URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2013, 13:28

Floarea din mlaştină: A început amenajarea parcului Salca, cu labirint verde şi lac artificial (FOTO)

Floarea din mlaştină: A început amenajarea parcului Salca, cu labirint verde şi lac artificial (FOTO) CÂT VEZI CU OCHII. Cu o suprafaţă totală de 3,4 hectare, parcul Salca va fi în câţiva ani cel mai mare plămân verde al cartierelor Nufărul şi Velenţa. "Până în toamnă câmpul va fi nivelat, iar în primăvara anului viitor aici va fi totul verde. Pentru umbră va trebui să mai aşteptăm probabil vreo 10 ani. Fiind prea scumpi, nu ne-am permis să cumpărăm copaci gata crescuţi", spune primarul Ilie Bolojan
Floarea din mlaştină: A început amenajarea parcului Salca, cu labirint verde şi lac artificial (FOTO) ODIHNĂ PLĂCUTĂ! Conceput cu zonă de trandafiri, lac cu ponton şi un labirint verde, după modelul celor de la curţile aristocrate medievale, parcul Salca va căpăta contur în primăvara anului viitor. Ulterior, zona verde se va extinde cu încă 2 hectare pe un teren ce va fi mobilat cu un amfiteatru
Floarea din mlaştină: A început amenajarea parcului Salca, cu labirint verde şi lac artificial (FOTO) INVESTIŢII PRIVATE. Viitorul parc va fi delimitat spre strada Nufărului de un spital privat, al cărui prim corp de clădire se află deja în construcţie, iar în latura dinspre Lotus Center de cel mai mare centru de afaceri din Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gata cu şerpăria! În cel mult doi ani, spaţiul viran de lângă Lotus Center, unde viermuiau boschetarii printre bălării înalte cât porumbul copt, va fi de nerecunoscut. Municipalitatea a început săptămâna trecută amenajarea parcului Salca, proiectat să adăpostească primul labirint verde şi cel mai mare lac artificial orădean.

Şi asta nu e tot! Investitori români vor amenaja aici cel mai mare centru de afaceri din Bihor, primul spital privat din Oradea, proiectat cu două clădiri legate printr-o pasarelă, şi o cafenea pentru relaxarea trecătorilor. Cap la cap, aici se vor investi peste 24 milioane de euro. Cât jumătate din bugetul de venituri proprii al Oradiei!

"Nufărul merita un parc"

Parcul Salca a încetat să mai fie un proiect. Angajaţii firmelor Constructorul Sălard şi Gardener au început săptămâna trecută amenajarea celui mai mare plămân verde al cartierelor Nufărul şi Velenţa. Pentru început, muncitorii au pus la pământ boschetăria care acoperea câmpul, au dezafectat conducta de termoficare de pe malul pârâului Peţa, oricum nefolosită, şi au dislocat pilonii de beton care o susţineau. Demolările pregătesc taluzul pârâului pentru construirea unei alei pietonale dublate de o pistă de biciclete.

Adjudecată de firmele Constructorul Sălard şi Gardener, amenjarea parcului va costa în final 2,7 milioane de lei cu TVA. Investiţia, susţinută în proporţie de 90% din finanţări ale Administraţiei Fondului de Mediu, urmăreşte amenajarea unui parc de 3,4 hectare pe amplasamentul delimitat de şoseaua din strada Mediului şi malul pârâului Peţa.

"Adevărul este că aici era nevoie de un parc. Cartierul Nufărul, cu cei peste 40.000 de locuitori ai săi, nu are decât o singură zonă verde amenajată, şi aceea din fostul cimitir Seleuş. Următoarea fază va fi ca, pe amplasamentul rămas liber spre cartierul Velenţa, să facem şi o zonă de sport pentru copiii din cartier", spune primarul Ilie Bolojan.

Lacul Salca

Noul plămân verde al oraşului va lega cartierele Nufărul şi Velenţa, întinzându-se de-a lungul străzii Meiului construită peste câmp în vara anului trecut, şi va adăposti peste 10.800 de plante. Printre acestea, 178 de arbori, 285 de arbuşti, 460 de trandafiri, 210 bambuşi şi 1.700 de ierburi.

06 Ernest Pafka.jpgÎn inima parcului va fi amenajat un labirint verde, după modelul celor din curtea castelelor nobililor austrieci, şi cel mai mare lac artificial orădean. Luciul de apă se va întinde pe 0,5 hectare şi va fi traversat de un ponton. "La mijlocul lacului va fi amenajată o mică insulă la care vizitatorii vor putea ajunge pe o potecă îngustă din pietre pentru a admira vegetaţia de mlaştină", spune arhitectul orădean Ernest Pafka (foto).

Pentru ca locul să arate cât mai sălbatic, amenajările vor folosi doar pământ şi pietriş. Betonările sunt excluse. Zona verde va fi mobilată cu bănci, coşuri de gunoi, reţea de iluminat cu 55 de stâlpişori şi patru stâlpi înalţi dotaţi cu panouri solare.

Amfiteatru în aer liber

Amenajarea parcului va trebui finalizată în 7 luni. Ulterior, spre cartierul Seleuş, vor fi amenajate încă 2 hectare de parc. "Aici va fi construit un amfiteatru circular în aer liber cu o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi unde se vor ţine piese de teatru sau concerte", expică Adriana Lipoveanu, conducătorul Instituţiei Arhitectului Şef. Municipalitatea speră să finanţeze lucrările printr-un proiect european.

Orădenii veniţi în parc vor putea savura în aer liber o cafea sau o răcoritoare la localul care va fi amenajat în latura dinspre malul Peţei. Amplasamentul va fi atribuit prin licitaţie, urmând ca încasările din chirie să finanţeze o parte din cheltuielile cu întreţinerea parcului. În ciuda amenajărilor majore, noul parc este însă cea mai mică investiţie din zonă...

Spital deasupra străzii

Conform evidenţelor municipalităţii, pe aripa dinspre strada Nufărului din vecinătatea viitorului parc, firma Medhotel, specializată în servicii medicale, va construi un spital cu 140 de locuri. Unitatea va fi compusă din două clădiri cu 5 etaje unite între ele de o pasarelă construită deasupra străzii Kiev.

Prima clădire, rezervată mai multor specialităţi, este deja în lucru şi va fi terminată în toamna acestui an. Lucrările la cel de-al doilea imobil, rezervat pentru chirurgie generală şi obstetrică-ginecologie, vor începe în primăvara anului viitor. Investiţia, integral privată şi autohtonă, se va ridica la circa 3,5 milioane de euro. Primul corp de spital va intra în funcţie încă de anul viitor, urmând ca partea de chirurgie să fie pornită undeva în 2015.

Să vină afacerile!

Cea mai mare investiţie din zona Salca va fi derulată, în schimb, din fonduri europene. Reprezentanţii firmei Tradecenter, apropiată magnatului orădean Alexander Mudura, au semnat pe 1 aprilie a.c. la Cluj, cu conducerea ADR Nord-Vest, un contract de finanţare în valoare de 88 milioane de lei (echivalentul a 20 milioane de euro).

Circa 47 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din bani europeni, diferenţa urmând să fie acoperită de investitor. Tradecenter va construi lângă parcarea Lotus Center cel mai mare centru de afaceri din Bihor. Construcţia, proiectată pe 5 niveluri de birouri şi săli de conferinţe, este dotată la parter cu spaţii expoziţionale, iar la subsol cu o parcare subterană.

Proiectul a fost ales din lista de rezervă după ce, intrată în insolvenţă, firma Macio nu a mai făcut tragerile pentru construirea centrului de afaceri regional gândit lângă viitorul pod din zona Dragoş Vodă. Având în vedere că Tradecenter şi-a scos autorizaţie de construire încă din decembrie 2012, este de aşteptat ca lucrările să înceapă încă din toamna acestui an.

Şi nu e rău deloc. Pentru că, până la urmă, doar motorul afacerilor poate urni oraşul din smârcurile crizei economice. Cu paşi înceţi dar siguri. Cam cum va înflori mlaştina din Salca...


PRIMĂRIA ŞI SAMSARII
Bătălia pentru Salca

Deşi parcul Salca avea finanţarea asigurată încă din vara anului 2011, lucrările au început abia săptămâna trecută pentru că municipalitatea s-a judecat doi ani cu samsarii de terenuri. 22 de cumpărători de drepturi litigioase au revendicat 5,6 hectare de teren din cele 15 hectare aparţinând oraşului, în compensare pentru terenuri expropriate în alte zone. În cadrul proceselor, reclamanţii au atacat atât trecerea terenului în patrimoniul public al oraşului, cât şi declararea lui ca zonă verde. Într-un final, pe 10 aprilie a.c., instanţa a dat câştig de cauză municipalităţii, prin sentinţă definitivă şi executorie. Terenul aferent parcului Salca rămâne al municipalităţii, iar cei care au cerut pământ aici vor fi împroprietăriţi altundeva.

Dezvoltatorii imobiliari care s-au împroprietărit prin instanţă pe terenuri din vecinătatea Lotus Center nu vor fi nici ei mai câştigaţi. "Cele 15 hectare de teren vor fi trecute în Cadastrul verde al oraşului. Aici nu se va putea construi! Proprietarii vor avea dreptul să planteze flori, iar noi ne vom îngriji să îşi tundă regulat gazonul", spune ironic primarul Ilie Bolojan, lăsând să se înţeleagă că îi va determina pe samsari să renunţe singuri la terenurile pe care doreau să le speculeze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
intrebare
dupa cum se lucreaza la viitorul parc salca v-a fi gata la anul si la multi ani.pacat de visele noastre.
Postat 14 Iunie 2013, 23:30 de ovidiu
Al treilea spital privat !
Eu inteleg ca va sta in gat cei de la Pelican, dar chiar asa sa deformati realitatea pe care o vedem cu totii!!! Pai Pelican este primul spital privat din Oradea si merge bine spre disperarea voastra de ziaristi trogloditi.Al doilea aparut este New Medics.Cel care se ridica acum este al treilea spital privat mai baieti.Chiar nu puteti fi obiectivi?...in rest e bine ca se amenajeaza respectiva zona care este de impact la intrarea in oras.
Postat 29 Mai 2013, 02:37 de Boom
parcul salca
am fost acum o ora pe santierul viitorului parc salca,dar sa stiti ca nu este asa cum s-a scris .la parc a inceput sa se lucreze dat inca nu este toata suprofata defrisata,tevile de apa calda de la cet-ul 2 nu sint taiate,vechi stilpi de sustinere nu sint scosi.atunci de ce ne laudam ????? lasatine pe noi sa va laudam.
Postat 25 Aprilie 2013, 21:46 de ovidiu
@pinonel
Stimate pionel, o sa-ti raspund in acelasi registru. Deci, mai tembelule, inainte de a nu profita, iarasi, de ocazia de a tacea, ar fi trebuit sa citesti cu minima atentie ce am scris si anume ca la Cugir exista deja o fabrica care apartine concernului in cauza si care produce printre altele elemente pentru cutiile de viteza. Acesta este unul dintre motivele, spuneam eu, pentru care si aceasta fabrica se deschide tot in zona. Asadar, stiam ca noua fabrica se va deschide la Sebes, boule! Inainte insa de a te repezi, precum ti-e obiceiul sau mai exact jobul, la Bolojan, mai bine ai citi comentariul lui Oradean in legatura cu Filip si gasca oranj si vei mai avea un motiv pentru care investitia nu s-a facut la Oradea. Asa ca ramane cum am stabilit: esti prost de bubui, dar esti harnic!
Postat 25 Aprilie 2013, 14:40 de anticomunistul
ghicitoare
nici nu-i greu de ghicit de ce nemtii de la Mercedes au ales o zona de etnie majoritar saseasca, aici nu are de-a face politicul ci economicul. Decat sa emigreze in Germania multi tineri sasi din zona aceea, mai bine au venit nemtii la ei, astfel a incetinit fenomenul de emigrare si mai mult, a ajutat economic zona. Gandire nemteasca.
Postat 25 Aprilie 2013, 13:59 de oradeanul de bine
@pinonel
Felicitari lui filip si gastii portocalii ca in 2001, cand s-a deschis fabrica Mercedes la Sebes nu au acceptat o spaga mai mica, ca investitia sa se faca la Oradea. Uite-asa au ajuns la Sebes, iar acum doar EXTIND afacerea de acolo, marind capacitatea de productie. Dar desigur ca un specimen ca tine e instruit bine in a dezinforma si a injura pe altii pentru magariile tale si alor tai, doar ai model bun pe tatucu-tau: marinaru chior. Uita-te in oglinda si injura-te singur, ca tu si ai tai sunteti vinovatii, nu Bolojan.
Postat 25 Aprilie 2013, 10:47 de Oradean
Pinonele, penibilule, aveai intr-adevar ocazia sa nu te mai bagi singur in seama, sa nu continui sa incerci sa-l musti de buci pe Bolojan si sa te marginesti la a-l linge intre fese pe banditul ala de Filip. @Anticomunistul vroia probabil sa spuna ca investitia de la Sebes se face in stransa legatura cu fabricatia de componente de cutie de viteza de la Cugir. Nu are nici un merit primarul de Sebes pentru investitia nemtilor, e pur si simplu un calcul de cost, nimic mai mult. Si in nici un caz nu e vina primarului Bolojan ca investia nu se face la Oradea! 'ra-ti ai dracu' de detractori comunisti, cum va mai rabda pamantu'...
Postat 25 Aprilie 2013, 09:20 de dan oradeanul
cu multumiri !
O OAZA DE VERDEATA , PENTRU NOI , LOCUITORII DIN ACEASTA ZONA A ORASULUI . FELICITARI , D-LUI PRIMAR AL ORADIEI !
Postat 25 Aprilie 2013, 09:06 de filip laura
@anti.....
Te citez : ,,Ai avut ocazia sa taci si n-ai profitat de ea.'' Asa e, gura pacatosului, pardon, dobitocului..... Si zici ca tu stii ca e vorba de Cugir.... Afla tembelule, ca e cum am scris, municipiul Sebes-Alba. Pana si astia de la ebihoreanul au aflat si au tras un articol(as) pe ,,tema'' asta !
Postat 25 Aprilie 2013, 06:53 de pinonel
@pionel
Ai avut ocazia sa taci si n-ai profitat de ea. Mercedes, produce la Cugir, adica la 32 de km de Sebes, elemnte pentru cutiile de viteza, acesta fiind unul dintre motivele pentru care noua investitie Mercedes in Romania, se face in zona. Bolojan, macar incearca sa aduca investitori in Oradea, spre deosebire de "protejatul" tau Don Felipe, care a facut tot posibilul ca sa-i indeparteze. In concluzie parcurile, fie ele industriale sau de agrement, sunt bine venite.
Postat 24 Aprilie 2013, 22:40 de anticomunistul
economia
In principiu si eu consider ca este o initiativa buna! Nu prea inteleg insa faza cu "amfiteatrul"! Mai e unul in Cetate si din cate am observat nu este la mare cautare! Apoi eu as sublinia ca totul porneste de la situatia economica a unei comunitati! Daca populatia nu are unde sa munceasca si sa castige un salariu decent, nu stiu cat de mult ii arde sa admire o "mlastina" stilizata de pe un ponton cat mai natural sau sa bea mai syiu eu ce cafea sau racoritoare! darmite sa se vare si intr-un spital privat(care apropos, eu zic ca ar fi al doilea din Oradea, nicidecum primul!)! De atata "coabitare" in economie inca nu se intampla mare lucru! Economia trebuie sa fie cat de cat pusa pe picioare si atunci vor avea succes si investitiile facute! Pun pariu ca atunci oradenii nu vor mai fi interesati de cum se circula prin Piata Unirii ci vor vrea concerte zilnice in Piata Unirii, plimbari pe betoane in bataia soarelui si sa se dea cu tramvaiul spre Universitate, validandu-si abonamenmtele(sau biletele, ce-or fi! by the way, in vremuri usor "imemoriale" spre Cimitir circula tramvai! S-a scos! Acum vrem sa-l punem la loc!)
Postat 24 Aprilie 2013, 19:59 de TDS
Felicitari, domnule primar !
Felicitari, domnule Adrian Alexandru Dăncilă, primar al municipiului Sebes-Alba ! Conducerea Daimler AG, proprietarul Mercedes-Benz, a decis în cadrul unei şedinţe de miercuri investiţii de 300 milioane de euro la Sebeş-Alba. "Pentru productia unei noi generaţii de cutii de viteze automate, vor fi investite în România mai mult de 280 de milioane de Euro. În total, compania plănuieşte investiţii de peste 300 de milioane de Euro", informează Mercedes-Benz România Si noi, oradenii, sub obladuirea bolovanului nostru, ne ocupam de parcuri... chiar si industriale, dar fara vreun folos pt. noi (noi platitorii de taxe si impozite, ca gasca din jurul primarului prospera ) !
Postat 24 Aprilie 2013, 19:03 de pinonel
felicitari
Felicitari domnule primar!!!
Postat 24 Aprilie 2013, 15:18 de oradeanul de bine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON