URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2016, 07:22

Frig la înălţime! Mii de orădeni din toate cartierele suferă de frig pentru că agentul termic nu urcă la ultimele etaje ale blocurilor turn

Frig la înălţime! Mii de orădeni din toate cartierele suferă de frig pentru că agentul termic nu urcă la ultimele etaje ale blocurilor turn VOR REDUCERE! Orădenii care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor turn din zona Ştefan cel Mare se plâng că plătesc frigul. "Sunt zile în care temperatura nu trece de 18 grade. Nu mi se pare normal să stau în frig, dar să plătesc la fel ca vecinii", reclamă proprietarul unui apartament din Rogerius.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În casă e frig ca-n beci, iar membrii familiei sunt îmbrăcaţi ca de stradă. Doar paltoanele lipsesc. Singurul loc cald din toată locuinţa e camera fetiţei.

"Din octombrie, de când a dat frigul, ţin în priză un calorifer pe ulei, ca să nu se îmbolnăvească. Până la noi, la etajul 9, căldura urcă cu intermitenţe", povesteşte Florin, proprietarul unui apartament din Piaţa Magnoliei. Şi situaţia este aceeaşi pentru majoritatea blocurilor turn din Oradea...

Apartamente la rece

Orădeni din toate colţurile oraşului, indiferent că este vorba de Rogerius, Ioşia sau Nufărul, se plâng că de la începutul sezonului rece căldura urcă rar sau deloc în apartamentele lor situate la ultimele etaje ale blocurilor turn. "Eu stau la etajul 9. Din noiembrie, de când au venit temperaturile nocturne de 2-4 grade, la mine în apartament rareori a fost mai cald de 18 grade. Mi-e şi groază să mă gândesc ce va fi când dă îngheţul", zice proprietarul unui apartament din Rogerius.

Bărbatul spune că temperatura în apartamentele din blocurile turn scade treptat, pe cum creşte etajul la care se află. "Până pe la etajul 5 vecinii pot sta în casă îmbrăcaţi doar în tricou. Apoi, temperaturile scad până ce la ultimele niveluri deja se face frig de-a binelea", spune orădeanul. Omul e cu atât mai supărat cu cât este nevoit să achite de două ori costul căldurii, ca să nu îngheţe în case. "Pe lângă faptul că stau în frig şi plătesc la fel ca toată lumea, o să plătesc dublu şi pentru curent, pentru că ţin în priză tot timpul un calorifer pe ulei în camera copilului", zice bărbatul.

Fără presiune

Lipsa căldurii din caloriferele apartamentelor de la ultimele niveluri ale blocurilor turn este un fenomen generalizat. "În toate blocurile turn din zona Transilvaniei, Podului şi Ştefan cel Mare este frig la etajele superioare", spune Constantin Sabău, proprietarul unui apartament situat la etajul 8 al unui bloc din Ştefan cel Mare.

Fost angajat la Electrocentrale, bărbatul are şi explicaţia. "Cu presiunea cu care vine căldura din punctul termic nici nu are cum ajunge până la etajul 8. Mai sus de etajul 5 instalaţia e goală. Dacă deschizi caloriferul, vezi că iese numai aer. Etajele superioare au nevoie de mai multă presiune, un bar în plus, ca să primească agent termic. Dacă acel bar nu există, căldura se opreşte pe la etajul 5. După ce am tot sunat la Termoficare a început să ajungă agentul termic şi la etajele superioare, dar e destul să intervină o avarie, că vom rămâne iarăşi în frig", povesteşte pensionarul.

Situaţia este aceeaşi nu doar în Rogerius, ci în toate cartierele. "Majoritatea blocurilor cu 7 etaje sau mai multe au probleme cu căldura. Se întâmplă de câţiva ani", spune administratorul unei asociaţii de proprietari.

Noi, nu!

De la începutul sezonului de încălzire până în prezent, Termoficare a înregistrat 115 reclamaţii privind lipsa căldurii la etajele superioare ale blocurilor. Purtătorul de cuvânt Cristian Creţ absolvă, însă, societatea de orice vină. "Am verificat toate reclamaţiile şi în 90% din cazuri s-au dovedit nefundamentate. Termoficare a livrat agent termic în parametrii corecţi la limita proprietăţii, ceea ce înseamnă că trebuie verificate şi remediate reţelele interioare ale blocurilor", spune Creţ.

Stănel Necula, director Termoficare OradeaPoziţia e susţinută şi de directorul Stănel Necula (foto). "Noi nu am modificat nimic în reţelele noastre. Lucrăm de ani de zile după aceleaşi diagrame de livrare, calculate după normative, în funcţie de instalaţiile declarate din blocuri. Aceste instalaţii au, însă, vechimi de zeci de ani şi, dacă nimeni nu le-a curăţat, e normal să nu mai funcţioneze în parametri normali", susţine Necula.

De altfel, directorul spune că valul de reclamaţii privind lipsa căldurii la etajele superioare este caracteristic fiecărui început de sezon de încălzire. "Durează cam o lună până ce sistemul intră în regim de funcţionare ideal. După ce oamenii scot de două-trei ori aerul din instalaţii, iar agentul termic ajunge să circule prin toate caloriferele, n-ar mai trebui să fie probleme". Şi totuşi, anul acesta sunt probleme şi după două luni de la pornirea căldurii!

"E vina asociaţiilor!"

Directorul pasează responsabilitatea asociaţiilor de proprietari. "În loc să dau vina pe Termoficare, eu aş chema un instalator să verifice dacă nu cumva s-a format o pernă de aer pe instalaţie, dacă aceasta nu e colmatată cu rugină ori mâl, sau dacă vecinii de la etajele inferioare nu şi-au montat calorifere mai mari, care absorb debitul şi nu mai lasă căldura să ajungă la etajele superioare", zice Necula.

Şeful Termoficare înclină către cea de a treia variantă, mai ales că, atunci când îşi reabilitează apartamentele, orădenii îşi instalează calorifere mai mari, fără să anunţe pe nimeni. Spre exemplu, conform evidenţelor Termoficare, dacă în anul 2002 suprafaţa radiantă a unui bloc cu 20 de apartamente din strada Italiană era de 112 metri pătraţi, după repetate modernizări, în 2012 ea a crescut la 143 mp, pentru ca anul acesta să fie deja de 176 mp.

"Creşterea suprafeţei radiante înseamnă un consum mai mare de agent termic. Pentru corectarea acestui dezechilibru, ca să ajungă căldura până la ultimul etaj, trebuie mărite diametrele conductelor începând de la intrarea în bloc, măcar până la ultimul client care şi-a mărit caloriferul", zice Necula. În acest caz, orădenii care suferă astăzi de frig, indiferent că din cauza Termoficare sau a propriilor vecini, vor trebui să aştepte până la primăvară pentru înlocuirea instalaţiei interioare. Şi sigur nu le convine!

Condamnaţi la plată

De altfel, aproape că nu este zi în care reprezentanţii asociaţiilor de proprietari să nu fie asaltaţi cu plângeri din partea orădenilor puşi să plătească pentru ce nu au consumat. "Oamenii sunt revoltaţi, ameninţă că nu plătesc, iar eu trebuie să adun banii ca să achit facturile, pentru că altfel ne alegem şi cu penalităţi", se plânge preşedintele Asociaţiei Aleea Sulfinei 115, Gheorghe Cacuci.

Presaţi de termenele pentru achitarea facturilor, administratorii ar lua în calcul o plată diferenţiată a încălzirii. "S-a făcut inclusiv propunerea să diminuăm suprafaţa utilă a celor de la ultimele niveluri, în funcţie de care se calculează încălzirea, aşa încât aceştia să plătească mai puţin. Dar sunt probleme. Cum stabileşti de la ce etaj începi şi cu cât să plătească mai puţin cel de la 8 faţă de cel de la 7?", întreabă Cristian Ile, administrator peste cinci asociaţii de proprietari.

Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Primăriei OradeaRăspunsul este simplu: nicicum! "Nu există nicio posibilitate legală de plată diferenţiată. Conform Legii asociaţiilor de proprietari, căldura se plăteşte raportat la suprafaţa utilă a apartamentului", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier în cadrul Primăriei. De aceeaşi părere e şi viceprimarul Mircea Mălan, responsabil cu sistemul de termoficare: "Nu văd cum s-ar putea folosi alte modalităţi de calcul decât cele stabilite prin lege. Dacă are repartitor, omul plăteşte diferenţiat, dacă nu, nu poate".

Altfel spus, orădenii care locuiesc la etajele superioare nu pot decât să tremure de frig în apartamente, fie din cauza Termoficare, fie a vecinilor. Pe care faptul că ei plătesc pentru ce nu consumă îi lasă rece...


SOLUŢIE
Doar cu reabilitare termică!

Mircea Mălan, viceprimar OradeaSingura soluţie eficientă pentru ca agentul termic să ajungă şi în apartamentele de la nivelurile superioare este înlocuirea reţelelor de încălzire. Dacă ar fi dimensionate după necesităţile fiecărui apartament, noile instalaţii ar asigura circulaţia agentului termic până la ultimul etaj. Cum înlocuirea caloriferelor din blocuri ar fi o investiţie pe care prea puţine asociaţii de proprietari şi-o permit, viceprimarul Mircea Mălan spune că acestea ar putea apela la facilităţile oferite prin programul de reabilitare termică din perioada 2014-2020.

"Începând de anul viitor, pe lângă izolarea imobilului şi înlocuirea geamurilor, va fi considerată cheltuială eligibilă inclusiv înlocuirea reţelelor de încălzire din interiorul blocurilor", spune Mălan. Costurile de reabilitare a imobilelor vor fi acoperite în proporţie de 50% din fonduri guvernamentale şi 30% din bugetul local, iar proprietarii vor achita diferenţa de 20%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@ anti
Nu stiu unde ai locuit tu in ultimii 15 - 20 de ani dar esti pe langa si iti dau un exemplu: in Rogerius, zona Aluminei, de ani de zile sunt probleme cu caldura, special la etajele superioare. Scuza celor de la punctele termice a fost mereu ca daca se creste presiunea pe retea, tevile cedeaza. Ei bine, retelele de la punctele termice pana la blocuri s-au schimbat, la fel si tevile interioare in unele cazuri dar caldura tot nu e in parametrii.
Postat 12 Decembrie 2016, 08:51 de User anonimizat
@neica
Cum iti explici ca am avut aceste probleme, cand nu era reabilitat sistemul de termoficare si nici turbina pe gaz nu exista?
Postat 10 Decembrie 2016, 10:36 de User anonimizat
Pt. imbecilul care se crede atotstiutor
Postarea mea era un sfat pentru cei care au probleme cu incalzirea in blocurile cu mai multe etaje si la care, asa cum am precizat, punctul termic furnizeaza agentul termic in parametrii corecti. Restul e propaganda ieftina.
Postat 10 Decembrie 2016, 10:36 de User anonimizat
pinonel,
nu e vorba de confortul oradenilor, ci de minime conditii de trai!!!
Postat 10 Decembrie 2016, 00:52 de ADINA
mă, dați-va d*acului,
nici usturoi n-ati mancat, nici gura nu va pute! maaa, sufera oamenii de frig si voi.........nu si nu, ca e aerul de vina!!!bai.........
Postat 10 Decembrie 2016, 00:50 de ADINA
Reabilitari dupa ureche
Cauza este reabilitarea sistemului de termoficare dupa ureche. Cereti-le proiectul de reabilitare si veti vedea, cu surprindere, ca el nu cuprinde niciun fel de calcul hidraulic. Nu oamenii cu instalatiile lor din blocuri si apartamente sunt de vina (aceleasi instalatii au fost si pana acum, de zeci de ani !),ci voi, pentru ca ati redus diametrele conductelor reabilitate fara un minim calcul hidraulic si termic. Au ajuns sa dea sfaturi tehnice despre termoficare un buldozerist (Necula) si un avocat ( Malan) ! Vai de capul ,vostru ... si de-al nostru! Malan este cel mai bun termist dintre avocati, dar si cel mai bun avocat dintre termisti!
Postat 09 Decembrie 2016, 19:36 de User anonimizat
Pt. nataraul care se crede Bernoulli
Lucrurile sunt banal, pardon, penal de simple! După nici 48 de ore de la ultima pornire a turbinei noi, pe gaz, cumpărată de la General Electric, utilajul s-a oprit din nou, joi, adică ieri, în jurul amiezii. „Sâmbătă primim filtre noi, duminică le montăm și luni, cel mai probabil, o pornim. Nu prea avea sens să o pornim forțat la sfârșit de săptămână, când curentul vândut pe bursă este mai ieftin”, spune Necula. Mai, niculӑiţӑ minciunӑ, tu te gandesti la bursa, nu la confortul oradenilor?! Si gandesti si prost. Oricat de ieftin ar fi MW in weekend, functionarea agregatului aduce mai multi bani decat stationarea. Stiu, nu zici, dar gandul tau e la costul gazului, asta e ghiuleaua care va ingropa cet-ul. Surse din CET zic că un schimb de filtre compatibile cu turbina costă 100.000 de euro și că de la pornire și până acum au fost făcute două schimburi. Cam scump ne costa avionul, dar nu-i bai, pret mare, comision pe masura!
Postat 09 Decembrie 2016, 18:32 de pinonel
Problema etajelor superioare
nu e doar de ceva timp, cum incearca unii sa insinueze. Am avut fix aceeasi problema acum 13-14 ani cand stateam la bloc. Dupa discutia o discutie tehnica, cu un prieten care lucra la CET, am identificat cauza si in consecinta am rezolvat problema. Ce nu inteleg unii, este ca instalatia termica a unui bloc este asemeni instalatiei electrice si dimensionarea ei se face in urma unor calcule. Una din cauze, este intr-adevar modificarea capacitatii termice a caloriferelor din apartamente, modificari care creeaza dezechilibre in instalatie. Cauza principala insa, este modul gresit in care se face umplerea instalatiei. Umplerea corecta a instalatiei se realizeaza, inchizand robinetul principal pe tur si facand umplerea pe retur. Dupa ce instalatia s-a umplut cu agent termic, se face aerisirea instalatiei, acolo unde sistemul de aerisire realizat conform proiectului mai exista. In extrem de multe cazuri, prin mansardarea blocurilor, acele sisteme de aerisire, au fost eliminate (si ne mai miram ca instalatia nu functioneaza in parametrii proiectati!). Abia dupa ce s-au parcurs acesti pasi, se deschide robinetul principal pe conducta de tur. Mai este si problema supradimensionarii caloriferelor, problema pe care am rezolvat-o prin stabilirea de coeficienti pentru fiecare apoartament, prin raportarea suprafetei termice echivalente din proiect, la cea reala. Dupa prima iarna in care au platit "la real" caldura, stimabilii vecini, care si-au pus calorifere si pe tavan, au renuntat de bunavoie la ele si au revenit la normal. Tot ce am spus aici, nu exclude insa functionarea inadecvata a unor puncte termice, care nu livreaza agetul termic in parametrii contractuali, dar acest aspect este foarte usor verificabil, printr-o simpla vizita la punctul termic si citirea parametrilor de plecare din punctul termic, a agentului termic.
Postat 09 Decembrie 2016, 10:35 de User anonimizat
minciuni
ganditi-va oameni buni la ce aberatii zice omul asta-directorul. in zilele in care caloriferele se incalzesc(ca sunt si astfel de zile) inseamna ca vecinii nostri i-si debranseaza caloriferele, hai sa fim seriosi
Postat 09 Decembrie 2016, 09:40 de mircea54
@andy
Adevarul e undeva la mijloc, sunt vinovati si furnizorii dar si consumatorii, iar eu m-am saturat sa platesc un serviciu de care nu beneficiez. Campania electorala trece, alesii se duc in parlament la caldurica, iar noi ramanem cu problemele de zi cu zi.
Postat 09 Decembrie 2016, 09:07 de Hoppmester
@tds
Intrebare ta e corecta : :cum de au aparut doar in ultima vreme? Parerea mea : pt ca e campanie electorala. Spun ca de 2 luni e problema asta dar apar cu declaratii cu cateva zile inainte de alegeri. Saptamana trecuta era un alt articol cu nemultumirile As Rogerius etc. In alta ordine de idei, daca tot e o nelamurire cu presiunea de ce nu se monteaza la intrarea in bloc un manometru de presiune? Daca presiunea e corecta inseamna ca problema e in interior. Daca nu atunci e vina celor de la Termoficare. Cat de scump poate fi sa montezi un manometru? Va spun eu : e scump pt ca dupa montare dispare "vinovatul de serviciu". Corect ce a scris @hoppmester : fiecare a montat in apartamente ce a vrut si cat a vrut pe motiv ca la el pe proprietate face ce vrea. Nu ma pricep la modul de solutionare a unor astfel de litigii intr-o asociatie de locatari dar sigur exista solutii.
Postat 09 Decembrie 2016, 08:54 de andy
Transgex
Acelasi fenomen se intampla si cu caldura primita prin Transgex. La noi in bloc 80% din apartamente au facut modificari la marimiea caloriferelor...stii cum e fiecare isi pune un pic mai mare, cu gandul ca va fi mai cald...un vecin si-a montat pe toata suprafata peretelui, altii dupa inciderea balconului si-au montatun calorifer si acolo, fac pariu ca un vecin are si incalzire in podea. Cand vine vorba de scaderea debitului toti astia arunca pisica la Transgex ca nu mai da la acelasi debit. Cand Transgexul face dovada prin documente ca e acelasi debit de ani de zile, iar noi sa facem o verificare in apartamente toti sar in sus ca la ei in apartament nu intra nimeni sa verifice nimic. Iar ceilalti vecini de buna credinta platesc caldura ce consuma nesimtitii. Pana nu se va face o lege concreta cu incalzirea la nivelul apartamentelor in fiecare an se va intampla la fel. Propun Bihoreanului o ancheta mai profunda in acest subiect, ar fi interesant rezultatul.
Postat 09 Decembrie 2016, 08:39 de Hoppmester
!!!!
Daca va spune Nicula ca fabulati inseamna ca fabulati si gata...banu jos si taceti chitic...i-ati legitimat prin vot acu va aerisiti...
Postat 09 Decembrie 2016, 08:10 de Tinas
OAMENI FAPTE
Eu zic asa: cei de la inaltime sa voteze in consecinta ! Cum mama saraciei problemele de acest gen au aparut in ultima vreme?
Postat 09 Decembrie 2016, 07:46 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON