URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2015, 07:45

Electro-motor pentru Oradea: economia oraşului se reconverteşte în asamblarea de componente electronice şi auto

Electro-motor pentru Oradea: economia oraşului se reconverteşte în asamblarea de componente electronice şi auto RECONVERSIA. Americanii de la Emerson sunt convinşi că vor reuşi să fabrice echipamente electronice la Oradea. "Dacă Plexus, Celestica şi Shinheung au putut face aici industrie electronică şi meserii fără tradiţie, înseamnă că oamenii se pot mula pe cerinţe fără probleme", spune Călin Banciu (foto), directorul Emerson România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea în care motorul economic al oraşului a fost alimentat de industria uşoară producătoare de pantofi şi textile a apus. Platforma industrială a oraşului găzduieşte companii specializate în asamblarea de componente electronice, de la Plexus şi Celestica, până la Shinheung şi Faist Mekatronic.

Intrarea pe piaţa orădeană a forţei de muncă a consorţiului american Emerson, care pregăteşte lansarea producţiei cu 150 de angajaţi înainte de sfârşitul anului, repoziţionează structura ocupaţională a localnicilor. "Oradea are o tradiţie industrială care merită reînnodată", spune Călin Banciu, directorul Emerson România.

Fără vacanţă!

Zona industrială nu ştie ce este acela concediu. 10 hale în construcţie, un producător de componente auto ca Inteva, care vrea să lucreze din vară cu 150 de angajaţi, un consorţiu ca Emerson, care îşi ridică propria fabrică pentru a putea lansa producţia din toamnă, şi companii ca Faist Mekatronic şi Plexus, care fac continuu angajări, dau semnalele unei industrii în relansare ce are nevoie de lucrători ca de aer.

Potrivit evidenţelor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor, în judeţ sunt 933 de locuri de muncă disponibile. Dintre persoanele cu studii superioare, cei mai căutaţi sunt inginerii, juriştii şi programatorii, dar există cerere mare de electricieni, frezori sau mecanici. "Dacă până acum Oradea era un oraş de pantofari şi textilişti, de acum a devenit unul de montatori de subansamble", spune directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba (foto).

Vestea bună este că sunt locuri de muncă. Vestea proastă este că, din cei 156.000 de salariaţi bihoreni, peste 100.000 lucrează pe salariul minim pe economie. Şi nu sunt încă semne de îmbunătăţire...

"Căutăm muncitori!"

Spre exemplu Inteva, producătorul de componente auto pentru grupurile germane Daimler, Volkswagen şi BMW, stabilit pe platforma fostului hypermarket PIC în primăvara acestui an, face deja angajări pentru a putea produce încă din luna august. "Suntem deja în faza în care facem cu cei 40 de angajaţi primele piese şi le trimitem clienţilor spre auditare", spune managerul Laurenţiu Portan.

Compania vrea să ajungă până în toamnă undeva la 160 de lucrători. "Căutăm mai ales muncitori pe care îi calificăm la locul de muncă", spune Portan. În acest context este uşor de bănuit că salarizarea personalului începe de la nivelul minim pe economie. Desigur, cu promisiunea că va creşte odată cu complexitatea muncii prestate...

"Parlez-vous francais?"

La fel se întâmplă pe viitoarea platformă de producţie a concernului Emerson. Americanii şi-au cumpărat anul trecut, cu 2 milioane de euro, 25,4 hectare de teren în Eurobusiness Parc I din Şoseaua Borşului. Compania vrea să îşi deschidă aici până la sfârşitul anului o secţie de motoare electrice relocată de pe platforma Tetarom II Cluj.

"În septembrie vom instala utilajele. Deschiderea fabricii este planificată pentru sfârşitul anului", spune directorul Emerson, Călin Banciu. Pentru 2015 compania şi-a propus să ajungă la 150 de angajaţi, dar prognozează creşterea numărului lor la circa 2.000 în următorii ani. "Noi vrem să ne atingem capacitatea de producţie cât mai repede, dar totul depinde de piaţă", spune Banciu.

În Cluj compania s-a dezvoltat în 8 ani şi nu s-a oprit până la 2.500 de angajaţi. În Oradea, Emerson angajează deja de la electricieni şi montatori de ansamble, până la personal cu studii superioare pentru zona de suport financiară, administrativă şi logistică. Compania vrea oameni care să se poată înţelege cu clienţii străini. "În Oradea sunt mulţi vorbitori de limba engleză, ceea ce este foarte bine, dar am avea nevoie oameni care să ştie franceză şi germană. Aici va trebui să facem ceva repede". Directorul nu exclude chiar organizarea de cursuri...

Calificaţi în producţie

Cum în cele două decenii de la dezafectarea fostei industrii comuniste meseriaşii s-au deprofesionalizat sau au ieşit la pensie, Emerson şi ceilalţi angajatori mizează pe specializarea personalului direct în producţie. Pe lângă proiectul Şcolii profesionale Eurobusiness, unde luna aceasta va absolvi prima generaţie de elevi, companiile din parcul industrial visează la un parteneriat cu Universitatea din Oradea.

"Am discutat cu colegii de la Plexus şi Celestica şi vrem să avem o grupă sau două de studenţi pentru care să ajustăm orarul în aşa fel încât să poată şi lucra, şi merge la facultate. Astfel, firmele şi-ar găsi mai uşor forţă de muncă bine pregătită, iar facultăţile ar deveni tot mai căutate, pentru că ar furniza specialişti după cererea pieţei", spune Banciu. Pe durata pregătirii, elevii şi studenţii vor primi o bursă, iar la sfârşit un loc de muncă. Pe care să construiască apoi o carieră...

"Acasă e acasă..."

Marea problemă este că, descurajat de salariile mici, tineretul fuge de munca în fabrică. Din cele 152 de locuri puse la dispoziţie de Şcoala profesională Eurobusiness, cu pregătire în meserii ca electromecanic, operator CNC, electronist sau electrician, abia dacă s-au ocupat o treime, aşa că înscrierile continuă până în septembrie. În plus, nici absolvenţii de liceu nu par prea dornici să rămână în Oradea. Studioşii speră să ia drumul centrelor universitare din Cluj sau Timişoara, curajoşii se aventurează să lucreze în străinătate, iar cei mai ataşaţi de casă preferă un loc de muncă în comerţ, mai comod, chiar dacă mai prost plătit.

Directorul de la Emerson crede că această mentalitate se va schimba: "Eu cred că tinerii îşi doresc totuşi un loc de muncă decent în oraşul în care au crescut, în care au prieteni şi o casă, chiar dacă a părinţilor. Un oraş mare ca Timişoara sau Cluj are costuri substanţiale pe care în Oradea le poţi împărţi cu familia".

Banciu lasă să se înţelegă că, deşi ar putea câştiga mai mult în alte oraşe, tinerii nu vor rămâne cu mai mulţi bani în buzunar. În plus, treptat salariile vor creşte şi în Oradea. Emerson şi majoritatea companiilor din parcul industrial preferă să îşi promoveze propriii angajaţi, deja adaptaţi culturii de firmă, decât să recruteze. Astfel, chiar dacă sunt mici la început, salariile ar putea creşte odată cu complexitatea muncii prestate. Şi apoi, vorba directorului Emerson: acasă e acasă...


MIC!
0,8%
este rata şomajului în Oradea, cu mult sub procentul de 3,6% din Bihor


"Cererea de personal calificat la nivelul municipiului este de 10 ori mai mare decât oferta de personal pe care o poate asigura Şcoala Eurobusiness"

Delia Ungur


AFACERE LA CHEIE
Închiriem spaţiu!

Conducerea Eurobusiness Park ia în calcul lărgirea paletei de servicii oferite investitorilor. Parcul industrial va investi anul viitor, după finalizarea lucrărilor de infrastructură, în construcţia unei hale. Structurată modular, aceasta va fi închiriată firmelor care doresc să se mute în Oradea şi să înceapă producţia cât mai repede. Aşa s-a întâmplat cu Inteva şi cu fabrica de mobilă Ada, care au devenit chiriaşii fostului PIC până la amenajarea unui spaţiu. "Locul în care se va construi viitoarea hală şi suprafaţa ei vor fi stabilite anul viitor", spune Delia Ungur (foto), managerul parcurilor industriale Eurobusiness.

Cel mai probabil, noua facilitate de producţie va fi împărţită modular în spaţii de 50-100 metri pătraţi care vor fi destinate firmelor mici şi mijlocii ce deservesc marile companii ca Emerson, Plexus sau Faist şi nu au cum investi într-un spaţiu. "Orice firmă mare are nevoie de furnizori. Nu trebuie ca aceştia să facă rachete. E destul să ascută sau să fabrice cuţite pentru freză, dar să le facă dumnezeieşte! O cutiuţă cu astfel de cuţite costă zeci de mii de euro", spune directorul Emerson, Călin Banciu. Iar o afacere mică, cu cel mult 10 angajaţi, situată gard în gard cu clientul, este mult mai mobilă, adaptabilă şi eficientă decât un colos industrial. Cu toate avantajele care decurg de aici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bravo primariei!!!
E, aici se vede strategie de dezvoltare a orasului, nu la mincinosul de mang(a) & asociatii!! bravo pt. cei ce doresc orasul asta prosper si nu chibitilor ce chicotesc pe la colturi si baga strambe(psd..)
Postat 04 Iulie 2015, 08:03 de TC
GOOD JOB!!!!
Doar aşa şi mult mai mult!!!!!!!!!să fie şi in ORADEA si BIHOR nivel de trai!!!!!!!!!!!!!!
Postat 03 Iulie 2015, 23:35 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON