URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2013, 17:16

Filmul unei crime: Ca să-şi şteargă urmele, avocatul Moraru şi soţia sa au încercat să cumpere un martor

Filmul unei crime: Ca să-şi şteargă urmele, avocatul Moraru şi soţia sa au încercat să cumpere un martor ÎN CĂTUŞE. Săptămâna trecută, la primul termen din procesul lui Cosmin Moraru şi Krisztinei Pazurik, judecătorii Curţii de Apel au decis ca ambii să rămână după gratii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Oradea, procurorul Tiberiu Sigheartău, anunţa săptămâna trecută finalizarea anchetei în cazul avocatului Cosmin Moraru şi al soţiei sale, Krisztina Pazurik, arestaţi în Elveţia sub acuza că în decembrie 2012 au ucis-o pe mama tinerei, Paraschiva Vilhan, pedagog la Liceul Ady Endre.

BIHOREANUL a intrat în posesia rechizitoriului întocmit de procurorul Sebastian Vălean şi vă prezintă amănunte până acum necunoscute despre oribila crimă, dar şi despre felul în care cei doi soţi au vrut să scape, încercând, printre altele, să cumpere tăcerea vecinilor şi fabricând "probe" care să conducă anchetatorii pe o pistă falsă.

Crimă în Palat

Cosmin Moraru şi soţia sa, Krisztina Pazurik, profesoară de economie la Liceul Tehnic Mihai Viteazul, sunt acuzaţi că au ucis-o pe mama tinerei chiar în apartamentul lor din Palatul Vulturul Negru. Anchetatorii au reconstituit cu lux de amănunte crima, modul în care s-au debarasat de cadavru, dar şi fuga lor peste hotare. Le-au fost de ajutor probele strânse cu migală de criminalişti şi legişti, declaraţiile zecilor de martori, plus imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din oraş.

Paraschiva Vilhan.jpgCu ajutorul imaginilor au stabilit, de pildă, că Paraschiva Vilhan (foto) a ieşit pe 3 decembrie, la 7.31, pe poarta liceului, la 7.36 a trecut în Piaţa Ferdinand pe lângă BRD, iar după 10 minute era în dreptul Băncii Italo-Romena din strada Independenţei, lângă care se află şi intrarea în imobilului unde locuiau fiica şi ginerele ei.

Ce s-a întâmplat în locuinţă, procurorii au reconstituit doar parţial, "lipind" ca pe un puzzle declaraţiile vecinilor. Potrivit acestora, femeia şi-a găsit ginerele cu capsa pusă, de unde s-a ajuns la ceartă, iar apoi la bătaie. "Au urmat agresiuni progresive accentuate în cadrul cărora inculpatul s-a folosit de un obiect metalic de formă alungită: un blocator de volan. Cu acesta, a aplicat lovituri repetate pe tot corpul victimei, cele mai masive provocând secţionarea scalpului şi o fractură a craniului", se arată în rechizitoriu.

Femeia a încercat să iasă din locuinţă şi chiar a reuşit să pună mâna pe gratiile uşii, făcând un pas pe palier, însă a fost oprită de ginere, care tras-o înapoi apucând-o de păr şi de umăr. "Această acţiune a creat urmele de sânge din exteriorul locuinţei, iar prin ţipătul puternic de durere acest moment a fost clar perceput de colocatari", specifică procurorul.

Preţul tăcerii: 5.000 euro

Moraru a continuat să-şi bată soacra "într-o manieră şi mai violentă", lovind-o chiar şi după ce femeia s-a prăbuşit, leşinată, în holul apartamentului. "Apoi, folosindu-se de un cuţit de bucătărie, a înţepat-o în două rânduri în zona gâtului, iar în final i-a tăiat gâtul, secţionând carotida externă şi internă, vena jugulară şi nervul vag, care controlează activitatea muşchilor laringelui, faringelui şi a organelor interne precum inima, plămânii şi organele abdominale", se arată în actul de inculpare.

Imediat după crimă, Krisztina Pazurik a şters urmele de sânge din faţa apartamentului, după care a coborât la o vecină cerându-i să păstreze discreţia. "A rugat-o să nu spună nimănui despre incidentul pe care l-a văzut şi auzit, căci dacă e cazul îi va plăti 5.000 de euro", spune procurorul.

Pregătiri

În aceeaşi zi, Krisztina s-a ocupat de curăţenie, iar Cosmin s-a debarasat de victimă. "Între 18.40 şi 19.50, inculpatul a făcut pregătiri pentru a se descotorosi de cadavrul victimei. A dezbrăcat-o de pantaloni şi a descălţat-o, apoi i-a legat picioarele cu o sârmă. I-a aşezat mai multe pungi de plastic peste cap, pe care le-a prins cu un fular şi bandă adezivă", se explică în rechizitoriu. Tot atunci, avocatul a pus în "pachet" şi o punguţă transparentă cu "probe" pentru momentul în care cadavrul urma să fie găsit: un prezervativ şi hotărârea de divorţ dintre soacra sa şi tatăl Krisztinei, care ar fi trebuit să îndrepte anchetatorii spre ipoteza că femeia ar fi fost ucisă de fostul soţ, Iosif Pazurik.

Ulterior, Moraru a băgat cadavrul împachetat în folii în maşina sa, cu care a ieşit pe poarta clădirii la ora 19.51 şi a pornit spre satul Nădar, unde l-a abandonat într-un şanţ. "Localitatea nu a fost întâmplător aleasă. În apropiere se află Cenaloş, satul unde socrul său, Pazurik Iosif, deţine o casă părintească, dar şi Fegernic, unde stă mama victimei", specifică rechizitoriul.

Du-te vino!

A doua zi, dimineaţa, Cosmin şi Krisztina s-au pregătit să plece din ţară. Au ieşit pe poartă la ora 7.52 şi s-au oprit la mama avocatului, căreia i-au cerut bani, dar degeaba, fiindcă aceasta nu avea. Au plecat apoi spre o spălătorie auto din strada Vlădeasa, unde au lăsat covoarele la curăţat, iar maşina au spălat-o de urmele rămase după excursia la Nadăr într-o altă spălătorie, în  subsolul complexului Oradea Plaza.

Au urmat alte două întâlniri, cu un văr şi cu un prieten ai avocatului, ambele pentru a face rost de bani. Pentru că nu au reuşit, şi-au încercat norocul şi la tatăl avocatului, medic la Hotel President din Băile Felix. I-au spus că trebuie să dispară deoarece "autorităţile sunt pe cale să-i acuze de infracţiuni grave, Cosmin fiind pasibil de închisoare pe viaţă, iar Krisztina la 25 de ani". Bărbatul le-a dat toţi banii pe care îi avea, 1.000 lei, iar după două ore avocatul şi profesoara erau deja în Borş. Au traversat Ungaria şi Slovenia, iar pe 5 octombrie s-au oprit în Italia, unde au cerut găzduire unei familii de bihoreni din Verona, până şi-ar fi vândut maşina ca să plece spre America.

Prinşi afară

Ghinionul a fost că între timp dispariţia lor şi a Paraschivei Vilhan a ajuns ştire în toată presa. Speriaţi, cei doi au plecat mai departe, fiind reţinuţi în Elveţia, la un control de rutină al poliţiştilor rutieri care i-au identificat în lista persoanelor date dispărute şi urmărite.

Ce a urmat, deja se ştie. Magistraţii orădeni au emis pe numele lor mandate de arestare în lipsă, iar procurorii au demarat procedurile de extrădare. Pe 26 decembrie, anchetatorii au găsit şi cadavrul victimei, mutilat şi ciopârţit de câini, însă păstrând urmele loviturilor care îi provocaseră moartea. În final, cei doi soţi au foşti aduşi la Oradea, pe 16 respectiv 17 mai, când judecătorii au dispus arestarea lor.

Variante

De-a lungul anchetei, avocaţii au încercat numeroase strategii pentru a le salva pielea. În prima fază, Krisztina a fost sfătuită să uzeze de dreptul la tăcere, iar Cosmin susţinea că ucigaşul ar fi fostul soţ al soacrei şi că în momentul crimei consoarta sa ar fi fost în dormitor, unde se îmbrăca pentru a porni spre serviciu. Povestea nu stătea, însă, în picioare, căci moartea a fost extrem de violentă, iar în ziua crimei Iosif Pazurik fusese tot pe drumuri, la clienţi cărora le reparaseră televizoare.

Sfătuit de avocat, bărbatul a revenit, recunoscând crima, dar refuzând să dea amănunte care să-i explice fapta. Krisztina a dat-o şi ea la întors, admiţând că a fost de faţă la omor, mai ales că un vecin declarase că a auzit-o prin perete spunându-i soţului "ajunge, nu mai...". Pe de altă parte, tânăra a lansat totuşi şi o poveste nouă, susţinând că ar fi fost şi ea agresată când ar fi încercat să intervină pentru a-şi ajuta mama. A minţit, spune procurorul, căci nici un martor cu care s-a întâlnit în ziua crimei şi în ziua următoare, înainte de a fugi, "nu a reţinut şi nu a descris leziuni ale inculpatei".

La judecată

Anchetatorii afirmă că femeia a avut "o complicitate morală, cel puţin prin asistarea la comiterea faptei, ceea ce echivalează cu o consimţire tacită". În opinia procurorului, Kristina Pazurik a avut o conduită "de încurajare" a soţului, care fără ajutorul şi susţinerea ei s-ar fi oprit din bătaia administrată victimei şi n-ar fi ajuns la crimă.

În plus, tânăra l-a ajutat şi să ascundă cadavrul, "ceea ce dovedeşte o insensibilitate totată faţă de o persoană căreia îi datora afecţiune", conchide actul de acuzare prin care cei doi au fost trimişi în judecată. Avocatul pentru omor, iar profesoara pentru complicitate la omor calificat, pe considerentul că victima îi era mamă.

Răul mai mic

Ce strategie au apărătorii celor doi? Conştient că probele strânse nu-i dau nicio şansă, Cosmin încearcă să obţină o pedeapsă cât mai mică posibil. Apărat de avocatul Răzvan Doseanu, bărbatul a optat pentru procedura simplificată, recunoscându-şi fapta, ceea ce ar atrage reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, care sunt între 10 şi 20 ani de închisoare.

De cealaltă parte, apărătorul Krisztinei, Alexandru Lele, speră s-o scape chiar dacă, în calitate de fiică a victimei, aceasta riscă să aibă parte de circumstanţe agravante, ce majorează limitele de pedeapsă la 15-25 ani de închisoare. La fel ca în timpul anchetei, Lele pretinde că nu există nicio dovadă concretă a implicării Krisztinei în comiterea omorului şi acreditează ideea că a fost, de fapt, o victimă. "A fost agresată de mai multe ori de soţul ei, ultima dată chiar cu o seară înainte de omor. Ea nu ar fi putut să-l oprească. Dacă are o vină, este doar una morală, aceea de a-şi fi urmat soţul".

Rămâne de văzut dacă strategiile avocăţeşti vor avea ecou la judecători. Pentru că, altminteri, pentru oamenii simpli fapta celor doi va rămâne de neînţeles, pe veci...


EXPERTIZAŢI
El narcisist, ea dominată

Deşi la anchetă Cosmin Moraru a încercat să facă pe nebunul, dându-se generalul lui Hitler ori recitând versuri în drum spre sala de judecată, o comisie de specialişti a stabilit că atât el, cât şi soţia sa "au avut discernământul păstrat la momentul comiterii infracţiunii".

Potrivit medicilor, Moraru suferă doar de sindromul narcisist, fiind total lipsit de empatie, dar cu un simţ nerealist de superioritate. În raport cu soţia el se plasează pe o poziţie dominantă, în timp ce ea are tendinţa de a se lăsa influenţată.

Conform specialiştilor, cei doi au o corectă reprezentare a consecinţelor faptei lor, încercând să deruteze anchetatorii pentru a scăpa de pedeapsă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
CRIMINALISTI si .... de NIMIC !
cei care au simt de superioritate nu UCID ei, au sublocotenenti care o fac :))) PIONI :))) unul DOMINANT oricand :)).
Postat 19 Iulie 2013, 10:59 de vai de noi !!!
CRIMINALISTI si .... de NIMIC !
trmiteti un preot la sotie sa se spovedeasca in conditiile detentiei si terminati cu SARADA asta :))))) comunista, avem CRIMINALI IN LIBERTATE si justitia ii intretine, FELICITARI! MARTORII prin ce au auzit REAL nu imagianr :)) pot stabili cu precizie RECONSTITUIREA crimei si o fraza te ajuta !!
Postat 19 Iulie 2013, 10:57 de vai de noi !!!
SOOOCCCCC :))))
nu mi vine sa cred ca un avocat ca DOSEANU apara un CRIMINAL, SOOOC !!! CE de lume BUNA aveam in ORADEA :))))) pentru ban isi strica REPUTATIA, cati criminali mai vreti sa aparati ca sa ajungeti un ....?
Postat 19 Iulie 2013, 09:27 de huuuuuuuuu
Oricat te ar lovi cineva pentru ea a fost un SOC, de la un STRAIN te astepti dar de la copilul tau N
justitia cauta pedeapsa MINIMA dar fapta nu este pedepsita daca suntem TOLERANTI in CRIMA, ATENTIE! SE vor naste alti criminali este reversul LEGITIMA de aprarare , Oricat te ar lovi cineva pentru ea a fost un SOC, de la un STRAIN te astepti dar de la copilul tau NICIODATA, ATENTIE, ATENTIE ! NU inchideti un dosar REPEDE , vrem ESENTA , cauza CRIMEI !! MAMA la greutatea ei il batea pe GINERE< pe BUNE nu GLUMESC !!!
Postat 19 Iulie 2013, 09:09 de ATENTIE !!!
mi e greu sa cred SUFLETESTE pentru MOARTA ca el a UCIS o !!
si daca EA a fost criminala ?:))))) este greu sa crezi ca o fata isi vede mama ucisa, daca ea L-a instigat la crima si el ca sa o apere i a atacat mama ? VECINI ce spun acum nu inainte :)))?
Postat 19 Iulie 2013, 09:06 de mi e GREU !
el narcisist
,ea dominanta si lele dus cu sorcova,fain proces
Postat 18 Iulie 2013, 17:55 de feri rat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON