URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2016, 17:04

"Finalist" la Rio: Orădeanul Adrian Alexandrescu împărtăşeşte experienţa trăită la Jocurile Olimpice (FOTO)

'Finalist' la Rio: Orădeanul Adrian Alexandrescu împărtăşeşte experienţa trăită la Jocurile Olimpice (FOTO) ÎN ALERTĂ. În ieşirile lor, arbitrii s-au întâlnit deseori cu poliţişti a căror misiune era protejarea sportivilor şi turiştilor sosiţi la Jocurile Olimpice. Chiar şi aşa, spune arbitrul orădean, din Rio nu au lipsit jafurile!
'Finalist' la Rio: Orădeanul Adrian Alexandrescu împărtăşeşte experienţa trăită la Jocurile Olimpice (FOTO) VEDERE DIN BRAZILIA. Deşi a avut un program plin, fluierând atât în competiţia de polo masculin, cât şi în cea de polo feminin, Adi Alexandrescu a apucat să se bucure, alături de colegi din toată lumea, de frumuseţile din Rio de Janeiro, vizitând Copacabana, Muntele Pão de Açúcar (Pâine de zahăr) şi statuia lui Iisus Mântuitorul, înaltă de 30 de metri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dată la patru ani, Jocurile Olimpice sunt scena celor mai aprige bătălii pentru cele mai preţioase medalii. La ediţia de anul acesta, găzduită de exoticul Rio de Janeiro, Oradea nu a fost reprezentată prin sportivi, ci prin arbitri.

Aflat de mai mulţi ani pe primele locuri în topul celor mai buni arbitri de polo din lume, Adrian Alexandrescu s-a aflat în Brazilia pe tot parcursul Olimpiadei. Orădeanul a povestit BIHOREANULUI cum organizatorii s-au arătat, deseori, depăşiţi de amploarea evenimentului, oferind condiţii proaste de cazare şi antrenament sportivilor şi având probleme în ceea ce priveşte securitatea cerută de un astfel de eveniment. Nici el nu s-a întors acasă fără câteva păţanii...

Orădean în top

"E o mândrie să faci parte din Jocurile Olimpice", spune Adrian Alexandrescu, întors din Brazilia la începutul săptămânii trecute, după o călătorie ce a durat 36 de ore. Fiul fostului preşedinte al FC Bihor, Gigi Alexandrescu, Adi este cotat de câţiva ani între cei mai buni arbitri de polo din lume, fluierând la meciuri importante precum finale de Champions League şi chiar finala Campionatului European. Nu-i de mirare, aşadar, că Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) l-a desemnat încă din decembrie să arbitreze la Jocurile Olimpice din Rio, după ce o făcuse şi înainte cu patru ani în Londra.

"Eu şi Boris Margheta (Slovenia) suntem pe primele două locuri în lume în topul arbitrilor şi am fost anunţaţi din timp că vom merge la Olimpiadă", spune orădeanul. În Rio a stat pe tot parcursul competiţiei, mai exact din 5 până în 21 august, şi a "fluierat" 10 meciuri, inclusiv semifinala masculină dintre Croaţia şi Muntenegru, respectiv finala feminină dintre Statele Unite şi Italia.

Hai-hui prin Rio

Valoarea sportivă a competiţiei, spune orădeanul, a fost una ridicată. "Toate echipele se pregătesc patru ani astfel încât să fie în cea mai bună formă la Olimpiadă. Nu există favorite certe", zice el. În schimb, aşa cum mulţi anticipau, organizarea a lăsat de dorit, atât în ceea ce-i priveşte pe sportivi, cât şi pe arbitri. "După o călătorie de 28 de ore am ajuns la hotelul care fusese rezervat arbitrilor FINA la ora 23, dar nu am fost cazat până la ora 1.30, căci nu era gata camera. Am fost mulţi în situaţia asta", povesteşte Alexandrescu.

Rio a fost, de altfel, plin de surprize. "La întoarcere, şoferul m-a dus la aeroportul greşit, lucru pe care l-am aflat la check-in. A trebuit să iau un taxi, cu care am ocolit mult, căci prin oraş se ţinea un maraton, şi aşa am ajuns, într-un final, la aeroportul bun. Dacă mai întârziam câteva minute, pierdeam avionul", spune arbitrul.

Piscine "la comun"

Românul n-a fost singurul care a avut probleme la Jocurile din Brazilia. "Toată lumea s-a plâns de condiţii. Sigur, oraşul e frumos, dar cred că i-a depăşit organizarea unei competiţii de o asemenea amploare. Sportivii au filmat cum în Satul Olimpic deschideau robinetul de la chiuvetă şi pornea duşul", povesteşte Adi.

De altfel, la polo au existat probleme şi cu organizarea meciurilor. "În mod normal, la asemenea nivel, există o piscină diferită pentru polo. La Rio, în fazele preliminare s-a jucat în piscina descoperită, unde erau şi săriturile şi înotul sincron, iar apoi s-a jucat în bazinul interior, unde fuseseră finalele de înot". Mai mult, poloiştii au fost puşi să se antreneze într-un bazin de doar 22 de metri. "Înotul sincron, unde sunt mult mai puţini sportivi decât în două echipe de polo, se antrena într-unul de 50 de metri. A fost absurd!", zice arbitrul.

Securitate pe jumătate

Deşi mulţi s-au temut că se va întâmpla altfel, Jocurile Olimpice s-au încheiat, din fericire, fără incidente majore. Asta nu înseamnă că nu au existat. "Eu ştiu că un fotograf din Ungaria şi alţi doi colegi au fost jefuiţi pe Copacabana. Le-au luat camerele, aparatele, tot", spune Alexandrescu. Totuşi, el unul nu s-a simţit în pericol. "Noi ieşeam să vizităm în grupuri mai mari, împreună cu ceilalţi arbitri, şi nu am avut nicio problemă. În mai multe locuri erau forţe de ordine care supravegheau totul".

Securitatea nu a fost însă pe măsura evenimentului. "În hotelul nostru putea intra cine voia, spre deosebire de Londra, unde nu aveai acces fără acreditare specială. La arene erau puncte de control, dar responsabilii nu prea ştiau regulile. Deşi în mod normal n-ar fi fost permis, pe noi ne-au lăsat să intrăm cu acreditările noastre la meciurile de handbal şi baschet, ba chiar am mers şi pe teren. Un coleg a glumit că ar trebui să ieşim rapid, până nu ne pun să şi jucăm".

În ce priveşte riscurile de îmbolnăvire, orădeanul nu şi-a făcut prea multe griji. "Nu am văzut un ţânţar cât am stat acolo. Cred că a fost exagerată nebunia asta cu virusul Zika!".

Fără cash!

Adi spune că, în ciuda bâjbâielilor organizatorice, condiţiile de cazare au fost bune, iar în privinţa mâncării arbitrii FINA au fost norocoşi, faţă de - spre exemplu - voluntari şi sportivi, care aveau meniuri prestabilite şi mâncau în cantine. "Noi am avut diurnă de 100 de dolari pe zi. Din motive de siguranţă, banii nu ni s-au dat cash, ci pe nişte carduri VISA. Oricum, cum se întâmplă la astfel de competiţii, în Rio toate au fost mai scumpe pe perioada Jocurilor Olimpice, de la mâncare până la haine şi suveniruri", relatează arbitrul.

Una peste alta, participarea la Olimpiada din Rio a fost reuşită pentru Alexandrescu, care a arbitrat la cel mai înalt nivel şi a reuşit, totodată,  să descopere frumuseţile locului. "Am jucat volei şi fotbal pe Copacabana, am vizitat Muntele de Zahăr şi statuia lui Iisus Mântuitorul. Sunt nişte locuri impresionante", zice el.

Polo în cădere

La fel ca mulţi oameni de sport, Adrian Alexandrescu este dezamăgit de rezultatele României la Olimpiadă, mai cu seamă că, spre deosebire de acum patru ani, echipa naţională de polo nici măcar nu s-a calificat la Rio.

"Suntem pe un trend descendent. Ştiu că voi supăra multă lume, dar problema e la cluburi, unde nu se munceşte cum trebuie cu copiii şi juniorii. Sunt săriţi nişte paşi şi, odată ajunşi la seniori, sportivii nu fac faţă", spune arbitrul, adăugând că nici şefii cluburilor şi nici antrenorii de seniori nu se preocupă destul pentru a găsi şi pregăti tineri români. "Ne ascundem prea mult în spatele lipsei de bani. Este, în primul rând, o lipsă de interes. Se poate face performanţă şi cu bani puţini, au demonstrat-o şi alte ţări", spune Alexandrescu.

Nu e de mirare, deci, că arbitrul orădean a ales să-şi trimită fiul de 19 ani, poloist selecţionat în cadrul naţionalei de juniori, să joace în Grecia. Aşa se poate asigura că băiatul va avea şansa să facă performanţă la nivel internaţional, la fel ca tatăl său...


PE DEGETE
Penurie de medalii

Oradea a mai fost reprezentată la Jocurile Olimpice din Rio de arbitrul asistent de fotbal Octavian Şovre, care în vară a arbitrat şi la Campionatul European de Fotbal din Franţa. Făcând parte dintr-o brigadă românească, alături de centralul Ovidiu Haţegan şi de tuşierul Sebastian Gheorghe, Şovre a arbitrat inclusiv semifinala dintre reprezentata ţării care a găzduit Olimpiada, Brazilia, şi cea a Republicii Honduras (6-0).

Aşa cum se ştie, România s-a întors de la Rio cu doar 5 medalii, una de aur, obţinută de echipa feminină de scrimă (Simona Gherman, Ana Maria Popescu, Simona Pop şi Loredana Dinu), una de argint, obţinută de Horea Tecău şi Florin Mergea la tenis, respectiv trei medalii de bronz la lupte (Albert Saritov), canotaj (proba de echipe 8+1) şi haltere (Gabriel Sincrăian).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
Comentarii facebook
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON