin al CNASS, respectiv CNP !?! Este vorba de un aranjament ... fara concurs si fara niciun fel de baza legala, fiind lovita de posibilitatea anularii la orice sesizare din partea vreunui "rauvoitor" !?!
Postat 26 Februarie 2018, 18:09 de WinDos
mda...
Arhetipul functionarului public made in Ro. Bun la toate, dezastru total. Ce imi place mult la oamenii astia, ca umbla in grup, nu le place singuri. Sotia tot profesoara, tot la Curtea de Conturi. Naiba stie cum se nimeresc, coincidenta probabil, s-au cunoscut la catedra.
Postat 26 Februarie 2018, 17:18 de seth
Functionarul public minune
...il dai afara pe use si intra pe geam. Nu te da, nu te lasa.
Postat 26 Februarie 2018, 15:53 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON