URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2014, 12:43

Free Lili: Noul Cod Penal a scăpat-o de puşcărie pe gropara serelor orădene

Free Lili: Noul Cod Penal a scăpat-o de puşcărie pe gropara serelor orădene LILI TERMINATOR. În doar doi ani, Lili Maria Schutz (foto) a reuşit să lase serele orădene doar cu numele de pe poartă. În 2006, când a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, afacerista risca 15 ani de închisoare. Acum a scăpat de gratii, dar nu şi de plata pagubei care, potrivit anchetatorilor, depăşeşte suma de 13 milioane euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Oradea a dat verdictul în procesul jafului care a falimentat serele orădene. Dosarul a fost finalizat de procurorii DNA Oradea în 2007, având-o în rolul principal pe olteanca Lili Maria Schutz, acuzată de o fraudă de 13 milioane euro, cu complicitatea partenerului de afaceri Ion Dascălu şi a doi şefi din Agenţia Domeniilor Statului - fostul director general Corneliu Popa şi şeful Direcţiei Urmărire Contracte, Mihai Ciobanu.

În loc să pronunţe un verdict, magistraţii Curţii au dispus însă ca procesul să se rejudece la Tribunalul Bihor! Deocamdată, motivul nu a fost făcut public, dar BIHOREANUL a aflat că, cel mai probabil, au încercat să scape de un cartof fierbinte, aruncându-l în ograda instanţei unde a început procesul şi unde acesta a şi fost compromis. Tărăgănat ani de zile prin amânări, dosarul nu a apucat să fie soluţionat definitiv înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, ceea ce face acum ca protagoniştii să scape de răspunderea penală, deoarece infracţiunile de care au fost acuzaţi s-au prescris!

Olteanca deşteaptă

BIHOREANUL a fost prima publicaţie care, în 2006, dezvăluia cu lux de amănunte povestea jafului de la Orser Oradea. Afacerea începuse în 2002 când, în urma unei licitaţii cu dedicaţie, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) vindea serele unei obscure firme din Dolj, Worldser Ţuglui. În actele contabile, Orser valora 7,6 milioane lei, dar a fost "măritată" cu numai 800.000 lei, plătibili eşalonat pe 6 ani, chiar dacă alţi competitori au oferit de patru ori mai mult. Cum a motivat ADS? Că mai mult decât preţul conta promisiunea Worldser de a investi 2 milioane euro pentru retehnologizare.

De fapt, a contat numai faptul că patroana societăţii doljene avea proptele. Maria Lili Schutz era un personaj binecunoscut în sudul ţării, fiind consilier judeţean în Gorj, şefă peste filiala judeţeană a PSD, prietenă cu şeful ADS din acea vreme, Corneliu Popa, şi se fălea cu amiciţia ce o lega de Mircea Geoană, de Ion Iliescu, de Adrian Năstase şi mai ales de soţia fostului premier, despre care se spunea că-i este chiar verişoară.

La fier vechi

În final, olteanca n-a plătit nimic pentru Orser, iar în loc să investească în retehnologizare, cum se angajase, s-a grăbit să facă societatea una cu pământul. Primele au fost serele, care au fost demontate şi vândute ca fier vechi. Apoi, când inspectorii fiscali şi furnizorii de servicii au cerut executarea Worldser pentru neplata datoriilor, Schutz a avut grijă să pună la adăpost restul activelor, vânzând cantina, atelierele, remizele şi căminul de nefamilişti către o altă firmă de-a sa, cu doar 50.000 lei, puţin peste preţul unei garsoniere.

Nici banii astfel încasaţi nu i-a lăsat în contul Orser, ci i-a dirijat spre altă societate, ca plată a unor servicii inventate, ca de pildă o pretinsă consultanţă tehnică de 1,5 milioane lei ori livrarea de energie termică în valoare de 2 milioane lei, cel din urmă serviciu fiind făcut, chipurile, de la 200 kilometri depărtare, de la serele din Câmpia Turzii, pe care le deţinea tot ea.

Faliment după patent

În 2005 Maria Schutz era deja în atenţia procurorilor DNA, care în 2007 au trimis-o în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, ambele în formă continuată.

Investigaţiile au dovedit că, după reţeta brevetată la Oradea, Schutz a falimentat şi Sere Codlea, o altă întreprindere-etalon. În cazul Codlea, firma cu care s-a înscris la licitaţia pentru achiziţia serelor, înfiinţată cu doar două săptămâni înainte, nu desfăşura nicio activitate agricolă, iar preţul oferit fusese din nou mai mic decât cel avansat de concurenţi. Ulterior, deşi nu plătise ratele şi nu realizase investiţii, ADS nu i-a reziliat contractul ci, dimpotrivă, a prelungit termenul de plată până când firma oltencei a fost declarată falimentară.

Procurorii au decis să-l trimită în judecată, pentru complicitate, şi pe asociatul acesteia, Ion Dascălu, şi pe cei doi şefi de la ADS, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu. Potrivit rechizitoriului, neefectuarea investiţiilor promise, neplata acţiunilor cumpărate şi a impozitelor şi taxelor au provocat statului un prejudiciu de peste 13 milioane euro.

Judecată amânată

Procesul groparei serelor a început în decembrie 2007 la Tribunalul Bihor. Început, vorba vine, căci în primii doi ani şi jumătate amânările s-au ţinut lanţ, fie pentru "lipsă procedură", fie pentru "lipsă apărare", iar la una dintre înfăţişări s-a invocat chiar "lipsă procuror"! Apoi, pe 9 aprilie 2009, procesul a fost suspendat, iar dosarul trimis la Curtea Constituţională pentru că avocaţii oltencei invocaseră o excepţie de neconstituţionalitate.

Un an mai târziu, excepţia a fost respinsă, iar dosarul s-a întors la Tribunal unde, însă, a continuat tot cu amânări: pentru angajare de apărător, pentru administrare de probe în apărare, pentru efectuarea unei expertize, iar apoi pentru lipsa acesteia. Totul până la sfârşitul anului 2012 când, din cauza vechimii, completul de judecată a decis să urgenteze soluţionarea. Aşa se face că dosarul a devenit prioritar, şi s-a judecat "pe repede înainte".

În mai puţin de patru luni, pe 10 aprilie 2013, procesul a fost declarat închis, iar completul de judecată a intrat în deliberări. Întâi pentru o săptămână, apoi pentru încă una, şi pentru încă altele două. Soluţia s-a dat abia pe 28 mai, fiind una de condamnare: Maria Schutz a primit 12 ani de închisoare cu executare, foştii şefi ai ADS, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, câte 10 ani cu executare, iar asociatul oltencei, Ion Dascălu, 2 ani, tot cu executare.

"Mâţa moartă"

Sentinţa nu era, însă, definitivă, aşa că procesul s-a reluat în septembrie la Curtea de Apel Oradea. Tot cu amânări, dispuse întâi la cererea părţilor, pentru angajarea de apărători, iar apoi a avocaţilor, care afirmau că nu se puteau prezenta. Totul până luna trecută, pe 22 ianuarie, când avocaţii au fost chemaţi să-şi prezinte pledoariile, iar dezbaterile au fost declarate închise. Soluţia s-a dat, după alte trei amânări, pe 17 februarie: sentinţa Tribunalului a fost desfiinţată, iar procesul trebuie să se reia la aceeaşi instanţă, teoretic de la zero!

Deocamdată, magistraţii nu şi-au motivat decizia. Soluţia pare de neînţeles, câtă vreme judecătorii puteau să tranşeze cazul, mai ales că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, infracţiunile de care erau acuzaţi cei patru inculpaţi sunt prescrise! Conform noului Cod, noţiunea de "consecinţe deosebit de grave" a dispărut în cazul infracţiunilor de înşelăciune, iar pedeapsa maximă pentru această infracţiune, ca pentru fraudă, a fost redusă de la 15 la 5 ani de închisoare, ceea ce a determinat şi scăderea termenului de prescriere, care se calculează de la data încetării ultimei acţiuni. "În acest caz, termenul este de 7 ani şi 6 luni care curge din anul 2004", explică un jurist consultat de BIHOREANUL. 

De ce nu au vrut să soluţioneze magistraţii Curţii de Apel cazul, se poate doar intui. După un an în care instituţia a fost măcinată de scandaluri de corupţie, decât să "îngroape" dosarul în propria ogradă şi să declanşeze încă un scandal, judecătorii Curţii au preferat să lase în sarcina colegilor de la Tribunal "onoarea" de a-i declara scăpaţi de închisoare pe nişte infractori de talie naţională.

Cert este însă că, deşi Schutz şi complicii ei nu mai pot fi traşi la răspundere penală, paguba pe care au provocat-o a rămas, iar instanţa poate să-i oblige s-o achite. Iar nota de plată nu este deloc mică...


BANII ÎNAPOI
Puşi la plată

Dacă după rejudecarea dosarului magistraţii vor menţine dispoziţiile sentinţei pronunţate iniţial de Tribunalul Bihor în aprilie 2013, cei patru inculpaţi vor avea de plătit statului peste 13 milioane euro.

Potrivit verdictului, Lili Schutz, asociatul ei Ion Dascălu şi cei doi foşti înalţi funcţionari ai ADS, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, au fost obligaţi la plata sumei de 3.100.882 dolari către Agenţia Domeniilor Statului, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând valoarea investiţiilor nerealizate, plus 6,667 milioane lei şi 1,332 milioane euro - rate, dobânzi şi penalităţi. De asemenea, Schutz a fost pusă să achite despăgubiri şi către Finanţele Publice Bihor, în valoare de 14,803 milioane lei, iar către Electrocentrale Oradea alte 3,457 milioane lei, reprezentând facturi neplătite şi penalităţi de întârziere.

Totodată, împreună cu Dascălu, Schutz mai trebuie să plătească despăgubiri civile de 19,496 milioane lei către Direcţia Finanţelor Publice Braşov şi 2,317 milioane lei Direcţiei Agricole Braşov. În total, prejudiciul adus statului este evaluat la peste 13 milioane de euro!

Tribunalul Bihor a dispus şi menţinerea sechestrului asigurator instituit în 2007 asupra tuturor bunurilor inculpaţilor şi anularea facturilor fictive şi contractelor încheiate de ADS pentru vânzarea serelor din Oradea şi din Codlea, ceea ce înseamnă automat şi anularea contractelor prin care Schutz a înstrăinat către alte firme activele celor două societăţi.

Ca urmare, Orser Oradea şi Sere Codlea vor fi din nou societăţi de stat. Atâta doar că, dacă în 2003, erau pe profit, acum, statul va fi patron peste două firme aflate în faliment.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
ABURELI !!
Adevaratul "TERMINATOR" al serelor oradene a fost sidikakatul care a desfiinta paza militarizata din anii"90 ca sa se poata fura sigur si eficient. Oamenii, angajatii serelor care nu au vrut sa priceapa ca furand la greu au furat tocmai banii necesari dezvoltarii si sa nu uitam conducerea proasta ( ca despre management nu poate fi vorba ) care a lipsit decand a plecat Binselean de la conducetrea unitatii. Restul este amintire. Serele trebuiau casate din 1985 din cauza vechimii instalatiilor asa ca nu mai tot vorbiti prostii !!!
Postat 10 Martie 2014, 19:57 de CONTRA !
Shultz... olteanca
si Ioannis Klaus... moldoveanul ! Imbarligatura dracului pe capul bihoreanului !
Postat 25 Februarie 2014, 23:17 de hmm..
camera de gazare
canceru sa dea de ea si de toti restu care sunt partasi acum mancam legume si fructe din macedonia polonia bulgaria turcia etc acidul ceanhidric sa va manance pe toti cei inplicati OLTEANCA DESTEAAPTA CARE VA SA ZICA nu cred ca exista asa ceva o fi vreun specimen poate
Postat 25 Februarie 2014, 19:38 de nastase
nimic, din nou
in tot angrenajul asta, inaccesibil culturii mioriticului de rand, exista o serie de indivizi care au semnat, dar din pacate, ca de fiecare data, nimeni nu raspunde pentru ce a facut. constitutia ar putea sa se rezume la o singura lege, simpla, valabila oriunde: faci ce vrea muschiul tau, dar raspunzi pentru asta! (ne revedem peste 100 de ani)
Postat 24 Februarie 2014, 22:33 de xman
cancerul din romania politicieni
PONTA SI LEGILE DIN JUSTITIE CU DEDICATIE PENTRU PRIETENI nastase voiculescu etc lista e luuuuuuuunga BAGA MARE UNA CA ASTA TREBUIA ARSA PE RUG IN PIATA UNIRI DIN CENTRU SAU TRASA PE ROATA NU SA FIE LIBERA DAR ASTI SUNTEM NOI ROMANI vorba lui iliescu mamaliga nu explodeaza niciodata ne mai scuturam putin da ne trece repede oare cat mai suportam poate ne mai uitam si in jurul nostru poate la greci ucrainieni etc sa ne mai revenim si noi in fire mama lor de jigodii pardon politicieni
Postat 24 Februarie 2014, 21:37 de vlad tepes
Schutz a taraganat procesele sau magistratii?
Ca dupa cum spune Laura Gal, partile pot dicta asupra termenelor! Iar magistratii sunt simpli spectatori!
Postat 24 Februarie 2014, 19:30 de Strattera
HOT din mana in mana
Cu sau fara Lili IS SERE Oradea tot falimentului era sortita. Acolo sindikakatul a fost cel ce in ani 1990... a alungat paza militarizata angajata de conducere ca "oamenii muncii" sa poata fura in voie !!! Terenul a fostt si este al statului. Da , s-a furat tot "ferul" si s-a vandut ceea ce putea face si STATU cu angajatii sai. Asa banii au intrat in buzunarele pupilelor lui Nastase7case pe care il plange o tara intreaga. Acolo au ajuns banii, cel putin o parte din ei. Si azi se mai infrupta PSD-ul si USL-ul din ei, dar nu mai ajung !!!! Asa ca TXE, TAXE si iar TAXE pe spatele nostru !!!!!!
Postat 24 Februarie 2014, 17:09 de ORBservatorAntena3ia
glaus joganis... sibianul terminator
Ponta terminaor.
Postat 24 Februarie 2014, 13:00 de lepre udemeriste@
jeni e peste tot!
Da, si Eugenia Borbei a facut cam la fel. A intins-o cu termenele, a intrat Noul Cod de Procedura penala in vigoare iar acum cauza a fost trimisa judecatorului de camera preliminara! Parca vad ce va iesi! Bun, trimiterea la judecatorul de camera preliminara nu inseamna inca mare lucru dar asa, ca idee! Dar: Judecătorul de cameră preliminară dispune restituirea cauzei la parchet, prin încheiere, dacă: a)în urma sesizării conducătorului parchetului care a emis rechizitoriul, în condiţiile art. 344 alin. (6), nu s-au luat măsuri pentru acoperirea omisiunilor; b)toate probele din cursul urmăririi penale au fost administrate cu încălcarea prevederilor legale; c)sesizarea instanţei este nelegală Abia astept sa vad ce o sa iasa!
Postat 24 Februarie 2014, 12:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON