URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2016, 07:35

Fierbinţeală pe repartitoare: Scandalul repartitoarelor de costuri pune orădenii pe jar

Fierbinţeală pe repartitoare: Scandalul repartitoarelor de costuri pune orădenii pe jar ANTI-REPARTITOR. Primăria înregistrează zilnic cel puţin două reclamaţii din cauza repartitoarelor de costuri montate în apartamentele de bloc. Majoritatea orădenilor vor să renunţe la ele fiindcă nu le aduce nicio economie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Considerate în anii 2000 ca fiind o soluţie pentru reducerea facturilor la încălzire, repartitoarele de costuri menite să individualizeze consumurile la nivelul fiecărui apartament s-au dovedit un fiasco.

Orădenii au constatat că plătesc mai mult pentru căldură mai puţină, iar costurile cu aparatura şi citirea consumurilor le umflă cheltuielile. "Este o bătaie de joc! De la 2 lei cât ne costa în 2008 citirea unui repartitor, acum plătim 4 lei. În plus, firma ISTA, care face citirea, ne cere să cumpărăm repartitoare noi, că astea vechi nu mai sunt bune!", reclamă un orădean.

"Primiţi cu repartitorul?"

Asociaţia de Proprietari Magheru 46 este în fierbere. Vecinii sunt împărţiţi în tabere, iar preşedintele Ioan Cîmpeanu şi-a dat demisia. "Totul a pornit de la repartitoarele de costuri în funcţie de care se calculează încălzirea pe apartament. Unii proprietari au acceptat să cumpere repartitoare noi, unii ţin de cele vechi, iar alţii zic să renunţăm la ele cu totul", explică demisionarul.

Anca CimpoieșDisputa a început în vară. Atunci, invocând Legea eficienţei energetice, care impune montarea de repartitoare până la sfârşitul anului, reprezentanţii firmei ISTA au ofertat asociaţia cu aparate noi. "Vechile repartitoare au durata de viaţă expirată. Noile aparate au modul radio care permite citirea lor din casa scărilor şi nu pot fi fraudate", explică Anca Cimpoieş (foto), managerul ISTA Oradea.

Cum un repartitor costă 59 lei (cu montajul inclus), costul pentru o garsonieră se ridică la 118 lei, pentru un apartament cu 2 camere la 236 lei, iar pentru unul cu 4 camere la 413 lei. Atât doar, că investiţia nu prea se amortizează!

"Oamenii nu vor!"

Oamenii sunt convinşi că repartitoarele umflă, de fapt, costurile cu încălzirea. "Dacă în 2008 plăteam 2 lei pentru citirea unui repartitor montat pe un calorifer, acum, cu tot felul de indexări, am ajuns la 4 lei, ceea ce înseamnă 28 de lei pe lună numai pentru că ne citeşte ISTA consumul pe cele 7 calorifere din casă", protestează un orădean.

Acesta e, de altfel, unul dintre motivele pentru care, după o prezenţă de un deceniu pe piaţa orădeană, ISTA abia acoperă 320 din cele 2.300 blocuri. "Oamenii nu vor repartitoare. Cei care au repartitoare abia aşteaptă finalul contractului ca să le dea jos", spune Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Primăriei.

Zoltan Torok, preşedintele unei asociaţii din Rogerius, argumentează: "Am fost printre primii care le-am montat şi primii care le-am dat jos. Poate că plăteşti cât consumi, dar dacă vecinul îşi închide caloriferul, că-i plecat la muncă în străinătate sau că nu are bani să plătească încălzirea, consumi şi plăteşti de te ţii de cap", zice bărbatul.

Cristian Ile, administratorul a cinci asociaţii de proprietari din zone diferite ale oraşului, spune că nici una dintre acestea nu vrea repartitoare. "O asociaţie de pe Apateului şi una de pe Ştefan cel Mare tocmai au renunţat la ele, indiferent ce zice legea", spune Ile.

O lege fără amenzi

viceprimarul Mircea MălanPotrivit reprezentanţilor municipalităţii, Legea 121/2014, care impune montarea de repartitoare în toate condomeniile racordate la sisteme de termoficare centralizate până la sfârşitul acestui an, este ruptă de realitate. "Nu ai cum să faci individualizarea consumurilor la 805 asociaţii cu 2.300 blocuri şi 63.000 apartamente, cât are Oradea, într-un termen atât de scurt, mai ales când ştii că oamenii sunt păţiţi", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto). Avocat de profesie, edilul crede că inclusiv promotorii legii au fost conştienţi că termenul fixat este nerealist.

Totuşi, ISTA îşi face reclamă cu legea în mână, însă fără să le spună orădenilor că normativul nu prevede niciun fel de amenzi pentru persoanele fizice care nu se supun obligaţiei. "Legiuitorul a dat legea pentru a răspunde unei directive europene privind reducerea consumului de energie, dar ştia că oamenii nu se vor conforma, aşa că nu a prevăzut nicio sanţiune", explică Mălan.

Singurele sancţiuni prevăzute de lege vizează exclusiv agenţii economici mari consumatori,  obligaţi să-şi stabilească programe de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi să numească responsabili cu reducerea consumului. Aceştia riscă amenzi între 10.000 şi 200.000 lei.

În cazul populaţiei, însă, nu se pune deloc problema. La cât de scumpă e gigacaloria, orice orădean vrea să consume mai puţin, ca să plătească mai puţin. Iar pentru asta, cred ei, nu repartitoarele de cost sunt soluţia!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Auleuuuuuu
Asa apare mucegaiul!Repertitorul nu este unn aparat de masura-nu se poate verifica METROLOGIC!In rest smecherii care aduc mucegaiul pacalesc FRAIERII care accepta repartitorul...Cit de simplu este nu??????
Postat 21 Octombrie 2016, 07:14 de grigore
afacere nu fiasco
cea mai importanta problema e saracia. daca la roman pui contor pe aerul inspirat se vor gasi foarte multi care sa respire mai putin. a doua problema e eficienta energetica a blocurilor. degeaba pui repartitoare pe un bloc fara termoizolatie ca singura "eficienta energetica" care o obtii este data de pensionarul, somerul, sau salariatul prost platit care inchide caloriferul si sta intr-o singura camera. Eficienta energetica se face la blocul cu termosistem care nu inchide caloriferul pentru ca nu are repartitor, dar deschide geamul fiindca tot atata plateste. iar regia de termoficare ar face bine sa intocmeasca un caiet de sarcini pentru repartitoare, astfel incat sa fie toate citite cu acelasi aparat si sa faca bine termoficarea sa citeasca contoarele, la fel ca si electrica.
Postat 20 Octombrie 2016, 12:54 de ferfeleaga
ha, ha, ha
cumva cetateanul nemultumit este d-l Meza?
Postat 20 Octombrie 2016, 08:44 de vrabie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON