URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2014, 16:30

El votează, el încasează: Primăria Biharia, păzită de firma unui consilier local

El votează, el încasează: Primăria Biharia, păzită de firma unui consilier local "SECURISTUL". PPDD-istul Radu Maliţa n-a intrat în politică "pe gratis". De când e consilier local în Biharia, firma pe care o deţine şi administrează a pus mâna pe contractul pentru paza comunei, iar o alta, la care conduce doar "Departamentul de Securitate", pe un contract pentru paza halelor Hanil
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine slujeşte pe altar, de pe altar trăieşte - zic popii. Politicienii nu zic nimic, dar fac la fel, indiferent de nivelul, a la grande ori mărunt, la care practică cea mai veche meserie din lume.

Ales consilier local în Biharia în 2012, singurul reprezentant al românilor din comună, PPDD-istul Radu Maliţa a reuşit ca într-un singur an să-şi "securizeze" existenţa printr-un contract încheiat cu Primăria de către firma la care este acţionar şi administrator, pentru asigurarea serviciilor de pază. Dintr-o simplă iscălitură, consilierul trage lunar un profit suficient cât să trăiască liniştit, măcar pe perioada mandatului.

Mită electorală

Comună liniştită, cu oameni gospodari şi firme prospere, Biharia şi-a asigurat paza publică, până anul trecut, cu una din cele mai cunoscute societăţi de profil - West Grand Security (WGS). Cum, însă, aceasta a intrat în insolvenţă în martie 2013, Primăria a căutat o altă firmă specializată care să-i facă pe săteni să se simtă în siguranţă.

07_Alexandru_Almasan_bihoreanul.jpgN-a durat mult, căci după doar o lună, în 5 aprilie, a încheiat un alt contract, cu un SRL până atunci complet necunoscut: Human Job Security, din Oradea. Deloc întâmplător, e convins liderul opoziţiei locale, consilierul PPMT Almasan Alexandru (foto). "Human Job Security îl are ca acţionar şi administrator pe consilierul PPDD Radu Maliţa, iar convingerea mea e că acest contract este mită electorală. Domnul Maliţa votează tot ce propune doamna primar Nagy Gizela şi consilierii UDMR", acuză reprezentantul PPMT, indignat că nici conducerea Primăriei, şi nici colegul său PPDD-ist n-au ţinut cont de regimul incompatibilităţilor şi conflictelor de interese ale aleşilor locali. Or, cum să votezi contracte ale Primăriei şi concomitent să faci bani de pe urma lor? "I-am spus primăriţei că firma este a domnului consilier Maliţa, dar dânsa susţine că n-a ştiut nimic. Ori nu a ştiut, şi atunci este incompetentă, ori a ştiut, şi atunci este complice!", acuză PPMT-istul.

"Nebun la cap!"

07_Nagy_Gizela_bihoreanul.jpgPrimăriţa Nagy Gizela (foto) susţine însă că nu-i nici una, nici alta. "Human Job Security a fost aleasă de o comisie de achiziţie, printr-o selecţie de oferte, şi a avut cel mai mic preţ. Nici nu am ştiut că este a domnului consilier Maliţa, pentru că şi oferta de preţ, şi contractul au fost semnate de un consilier juridic al firmei, o cucoană tânără, Toma Maria. Nici nu-mi vine să cred că el este administratorul. E nebun la cap!", spune primăriţa, cu referire la PPDD-ist.

Contractul iniţial, încheiat în 5 aprilie 2013, prevedea paza celor două sate, Biharia şi Cauaceu, de către 6 agenţi, la un tarif de 1.760 lei/lună (TVA inclusă) pentru fiecare agent. Cu ceva mai mult peste serviciile WGS, plătită până atunci cu 1.300 lei/agent/lună, plus TVA, şi cu puţin sub preţul cerut de CoSePa, firma clasată pe locul al doilea la selecţia de oferte, care cerea 1.520 lei plus TVA.

Consilierul PPMT Almasan, totuşi, insistă. "Luna trecută, contractul încheiat în 2013 pe 12 luni a fost şi prelungit cu un an, şi suplimentat prin plata a încă doi agenţi, fără ca doamna primar să justifice motivul, căci n-a crescut între timp infracţionalitatea în comună". Rezultatul? Dacă anul trecut a încasat 126.720 lei, în 2014 firma consilierului PPDD primeşte 200.000 lei! "Agenţii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, aşa că Maliţa rămâne în fiecare lună cu câte 500-700 lei pentru fiecare agent, adică 4.000-5.600 lei pe lună. Asta da, politică!", spune PPMT-istul, adăugând că îşi va reclama colegul din Consiliu la Agenţia Naţională de Integritate.

Pe cuvânt

Abordat de BIHOREANUL, Maliţa n-a avut chef de explicaţii, spunând că nu se consideră vinovat de nicio "combinaţie" cu Primăria comunei unde este consilier. "Acuma mă ocup tot cu securitatea, dar la altă firmă, Nadine Service, care asigură paza la halele Hanil din Cauaceu, cumpărate recent de o fabrică de mobilă", a susţinut PPDD-istul. "Din Human Job Security am ieşit încă din 2012", a mai spus el.

Baiul e că atât în actele Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe lista firmelor specializate, Human Job Security apare ca fiind administrată tot de el, şi tot el a şi răspuns, de altfel, la telefonul indicat pe site-ul MAI. După cum, la fel, şi în Registrul Comerţului tot numele său apare atât ca proprietar al firmei, împreună cu doi cetăţeni ungari, cât şi ca administrator. "Poate că cei de la Registru operează cu întârziere modificarea în acte, dar eu de doi ani am depus o cerere prin care i-am anunţat că nu mai sunt în firmă", pretinde Maliţa.

Cine minte, până la urmă? Cum bărbatul a refuzat să prezinte actele, greu de crezut că nu tocmai el. Aşa că nu-i greu de ghicit nici că, mai devreme ori mai târziu, va îngroşa "lista neagră" în care ANI îi numără pe politicienii, mai mari sau mai mici, care prosperă de pe urma funcţiilor şi a demnităţilor publice...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Nu te lasa Sany
Dupa poze primarita are probleme la cap. Mai bine va dati demisia de onoare. Mi-ar fi rusine sa mai fac comentarii. Si pe viceprimarul Zoly l-ati aparat si nu ati stiut nimik si tot Almasan o avut dreptate. Macar taceti dracului din gura ca numa prostii vorbiti. Si cand spuneti ca nu stiti va faceti de rusine doamna primar pt ca atunci ii si mai grav ca ar trebui sa stiti tot ce se intampla la dvs in comuna. Rusinica!!!! Bravo Sany
Postat 29 Aprilie 2014, 01:46 de Andrei
mafia
Mai are tupeu, * ,sa zica "nu a stiut al cui e firma.?
Postat 28 Aprilie 2014, 23:12 de sebi
made in hudmr
E caracteristic. Astora li se invart ochii (precum girofarurile)... insa numai dupa furat !
Postat 28 Aprilie 2014, 16:22 de made in hudmr
multe
Si aici vina se da pe consilierul juridic desi nimeni nu face nici-un inscris fara aprobarea primaritei. Chiar ea dicteaza. Mai ales un tanar angajat nu da drumul la hartie fara sa vada ea. E f. atenta la acte. Multe ar fi de descoperit pa acolo.
Postat 28 Aprilie 2014, 09:38 de felix
Rusine Rusine Rusine
Va legati de Almasan fara nici un rost. Omul are dreptate si o avut si cu viceprimarul Zoly si are Si acuma cu Malita. Problema ii una singura: ca Kiss conduce toti maghiari si ii prea tare gunoiu Poate dupa ce il inchide DNA-ul si pe el atunci o sa poata sa faca Almasan curatenie. Nu te lasa Almasan
Postat 28 Aprilie 2014, 09:37 de Romanii
multe
Si aici vina se da pe consilierul juridic desi nimeni nu face nici-un inscris fara aprobarea primaritei. Chiar ea dicteaza. Mai ales un tanar angajat nu da drumul la hartie fara sa vada ea. E f. atenta la acte. Multe ar fi de descoperit pa acolo.
Postat 28 Aprilie 2014, 09:36 de felix
nagy g=nagy sz
Almasan e pe partea legii. e un om cu scoala vietii,nu e betivi-si nu are bufet-esti gresit informat,si rautacios. inseamna, ca ai de ce sa te temi. daca ar fi multi ca Almasan.
Postat 28 Aprilie 2014, 08:14 de jozsi
nagy g= nagy sz
Almasan e pe partea legii., VORBESTE lucruri corecte,si actuale,ir dreptatea VA doare.
Postat 28 Aprilie 2014, 08:06 de dezso
Almajan o pacoste pentru comuna.
Nici consilierul Almajan nu-i de 24k in comuna. Si el si-a insusit terenuri cu legea 18 pe nedrept pentru care inca n-a fost cercetat. Are o crasma de 2 bani in comuna si-si pacaleste fregvent nevasta. Trage la masea de rupe si vb. numai prostii in consiliu.
Postat 27 Aprilie 2014, 23:48 de Nagy G.
In umbra lui Kis Sany
Ar fi cazul la un control a corpului de control a primului ministru. vai multe surprize ar avea.
Postat 27 Aprilie 2014, 23:39 de Karcsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON