URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2017, 07:33

Evadare ratată: Cât a stat ascuns, criminalul Adrian Hladii a fost adăpostit de „oameni grei” şi îşi pregătise fuga din ţară

Evadare ratată: Cât a stat ascuns, criminalul Adrian Hladii a fost adăpostit de „oameni grei” şi îşi pregătise fuga din ţară IERTARE GENERALĂ. Tragica poveste a Daliei Duca (medalion) continuă sub semnul iertării. Roxana Hladii l-a iertat pe soţul său, Adrian Hladii (împreună, în foto), strigându-i "Te iubesc, iubirea mea!", deşi bărbatul dovedise că fusese obsedat de amanta sa. Şi părinţii fetei ucise l-au iertat pe poliţistul care a distribuit imagini necenzurate cu cadavrul acesteia. Mai rămâne acum ca şi cei care l-au găzduit şi ajutat pe criminal să fie iertaţi, pe considerentul că nu ştiau că Hladii e "băiat rău"...
Evadare ratată: Cât a stat ascuns, criminalul Adrian Hladii a fost adăpostit de „oameni grei” şi îşi pregătise fuga din ţară JALE MARE. În ciuda cruzimii cu care şi-a ucis fosta iubită, văduva şi prietenii l-au jelit pe Adrian Hladii. "Dragostea înseamnă să respiri, să speri, să ierţi,... să iubeşti. Tu ai fost şi vei fi iubirea mea, din clipa în care te-am văzut mi-am spus că tu eşti cel pe care îl aşteptam de mult timp. Vei fi mereu prezent în inima mea, te iubesc şi te voi iubi mereu!", i-a scris în necrolog "scumpa şi iubita soţie"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filmul celei mai şocante crime din Oradea ultimilor decenii nu s-a sfârşit cu moartea ucigaşului. Apar noi detalii în dosar, ce conturează, cadru cu cadru, o poveste desprinsă parcă din filmele cu mafioţi.

După ce a împuşcat un tânăr, care a scăpat cu viaţă ca prin minune, şi apoi şi-a executat fosta iubită, pe Dalia Duca, trăgându-i două gloanţe în cap, Adrian Hladii s-a ascuns zile în şir de poliţişti, fiind încolţit pe 18 martie, când a şi murit, căzând de la etajul 4 al blocului în care se adăpostise.

Contrar ipotezei că s-ar fi sinucis, se pare că, dimpotrivă, individul căuta cu disperare să scape de anchetatori, dovedind chiar sânge rece. BIHOREANUL a aflat că Hladii îşi pregătise minuţios "evadarea", plănuind să fugă în străinătate, şi doar faptul că a fost descoperit i-a stricat socoteala. Acum, procurorii şi poliţiştii sunt pe urmele celor care l-au ajutat să se ascundă.

"Te iubesc, iubirea mea!"

Trupul lui Adrian Hladii a fost preluat de familie lunea trecută de la Medicină Legală şi înhumat a doua zi în Cimitirul Municipal. L-au petrecut circa 150 de persoane, neamuri, dar şi manelişti cunoscuţi şi prieteni veniţi la eveniment cu "maşini tari". Soţia bărbatului, victimă a relaţiei dintre interlop şi tânăra ucisă, părea cea mai afectată. Roxana Hladii s-a aplecat pe sicriu, strigând repetat "Te iubesc, iubirea mea!". În plan secund s-a păstrat mama răposatului şi alte rude apropiate, între care cei doi fraţi şi o cumnată.

"Să cerem mila lui Dumnezeu, pentru că de multe ori omul judecă prea uşor, căci nu cunoaşte sentimentele inimii. Dumnezeu nu vrea să-i judece pe cei păcătoşi, ci vrea să-i mântuiască", i-a mângâiat preotul pe cei prezenţi. Slujba a fost scurtă, de un sfert de oră, lăsând impresia uneia pentru sinucigaşi. În realitate, însă, Hladii nu a vrut să moară ci, din contră, a făcut tot ce a putut ca să scape de urmăritori...

Filmul bate viaţa

Faptele serii de sâmbătă, 18 martie, s-au derulat în ritm ameţitor. Deşi verificaseră anterior apartamentul din Nufărul al familiei lui Hladii şi lăsaseră impresia că au abandonat această pistă, poliţiştii au descins din nou acolo, depistându-l pe individ. Persoana care le-a deschis din afară uşa apartamentului, cu cheia, a fost chiar soţia interlopului.

Cum uşa dormitorului era încuiată, mascaţii au intrat cu forţa. Atât doar că Hladii nu mai era înăuntru, ci ieşise afară, pe geam. Apoi s-a auzit un urlet de groază şi o bufnitură, zgomotul lăsat de un corp greu prăbuşit pe beton.

"Cu siguranţă nu a vrut să se sinucidă. S-a agăţat de margine, dar nu a reuşit să se ţină, probabil şi din cauza unor răni pe care le avea la mâna stângă. În plus, nu a luat în calcul că, totuşi, avea cam 130 de kilograme", au relatat BIHOREANULUI surse apropiate anchetei. Se pare chiar că interlopul a încercat, ca-n filme, să spargă cu picioarele geamul vecinilor de dedesubt, dar nu a reuşit...

Pregătit să fugă

Anchetatorii au strâns probe că interlopul plănuise minuţios să fugă. În zilele scurse de la crimă, Hladii ar fi reuşit să-şi tocmească un om care să-l scoată din ţară, dar l-a încurcat faptul că era dat în consemn la frontieră, aşa că a decis să mai aştepte.

De altfel, după urmele picăturilor de sânge de la locul în care i-a fost găsit BMW-ul cu cadavrul Daliei, poliţiştii sunt convinşi că a fost ajutat de cineva. Interlopul a traversat râul, iar pe malul celălalt petele de sânge s-au oprit la marginea unui drum din zona staţiei de epurare. Se bănuieşte că de aici ar fi fost preluat de o maşină, care l-a transportat prin oraş, scăpându-l de filtre. Deşi poliţiştii nu au reuşit să-i dea de urmă imediat, dat fiind că îşi închisese telefonul "oficial", e cert că Hladii mai avea asupra lui cel puţin încă două telefoane. Aşa şi-ar fi chemat ajutor, folosindu-se de mesageria online.

În cele 4 zile, criminalul a reuşit să se ascundă în cel puţin două locuri, din ultimul plecând fără ca gazda să ştie. "Nu sunt oameni uşori", zic sursele citate, fără să le dezvăluie încă identitatea. Crezând că poliţiştii nu-l vor mai căuta pe unde deja o făcuseră, poate şi îngrijorat că ar putea fi "turnat", individul a ales să se refugieze acasă, în apartamentul din Nufărul, unde avea montată şi o cameră video la fereastră. A fost "trădat", însă, tocmai de soţie, care, fără să ştie, i-a condus pe anchetatori la el...

Rănit sau nu?

Rămâne încă neclară povestea auto-rănirii criminalului. S-a împuşcat mânuind arma greşit, când şi-a împuşcat victimele? Este posibil, spun surse din anchetă, mai ales că individul avea un bandaj însângerat în jurul şoldului. Doar că, în raportul lor, medicii legişti nu au făcut nicio distincţie între rănile provocate de cădere şi eventuale leziuni anterioare!

"Nu s-au evidenţiat urme de violenţă sau alte leziuni pe suprafaţa corpului, nici împuşcături în şold, nici în palmă. Nici măcar vânătăi. A murit ca urmare a multiplelor fracturi suferite prin cădere: la coloana vertebrală, coloana cervicală şi la cap. Singurele leziuni evidenţiate pe corpul lui care sunt de dinainte de cădere au fost două zgârieturi în palma stângă, care ar putea justifica urmele de sânge de la faţa locului", a declarat Maria Cotrău, prim procurorul adjunct al Parchetului Bihor, instituţie care anchetează cazul.

De unde provin rănile, ce s-a întâmplat cu arma crimei, unde s-a ascuns interlopul până să fie găsit şi cine sunt cei care l-au ajutat - sunt doar câteva dintre întrebările la care sunt chemaţi anchetatorii să răspundă. Poate chiar săptămâna aceasta, într-o conferinţă de presă.

Ping-pong cu dosarul

Tot săptămâna aceasta e aşteptat un deznodământ şi în privinţa altei anchete, derivată din cea a crimei. Este vorba de faptul că, în toiul evenimentelor tragice, încă din seara crimei, pe internet au fost puse în circulaţie poze explicite cu Dalia Duca împuşcată, imaginile şocând numeroşi utilizatori ai reţelelor sociale. Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit încă de lunea trecută, la originea incidentului a stat un criminalist al Poliţiei, Ciprian Bodea, participant la acţiunile de cercetare de la faţa locului, atât pe strada Barcăului, cât şi pe câmpul unde a fost găsită maşina cu fata împuşcată.

La o zi după apariţia articolului, Parchetul Bihor a confirmat că s-a sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei (care sancţionează dezvăluirea, fără drept, a unor mijloace de probă dintr-o cauză penală, de către cei care lucrează în cadrul acesteia), trimiţând dosarul "spre competentă soluţionare" Parchetului Oradea. Cât de "competent" a fost Parchetul local s-a văzut după încă o zi, când ancheta a fost preluată "două trepte mai sus", direct de Parchetul Curţii de Apel. Acesta a lucrat alert şi intens în caz, astfel că e de aşteptat ca zilele acestea suspectul să şi fie trimis în judecată.

"Îmi asum"

În povestea cu pozele lucrurile sunt clare ca lumina zilei. De altfel, criminalistul a şi recunoscut, din start, că de la el au ajuns pe internet, doar că indirect. Imaginile nu erau cele "oficiale", realizate cu aparatura Poliţiei, ci făcute de Bodea cu propriul telefon, de pe care le-a şi expediat, prin mesagerie, către câţiva amici care, uimiţi de dramatismul întâmplării, îi cereau insistent detalii. Deşi le-a spus acestora să nu le publice pe internet, respectivii n-au rezistat macabrei tentaţii, distribuindu-le pe Facebook.

"A fost o greşeală, un impuls pe care-l regret, în bună măsură o inconştienţă. Dar nu a fost rodul cinismului ori al lipsei de respect faţă de victimă, ci rezultatul presiunii de moment. De când lucrez în Poliţie nu am mai văzut un asemenea mod de împuşcare, de tip execuţie, cu pistolul lipit de cap. Toţi am fost surprinşi. Îmi asum, tehnic, juridic şi moral, gestul făcut", le-a spus criminalistul atât anchetatorilor săi, cât şi, mai târziu, redactorilor BIHOREANULUI.

Poliţistul este conştient că, în ciuda recunoaşterii, are toate şansele să fie concediat din Poliţie şi să se aleagă şi cu o condamnare penală, care îi va complica existenţa. Dar, odată ce a primit iertarea părinţilor fetei, el însuşi părinte a doi copii, e măcar împăcat sufleteşte...


PĂRINŢI IERTĂTORI
"Nu aveţi niciun drept să cereţi socoteală"

După ce a aflat că imaginile făcute cu telefonul său s-au răspândit pe internet, Ciprian Bodea i-a căutat personal pe părinţii tinerei ucise, explicându-şi gestul, cerându-şi scuze şi chiar mergând împreună cu aceştia la mormântul tinerei, cu o coroană de flori. Fost poliţist, tatăl victimei a şi contactat conducerea IPJ Bihor, cerând clemenţă pentru criminalist.

Tatăl Daliei a telefonat şi la BIHOREANUL, cerând acelaşi lucru, dar şi rugându-i pe ziarişti să nu mai scrie de fata lor. "Vă rog frumos să respectaţi memoria fiicei mele, lăsaţi-ne în pace. Criminalistul de la Poliţie a transmis pozele din emoţie. Voi nu aveţi niciun drept să cereţi socoteală. Dacă are cineva dreptul, eu sunt acela şi soţia mea", a spus bărbatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ia mai cugetați pt voi, în sinea voastră, fiecare!
nimeni nu arată cu degetul spre ORGANE! Și orice deget ar fi potrivit!
Postat 29 Martie 2017, 00:17 de ADINA
Mda.
Din pacate asta patesti cand vrei sa fii iubita de interlop,cand vrei sa ai senzatii tari, cand vrei sa o arzi in cluburi tari si iubi sa-ti plateasca nota de plata pentru sampaniile baute, cand vrei sa iti cumpere haine de la ultimele case de moda. Sa nu-mi spuneti ca s-a combinat cu interlopul asta din dragoste ca e urat cu crengi. Si fete ca astea gasesti la fiecare intersectie. Nu le mai plac barbatii destepti fara ceafa lata cu salariu mediu. Nasol. Imi pare rau de ea dar fetele si/sau femeile din ziua de azi .....habar nu au ce e dragostea se combina cu tot felul de "smecherasi baieti de bani gata cu provenienta dubioasa .... oameni foarte orgoloisi nesimtiti autoritari unii chiar nesanatosi la cap ca "iubitul daliei" oameni fara constiinta dar plini de bani mai mult sau mai putin oameni care cred ca ei sunt cei mai cei si totul li se cuvine ma indoiesc ca daca avea iubit un om mai normal se intampla asa ceva insa materialismul vine cu costuri foarte mari uneori…..
Postat 28 Martie 2017, 18:06 de alex29
bani...
Omul acesta, fie-i tarana usoara, a ''produs'' bani inainte de a muri, si produce (legal) si acum dupa ce este mort. Capitalul uman,csf?!
Postat 28 Martie 2017, 12:27 de Maricel
.
IMI PARE RAU, ca a scapat asa usor. Asta trebuia chinuit ani de zile, taiat in felii si parjolit, inainte sa moara
Postat 28 Martie 2017, 11:12 de David
CU BOCANCII
Ar trebui sa respectati dorinta parintilor raposatei Dalia Duca.De dragul"PROFITULUI''intrati cu bocancii in viata oamenilor.Va place sa invartiti cutitul in rana oamenilor.SUNTETI NISTE CRIMINALI!Vreti sa moara si parintii acestei fete?Credeti ca le face bine toate aceste amanunte pe care dvs le publicati de fiecare data.Credeam ca o ,,minune'' tine 3 zile, dar la voi nu se mai sfarseste....
Postat 28 Martie 2017, 08:51 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON