URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2013, 14:20

Dulău... la pescuit: Fostul consilier judeţean Ştefan Dulău a defrişat şi a făcut săpături ilegale într-o arie protejată, ca să-şi facă lac

Dulău... la pescuit: Fostul consilier judeţean Ştefan Dulău a defrişat şi a făcut săpături ilegale într-o arie protejată, ca să-şi facă lac CURĂŢENIE DEPLINĂ. Prins că a distrus un teren (foto stânga) aflat într-o arie protejată ca să-şi facă lac privat, Ştefan Dulău (foto dreapta) susţine că doar a făcut curăţenie printre bălării. Bălăriile - în realitate plopi şi sălcii - erau însă ocrotite de lege...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Susurul Crişului Negru a fost astupat, la începutul săptămânii trecute, de duduiala buldozerelor şi buldoexcavatoarelor. În plină arie protejată, o suprafaţă de 1,5 hectare de teren de la marginea comunei Tinca a fost defrişată, iar în locul plopilor şi sălciilor ocrotite de lege au apărut două diguri ale unui viitor lac artificial.

Cel care a comandat lucrările e fostul consilier judeţean Ştefan Dulău, care a acţionat ca şi cum ar fi stăpânul zonei deşi nici măcar terenul nu este al lui. Pentru că nu avea nicio aprobare pentru lucrări, chit că trebuia să obţină avize de la mai multe instituţii, Dulău s-a trezit nu doar luat la întrebări de comisarii de mediu, ci şi pârât la procurori...

Ca după război

Săptămâna trecută, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au fost sesizaţi că la Tinca, între pădure şi malul drept al Crişului Negru se desfăşoară lucrări neautorizate. Ajunşi la locul indicat în reclamaţie, cunoscut de localnici ca Braţul Mort al Crişului, inspectorii au constatat că faptele sesizate se confirmă. Toţi arborii şi arbuştii de pe o suprafaţă de 1,5 hectare, aflată la nici 15 metri de albia râului, fuseseră doborâţi la pământ.

Comisarii n-au mai avut cum să estimeze numărul copacilor tăiaţi. Ştiu însă că zona a fost plină de plopi, sălcii, salcâmi şi felurite specii de arbuşti. De altfel, plopii şi sălciile de aici reprezintă unul din motivele pentru care întreg defileul Crişului Negru a fost declarat arie naturală protejată.

În locul copacilor a apărut acum o baltă imensă, mărginită cu două diguri din pământ acoperit cu pietriş, unul lung de 230 de metri, altul de 40 de metri, înalte ambele de 4 metri. De asemenea, un vechi dig din apropiere fusese reparat pe o lungime de 600 de metri. Alături erau un buldozer, un buldoexcavator şi o autobasculantă pentru transport pământ şi nisip.

Echipă completă

Cum suprafaţa defrişată şi îndiguită se află în perimetrul Sitului Natura 2000 Defileul Crişului Negru şi în cel al Câmpiei Crişului Alb şi Crişului Negru, comisarii de mediu porniseră în control însoţiţi de reprezentanţii custodelui siturilor, Asociaţia Aqua Crisius, precum şi de un angajat al Primăriei Tinca şi de un pădurar al ocolului silvic aflat în imediata apropiere. În plus, fiindcă potrivit sesizării persoana care a comandat lucrările este preşedintele Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Tinca, Ştefan Dulău, comisarii l-au luat şi pe acesta cu ei, ca să asiste la verificările în teren.

Fost consilier judeţean, întâi în numele PSD şi apoi al PDL, Dulău nu e fitecine în zonă: patron al firmei Costdul Tinca, a ţinut pe vremuri bufetul de incintă al Prefecturii, iar între 2006-2012 a administrat cantina Universităţii orădene, transformând-o în local de nunţi, botezuri şi mese de pomană până ce a fost evacuat pentru neplata chiriei şi utilităţilor.

Luat prin surprindere

La controlul în teren, Dulău a recunoscut din start că el a comandat lucrările, ba chiar le-a dezvăluit inspectorilor planurile sale: voia să facă un heleşteu, adică un lac artificial pentru pescuit, contra taxă, evident. Aşa că a excavat pământul şi a înălţat digurile, montând conducte pentru umplerea lacului cu apă din Criş. Totul fără nicio aprobare, dar şi fără multă minte. "Şi-a gândit destul de prost afacerea, pentru că era foarte aproape de Criş şi la orice ploaie mai serioasă risca să-i ducă râul toţi peştii", spune un specialist care a văzut amenajarea.

Mai grav e că proiectul a fost complet pe lângă lege. Deşi Dulău susţine că s-a înţeles cu proprietarul terenului, parohia romano-catolică din Tinca, n-a prezentat niciun act care să-i susţină spusele. Apoi a încercat să facă lacul artificial fără niciun aviz, deşi îi trebuiau aprobări de la Primăria Tinca, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi de la custodele sitului, Asociaţia Aqua Crisius. Ca urmare, comisarii de mediu au dispus pe loc sistarea lucrărilor, cerându-i să se prezinte a doua zi la sediul Gărzii de Mediu, pentru lămuriri. "A venit, dar n-a mai adus nicio explicaţie în plus", spune un angajat al Comisariatului.

"Pentru atâta?"

Contactat de BIHOREANUL, Dulău a bagatelizat gravitatea faptelor sale, dându-se victima birocraţiei. "Am vrut să fac ceva frumos, dar am renunţat. Era un colţ de pământ cu nişte bălării pe care le-am curăţat, dar nu mai fac nimic", zice acum afaceristul.

Întrebat de reporter de ce nu a urmat calea legală, cerând avizele necesare, afaceristul cu ambiţii politice s-a arătat de-a dreptul contrariat: "Pentru atâta? Înţelegeam dacă aş fi făcut o construcţie...". Cert este că, nemulţumit de "piedicile" suferite, şi-a abandonat planurile şi nu mai are de gând să continue nicio investiţie.

Nu la fel de uşor au închis subiectul comisarii de mediu, care la finele săptămânii trecute au depus la Parchetul Bihor o plângere penală împotriva sa. Asta, însă, nu pare să-l fi afectat pe întreprinzător. "Nu sunt nici primul om din România, nici ultimul anchetat", se consolează el. Şi nici ultimul individ care, cu tupeu, îşi pune interesele mai presus de lege...


COPACI PROTEJAŢI
Legea-i apără, Dulău îi omoară!

Situl Natura 2000 ROSCI 0049 Crişul Negru, ce include perimetrul în care Ştefan Dulău a încercat să-şi facă lacul artificial, se întinde pe o suprafaţă de 850 de hectare şi este protejat pentru habitatele de aici, inclusiv pentru zăvoaiele de plopi şi sălcii pe care afaceristul le-a defrişat. De asemenea, zona are un statut special şi datorită speciilor de peşti din râu, precum avatul, mreana vânătă, zvârluga, răspărul şi dunariţa.

Terenul "amenajat" de Dulău se suprapune, în parte, şi cu teritoriul sitului Natura 2000 ROSPA0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru, protejat la rându-i pentru pădurile de luncă de pe cursurile celor două râuri şi pentru mlaştinile, fâneţele şi păşunile din zonă.

Conform regulamentelor ambelor situri, aprobate de Ministerul Mediului, orice investiţie făcută aici are nevoie atât de avizele instituţiilor publice responsabile, cât şi de acordul custodelui, răspunzător pentru conservarea ariei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
liviu
asa este
Postat 14 Octombrie 2013, 22:04 de merau
Miroase a articol ,,la comandă''
Articol tipic de scandal, ma indoiesc de dna Adriana Totorean ar fi fost asa deranjata de câteva răchite uscate , se vede si in poze că nu e vorba de o defrisare 1,5 ha ci de amenajarea malului unui iaz. Asa e la romani, presa scrie ce dicteaza altii ...banii vorbesc
Postat 26 Septembrie 2013, 23:03 de Iubitor de natura
BRAVO
Bravo!Eu as vrea ca fiecare "ARIE PROTEJATA" din judetul asta sa o curete cineva.fie ea si privata ....decat balarii mai bine o arie frumoasa ingrijita, fara acces la toti neghiobii .
Postat 04 Septembrie 2013, 08:30 de ioana
naspa am ajuns , altii fura legal si altii se omoara pentru nimic !!
voi va stresati cu prosti si altii culeg, EBA va incasa timp de 6 luni 6000 de euro lunar :)) nu va mai stresati cu politica . Nu mai participati la jocul lor murdar, o femeie CINSTITA si fara parinti HOTI si CRIMINALI ia in CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI 800 lei :)). NU are rost sa i incurajati ! Noi pentru ce VOTAM ca altii sa ne FURE, JEFUIASCA PREMEDITAT ?
Postat 01 Septembrie 2013, 21:26 de :)))))))
protectia martafoilor
care APM, vorbiti prostii, nu simtiti in fiecare saptamina mirosul de la ferma de porci din iosia care ajune pina sub nasu lui superbolo la primarie? Nici macar atit nu sint in stare sa rezolve APMu plii, niste politruci care stau cu mina intins la spaga...
Postat 01 Septembrie 2013, 18:33 de apLm
Pact intre diavoli
Ce au pazit autoritatile ?ABA Crisuri, o institutie cu zeci de angajati ,platita din bani publici,din banii nostrii este o institutie PARAZITARA,cu angajati pilosi,care trebuie sa aiba un servici,care habar nu au pe ce lume sunt. Paraul Paris este in continuare POLUAT ! Unde va sunt echipele de interventie ' specializate,cu echipamente speciale de identificare in cateva ore a sursei poluante " ? VRAJALA ! Totul e vrajala. APM Oradea mai exista ?Printre prerogativele celor doua institutii este sanctionata si devierea cursurilor de parauri sau rauri.Ati verificat cursul paraului Paris in aval de lacul Hanul Pescarilor? Cine pregateste si acolo un teren, pe albia paraului ? Cine polueza continuu acest parau ?Hotel Silver,Spitalul Judetean sau blocurile de locuinte redicate pe partea intubata ? Ce asteptati ? Ordinul Primarului Bolojan ?;care a facut un pact cu ABA Crisurri si cu Compania de Apa pentru intubarea lui rapida si mascarea adevaratilor poluatori.
Postat 01 Septembrie 2013, 15:46 de un parizian
exces de zel
Suntem oamenii extremelor. Am distrus 20 de ani natura Romaniei nerespectand nici o regula dupa care am exagerat inventand tot felul de reguli si reglementari duse pana la absurd. Daca nu era unul mai cunoscut si nasul sau finul primarului ci un cioban de ex. nu se sesiza nimeni niciodata. trebuia dle Dulau sa lasi dracului balariile si serpii sa invadeze locuintele de acolo ca asa ne place noua romanilor.Apreciem numai la altii ordinea si civilizatia , la noi nu putem de invidie si ura.
Postat 01 Septembrie 2013, 13:36 de contribuabil
TARA LUI PAPURA VODA
Cat timp poate sa le ia incompetentilor corupti sa isi dea seama ca unul distruge hectare de padure rezervazie comisarii Gărzii de Mediu Bihor spanzurati- va dracului de incompetenti corupti si infecti ce sunteti, retardatul ala de Dulau chiar are o fata de criminal in serie sa speram ca ajunge la racoare ...
Postat 31 August 2013, 01:08 de VODA
Care e prima regulă în jurnalism !?!
Răspuns corect: FĂRĂ PRESUPUNERI !?!
Postat 30 August 2013, 19:21 de Carp III
gramada de hoti
Un asemenea prost si nesimtit are toate sansele ca dupa isprava asta sa fie votat data viitoare nu consilier ci senator! Opinia publica agreeaza infractorii, prostii, badaranii in general penalii. Daca intra in Senat va beneficia de protectia lui Cacarau care injura Procuratura. In final, cu mustata asta de sofer turc, va avea mare trecere in penitenciar pe linga Gigi, Felix si ceilalti martiri politici.
Postat 30 August 2013, 18:43 de crin halaicu
caine rau
Credeti ca primarul pnl (care este tot un penal) nu stia de lucrare ?Dulaul este nasul sau si impreuna furau mieii de la IAS pentru studiile superioare ale primarului Costea Teodor.
Postat 30 August 2013, 18:04 de pusca si curaua lata
LA PARNAIE CU EL !
SA ZACA ACOLO ANI GREI !
Postat 30 August 2013, 17:55 de lac, defrisari
A@uah.com
asta nu trebuie arestat..trebuie internat...
Postat 30 August 2013, 16:00 de sds
NEPASAREA AUTORITATILOR
toate crisurile judetului sunt vandalizate de oameni gen dulau...... ar trebui sa vada si alte locuri - balastiere, baraje, etc d-nii inspectorii, custozi si alti care sunt PLATITI DIN BANI CETATENILOR SA FACA TREABA ASTA.
Postat 30 August 2013, 15:17 de UN BIHOREAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON