URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Front de lucru: Oradea redevine un uriaş şantier, cu zeci de tranşee, maşini bară la bară şi apă caldă furnizată cu întreruperi

Front de lucru: Oradea redevine un uriaş şantier, cu zeci de tranşee, maşini bară la bară şi apă caldă furnizată cu întreruperi ÎNCEPE! Lovitura de deschidere a campaniei de lucrări din această vară a fost dată la mijlocul lunii mai. Constructorii au înlocuit deja conductele de termoficare din zona Căii Averescu, dar şantierul se va întinde de la podul feroviar până în zona Lotus Center. „Vor fi străzi blocate în tot oraşul”, avertizează directorul Termoficare, Stănel Necula
Front de lucru: Oradea redevine un uriaş şantier, cu zeci de tranşee, maşini bară la bară şi apă caldă furnizată cu întreruperi ÎN LUCRU. Şantierele vor cuprinde toate cartierele. Compania de Apă va înlocui conductele din Parcul Traian (1), Termoficare va îngropa reţeaua din strada Oneştilor (2), iar OTL va începe lucrările la viitoarea linie de tramvai din Calea Aradului (3)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bucuraţi-vă de minivacanţa de Rusalii, căci de săptămâna viitoare se lasă rău! Vara aceasta aproape că nu va exista cvartal de blocuri din Oradea fără tranşee.

Până în octombrie, Termoficare are de înlocuit 15 kilometri de reţea magistrală, din Rogerius până în Nufărul. "Şi pentru noi este o provocare. Nimeni n-a reuşit până acum să înlocuiască 15 kilometri de reţea magistrală, dintr-un sistem ţinut în funcţiune, într-o singură vară", spune directorul Termoficare, Stănel Necula. Iar deranjul provocat de mega-şantierele CET va fi dublat de lucrările municipalităţii, ale Companiei de Apă şi OTL...

De trei ori mai mult!

Stănel Necula, director Termoficare OradeaPlanurile au fost stabilite, organizările de şantier au fost aşezate, urmează doar să înceapă atacul. Directorul Termoficare, Stănel Necula (foto), a dat săptămâna trecută ordinul de începere a lucrărilor. "Mi-e şi groază să mă gândesc ce ne aşteaptă. Anul trecut am reuşit să înlocuim doar 5 kilometri de reţele şi s-a lăsat cu ambuteiaje în tot oraşul, iar vara aceasta avem de înlocuit de trei ori mai mult", spune directorul.

Finanţate din fonduri UE prin Planul Operaţional Infrastructură Mare, lucrările de peste 20 milioane euro din această vară fac parte dintr-un program ce vizează înlocuirea a 20,28 kilometri de conducte, început în 2016. Firmele Energomontaj şi Elsaco şi-au asumat un ritm de lucru alert. "Constructorii au executat anul trecut lucrări în valoare de 5 milioane euro pe banii lor, pentru că Primăria nu avea încă semnat contractul de finanţare. Contractul a fost semnat în aprilie, iar firmele încep să îşi recupereze banii, aşa că, scăpate de sarcina financiară, vor putea accelera ritmul", spune Necula.

Deşi contractul de finanţare POIM are ca termen final data de 31 decembrie, constructorii vor trebui să termine lucrările înainte de răcirea vremii, pentru a evita criza de acum doi ani. În octombrie 2015, după o vară fără apă caldă, cum se anunţă şi aceasta, antreprenorii au intrat în sezonul de termoficare cu reţelele dezafectate, spre revolta orădenilor ţinuţi în frig. "La 1 octombrie reţelele vor trebui să fie funcţionale. După această dată vom accepta doar lucrări de refacere a carosabilului", avertizează şeful Termoficare.

"Atacuri" simultane

Vara va fi fierbinte. "Vor fi foarte multe străzi sparte şi, după caz, traficul deviat. Inerent, în zonele cu lucrări vor exista întreruperi în alimentarea cu apă caldă", avertizează Necula. Deşi constructorii şi-au asumat prin contract asigurarea continuităţii serviciului prin montarea de conducte provizorii, golirea unei reţele magistrale poate dura chiar şi o zi, aşa că orădenii vor fi nevoiţi să facă şi duşuri reci.

Pentru a evita haosul total prin spargerea simultană a celor peste 50 de străzi vizate, Termoficare a împărţit lucrările în trei etape. Prima va începe din 6 iunie şi vizează opt sectoare de lucru, pe arterele importante precum CET – Calea Borşului, Oneştilor – Calea Aradului, Tudor Vladimirescu - Shakespeare, Bulevardul Decebal de la benzinăria OMV la Biserica Emanuel, Horea – Parcul 22 Decembrie, Dunărea – Magheru – Gheorghe Doja, Parcul Traian de la BNR la Podul Dacia şi din Leonardo Da Vinci până în capătul străzii Ciheiului.

Şanţ după şanţ...

A doua etapă va începe pe 17 iulie şi cuprinde înlocuirea reţelelor din strada Mihai Eminescu până în Dunării, cu continuare pe strada Delavrancea până la Bazinul Olimpic prin Parcul Brătianu. Simultan se vor desfăşura lucrări de la Aquapark până la strada Barierei, cu trecere peste Calea Averescu şi din strada Beiuşului la blocul Cicero cu trecere prin strada Arieşului. În Rogerius se va înlocui, de asemenea un tronson delimitat de Bulevardul Dacia şi strada Simion Bărnuţiu.

Cea de a treia etapă, mai redusă ca amploare, va începe pe 7 august şi include reabilitări pe tronsoanele Depozitului – Ogorului, Calea Borşului din spatele CET I pe la Mobila Alfa până la Zahărul şi în Bulevardul Decebal, precum şi pe strada Uzinelor din faţa CET.

Deşi deranjante, lucrările sunt obligatorii din cauza avariilor repetate şi pierderilor de apă şi agent termic care se reflectă inclusiv în preţul gigacaloriei. "Reabilitarea va reduce de trei ori pierderile de pe reţeaua primară", apreciază Stănel Necula. Vechi de decenii, magistralele pierd cam 37% din totalul celor 880.000 gigacalorii anual, ceea ce înseamnă peste 53 milioane lei, adică aproape 12 milioane euro.

Şantierele de vară

Radu Ciursaș, inginerDisconfortul provocat de Termoficare va fi dublat de lucrările programate de Compania de Apă Oradea. "Vara aceasta vom înlocui toate reţelele de apă, canalizare menajeră şi pluvială din Parcul Traian. Începând din strada Republicii până în Magheru, toate conductele vor fi înlocuite înainte de reamenajarea zonei", spune inginerul Radu Ciursaş (foto).

În plus, CAO mai are de executat 30 kilometri de conducte de apă şi canalizare abandonate până acum de două ori de către constructori, în 2014 de Selina şi în 2016 de asocierea Dondi Project Construcţii cu Brexxon DSS.

Pentru un plus de eficienţă, lucrările au fost împărţite în trei pachete ce pot fi atacate simultan. Primul lot cuprinde străzi precum Arieşului, Anatole France, Constantin Tănase, al doilea artere ca Arany Janos, Mihai Viteazul, Coziei şi Garoafei, iar cel de-al treilea zone precum 1 Decembrie, Aurel Lazăr, George Enescu şi Traian Moşoiu.

Asfalt tango

Florin Birta, viceprimar OradeaOdată finalizate lucrările la reţele, municipalitatea va începe deasupra lor asfaltările. Pentru vara aceasta municipalitatea a programat investiţii de circa 25,3 milioane lei în modernizarea a 23 de artere. "Vom încerca să profităm de vacanţa de vară a copiilor, când traficul e mai redus", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Pe lista de investiţii se numără demararea lucrărilor la viitorul pod peste Criş din zona fostului centru de calcul, amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia Oneştilor - Barcăului, amenajarea trotuarului din strada Republicii între magazinul Crişul - strada Dunării şi reabilitarea străzii Vasile Alecsandri.

Străzile ce urmează să fie reabilitate sunt numeroase, între ele fiind Argeşului, Buzăului, Ciocârliei, Daliei, George Washington şi Vasile Pârvan. Nu vor scăpa de ambuteiaje nici măcar cei ce vor alege ocolirea pe centură. "Încercăm să demarăm, cel târziu spre sfârşitul verii, construirea unui pasaj peste şoseaua de centură, pentru a asigura accesul orădenilor la viitoarea piaţă de vechituri, care va fi amenajată peste drum de cartierul Europa", spune viceprimarul.

Tot spre sfârşitul verii vor începe şi lucrările de reconfigurare a liniilor de tramvai din intersecţia Decebal – Primăriei, pentru a asigura accesul garniturilor în toate direcţiile, şi cele pentru construirea unei căi de rulare noi din Calea Aradului până în Cantemir de-a lungul Peţei. Asta dacă nu cumva oraşul va ceda, ca un pacient supus unui număr prea mare de operaţii...


BANI SUNT!
Investiţii de 40 milioane euro

Primăria a alocat pentru investiţiile din acest an suma record de 27 milioane euro, totalul urcând, cu investiţiile societăţilor subordonate, la 40 milioane euro. Spre exemplu, Spitalul Judeţean va demara lucrări de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe, care va avea deasupra parterului primul laborator robotizat din ţară şi o farmacie cu gestiune computerizată a stocurilor. Investiţie de 4,5 milioane euro, noua clădire va avea şi un amfiteatru cu 175 locuri, cu vestiare pentru studenţi şi medici secundari. La fel, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea va selecta un investitor care să construiască în Parcul Industrial I, din Şoseaua Borşului, un centru social cu grădiniţă, oficiu poştal, magazin alimentar, restaurant, sală de sport şi alte facilităţi necesare angajaţilor de pe platforma industrială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ca cu kru
I-as muta pe idiotii din primarie care au gandit acest plan in parcul industrial pe toata durata lucrarilor, ca sa vada si ei ce "bine" e sa fii oradean in epoca marilor realizari. Sunt curios ce scuze vor mai avea la iarna pentru frigul din case si preturile aberante la intretinere..
Postat 30 Mai 2017, 00:14 de User anonimizat
Rabdare si tutun
Da' suntem si noi inarmati pina-n dinti cu rabdare, de cand ne-o facut mama. Pina la urma si asta-i tot o forma de curaj, nu ? original romanesc.
Postat 29 Mai 2017, 22:45 de SM
„Citind” doar pozele din articol am senzaţia că suntem în ajunul Ignatului când ni se prezintă trofeele. În ultima poză îl avem şi pe cel ce se ocupă de îngrăşarea forţată.
În toamnă, birtinezul (autointitulat, mai nou, aducător de voturi, concurenţii fiind „consumatori”) aproape că se jura că anul viitor (2017) lucrările de reabilitare a reţelelor de termoficare vor începe dis-de-dimineaţă, adică chiar de mărţişor. Probabil din cauza trecerii la o climă cu doar două anotimpuri „s-a aşteptat” sfăşitul lunii mai. Cei care au uitat, trebuie să îşi aducă aminte de epica lucrare de schimbare a reţelelor pe strada Iuliu Maniu. La acea vreme din şeptelul operaţional al managementului făceau parte vicele Crap, tehnicul director şobolaniu Mirciulică şi coţofana Aiurelia. Ei se ocupau de asfaltare. De reţele se ocupa sconcsul Ovi. Bursucul Ilie nu ştia decât că trebuie „să bage” gazul. Printr-o şedinţă orală între decidenţi „s-a decis” ca refacerile în urma lucrărilor să fie făcute, aşa cum se propune şi acum, de către municipalitate. Aşadar, „s-a renunţat” la asfaltare din devizele fiecărui constructor (care licitase şi aceste faze de lucrări), transferându-se banii firmei în care municipalitatea este acţionar. Ar fi de observat că, atunci când se scot la licitaţie lucrări de modernizare a carosabilului, preţurile unitare sunt mult, mult mai mici decât cele ofertate de antreprenorii care execută reţele de utilităţi publice. (O explicaţie ar fi toate clarificările de la respectivele licitaţii în care constructorilor li se impune un strat de beton B300 sub cel puţin două straturi de asfalt, atât timp cât pentru modernizarea străzilor, aceaşi primărie, se mulţumeşte cu stratificaţia de balast- piatră spartă- asfalt.) Constat că „preşedintele” Birta implementează metoda la nivel de bazin (electoral). După metoda patentată cu RDS-RCS, a venit rândul tuturor companiilor subordonate să se conformeze „donând” mieii din dotare.
Postat 29 Mai 2017, 22:33 de eutanasiu
Unele date sunt incorecte
La capitolul străzi de reabilitat, Buzăului și Vasile Pârvan sunt gata de anul trecut! Ce urmează să li mai facă?
Postat 29 Mai 2017, 19:15 de OradeanBihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON