URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
17 August 2017, 08:07

"Dumitru" de la Vamă: Un candidat la Primăria Oradea şi-a turnat pe bani colegii vameşi la Securitate

'Dumitru' de la Vamă: Un candidat la Primăria Oradea şi-a turnat pe bani colegii vameşi la Securitate PENSIONAR DE LUX. Retras din sistemul vamal în 1998, dar reactivat în 2004, Dorel Vesa (foto) s-a pensionat în 2007, la 51 de ani. Posesor al unei pensii mai mult decât îndestulătoare, nu are nicio remuşcare. "Mi-am apărat ţara, nu ca bandiţii de acum care o jefuiesc", zice bărbatul care a semnat, contra cost, 132 de note informative
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai ieri promitea, la fel ca patronul partidului, că va da câte 20.000 de euro fiecărui român şi că dacă va fi primar va instaura corectitudinea în Oradea. Între timp, şeful său politic, Dan Diaconescu, a ajuns în puşcărie, iar el a fost dovedit colaborator al Securităţii, temuta poliţie politică a regimului comunist.

BIHOREANUL a aflat verdictul de turnător stabilit fostului vameş Dorel Vesa, candidat în 2012 la Primăria Oradea, şi vă povesteşte cum şi-a dat acesta colegii pe mâna Securităţii. Spre deosebire de alţi delatori, fără scuza că ar fi fost forţat, ba dimpotrivă, a făcut-o pe bani.

"Unsurosul"

Foştii colegi din punctele de trecere a frontierei şi din Direcţia Vamală Oradea spun că n-au avut niciodată încredere în Dorel Vesa. "În anii ’80 a lucrat la Valea lui Mihai şi la vama de interior Oradea. Era un tip unsuros, bănuit că ciripeşte la Securitate", îşi aminteşte un vameş. De altfel, înainte de 1989, era aproape imposibil ca vameşii să nu aibă de-a face cu Securitatea, la fiecare punct vamal adjunctul şefului fiind ofiţer de Securitate. "Dar una era să dai rapoarte de serviciu în care nu spuneai ceva ce putea face rău cuiva, şi alta să-ţi torni colegii că spun bancuri politice sau că-s nemulţumiţi că nu se găseşte mâncare, că-i frig şi întuneric...", zice bărbatul.

Dorel Vesa făcea parte din a doua categorie. A servit cu zel Securitatea, furnizându-i în şase ani, între 1983-1989, nu mai puţin de 132 de note informative, folosite în 6 dosare de urmărire a unor persoane cu care a avut contact. Dar asta s-a aflat oficial abia după 25 de ani de la căderea regimului.

Popular la Primărie

În ciuda prolificei relaţii cu Securitatea, calitatea de colaborator a lui Vesa nu i-ar fi fost descoperită dacă omul n-ar fi fost ros de ambiţii politice. Pensionat în 2007, la doar 51 de ani, în 2011 s-a înrolat în Partidul Poporului Dan Diaconescu, fiind preşedintele fondator al organizaţiei Bihor. E adevărat, nu mult, fiind schimbat întâi cu o necunoscută, Irina Mărieş, apoi cu fostul şef al Direcţiei Finanţelor Publice, Ioan Lascău. Dar Vesa tot n-a stat deoparte: în acelaşi an a preluat şefia judeţeană a Partidului Popular Legea Cojocaru, denumit după ideea iniţiatorului de a împroprietări toţi românii cu "capital productiv".

După un an, în 2012, s-a înscris în cursa pentru Primăria Oradea. Proastă decizie: în baza Legii 293/2008, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică din oficiu dacă persoanele "care au candidat, au fost alese sau numite în demnităţi şi anumite funcţii publice" au colaborat cu poliţia politică a regimului comunist, furnizând "indiferent în ce formă" (note şi rapoarte scrise ori relatări verbale) informaţii despre "activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar" ale unor persoane care apoi au avut de suferit din acest motiv.

Să se ştie

Calitatea lui Vesa de colaborator al Securităţii a fost făcută publică abia luna trecută, când CNSAS şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2016. De fapt, verdictul data din 2015, dar CNSAS l-a făcut public doar acum, după ce fostul vameş şi-a epuizat contestaţiile în justiţie, la Tribunalul şi la Curtea de Apel Bucureşti.

Motivaţia demersului? După cum spune legea, din "necesitatea cunoaşterii de către membrii societăţii postcomuniste a fostului regim totalitar şi a modalităţii de lucru practicate de acesta", adică pentru a se şti că puterea comunistă "a exercitat, în special prin Securitate, o permanentă teroare împotriva cetăţenilor, drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale". Iar moral pentru că aşa e corect: să se ştie, chiar şi tardiv, cine a făcut rău celor din jur.

"Un tânăr serios"

BIHOREANUL a intrat în posesia sentinţei prin care Vesa a fost declarat definitiv colaborator al Securităţii, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti la 30 octombrie 2015. Potrivit probelor  depuse de CNSAS, vameşul a semnat angajamentul de colaborare în 31 august 1983, când avea 27 de ani şi lucra la Valea lui Mihai, scopul declarat fiind "prevenirea, descoperirea şi lichidarea oricăror infracţiuni îndreptate împotriva securităţii statului român şi a oricăror fapte sau fenomene de natură a afecta interesele orânduirii noastre socialiste". Tot atunci a acceptat şi un nume conspirativ: "Dumitru".

Conform "Raportului cu propunerea de recrutare", ofiţerul cu care avea să ţină legătura a motivat cooptarea sa prin necesitatea de "prevenire şi lichidare a unor fenomene de speculă şi introducere în ţară a unor materiale cu caracter necorespunzător, naţionalist-iredentist", întrucât "prin reţeaua informativă existentă nu se poate stăpâni în mod corespunzător situaţia operativă, impunându-se necesitatea recrutării unei noi surse cu posibilităţi bune de informare". Or, Vesa era "un tânăr serios şi cu o bună pregătire profesională şi politică", membru al Uniunii Tineretului Comunist.

"Cea mai bună sursă", cu o "implicare deosebită"

Securistul care l-a recrutat a avut mână bună: din 1983 până în vara lui 1989, vameşul a dat 132 note informative. Prima sa evaluare ("Notă-Raport privind analiza muncii informative desfăşurate de informatorul Dumitru"), întocmită pe 9 noiembrie 1983, arată că Vesa a devenit "cea mai bună sursă din reţeaua informativă existentă în cadrul vămii Valea lui Mihai". Mai mult, "cu toate că de la data recrutării au trecut doar două luni, a furnizat 18 materiale informative, toate de interes operativ". La începutul lui februarie 1984 era deja recompensat cu 200 lei, suma fiind majorată ulterior, în august, la 500 lei (între 10% şi 25% dintr-un salariu mediu). În acel an, relevă documentele, Vesa furnizase deja 53 de turnătorii.

Evaluările anuale arată că în 1985, când a fost transferat la vama interioară Oradea, bărbatul a furnizat 28 de note informative, "în mare majoritate cu conţinut operativ, unele exploatate la celelalte compartimente" ale Inspectoratului de Interne Bihor. În 1986 a scris 21 note informative, "care au fost exploatate în DUI (n.r. – Dosare de Urmărire Informativă) <Luncan> şi <Marta> (n.r. – numele de "obiectiv" fixate pentru doi colegi ai vameşului), precum şi în supravegherea informativă a unor elemente suspecte din problematica vămii".

Anul următor, potrivit "Notei de analiză" din 18 septembrie 1987, "Dumitru a furnizat 20 de note informative", o parte referindu-se la "elemente lucrate în DUI <Luncan> şi <Marta>, semnalând comentarii negative la adresa politicii partidului şi statutului nostru, preocupările acestora în relaţiile cu cetăţenii străini şi obţinerea de foloase necuvenite" de la străini şi puţinii români care aveau voie să călătorească în străinătate.

În 1988, Vesa a scris 10 note informative "cu conţinut de securitate, exploatate în verificarea unor lucrători vamali şi declaranţi vamali, precum şi în cadrul rapoartelor sinteză înaintate la Direcţia a II-a Bucureşti săptămânal". Altfel spus, turnătoriile sale erau atât de utile încât Securitatea le folosea şi la nivel central.

Bancurile lui "Luncan"

Delaţiunile lui "Dumitru" au fost folosite în şase dosare de urmărire informativă, două deschise de securişti cu privire la un coleg "Luncan" şi la o colegă "Marta".

Pe primul, Vesa l-a pârât de cel puţin trei ori că "face comentarii negative la adresa Partidului Comunist şi întreţine relaţii cu cetăţeni străini". Pe 21 noiembrie 1985, de pildă, când lucra la Oradea, a informat Securitatea că bărbatul "întreţine legături cu şoferii străini de TIR care vin în baza Romtrans Oradea", primind de la ei "bunuri pe care le vinde în oraş" şi că "ponegreşte şi nu este mulţumit cu viaţa de la noi din ţară (...) deşi posedă carnet de membru de Partid". Documentele subliniază că până la această turnătorie, respectivul vameş nu era urmărit de Securitate, dar din cauza lui Vesa i-a fost făcut dosar de urmărire informativă.

Un an mai târziu, în 19 noiembrie 1986, "Dumitru" l-a turnat că "aduce din nou în discuţie aspecte legate de politica Partidului nostru (...), a făcut afirmaţii negative şi bancuri la adresa ţării noastre". Un exemplu: "în timpul meciului de fotbal Spania-România, numitul (n.r. – Luncan) a afirmat că transmiterea la televiziune şi radio de un singur crainic se face fiindcă dacă ţara ar mai fi trimis încă un comentator, al doilea ar fi rămas în străinătate". În fine, pe 29 iulie 1987, o altă turnătorie despre acelaşi "Luncan": "În repetate rânduri a denigrat politica Partidului şi statului nostru, pune la îndoială realizările efectuate de poporul român sub conducerea PCR. Ascultă posturi de radio străine, respectiv Europa Liberă, fiind influenţat şi preluând criticile adresate ţării noastre, făcând şi comparaţii referitoare la nivelul de trai existent în Republica Populară Ungaria şi ţara noastră".

Necredincioasa "Marta"

Despre colega "Marta", urmărită pentru "suspiciuni de favorizare la controlul vamal, luarea de foloase necuvenite şi relaţii neoficiale cu cetăţeni străini", Vesa a turnat la fel de abundent.

Pe 14 octombrie 1986, a informat Securitatea că în contextul publicării în presă a unor "succese" ale regimului, "numita a afirmat că sunt minciuni (...), a apreciat negativ realizările economiei noastre naţionale, făcând comparaţii denigratoare şi aducând elogii ţării vecine, R.P. Ungaria (...), a avut aprecieri negative la adresa conducerii superioare de Partid şi de Stat", adică a lui Nicolae Ceauşescu însuşi. Consecinţa? "Marta" s-a ales şi ea cu dosar de urmărire informativă "pentru manifestări duşmănoase", iar de atunci a rămas în vizor.

"Eu iubesc România"

Căutat de BIHOREANUL, fostul vameş nu are niciun regret, considerând că nu are motive. "Ce am făcut nu este turnătorie, mi-am făcut datoria faţă de ţară şi patrie, pentru că eu iubesc România, nu ca bandiţii ăştia de acum care au furat ţara. Nu vedeţi cum au jefuit 27 de ani ţara asta, domnule? Vedeţi ce se întâmplă, toţi sunt puşi pe căpătuială. Uitaţi-vă la miniştri, la directorii de deconcentrate!", a declamat Dorel Vesa.

Cât despre candidatura sa la Primărie în 2012, n-a vrut decât să instaureze "corectitudinea" în instituţie şi în oraş, pentru că "sunt şi toată viaţa am fost un om corect". Atât doar că "corectitudinea" i s-a măsurat în arginţii primiţi pe turnătorii şi în răul făcut unor colegi intraţi în colimatorul "organelor", care i-au urmărit peste tot. La serviciu, acasă şi între prieteni...


PLEVUŞCĂ RURALĂ
Turnători în PNL şi PSD

Raportul CNSAS pe 2016 consemnează alături de numele fostului vameş Dorel Vesa şi numele altor doi colaboratori ai Securităţii care au candidat la alegerile locale din 2012: Goilean Florin, pretendent la un loc în Consiliul Local Pomezeu din partea PNL, şi Galea Moise, înscris pe lista PSD pentru Consiliul Local Ceica.

Primul a şi fost consilier până anul trecut, când a renunţat la politică şi a plecat la muncă în Germania. "Nici nu bănuiam că a fost colaborator al Securităţii. Era tehnician veterinar, nu avea legătură cu oameni importanţi. Poate a fost racolat când făcea armata. Cine ştie ce-o fi turnat şi de la noi din partid?", spune primarul Ioan Şora.

Cel de-al doilea încă este şi acum consilier local. "Colegul Galea este agricultor pensionar. Mă mir că a avut de-a face cu Securitatea, că este pocăit, penticostal", afirmă primăriţa Ana Şovre. Contactat de BIHOREANUL, bărbatul n-a acceptat nicio discuţie despre trecutul său, iar Şovre, care conduce organizaţia PSD din Ceica, a promis o "analiză" în vederea excluderii sau păstrării sale în partid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dumitru
a fost toata viata bugetar ce avere are? sigur de vames, un gunoi il cunosc din vama bors trebuia sa dau orice su in suc era bun decat nimic cred ca multi ar putea da detalii despre iubittorul de patrie si de spaga
Postat 17 August 2017, 09:11 de gicacontra

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON