URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2013, 07:43

Falsuri la Tribunal! Cum acţiona filiera care falsifica sentinţe pentru scutirea de taxa auto

Falsuri la Tribunal! Cum acţiona filiera care falsifica sentinţe pentru scutirea de taxa auto AVOCAT DE STÂNGA. Discipol al avocatului Ioan Sava, cu care împarte şi biroul, avocatul Călin Moisi (foto stânga) şi-a făcut o faimă printre colegi pentru îndemânarea cu care obţinea pe bandă rulantă scutiri de la plata taxelor de poluare. În ianuarie 2011, a intrat şi în politică, ca membru în organizaţia municipală a Partidului Conservator, fiind prezentat într-o conferinţă de presă de preşedintele PC Oradea, medicul Rareş Gherai (dreapta), ca fiind unul dintre tinerii de nădejde pe care urma să se bazeze în alegeri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă anchetă a DNA aruncă în aer Justiţia din Bihor. După hotărârile judecătoreşti vândute pe bani buni de avocaţi şi judecători, iată că acum au apărut şi sentinţele false! Şi nu una sau două, ci cu zecile, toate în beneficiul unor posesori de autoturisme care voiau, "peste rând", să fie scutiţi de la plata taxei de poluare.

Cazul a ieşit la iveală săptămâna trecută, în urma unei acţiuni de amploare a procurorilor anticorupţie, care au descins simultan în mai multe locuri pentru percheziţii, prima desfăşurându-se chiar în sediul Tribunalului, unde anchetatorii au verificat birourile a două grefiere.

BIHOREANUL a aflat că, până acum, pe lista de suspecţi a procurorilor se numără, pe lângă cele două femei, un avocat şi patroana unui birou de copiat acte, ajunsă pentru a doua oară în vizorul DNA.

Percheziţii la Tribunal

Incident fără precedent la Tribunalul Bihor, unde procurorii DNA şi poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au descins joia trecută pentru percheziţii. Acţiunea a început în birourile a două grefiere de la Secţia de contencios administrativ, Doina Cotor şi Nicoleta Botău, continuând apoi şi în casele acestora.

Simultan, anchetatorii au verificat şi un birou de copiat acte din vecinătatea Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor, patronat de o fostă clientă a DNA, Margareta Ţecu, angajată la ARR şi trimisă deja în judecată într-un caz de corupţie alături de alţi şase colegi.

În final, poliţiştii au căutat şi prin locuinţa şi reşedinţa respectiv sediul profesional al avocatului Călin Moisi, aflat la cabinetul mai vârstnicului confrate Ioan Sava, judecat în prezent pentru trafic de influenţă.

Peste tot, poliţiştii au căutat documente şi au ridicat unităţi de calculator într-o anchetă care vizează fapte şocante: falsificarea a zeci de hotărâri judecătoreşti în beneficiul unor posesori de autoturisme care voiau să fie scutiţi de la plata taxei de poluare sau să le fie returnată, căutând să fie serviţi cu sentinţe "peste rând", pentru a-şi recupera banii sau a-şi înmatricula maşinile cât mai repede.

Aceeaşi Mărie, alte pălării

După cum se ştie, maşinile second-hand cumpărate din străinătate pot fi înscrise în circulaţie în România doar după plata unei taxe speciale, denumite taxă de primă înmatriculare până în 2008, taxă de poluare până pe 15 martie acest an, iar de atunci timbru de mediu.

Valoarea taxei de poluare diferea de la câteva sute de euro la câteva mii, în funcţie de normele de poluare, motorizare, emisiile de dioxid de carbon şi vechimea maşinii. Pentru un Opel Astra din 2001, de pildă, de 1,6 litri, pe benzină, taxa se ridica la 160 de euro, în vreme ce pentru un Touareg Diesel de 3 litri proprietarul trebuia să plătească la înmatriculare peste 2.500 de euro.

Anulată!

Norocul şoferilor din România este că, în 2007, când a fost atacată pentru prima dată în instanţă, taxa a fost declarată ilegală. Argumentul, reluat de atunci în toate solicitările de chemare în judecată a statului, avea în vedere faptul că România e membră UE iar maşinile erau aduse din spaţiul comunitar, unde foştii proprietari plătiseră deja o taxă la prima înmatriculare. Achitarea uneia noi reprezenta, practic, o dublă taxare.

De atunci, cei care plătiseră deja taxele au solicitat restituirea banilor, iar cei care nu voiau s-o plătească au cerut să fie scutiţi de la plata ei. Aşa s-a ajuns ca, în total, pe rolul instanţelor din Bihor să fie înregistrate peste 10.000 de astfel de procese, în diferite faze de judecată, unele având ca prim termen stabilit chiar şi anul 2015.

Şmecherii legale şi mai puţin

Mai nerăbdători, unii proprietari de maşini au încercat să grăbească obţinerea hotărârilor judecătoreşti, iar singura modalitate era devansarea termenului de judecată, ce poate fi obţinută doar în mod excepţional, în urma unei solicitări solid argumentate.

"Dosarul în care am cerut scutirea de la plata taxei a avut iniţial termen de judecată pentru 2014, aşa că astă-toamnă am cerut prin intermediul avocatului să mi se dea unul mai apropiat. Mi-au dat pentru luna mai 2013", a povestit BIHOREANULUI un orădean care aşteaptă încă hotărârea. La scurt timp după preschimbarea termenului, omul a primit însă un telefon ciudat. "Un bărbat îmi spunea că pentru 200 de euro îmi rezolvă sentinţa în două săptămâni. Cum anume, nu mi-a spus, dar nici nu m-a interesat. Am refuzat, pentru că m-am prins că ceva nu era în regulă", spune bărbatul.

Filiera

Alţii, însă, au muşcat momeala. BIHOREANUL a aflat că sute de maşini au fost înmatriculate în judeţ pe baza unor hotărâri judecătoreşti falsificate la Tribunal, instanţa care judecă asemenea procese.

Fenomenul, spun surse judiciare, a apărut la mijlocul anului trecut, iar metodele prin care s-au comis falsurile erau diverse. Cel mai adesea, clienţii erau racolaţi de samsarii de maşini care cereau între 150 şi 500 de euro pentru "un autoturism". Apoi, prin intermediari, întocmeau contracte false de vânzare-cumpărare între clienţii lor şi persoane (reclamanţi) care aveau deja deschise procese şi urmau să primească verdicte pentru înmatricularea autoturismelor fără plata taxei.

Titularii de dosare erau identificaţi de grefiere, care introduceau contractele false în dosare, iar mai apoi inserau cu de la sine putere seriile de şasiu ale maşinilor respective în hotărârile judecătoreşti pe care le redactau, profitând de încrederea şi neatenţia judecătorilor, care astfel pronunţau, fără să-şi dea seama, sentinţe de scutire de taxe şi pentru maşinile pentru care se încheiaseră contractele de vânzare false.

Samsari în acte

Afacerea era de anvergură, căci de la instanţă au ajuns să iasă hotărâri pentru câte 40-50 de maşini odată, deşi, în realitate, titularul dosarului ceruse scutirea de taxă doar pentru una singură. În final, se întocmeau noi contracte, prin care proprietarul fictiv, cel care câştigase procesul, "revindea" maşinile către adevăraţii posesori.

Tranzacţiile fictive, zic sursele BIHOREANULUI, se încheiau în absenţa părţilor, care nici nu ştiau ce se întâmplă. Acum, însă, când povestea a ajuns în atenţia DNA, iar cazul a devenit public, oamenii cu siguranţă vor afla, căci anchetatorii intenţionează să solicite radierea din circulaţie a vehiculelor înmatriculate prin fals.

Până acum, pe lista de suspecţi sunt doar cele patru persoane percheziţionate: grefierele Doina Cotor şi Nicoleta Botău, patroana biroului de copiat acte Margareta Ţecu şi avocatul Călin Moisi, care urmează să fie audiaţi de procurori în următoarele zile. Cum însă ancheta e abia la început, s-ar putea ca lista să se lungească...


IUŢI DE MÂNĂ
Abia instalate, şi deja la comandă!

Potrivit informaţiilor date publicităţii vineri de către purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci, grefierele luate în colimator de DNA sunt la "butoane" abia din luna ianuarie a acestui an. "Cele două doamne au fost repartizate la începutul anului să-şi desfăşoare activitatea în cadrul completelor ce soluţionează cauze de contencios administrativ", a precizat magistratul. Fără să facă alte precizări, reprezentantul Tribunalului a arătat că în urma percheziţiilor au fost ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, "urmând ca organul de urmărire penală să aprecieze concludenţa şi relevanţa materialului probator şi să ia măsurile legale ce se impun".

Citeşte părerea lui Bihorel pe această temă în: Fals tratat de înmatriculare. Sute de maşini second-hand înregistrate naşpa!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
raspuns pentru un fost client
Frustratul de man,nu intelege oricum nimic.Te- ai nascut fara caracter si de aceea nici nu ai curajul sa postezi cu numele tau.Poate tu cand ai fost avocat si de cand esti ce nu ar vrea nimeni sa fie,asa ai procedat cu clientii tai.Sava se bucura in Beius si in orice `alta parte de respect,lucru cu care tu nu te poti mindri.Postezi la ore cand altadata beat fiind te urcai pe blocul turn din Oradea si trimiteai mesaje la o colega si cu tine la acea vreme,si-i spuneai ca daca nu vine te arunci de pe bloc.Sunt acele mesaje si in prezent.Te poti arunca si acum sau impusca,ca oricum la starea ta ai arma,pe care din cate se stie o folosesti cand nu trebuie.Tu stii cum ti-ai facut scolile si avansarile si ai lucrat si tu in Beius.Sa inteleg ca cine lucreaza in Beius este prost.! Are fratele tau 2 facultati si masterat,oare cum le -a obtinut?Te intereseaza nevasta-mea care te-a suportat 1 an si 6 luni in cabinet. Sa-ti fie rusine ,idiotule.Daca nu incetezi o sa te caut.O sa apara niste mesaje in alta parte.Dar te pregateste de debarcare,undeva pe la Beius.Iar trafic de influenta faci tu.Stii,nu? In curand o sa scriu pentru cei care-l ancheteaza pe man. av.Sava
Postat 21 Aprilie 2013, 19:23 de av.Sava
pentru cei care-l ancheteaza pe sava
Domnilor;Sava nu face trafic de influenta;El doar cere sume mari de bani destinate ;vorba-vine; judecatorilor pentru a aranja procesele.In realitate pastreaza banii doar pentru el.Daca omul are noroc si castiga procesul este datorita lui Sava care adat banii;iar daca nefericitul il pierde a aparut ceva neprevazut cu toate ca banii s-au dat.Oricum,banii sunt pierduti si ajung la Dana,cea cu studii de drept la Baile Herculane.Pe scurt;UN MARE ESCROC.M-ai dat gata Sava cu exprimarea din comentariul tau.Tot un simplu av.de Beius ai ramas.
Postat 21 Aprilie 2013, 01:42 de un fost client
PENTRU LAURA GAL
Laura Gal sa nu mai implici numele av.Sava in articolele comandate de un fost avocat Man si care are ceva de impartit cu fam.Sava,acelasi lucru il spun aceluiasi Man care nu are noaptea somn din cauza celor care i-au dat painea in mina si vechimea pentru a ajunge,ceea ce nimeni nu-si doreste,precizind sa te documentezi pentru ca av.Sava nu isi imparte cabinetul cu nimeni,colegul Moisi avind cabinetul in alta locatie.Deci,ATENTIE !
Postat 19 Aprilie 2013, 15:02 de av.Sava Ioan
Tarziu si-au data legiutorii seama
Oricum se stia ca se fac ilegale toate aceste aduceri de masini de afara, insa ce sa faci cu ei....cu multimea si majoritatea de oameni care isi i-au masina de la Samsarii, tepe peste tepe ce sa faci cu ei...Atata POT !!!!! In loc sa cumpere de la firme autorizate sau direct de afara personal daca tot vreau masina second de afara mai bine ii umpluu de bani pe ilegalisti, dar bravo justitiei din bihor care din nou este patata. JOS MAFIA
Postat 19 Aprilie 2013, 13:05 de Ion
?????
Mai ardelene,esti de la dna,nu? voi ar trebui sa stiti mai multe cind va legati de o persoana.Se pare ca viata ta este plina de semne de intrebare,asa ca nu mai intreba despre altii.Esti o nulitate si in viata ca om si in profesie.Citeste o rugaciune in loc sa devii tu un semn de intrebare pentru altii.
Postat 19 Aprilie 2013, 12:59 de ardeleanu
moisi
stie cineva cine este acest Moisi ?????? mare avocat de bihor ! daca stie cineva ce facea el ?????/
Postat 19 Aprilie 2013, 11:14 de ardeleanu
noua ne a trebuit multe generatii sa nme adaptam , cum credeti ca o fac altii imediat ?
nu va mint , noi la oras am fost educati sa respectam hrana, munca taranului dar invidia a dominat acreste creaturi fara minte si de aici calamitate sociala.Necunoastrea atrage multe fapte penale, noua ne a trebuit multe generatii sa nme adaptam , cum credeti ca o fac altii imediat ? ce s a intamplat cu stiinta a fost inlocuita de legi proaste ? unde sunt psihologi ? cine distribuie droguri si de ce ?
Postat 19 Aprilie 2013, 11:10 de e foarte grav ce se
se invarte roata tarani ii pedepsesc pe educati ?
nu va mirati ca Oradea e invadata de multe fapte penale , la modul de parvenire datorita modului de a lenevi ca la tara am ajuns asa , cand ai hrana ai si satisfcatie dar cand nici hrana nu te mai implineste este grav ca stare de fapt, urmeaza genocidul social .Migrarea de la sat la oras a facut mult, mult rau, acum ne lovim de multa coruptie, se invarte roata tarani (nu toti, e logic dar ajung cativa ) ii pedepsesc pe educati ?EXISTA asa o ura malefica manifestata si mai grav noi de la oras crescuti sa respecatm cetateanul ii HRANIM< asta ma sperie, animalele supun oameni la figurat .Sac voi nu simtiti schimbarea e grav .
Postat 19 Aprilie 2013, 11:07 de exista o ura
eu
CENZURAT
Postat 19 Aprilie 2013, 10:38 de DNA
toti se vad cinstiti dar legae zice contrariul interesant, nu stim, nu stim !!!
exact sute de masini furate si hranita filiera inclusiv interna ARR + ceilati in anchete :))) toti sunt corupti, va plimbati in durerea altora si a celor care sapla bani prin grupuri criminale organizate, va mirati ca le pierdeti si mai mult decat ele, nu va mirati, cu prostimea nu i a gluma, voi credeti ac cineva te imbogateste ? sunteti prosti si mai grav distrusi ca educatie, nu ti baga nimeni in traista decat dupa fapta si rasplata !! CUM va e sufletul asa va fi si viata, amin !
Postat 19 Aprilie 2013, 10:02 de vai de voi !
o parere
acum io, omu de rfand cata incredere sa mai am in toata justitia asta, in tara asta??? in politica?! sigur intrebarea este retorica:) si cand ma gandesc ca eu acum 3 ani am avut un proces pe care l am pierdut tot asa .....cu martori si cu adevarul in mana....mi scarba putin//./
Postat 19 Aprilie 2013, 08:29 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON