URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2010, 09:40

Filip mână spartă

Filip mână spartă A PAGUBĂ. Deşi tatăl său a cumpărat în 1947 parterul Hotelului Parc, Adrian Dornea (foto) şi-a văzut moştenirea dată unei urmaşe de-a şaptea spiţă a urmaşilor celor care... au vândut imobilul! "Actele mele, reale, n-au avut nicio putere în faţa celor ale ei, aranjate", spune Dornea, care de şase ani se căzneşte să-şi dovedească dreptatea în justiţie, iar mai nou să arate că nu doar el a fost păgubit, ci şi patrimoniul oraşului
Filip mână spartă Adrian Dornea
Filip mână spartă Florian Dacin
Filip mână spartă Petru Filip
Filip mână spartă Hotel Parc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu puţini sunt orădenii care se întreabă de ce clădirea Hotelului Parc e cea mai dărăpănată de pe Corso. Răspunsul însă îl ştiu puţini: ruina se datorează unui interminabil proces privind proprietatea asupra parterului imobilului.

Vinovaţi - acuză fostul consilier local ţărănist Adrian Dornea, moştenitorul spaţiilor - sunt fostul primar al Oradiei, Petru Filip, fostul secretar al Consiliului Local, Florian Dacin, plus fraţii Doru şi Adrian Maghiar, adică cei care au beneficiat, direct şi indirect, de pe urma restituirii unor părţi din imobil către o moştenitoare scoasă din joben...

Cumpărător degeaba

În decembrie 1947, Traian Dornea cumpăra de la moştenitorii evreului Emil Waisslovich, mort într-un lagăr din Ungaria, parterul clădirii Hotelului Parc. Cei şase moştenitori vindeau "pe vecie, irevocabil şi liber de sarcini, imobilul situat în Oradea, Bulevardul Regele Ferdinand nr. 5 (n.r. - Republicii de astăzi). Numai parterul formează obiectul vânzării, iar etajul nu", preciza contractul de vânzare.

08 Adrian Dornea.jpgÎn 2001, fiul cumpărătorului, Adrian Dornea (foto), pe atunci consilier local PNŢCD, a revendicat imobilul la Comisia Locală pentru aplicarea Legii 10/2001, privind restituirea imobilelor naţionalizate, comisie condusă de primarul Petru Filip şi de secretarul Consiliului Local, Florian Dacin.

După trei ani, însă, Filip îl anunţa pe Dornea că tatăl său nu a fost proprietar fiindcă, deşi cumpărase imobilul, nu s-a întăbulat în CF. Mai mult, Filip dispunea ca proprietatea să fie restituită unei misterioase doctoriţe din Arad, Eisele Judit, pe motiv că era moştenitoarea... moştenitorilor lui Waisslovich.

Invenţie

Simţindu-se victima unei retrocedări aranjate, cum erau multe în acea perioadă, Adrian Dornea a început demersuri pentru a afla cine era enigmatica moştenitoare. Mai ales că, iniţial, Eisele a cerut hotelul, aflat la etajul clădirii, iar apoi doar parterul, pentru ca actele în sprijinul cererii să le depună la Primărie abia după un an şi jumătate. Când s-a convins că afacerea era o trânteală prin care o moştenitoare inventată era reîmproprietărită pentru ca apoi imobilul să ajungă la mahării oraşului, Dornea a dat Primăria în judecată.

"Numai un răuvoitor nu înţelegea că tatăl meu nu s-a putut întăbula din cauza instaurării regimului comunist", spunea Dornea care, de altfel, are dovada că în 1948 tatăl său ceruse întăbularea, plătind şi taxa aferentă, dar între timp s-a produs naţionalizarea. Faptul că neîntăbularea era un simplu detaliu formal avea să fie confirmat curând, când Legea 247/2005 preciza că trebuie consideraţi proprietari şi cei care nu s-au putut întăbula din cauza condiţiilor vremii.

Primărie sucită

08 Florian Dacin.jpgProcesul lui Dornea cu Primăria trebuia judecat la Tribunalul Bihor, dar fostul consilier a cerut strămutarea motivând "cârdăşia unor funcţionari", mai ales a secretarului Consiliului Local, Florian Dacin (foto). Argumentul? Încă înainte ca Eisele să primească spaţiile, arădeanca vânduse deja o parte din ele lui Daniel Hărdălău, asociatul fiului lui Dacin, avocatul Radu Dacin, şi firmei Element SRL, a fraţilor Adrian şi Doru Maghiar, fiii fostului rector Teodor Maghiar, cu care Dacin şi Filip erau amici la toartă.

Dacă în primă instanţă procesul s-a judecat la Tribunalul Satu Mare, unde Dornea a pierdut pe acelaşi motiv că tatăl său nu era proprietar tabular, recursul se judecă de patru ani la Curtea de Apel Timişoara. Unde, altă surpriză, Primăria şi-a schimbat poziţia, arătând că "nu se opune la restituirea" către Dornea a unui spaţiu de 136 metri pătraţi. Suprafaţa apăruse dintr-o hârtie din anii '50, prin care lui Traian Dornea i se cerea să elibereze o prăvălie scăpată de naţionalizare, şi pe care un funcţionar scrisese de mână "136 metri pătraţi". Ca urmare, noua concluzie era că doar atât cumpărase Traian Dornea.

"Am respins târgul şi am început să fac săpături. Aşa am aflat că am fost "lucrat" de cei din Primărie", a declarat Adrian Dornea, care a descoperit că dosarul său fusese luat de la funcţionarul care se ocupase iniţial de el şi repartizat Laviniei Lorincz, cunoscută prin învârtelile cu spaţii şi terenuri. Fostul consilier a descoperit şi dovada că Dacin avea interese personale în afacere: "Unul din spaţii a fost vândut asociatului lui Dacin jr. pe 11 ianuarie 2004, cu o lună înainte ca primarul Petru Filip să dispună, pe 4 februarie, restituirea către Eisele", spune Dornea.

Dărnicie a la Filip

08 petru filip.jpgDeşi indiciul arăta că Dacin a fost, cu ajutorul lui Filip (foto), beneficiarul unei afaceri dubioase în care aşa-zisa moştenitoare nu era decât un intermediar, procesul continuă şi acum. Recent, Dornea a făcut însă o descoperire şi mai gravă, şi anume că fostul primar i-a atribuit lui Eisele o cotă din parterul clădirii mai mare chiar decât stabilise Comisia de aplicare a Legii 10. Fapt cu totul neobişnuit, chiar şi pentru fosta administraţie, care de obicei îşi acoperea deciziile prin acte întocmite de funcţionarii de rând.

"Curtea de Apel Timişoara a dispus o expertiză judiciară topografică pentru măsurarea suprafeţei imobilului în dispută. Finalizat la începutul lunii mai, raportul de expertiză  dovedeşte că, deşi Comisia propunea, pe 3 februarie 2004, ca lui Eisele să i se restituie trei zecimi din parterul clădirii, a doua zi primarul Petru Filip a dispus restituirea a şapte zecimi", spune Dornea.

Concret, explică fostul consilier, Eisele trebuia să primească pe baza actelor de moştenire - şi aşa dubioase - doar 1.592,98 metri pătraţi, dar primarul i-a dat 2.950,98 mp, adică cu 1.358 mai mult. "În acest fel, fostul primar Filip şi fostul secretar Dacin, care a semnat şi el dispoziţia primarului, m-au prejudiciat nu numai pe mine, ci şi oraşul, întrucât "suplimentul" oferit arădencei e din proprietatea oraşului", spune Dornea.

Diferenţe

Referatul Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 propunea ca lui Eisele să i se restituie opt spaţii comerciale de la parterul clădirii: un spaţiu de 57,38 mp (închiriat până atunci) către SC Alex SRL, plus 10,27 mp aferent acestuia, un spaţiu de 134,85 mp (închiriat SC Tip Top SRL), unul de 143,07 mp (închiriat SC Lactomixt SRL), un spaţiu de 234,37 mp (închiriat SC Cristian Prod Com SRL), un spaţiu de 39,05 mp (închiriat SC Miver Impex SRL), un spaţiu de 164,73 mp (închiriat SC Casi SRL), unul de 86,04 mp (închiriat SC Medical Practice) şi un spaţiu de 209,86 mp, plus subsolul de 207,36 mp şi un teren de 306 mp din terasă (închiriat SC Cristian Prod Com SRL).

După numai o zi, însă, primarul a adăugat cu de la sine putere la fiecare din aceste spaţii şi cote de teren - în mod nejustificat, spune Dornea. Astfel, Filip a dispus pentru primul spaţiu şi restituirea a 25 mp de teren, pentru al doilea 61 mp, pentru al treilea 65 mp, pentru al patrulea 106 mp, pentru al cincilea 53 mp, pentru al şaselea 227 mp, pentru al şaptelea 118 mp, iar pentru al optulea nu mai puţin de 703 mp în plus.

"Legea spune că se restituie spaţiile, plus cota-parte de teren pe care sunt construite. În cazul Eisele, primarul a dispus să se dea terenuri mai întinse decât cele pe care se află spaţiile. Adică nu terenuri de sub construcţii, ci de lângă ele. Fizic, ele sunt situate în curtea interioară a Hotelului Parc: parcarea din faţa sediului Clubului Sportiv Crişul şi o parte din Terasa Promesse, deşi aceste terenuri au fost dintotdeauna şi trebuiau să rămână în proprietatea oraşului", spune Dornea.

Excepţie de la copy-paste

Fiind vorba de un prejudiciu adus patrimoniului imobiliar al oraşului, BIHOREANUL a încercat să afle poziţia municipalităţii faţă de cele sesizate de Dornea. Practic, însă, a fost imposibil. Motivul e şi el bizar: "Se văd diferenţele între referatul Comisiei şi dispoziţia primarului, dar nu se înţelege de unde vin aceste diferenţe. Probabil s-ar fi putut înţelege din procesul-verbal de punere în posesie, dar acest act nu există la dosar", a constatat şeful Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei.

08 diana birau.jpgAdjuncta acesteia, Diana Birău (foto), e la fel de nedumerită. "Nu am mai văzut niciodată diferenţe între referatele prin care o comisie propune ceva primarului şi, respectiv, dispoziţia primarului. Practic, întotdeauna dispoziţia primarului trebuie să fie un text copy-paste după referatele comisiilor".

Una peste alta, pentru că Dornea a sesizat Curtea de Apel Timişoara în legătură cu dispoziţia abuziv de generoasă a fostului edil, tot juriştii municipalităţii vor fi nevoiţi să descurce afacerea, chiar dacă nu ei au fost părtaşi la ea. Iar asta pentru că autorii oricum nu şi-ar aminti pe ce şi-au bazat deciziile şi ar considera orice întrebare pe o asemenea temă doar un afront personal...


AFACERE NE-CUSHER
Moştenire închipuită

Parterul clădirii Hotelului Parc a fost până în 1945 proprietatea evreului Emil Weisslovich care, neavând copii, a fost moştenit de câţiva fraţi şi veri. În 2004, arădeanca Judit Eisele a primit parterul în baza unor certificate de moştenire întocmite de câţiva notari orădeni ulterior datei la care a depus revendicarea la Primărie. Asta chit că, în realitate, aceste documente nu îi probau calitatea de moştenitoare, ci doar pe aceea de rudă cu moştenitorii.

Potrivit acestor acte, Eisele o moştenea inclusiv pe una din surorile lui Waisslovich, Irma Fleischer, care însă murise înaintea fratelui său, ceea ce e o făcătură evidentă, de vreme ce nimeni nu poate lăsa o moştenire unui mort! De asemenea, documentele atestau că Eisele era moştenitoare deşi rudenia sa cu cei pe care, chipurile, îi moşteneşte e de gradul IV. Adică peste maximul prevăzut de lege pentru admiterea calităţii de moştenitor!

Singura persoană pe care Eisele o moştenea real şi legal este mama sa, Szucs Zsuzsanna, dar care s-a numărat între moştenitorii lui Waisslovich care, în 1947, şi-au vândut moştenirea lui Traian Dornea. Şi care, deci, nu mai avea ce să-i lase lui Eisele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
cand il arestati
Sper sa te aresteze cat de curand d-le FILIP.S-ar putea si pe prietenii tai KISS,ROZI,DACIN,MAGHIAR,ETC.???
Postat 07 Iunie 2010, 18:45 de pinki
filipo
dragilor nu va mai mirati ca acest excroc este acum ????unde ??? ati ghict !!!! in parlamentul ROMANIEI !!!!!!!!!!!!!!! dar afost mi se pare si in cel EUROPEAN !!!!!!!!!!!!!!11 MAFIA NU DOARME DRAGILOR !!!!!!!!!!!!!
Postat 07 Iunie 2010, 09:26 de sandu
iar filip
cind vor fi cercetate toate abuzurile administratiei Filip?cum justifica nenumaratele propietati?alo DNA dormiti sau sinteti partasi?
Postat 03 Iunie 2010, 12:09 de luky
iar filip
cind vor fi cercetate toate abuzurile administratiei Filip?cum justifica nenumaratele propietati?alo DNA dormiti sau sinteti partasi?
Postat 03 Iunie 2010, 12:09 de luky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON