URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2013, 07:35

Folclor de Banda: De ce a fost arestată colaboratoarea fostului şef de la Promovarea Culturii Tradiţionale, Adrian Dume

Folclor de Banda: De ce a fost arestată colaboratoarea fostului şef de la Promovarea Culturii Tradiţionale, Adrian Dume UITUCA. Anca Banda, directoarea Casei de Cultură Beiuş şi nevastă a primarului din Drăgăneşti, Ovidiu Banda, a refuzat să facă declaraţii în faţa judecătorului şi a încercat să scape de arest cu acte medicale din care reiese, printre altele, că ar avea pierderi "parţiale şi periodice" de memorie. Tertipul, însă, n-a ţinut. "Problemele medicale ale inculpatei pot fi tratate în mod corespunzător şi în stare de detenţie", a decis judecătorul Rareş Şerban
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă de la arestare, pe 29 octombrie, Adrian Dume, fostul şef al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), s-a plâns de lipsa "egalităţii de tratament". De ce el era trimis după gratii pentru deturnarea fondurilor publice, iar beneficiarul banilor era cercetat în libertate?

Directorul se referea la directoarea Casei de Cultură Beiuş, Anca Banda, cea care, spunea el, i-a băgat sub nas, spre semnare, note de plată fictive, unele pentru evenimente care nici măcar n-au avut loc.

Marţea trecută, anchetatorii i-au făcut pe plac, iar directoarea a fost arestată. Femeia nu neagă că "a comis-o" dar, la rându-i, arată cu degetul spre Dume, care ar fi împins-o să întocmească deconturi nereale pentru că voia musai să-i dea bani. Aproape cu de-a sila!

Festival după festival

Acuzaţia formulată de procurorii DNA Oradea la adresa Ancăi Banda este de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Concret, îi impută că a întocmit tabele fictive cu artişti premiaţi sau plătiţi în cadrul acţiunilor culturale şi festivalurilor tradiţionale finanţate din bugetul CJCPCT Bihor. E vorba de Serbarea câmpenească multianuală "La Izvorul lui Horia", de festivalul "Pe urmele horilor" şi de proiectul "Master Class Canto" (toate în organizarea Asociaţiei Opera per Sempre), de proiectele "Masterclass" şi "Călător prin tradiţii" (ale Asociaţiei pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere) şi, în fine, despre serbarea "La Răscruce de Hotare - Zilele Iosif Vulcan" (a fundaţiei Iosif Vulcan).

Din anchetă a reieşit că pentru cele cinci proiecte Anca Banda a ridicat din fondurile CJCPCT aproximativ 130.000 lei, în baza unor liste cu nume de artişti ce trebuiau plătiţi sau premiaţi pentru participare. Numele acestora se repetau, dar semnăturile erau diferite, fapt care a atras şi atenţia lui Dume. Complice, directorul i-a şi cerut să "repare" problema, dar prea târziu, căci deja cazul ajunsese în atenţia DNA, iar discuţia a fost interceptată:

Dume: Şi mai este încă o problemă cu aceste liste, căci sunt identice cu altele, din alte dosare şi proiecte.

Banda: Nu! Au fost aceiaşi oameni, şefu', pe care i-am plimbat de colo-colo.

Dume: Faci altul! Măcar le schimbi ordinea, nu pui la fel!

Banda: Bine.

Jaf la magazie

Marţea trecută, când procurorii au cerut arestarea directoarei, înregistrarea a fost prezentată ca probă împotriva ei. Şi nu a fost singura. Deşi anchetatorii au admis că Anca Banda a fost "relativ sinceră" şi a recunoscut falsurile făcute pentru a obţine finanţări, ea a dat vina pe  directorul CJCPCT, pretinzând că Dume ar fi forţat-o să încalce legea. Motivul ar fi fost unul halucinant: directorul voia s-o umple de bani. "Inculpata a precizat că a fost nevoită să procedeze în acest mod, deoarece directorul făcea presiuni asupra ei, în vederea achitării cât mai rapide a contractelor", se arată în referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea femeii.

Un alt aspect invocat ca necesitate a arestării ei a fost modul în care Anca Banda a încercat să şteargă urmele falsurilor la scurt timp după ce a aflat că e suspectă în caz. Este vorba despre o plângere pe care aceasta a depus-o la Poliţia Felix, pe 20 noiembrie, cum că "în perioada august-noiembrie" autori necunoscuţi i-ar fi intrat într-o anexă din curtea casei pe care o deţine în satul Rontău şi i-ar fi furat "mai multe lucruri, printre care un laptop, documente, chitanţe şi facturi aparţinând Asociaţiei Opera per Sempre".

Sărbătoare la răcoare

Poliţiştii au descoperit, totuşi, că furtul nu a avut loc. Nu de alta, dar casa cu pricina era, de fapt, o construcţie "în roşu", iar anexa unde ar fi ţinut actele era doar o şură din lemn, a cărei uşă nu fusese niciodată închisă cu lacăt sau cheie şi, ca atare, nici nu prezenta urme de forţare.

"Faptul că, după începerea cercetărilor, inculpata a susţinut că a ţinut documentele care puteau proba faptele de care este acuzată într-o magazie, în condiţii total improprii, mai multe luni de zile, este de natură sa ridice puternice suspiciuni că aceasta a încercat «să le facă dispărute» pentru a îngreuna ancheta", a argumentat judecătorul soluţia de arestare a femeii pentru 29 de zile, măsură menţinută ulterior şi de Tribunalul Bihor.

Lăsarea în libertate a directoarei de la Casa de Cultură - au apreciat judecătorii - ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică, indignând opinia publică prin faptul că sume importante de bani publici sunt deturnate, fără teama tragerii la răspundere, de către "o persoană numită într-o funcţie de conducere  a unei instituţii publice tocmai pentru a se asigura de buna funcţionare a acesteia şi de utilizarea resurselor financiare în folosul comunităţii", şi încă într-o perioadă când "este de notorietate faptul că toate instituţiile publice sunt într-o criză permanentă de resurse financiare, iar populaţia o duce foarte greu".

Ce va urma? Ei bine, văzând cu câtă uşurinţă sifona banii publici managerul CJCPCT, procurorii şi-au extins cercetările. Nu de alta, dar - zic ei - din documentele strânse la percheziţii reiese că la Centrul de Tradiţii hoţia era chiar o tradiţie, iar la escrocherii au fost părtaşi şi alţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
dume-corect demisie
Avem oameni competenti care au luat aceasta decizie de repunere! asa cum competenti au fost cand l-au numit in functie! Dume trebuia suspendat in continuare, are acest drept ordonatorul de credite sau si mai mult putea sa ii ceara demisia lui Dume! In nici un caz repunerea in functie! dar dupa cum am mai mentionat in randurile de mai sus sunt oamani foarte competenti, care ii fac cale libera lui Dume sa aiba o functie pe care nu l-a putut manageria asa cum cerea legea!
Postat 10 Ianuarie 2014, 19:54 de imi pasa
ratiupuscarie
la puscarie vipo....
Postat 24 Decembrie 2013, 21:21 de ion
Iar tu POPA CORNEL !?
Iar tu POPA CORNEL nimic nu stii !? Banii publici ai CJ-Bihor , afaceri pentru angajatii institutiilor subordonate . Deconturi FICTIVE la BANI REALI AI NOSTRII !!
Postat 11 Decembrie 2013, 13:19 de Observator
rusine
aici e bagat si gheorghe bogdan deputatul de la draganesti
Postat 10 Decembrie 2013, 23:12 de bogdan
pedepsiti fara mila!!!!!
DUPA CE AM CITIT ARTICOLUL REF. LA STUDENTII CARE ORGANIZEAZA BAL PENTRU A AJUTA COLEGA BOLNAVA DE CANCER , POATE AM INTELES MAI BINE CE PEDEAPSA MERITA CEI CE FURA DIN BANII NOSTRII. UNII NU-SI POT CUMPARA MEDICAMENTE SI HOTII SE LAFAIE, AS LUA BANII DE LA EI SI I-AS DONA CELOR BOLNAVI SI NECAJITI. SPER SA FIE JUDECATI CORECT.
Postat 10 Decembrie 2013, 14:54 de eta
.....
Legea amnistiei e iminenta(se voteaza intr-o ora)!Dupa ce ai scapat, sa fii cuminte Anca!
Postat 10 Decembrie 2013, 13:46 de ......
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON