URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2010, 19:03

Foame de bani

Foame de bani SCOATEŢI BANII! În ultimele luni, sute de bihoreni s-au trezit cu conturile blocate pentru sume de nimic şi nu s-au putut folosi de banii lor până nu şi-au stins datoriile la ghişee. "E absurd! Se poate întâmpla să ai milioane în cont şi să nu te poţi atinge de bani pentru o restanţă de câţiva lei", acuză Dan Octavian, director al Federaţiei Patronilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O sintagmă amară spune că în România nu mai e nici măcar ce fura. Statul este însă inventiv! În goana după lichidităţi provocată de scăderea încasărilor la buget, intituţiile publice au început să stoarcă bani din piatră seacă.

Unele situaţii sunt de-a dreptul absurde. BIHOREANUL a descoperit că mii de firme şi persoane fizice din judeţ s-au trezit în ultimele luni executate silit pentru datorii de câţiva lei reprezentând restanţe vechi ce trebuiau prescrise sau obligaţii fiscale pur şi simplu inventate!

Scoateţi banii!

12 Mariana Merca.jpgDin prostie sau exces de zel, statul a ajuns să blocheze conturile firmelor pentru restanţe descoperite după ani de zile. "Acum două săptămâni, m-am trezit cu conturile blocate. M-am şocat, pentru că firma are toate dările plătite la zi, iar în octombrie chiar am şi scos certificat fiscal ca să participăm la o licitaţie", povesteşte Mariana Merca (foto), administratorul unei firme orădene.

Verificările ulterioare au scos la iveală faptul, cu totul halucinant, că datoria provine dintr-o diferenţă apărută în urma unei regularizări făcute de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor între 1999-2003 şi a fost transmisă spre încasare către AVAS în 2004. Dincolo de ridicolul sumei impuse, 160 lei, potrivit Codului Fiscal aceasta trebuia prescrisă deja de doi ani!

"Când am cerut explicaţii la CAS ne-au spus că ei au trimis toate actele la Bucureşti", spune administratorul, care vrea acum să dea instituţia în judecată. "Nu e vorba de sumă, ci de gest. Plătim de ani de zile impozite pentru 200 de angajaţi, fără nicio restanţă, iar acum ne inventează datorii după 10 ani!", reclamă Merca.

De moarte şi fisc nu scapă nimeni...

Orădeanca C.A. s-a trezit şi ea cu poprire pe salariu pentru o restanţă din 2003. "În urmă cu 7 ani, când am renunţat la statutul de persoană fizică autorizată mi-am stins toate datoriile, dar acum două luni CAS-ul mi-a pus, fără nicio somaţie, poprire pe cont pentru suma de 1.000 de lei", povesteşte femeia.

Nimeni nu i-a putut explica de unde provine datoria. "Am fost să cer lămuriri, dar la CAS nu aveau niciun act. Mi-au spus că figurez cu o datorie şi gata". Angajată la una dintre multinaţionale, a plătit de ruşinea colegilor. "Urma să fiu promovată şi nu ştiam cu ce ochi ar putea vedea şefii mei  poprirea pe salariu".

Şi exemplele ar putea continua cu orădeni care s-au trezit cu somaţii de plată pentru asigurările de sănătate ale partenerului de viaţă mort de 5 ani sau cu firme care între timp s-au şi desfiinţat...

Se strânge şurubul

12 Oana Ungur.jpgExplicaţia fenomenului e simplă. Statul a terminat cu executarea silită a marilor datornici, iar acum "stoarce" micii contribuabili. "Noi am predat la AVAS în 2003 toate firmele cu datorii. Au fost 3.015. Probabil le-au luat după mărimea sumelor, pentru că de atunci şi până astăzi au venit cu contestaţii cam 121 de societăţi, toate cu sume tot mai mici", spune Oana Ungur (foto), purtător de cuvânt al CAS Bihor.

Funcţionara spune că diferenţele între evidenţele CAS-ului şi cele ale firmelor pot apărea foarte uşor din încadrarea greşită de către contabil a unor sume pe rubricile formularului de plată, iar firma să nu datoreze de fapt bani. Regularizarea se poate face însă doar la Bucureşti. "Noi preluăm actele fără nicio problemă, dar decizia se ia la nivel central", spune Ungur. Aşa că, decât să umble după hârtii pe la Bucureşti şi să rămână între timp cu conturile blocate, firmele preferă să plătească suma impusă. Nedrept, dar mult mai ieftin!

Ai un leu şi-o să ţi-l ieu!...

Cazul CAS nu e o excepţie. Şi fiscul a declanşat goana după bani. "Ştiu o firmă importantă din Oradea care s-a trezit cu conturile blocate fără somaţie pentru 1 leu! Mie, spre exemplu, Finanţele mi-au blocat luna trecută conturile pentru doar 7 lei", povesteşte Dan Octavian, directorul Federaţiei Patronilor. Datoria a apărut în urma unor penalităţi la o factură plătită cu o zi întârziere. "Nu spun că nu datoram aceşti bani, spun doar că era mai bine pentru toată lumea să mă anunţe, nu să îmi blocheze contul".

12 Ioan Mihaiu.jpgIoan Mihaiu (foto), şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, susţine că fiscul nu face niciodată popriri de conturi fără somaţii prealabile. Sumele restante sunt centralizate la Vâlcea, de unde sunt trimise somaţii în toată ţara. "Probabil hârtia a ajuns la un angajat, la secretara firmei, sau a fost pur şi simplu semnată de poştaş. Noi nu avem control asupra acestui lucru". Odată somaţia emisă, fiscul execută orice sumă, cât de mică.

"Legea spune clar: se supune executării orice sumă datorată. Nu se precizează nicăieri că nu se impun sume de 1 leu sau că până la 10 lei închidem ochii! La noi, când vine, Curtea de Conturi verifică la virgulă impunerile făcute. Nu ne putem juca cu asta", spune Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al DGFP.

Ce nu e clar? Pentru că pic cu pic se face lacul, statul vrea să adune cât de puţin de la cât de mulţi contribuabili. Iar dacă, din greşeală sau siliţi de împrejurări, unii plătesc de două ori, cu atât mai bine...


ARŞI LA BUZUNAR
S-au dublat popririle pe conturi!

Odată cu adâncirea crizei economice, autorităţile au intensificat activitatea de executare silită a datoriilor contribuabililor. Dacă în primele 10 luni din 2009 Direcţia Generală a Finanţelor Bihor a trimis 475.317 somaţii de plată şi a instituit 101.954 de popriri pe cont, în aceeaşi perioadă din 2010 au fost emise 699.539 de somaţii, iar numărul conturilor blocate s-a dublat: 210.308. La fel, la nivelul Primăriei Oradea, dacă până la 1 noiembrie 2009 au fost trimise 19.104 somaţii şi s-au făcut 5.521 de popriri, anul acesta numărul somaţiilor a crescut la 41.811 iar cel al popririlor pe cont la 7.257.

Dacă în urma executărilor silite municipalitatea şi-a majorat încasările din restanţe, de la 9,3 milioane lei anul trecut la 13,5 milioane în 2010, la nivelul finanţelor judeţene încasările au scăzut de la 208,6 milioane anul trecut la 189 milioane anul acesta. Fiscul nu mai are nici măcar cui vinde bunurile puse sub sechestru. "Piaţa este în cădere. Degeaba am la vânzare bunurile agentului economic executat silit, pentru că nu le cumpără nimeni", spune Vasile Farc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON