URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2017, 18:44

Drumul spre o casă: Drama familiei care locuia sub Podul Prezan sensibilizează autoritățile şi câţiva binevoitori (FOTO)

Drumul spre o casă: Drama familiei care locuia sub Podul Prezan sensibilizează autoritățile şi câţiva binevoitori (FOTO) SUB ACOPERIŞ. În urma articolului publicat de BIHOREANUL, familia care locuia sub Podul Prezan a primit adăpost într-un container al Adăpostului de noapte din strada Gutenberg. "E mult mai bine. Aici am patul meu, nu ca acolo", spune micuţa Denisa, hlizindu-se la propria poză
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Familia s-a integrat rapid la Adăpostul de noapte. Aşezaţi pe o bancă, la umbră, Ildiko şi Tata povestesc cu vecinii: o femeie trecută de prima tinereţe şi un bătrân cu braţele tatuate. "Când ajungi să trăieşti afară, pe stradă, toată lumea zice că tu eşti de vină. Eşti oaia neagră", explică mama fetelor.

Tânăra Timea asistă la dialog privind în gol, tolănită pe o pătură, iar micuţa Denisa ceartă un câine lup care latră zgomotos. "Taci! Taci!", ordonă ea strângând animalul de bot fără să-i pese că se umple de bale. Dar câinele nu tace. Ca gura lumii...

Tristeţe de vacanţă

Haias Szabo IosifRelatată de BIHOREANUL săptămâna trecută, povestea familiei care a ajuns să doarmă sub Podul Prezan a stârnit valuri pe internet, dar şi în viaţa reală. Majoritatea cititorilor s-au arătat impresionaţi de situaţia lui Forisz Ildiko (49 ani), care de trei luni trăia pe străzi împreună cu fiica Timea (26 ani), bolnavă psihic, cu micuţa Denisa (11 ani), isteaţă, dar neşcolită, şi concubinul de 66 ani, Haias Szabo Iosif (foto). Cei patru supravieţuiau din pensia de 810 lei a bătrânului, căruia fetele îi spun Tata, şi au ajuns pe stradă după ce casa din Cetariu, care le fusese oferită de o fundaţie, a intrat în autodemolare. Iniţial s-au mutat la groapa de gunoi, de acolo la podul Bridge, iar în final sub cel de la Silvaş.

Drama lor a provocat reacţii diferite. Unii cititori au fost indignaţi. "Sunt şocat. Cum adică? Ai tu, stat, copii lipsiţi de apărare în stradă, oameni cu handicap sub cerul liber?", s-a mirat un comentator pe forumul BIHOREANULUI. Alţii au propus soluţii dure: "Copiii aceia ar trebui urgent să beneficieze de ajutor social şi, dacă părinţii se dovedesc incapabili de a-i ţine, instituţiile să îşi facă datoria. Din două rele, cel mai puţin rău!".

Cum era de aşteptat, au existat şi critici. "Păcat de cei doi copii, la cea mare cu handicap, abia acum, la 26 de ani, i-au făcut buletin, iar pe cea mică tatăl o ducea la cerşit şi la căutat prin gunoaie în Paleu în loc s-o lase la şcoală, deşi e foarte isteaţă. Nu cred că o locuinţă va rezolva problema lor", a transmis cineva.

La adăpost

Danuț Cheregi, angajat ASCO OradeaSesizaţi de BIHOREANUL, angajaţii Administraţiei Sociale Comunitare Oradea au intervenit în ajutorul celor patru. În primul rând, au fost mutaţi într-un container din curtea Adăpostului de noapte, asemănător celor folosite de şantierişti. "Nu e luxul de pe lume, dar au un adăpost temporar de care se pot folosi până se pun pe picioare", explică Dănuţ Cheregi (foto), angajat al ASCO. De asemenea, familia are acces la containere cu funcţiuni de bucătărie, ca să-şi poată găti, şi de baie, ca să se poată spăla. În plus, primeşte de la o fundaţie o masă caldă în fiecare zi.

Pentru început, Ildiko şi Tata au fost ajutaţi să-şi facă acte de identitate, chiar dacă pentru Cetariu, de unde au venit, dar tânăra Timea a primit buletin după ultimul domiciliu, din Oradea, precum şi un ajutor de urgenţă de la Primărie în valoare de 1.500 lei, bani ce vor fi folosiţi pentru închirierea unei locuinţe.

Până vinerea trecută, familia refuzase oferta proprietarului centrului de îngrijire a persoanelor de la Dumbrava, Viorel Paşca, dispus s-o găzduiască în două camere şi să înscrie micuţa la şcoală acolo. În Cetariu şi Paleu şi-a găsit doar chirii cu 150 euro pe lună, aşa încât caută în continuare un apartament în oraş. "Am vrea ca banii să ne ajungă cât mai multe luni, dar chiriile sunt scumpe şi de luna viitoare vor creşte şi mai tare, că începe şcoala", zice Tata.

Sărăcia, ca un scai...

Forisz IldikoCei doi adulţi sunt convinşi că odată rezolvată problema unei locuinţe, soarta familiei s-ar schimba radical, iar Denisa ar putea fi înscrisă la şcoală în clasa a VI-a. "Pentru Denisa nu mă tem, că-i descurăreaţă, dar trebuie să înveţe carte ca să aibă o meserie", spune Ildiko (foto). La fel, sora mai mare ar putea intra în evidenţele unui medic de familie. "Cu Timea va fi tot timpul o problemă. Dacă ar avea un medic, ar putea face tratament, i-am aduna analizele şi i-am putea face dosar de handicap, să aibă o pensie", continuă mama.

Ildiko crede că un acoperiş deasupra capului i-ar scoate pe toţi din mizerie. "Dacă am avea o locuinţă aş putea să merg şi eu de lucru. Aia mică ar merge la şcoală, iar aia mare ar rămâne cu Tata", zice femeia. De altfel, Ildiko a primit nu mai puţin de trei joburi din partea unor binevoitori impresionaţi de povestea familiei: muncitor la salubritate, operator la o fabrică de componente electronice sau chiar cameristă la un hotel. Deocamdată n-a confirmat, însă, nicio ofertă. La sfârşitul săptămânii trecute era încă blocată în căutarea unui loc pentru ea, fete şi Tata, deşi cea mai potrivită soluţie pentru ieşirea din impas ar fi tot un loc de muncă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Cealaltă Românie şi ”oile” sale negre.
I. ”Relatată de BIHOREANUL săptămâna trecută, povestea familiei care a ajuns să doarmă sub Podul Prezan a stârnit valuri pe internet, dar şi în viaţa reală. Majoritatea cititorilor s-au arătat impresionaţi de situaţia lui Forisz Ildiko (49 ani), care de trei luni trăia pe străzi împreună cu fiica Timea (26 ani), bolnavă psihic, cu micuţa Denisa (11 ani), isteaţă, dar neşcolită, şi concubinul de 66 ani, Haias Szabo Iosif (foto). Cei patru supravieţuiau din pensia de 810 lei a bătrânului, căruia fetele îi spun Tata, şi au ajuns pe stradă după ce casa din Cetariu, care le fusese oferită de o fundaţie, a intrat în autodemolare. Iniţial s-au mutat la groapa de gunoi, de acolo la podul Bridge, iar în final sub cel de la Silvaş.” 1. Devine tot mai evident faptul că, dacă ar candida, ca independent, ”Bihorel” ar ajunge senator în Parlamentul României. 2. În câte asemenea drame/cazuri sociale, pseudo-”amazoanele” parlamentar de Bihor: Florica, C. & Rozi, B. s-au implicat direct, pozitiv/constructiv şi …preventiv? Dar creștinul de la DGASPC Bihor, fost gestionar la I.V.V. Bihor (Vinalcool)? II. ”Cei doi adulţi sunt convinşi că odată rezolvată problema unei locuinţe, soarta familiei s-ar schimba radical, iar Denisa ar putea fi înscrisă la şcoală în clasa a VI-a. "Pentru Denisa nu mă tem, că-i descurăreaţă, dar trebuie să înveţe carte ca să aibă o meserie", spune Ildiko (foto). La fel, sora mai mare ar putea intra în evidenţele unui medic de familie. "Cu Timea va fi tot timpul o problemă. Dacă ar avea un medic, ar putea face tratament, i-am aduna analizele şi i-am putea face dosar de handicap, să aibă o pensie", continuă mama. Ildiko crede că un acoperiş deasupra capului i-ar scoate pe toţi din mizerie. "Dacă am avea o locuinţă aş putea să merg şi eu de lucru. Aia mică ar merge la şcoală, iar aia mare ar rămâne cu Tata", zice femeia. De altfel, Ildiko a primit nu mai puţin de trei joburi din partea unor binevoitori impresionaţi de povestea familiei: muncitor la salubritate, operator la o fabrică de componente electronice sau chiar cameristă la un hotel. Deocamdată n-a confirmat, însă, nicio ofertă. La sfârşitul săptămânii trecute era încă blocată în căutarea unui loc pentru ea, fete şi Tata, deşi cea mai potrivită soluţie pentru ieşirea din impas ar fi tot un loc de muncă...” 1. În atenția doamnei Forisz Ildiko: a) Locul fiecărui copil este alături de părinţii săi naturali. Cu o singură condiție: să fie părinţi responsabili. De tot felul de segregaţionişti, Ardealul nu duce lipsă! b) ”Munca l-a făcut pe om!” Aveți grijă și de propria sănătate, pentru a avea putere de muncă! III. O întrebare decentă pentru don Ilie, Primar de Oradea Mare și ”Cabinet nr. 2” în actualul PNL: În contextul în care, mafia imobiliara bihoreana este una activa și bine dotata cu tot felul de "gulere albe", respectiv unele șefe din cadrul PMO, cu atribuții (și) în domeniu social, habar nu au de noţiunea de locuinţă de sprijin, dumneavoastră cunoașteți prevederile Legii 114 din 1996 actualizată, inclusiv prin Legea 143 din 2017? Ce ați întreprins, respectiv ce veți întreprinde, în vederea implementării conforme și a prevederilor acestei Legi (a locuinţei)? IV. O întrebare decentă pentru blondele parlamentar de Bihor, mari şefe la O.F. PNL/UDMR(+PCM+PPMT?): Câte SMS-uri de 2 euro aţi trimis la numerele: 8848 și 8844, de când sunteţi în Parlamentul României?
Postat 15 August 2017, 10:00 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON