URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2018, 10:31

Fabrică între livezi: O fabrică de pavaje ridicată în buricul satului Chişirid a revoltat localnicii, care cer să fie demolată

Fabrică între livezi: O fabrică de pavaje ridicată în buricul satului Chişirid a revoltat localnicii, care cer să fie demolată DUDUIE SATUL. Raul Maghiar (medalion), administratorul fabricii din Chişirid (foto), ar vrea să cadă la pace cu sătenii, cărora le-a şi împărţit pavaje şi borduri ca să le câştige bunăvoinţa. Evident, oamenii care s-au lăsat îmbunaţi recunosc doar pe la colţuri că utilajele şi camioanele le duduie în cap şi le crapă tencuielile la case, cu voce tare zicând doar că afaceristul e băiat bun şi nu vor să-i facă rău...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ascuns între dealuri, unde tihna oamenilor e spartă doar de lătratul câinilor, satul Chişirid din comuna Nojorid pare încremenit în timp. Dar liniştea este aparentă. Fix în mijlocul aşezării, între case, livezi şi grădini, a răsărit o fabrică de dale, pavaje şi borduri din beton.

Ridicată pe fonduri europene, investiţia de peste 300.000 euro nu i-a impresionat pe săteni, deranjaţi de larma utilajelor şi a camioanelor care mişună prin localitate, aşa că au cerut Primăriei să oprească şantierul. Pentru că aceasta nu i-a ascultat, s-au adresat instanţei de judecată, obţinând anularea autorizaţiei de construire, iar acum cer demolarea halei!

Mişcare-n broscărie...

Terenul pe care se află hala a aparţinut pe vremuri obştei. I se zicea "Broscărie", pentru că era mlăştinos, dar edilii nu s-au deranjat să-l asaneze chiar dacă în fiecare campanie electorală au promis că vor ridica acolo o grădiniţă şi un parc. În loc de asta, cu mai bine de 10 ani în urmă, nimeni nu ştie cum, suprafaţa a fost parcelată şi vândută chiar între funcţionarii Primăriei, la o licitaţie despre care localnicii zic că n-au ştiut.

Noii proprietari n-au apărut nici ei prin zonă până în 2015, când de pe o zi pe alta terenul a fost ocupat de utilaje. "Iniţial, toţi am ştiut că se construia o casă, dar după 2-3 săptămâni un vecin mi-a zis că, după forma săpăturilor, era o hală", povesteşte Lucian Pop, a cărui proprietate e lipită de terenul pe care se află hala.

Deşi pentru o clădire cu altă destinaţie decât cea de locuit trebuia să-i ceară acord de vecinătate, lui Pop nu i l-a cerut nimeni. "Plătesc de 14 ani toate taxele şi impozitele pe casa tatălui meu, s-a făcut şi succesiunea, atât doar că nu ne-am înscris la Primărie. Dar mă cunosc toţi. Se ştia că nu aş fi de acord să am lângă casă o fabrică de betoane, însă cred că erau interese ca fabrica să primească autorizaţie. De aceea s-a eliberat o adeverinţă cum că proprietarul parcelei din vecinătatea viitoare hale este decedat, iar succesorii nu sunt de găsit", zice Pop.

Buturuga mică...

Cu adeverinţa la dosar, pe 16 aprilie 2015, investitorul, Întreprinderea Individuală Selesi Mariela Aurelia, a obţinut autorizaţia de construcţie şi s-a apucat de treabă. Sătenii n-au stat, totuşi, cu mâinile în sân. Au strâns semnături şi au depus o petiţie la Primăria Nojorid şi la Inspecţia în Construcţii Nord-Vest. Reprezentanţii acestei instituţii chiar le-au dat dreptate: documentele de autorizare a construcţiei "au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale", nu doar prin lipsa acordului de vecinătate, ci şi pentru că lipsea "Planul Urbanistic Zonal pentru schimbarea de destinaţie din subzonă de locuinţă în zonă de producţie". Pe româneşte, centrul Chişiridului era destinat caselor, nu fabricilor.

Cum inspectorii în construcţii nu au stabilit vreo măsură concretă în sarcina Primăriei, care emisese autorizaţia de construire ilegală, ci au prevenit-o doar să "respecte pe viitor dispoziţiile legale", Lucian Pop a cerut justiţiei acest lucru, în numele sătenilor. Pe 7 martie 2017, printr-o decizie definitivă, Curtea de Apel Oradea a dispus anularea autorizaţiei de construire. 

"Ne duduie!"

Octavian Mărcuțiu, semnatar anti fabricaÎntre timp, însă, hala a fost finalizată şi deja produce pavaje, trepidaţiile provocând crăparea caselor sătenilor din apropiere. "Dacă eu nu mai am linişte, ce să spună alţii, care stau mai aproape? Duduie, tremură toată casa!", spune Octavian Mărcuţiu (foto), unul dintre primii semnatari ai petiţiei pentru închiderea afacerii, a cărui casă se află la circa 50 metri de fabrică.

Pentru a-şi recăpăta liniştea, oamenii cer acum judecătorilor să dispună demolarea construcţiei, spre supărarea lui Raul Maghiar, administratorul Întreprinderii, care îşi vede în pericol investiţia de peste 300.000 euro. El ameninţă la rândul său cu un proces Primăria care a emis autorizaţia buclucaşă. "Eu am respectat legea, altfel nu se acordau fondurile structurale şi acum ni se spune că suntem în ilegalitate. Familia noastră s-a împrumutat ca să pornim afacerea. Cineva va trebui să plătească!", zice Maghiar. Culmea, adaugă el, după ce autorizaţia a fost declarată ilegală, tot Primăria l-a amendat fiindcă ar fi construit hala... fără acte.

"Asta-i situaţia", dă din umeri atât primarul Nojoridului, Petru Baba, cât şi arhitectul comunei, Mihai Avrigeanu, zicând că n-au găsit altă soluţie. Amândoi evită să explice cum a fost emisă autorizaţia, motivând doar că a fost eliberată  "pe vremea fostului" primar Mircea Crainic, iar ei nu pot decât să corecteze răul făcut. "Vom respecta decizia judecătorească, oricare ar fi", spune actualul edil. În fond, dacă va fi obligat să demoleze hala, daunele nu le va plăti din buzunarul său, ci din bugetul comunei, adică tot din banii oamenilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
legea-i lege Adrian Preda
In instanta s-a hotarat ca investitia nu s-a facut in conditii legale, ceea ce nici nu-i de mirare din moment ce s-a facut in mijlocul satului. Peste tot in lumea civilizata investitiile industriale se fac la marginea localitatilor, nicidecum in centrul lor. Un prim pas spre civilizatie este sa respecti legea, asa ca acest domn Adrian Preda, s-o lase mai moale cu "mentalitatea retrograda" si "ceafa groasa" pentru ca sunt niste aprecieri care-l pot caracteriza in primul rand pe el, asta daca nu cumva este direct interest in acest business si arunca cu invective in stanga si dreapta doar pentru a-si apara interesele lui meschine.
Postat 06 Februarie 2018, 16:22 de Piru
Citeste securistule jurnalul bihorean ...
Deocamdata citim despre cocalarii din prezent, cum se duce tara pe rapa. Vezi numai ce ciripesti, securistii inca traiesc si conduc. Ai un vecin care a folosit la un moment dat expresia "a fost ca si cum as fi impuscat un caprior", daca esti asa mare informat afla cine e, si mai ales ce rasa era capriorul impuscat, ca si ajutor iti spun ca avea numai doua picioare. (sincer nu as vrea sa am asemenea vecini "ingusti") Cu cat sufli mai multe cu atat mai rau, bihoreanul te poate lansa (la fel ca si pe altii)...dar nu te poate ajuta la coborare, vezi sa nu cazi in hau. Spun aceste lucruri la general nu pt tine, tu nu ai pt ce iti faci griji, cat timp vrei sa ajuti catunul si pe ingustii din sat. Totusi nu uita: "Prosti, da multi!"
Postat 03 Februarie 2018, 21:43 de detectiv
Domnule imbecil "Adrian Preda"
Numai un imbecil hapsan tranteste o hala in mijlocul unui sat unde dupa cum spui "ințeleg că toti aveti loturi si cabane de vacanta in aceea zonă pt confortul creat pe turnătorii". Te-ai gandit ca ar fi o oportunitate din toate punctele de vedere pentru tine. Iti meriti soarta! Te mira ca taranul "ceafa lata" nu te lasa sa urinezi si sa te c... (dupa cum spui) pe el si pe toata saracia lui! Mars!
Postat 03 Februarie 2018, 21:40 de autentic
Terminator
"dacă va fi obligat să demoleze hala"... de ce trebuie demolata hala?? Cu sau fara autorizatie legala , problema e activitatea firmei, se suspenda activitatea firmei,autorizatia de functionare, hala putind fi folosita in alte scopuri.
Postat 03 Februarie 2018, 20:42 de excalibur
Ceafa lata
Citeste securistule jurnalul bihorean de săptămâna viitoare vei fi surprins chiar si tu de tine si de cei din cătun si rolul acestora înainte de 1989. Iar daca vrei iti trimit in privat adresa,Numele, si NR tau de telefon. Ca sa te convingi ca trăim în 2018 ! Ti am zis nu baga bețe în roate tu si comunitatea de cătun condusă de al mai mare securist????....Lasă ti lumea sa evolueze ingustilor. Înțeleg că toti aveti loturi si cabane de vacanta in aceea zonă pt confortul creat pe turnătorii . Inteleg ca majoritatea ati fost bugetari si avet casa de vacanta in cătun,dar e 2018 si odata cu timpul am evoluat dl ceafa lată.
Postat 03 Februarie 2018, 20:29 de Adrian_Preda
@Adrian Preda
Santajezi, cumperi, ameninti cu dosarele securitatii, pretinzi ca ai informatii, pretinzi ca esti mai presus decat lumea sarmana, omul de rand.... mirosi a politician. Ne-ai castigat increderea! De acum ne vom tine gura, Ca tu mizerabile sa prosperi!
Postat 03 Februarie 2018, 20:14 de autentic
Ceafa lată ...
Habar nu ai tu ceafa lată in ce secol esti ,atât tu cât și comunitatea in care trăiești suntem in 2018 dar tu si cei de acolo trăiți pe la anul 1000!. Esti la nivel de cort si de cățărat in pomi. Dacă tu complexatule nu ai realizat nimic sa nu faca nici altu. Ăștia ca tine ar trebui deportați la polul sud ca la polu nord e domnie pt voi cei din cătun. Civilizați va si voi ,doar sunteți în 2018 in caz ca timpul a rămas în loc la voi va fac cadou la fiecare NR de casa din cătun un calendar si va tin si un curs de utilizare al acestuia! Oradea e aproape doar sa nu va speriati de civilizația noua pe care o sa o vedeți. Ceafa lată cu minte îngustă,e adevarat ca ai fost securist??? Si ca turnai la securitate?...am sa trimit jurnalului bihorean niste note scrise de tine ceafa lată sa vedem ce mai zici????. Si nu uita e 2018 nu 1000.
Postat 03 Februarie 2018, 19:58 de Adrian_Preda
completari-continuare
-ca nu au nici un drept si motiv sa obiecteze,ca se opun ”progresului”,etc..,este o cale lunga,foarte lunga,presarata cu o doza mare de nesimtire...5-Exista o sumedenie de acte si documente care stau la baza ”marsaviei” petrecute in acest satuc,iar daca cineva este interesat sa le studieze,probabil ca va sti sa le si gaseasca.Eu,cam atat am avut de spus...
Postat 03 Februarie 2018, 19:49 de uncunoscator
completari
1-Asa zisa licitatie, a fost facuta de catre si pt functionarii din ”primejdioasa” primarie Nojorid!...(a se vedea castigatorii-sefa de la urbanism,secretara primariei,referentul agricol,etc..).Pretul de ”achizitie” a fost cel mult unul simbolic,asta in ciuda unor alti prezumtivi participanti la licitatie,care in momentul prezentarii la sediu conf anuntului din ziar,la ora si data specificata,au fost instiintati ca licitatia a avut loc ”ieri” si ca a fost o greseala a redactiei ziarului respectiv...!(no coment).2-In aceste conditii,nu ar trebui sa ne mire faptul ca s-au obtinut din partea primariei certificatul de urbanism si autorizatia de construire,incalcandu-se astfel absolut toate prevederile legale in vigoare...3-Din cate stiu eu,exact vis-a-vis de aceasta ”monstruozitate” rasarita peste noapte in mijlocul satului,se afla un azil de batrani,adica parinti de-ai nostri care au fost dusi acolo in vederea unei ingrijiri decente si pt a-si gasi putina liniste la apusul vietii lor...CARE LINISTE????...(praf,zgomot,agitatie,injuraturi,boncaneli,camioane,macarale,tot tacamul).4-Tot din cate stiu eu,si nu cred ca ma insala memoria si informatiile,inaintasii unora dintre vecinii direct si grav afectati de situatie(parinti,bunici,strabunici,etc,) au stat la baza infiintarii,mentinerii si dezvoltarii acestui mic satuc de-a lungul vremurilor,ajutand si contribuind din greu la constructia bisericii,scolii,aceasta familie donand inclusiv clopotul care se aude si astazi rasunand in biserica,si care i-au rugat pe urmasii lor sa faca tot posibilul sa mentina vie amintirea lor si spiritul acestui mic (si pana mai ieri linistit)”catun”...Ori,probabil ca acum se rasucesc in morminte,vazand grozavia care se petrece acolo,cu sprijinul nemijlocit al autoritatilor locale...De aici,si pana sa afirmi in diverse ocazii si inscrisuri,(care au fost folosite in timpul proceselor referitoare la cauza-a se vedea documentatia facuta publica),ca urmasii acestei familii nu sunt ”fii ai satului”,ca nu au fost de gasit,-continuare-
Postat 03 Februarie 2018, 19:34 de uncunoscator
@Adrian Preda
Spui adevarul! Ati facut tu, sau cei ca tine, mizeria asta de investitie numai pentru ca "ma * pe tine si pe cei ca tine incult de Chisirid ce esti". In ce priveste balariile despre care vorbesti, acestea sunt inca, in documente, in propietatea prietenilor functionari din Primarie!
Postat 03 Februarie 2018, 19:23 de autentic
@Adrian_Preda
Te * pe cine iti permite, mucosule, si cu vocabularu asta am inteles ce studii avansate ai, si faci tu ordine in catunu tau, nu la altii in sat, si nu te mai baga ca musca in cur ca nu ai treaba, sau esti chiar tu marele administrator. La urmatoarea interventie te bag direct acolo unde meriti sa fii bagat, intre timp du-te la buda daca zici ca scapa. Valea!
Postat 03 Februarie 2018, 17:52 de detectiv
Pt ceafa lata
Auzi ceafa lată lasă tu vrajeala cu pumnul ca ma * pe tine si pe cei ca tine incult de Chisirid ce esti.
Postat 03 Februarie 2018, 17:30 de Adrian_Preda
@Adrian_Preda din catunu ...
Stimate profesore, ing in industria grea: "Este un om care a făcut ceva pentru comunitate ...daca faci nu i bine ca faci ,daca nu faci iar nu i ok", a facut ceva pt comunitate...adica puncte puncte, a facut ceva rau, bine zici, daca faci bine e bine, daca faci rau nu-i ok. Comentezi pt ca esti platit sau pt ca nu faci nimic si te plictisesti. Ai habar pe unde vine satul acesta? Daca ne lasi adresa catunului tau poate facem si noi ceva investitii, o gropa de gunoi, chiar in fata bordeiului tau, nu de alta dar vad ca iti place sa dai sfaturi, si la gropa de gunoi se ivesc locuri de munca, tu ai putea fi sef la deseuri radioactive, eu iti vreau binele, dar tu poate nu ai capacitatea de a intelege, ca cei din catun. Daca voi nu ma vreti eu va vreu. Acum capitulul "Tecnic": "O vibro-presa nu face gălăgie si nici nu tremură casele la vecini ca altfel i ar cădea investitorului tavanul halei in cap...Înainte studiați un astfel de proces tehnologic si dupa vorbiți" vibratiile in sine nu tremura, asta vrei sa ne inveti?, nu tremura ci vibreaza, casele nu tremura ci vibreaza, asta daca nu cumva procesul tehnologic studiat de tine e ceva SF si ne depaseste. Atunci cand dai muzica la maxim in apartament, si vecii spun ca le "tremura" peretii, probabil au halucinatii, altfel celui cu muzica i-ar cadea tavanul in cap, "lojic", nu? Daca iti iei un pumn in gurita si iti sar doi dinti, si celui care a dat cu pumnul ii sar doua noduri de la pumn, dupa aceeasi logica; daca vrei studiaza acest proces si o vezi (pe moment poate nu o sa poti nici sa vezi) ca pumnul e mai tare decat dintii. Nu te supara dar cred ca e bine sa iti vezi de ale tale si sa nu decizi tu ce e mai bine pt un "catun" intreg, e domacratie, nu? chiar si pt cei cu ceafa lata.
Postat 03 Februarie 2018, 16:53 de detectiv
masca "binovoitorului"
@catun "Toate aste pentru un complexat cu ceafa lată", o expresie care demonstreaza atitudinea smecherilor fata de bietul om simplu care-si apara saracia. "INVESTITORII" DE ASTAZI1
Postat 03 Februarie 2018, 13:59 de autentic
Se impune o scurta clarificare
1. Pamantul pe care s-a construit hala este in centrul satului, teren obstesc, cumparat de functionarii Primariei prin licitatie. 2. @catun "O vibro-presa nu face gălăgie si nici nu tremură casele la vecini ca altfel i ar cădea investitorului tavanul halei in cap...Înainte studiați un astfel de proces tehnologic si dupa vorbiți" Pe tine, care ai o mentalitate progresista, te intreb daca un asemenea studiu nu trebuia cerut prin Certificat Urbanism. Casele din jur sunt traditionale, trebuie demolate pentru a face fata noii provocari? Daca esti atat de civilizat te rog sa ceri o asemenea hala langa casa ta! 3. In prima faza a procesului, Primaria e emis un document care a fost folosit in INSTANTA !!! numit PV de Receptie Constructie, hala nu era nici macar acoperita! 4. Oare nu vi se pare ca este un exemplu tipic de inavutire prin fonduri europene si incercare de afacere imobiliara? Sau facut oferte de cumparare pentru proprietatilor vecinilor "incomozi". 5. Nimeni nu poate raspunde la intrebarea: de ce construiesti in sec. xxi, in UE, o hala de betoane in centrul unui sat pe fonduri europene?
Postat 03 Februarie 2018, 13:38 de autentic
License to kill
De la edil nu putem astepta prea multe,el este alesul obstei si e absolvit de orice raspundere,hotaririle se iau de catre Consiliu.Revoltator este ca respectiva comuna poseda un arhitect,probabil absolvent de facultate,Timisoara sau Cluj, ale carui capacitati sunt irosite in Nojorid.In acest timp tara s-a pricopsit cu niste ministri agramati,probabil din cauza ca Nojoridul nu e in judetul Teleorman...inca. Ne dorim Autorizatii de a trai in Romania, emise de autoritatile competente ale statului.
Postat 02 Februarie 2018, 19:11 de excalibur
Catun
Mentalitatea celui care face sesizări si se răscoală este gât se poate de retrogradă. Dat fiind că acest investitor a creat locuri de munca la cele mai inalte standarde investind intr un cătun. O vibro-presa nu face gălăgie si nici nu tremură casele la vecini ca altfel i ar cădea investitorului tavanul halei in cap...Înainte studiați un astfel de proces tehnologic si dupa vorbiți. Este un om care a făcut ceva pentru comunitate ...daca faci nu i bine ca faci ,daca nu faci iar nu i ok. Toate aste pentru un complexat cu ceafa lată care moare de invidie ca altu se dezvolta si el a rămas tot la culesul fructelor din pom. Poate culegea si murele din bălării si acum e ofticat ca omul a făcut curat. As vedea eu pe cineva sa investească o astfel de suma si sa vina un pierde vară ceafa lată sa bage bețe în roate ,ce ati zice? Vai de capul lor țărani pierduti in timp!
Postat 02 Februarie 2018, 19:07 de Adrian_Preda
Da si ...
Da si investitorul e un idiot! nu putea construi la marginea localitatii de la bun inceput?
Postat 02 Februarie 2018, 12:15 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON