URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2014, 10:30

Drujbaşii Bihorului: Primarul din Săcuieni, Béres Csaba, a fost prins tăind copaci dintr-o arie naturală protejată (FOTO)

Drujbaşii Bihorului: Primarul din Săcuieni, Béres Csaba, a fost prins tăind copaci dintr-o arie naturală protejată (FOTO) Primarul din Săcuieni l-a avut complice la defrişare chiar pe fratele său, Béres Attila (stânga), directorul societăţii locale de salubritate. Pe acesta, custodele ariei protejate, Nicolae Duţă (dreapta), l-a prins cu drujba-n mână, în timp ce dobora ultimii copaci rămaşi până atunci în picioare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2010, Ministerul Mediului a predat custodia Sitului Natura 2000 Săcuieni Asociaţiei Naturantica, cu sediul în acelaşi oraş, care îşi asuma obligaţia că se va îngriji de conservarea celor 733 de hectare protejate pentru zăvoaiele de salcie şi plopi, populate de o mulţime de păsări şi animale mici.

Patru ani mai târziu, taman primarul din Săcuieni, Béres Csaba, s-a găsit să ignore statutul locului de arie protejată, fiind prins în timp ce defrişa ilegal o pădure de la marginea sitului. Luat la întrebări, edilul a avut o scuză de necrezut: n-a ştiut legea!

În acţiune

Încă din ultimele zile ale anului trecut, preşedintele Asociaţiei Naturantica, Nicolae Duţă, a observat că în situl pe care îl păstoreşte se petrec lucruri necurate. "Începuseră să dispară cu duiumul copaci dintr-o pădure de la marginea sitului, ba chiar şi dintr-o parte aflată chiar pe teritoriul sitului. Dar n-am prins pe nimeni în flagrant", explică Duţă.

02_Beres_Csaba_bihoreanul.jpgDupă mai multe acţiuni de pândă, în prima sâmbătă din 2014 a prins şi făptaşii: patru bărbaţi, între care şi primarul Béres Csaba (foto), şi fratele acestuia, Béres Attila, director al societăţii locale de salubrizare. "În momentul când i-am surprins, tăiau copacii cu drujbe şi aveau cu ei un tractor cu remorcă şi un utilaj de scos cioatele. M-am legitimat şi le-am cerut avizele pentru tăieri. Nici n-au vrut să mă bage în seamă. Primarul mi-a zis să plec, că sunt pe terenul lui", spune Duţă.

Tăieri în masă

Custodele a chemat Poliţia, iar în faţa oamenilor legii edilul a început să se explice. Terenul pe care îl defrişa îl luase în arendă de la Parohia Romano-Catolică şi figura în actele de proprietate ca fiind arabil. Însă, cum nu fusese lucrat de 23 de ani, se împădurise natural, cu seminţe de salcâm purtate de vânt. Iar el a vrut să-l facă iarăşi arabil...

Cum n-a putut prezenta niciun aviz pentru tăieri, poliţiştii au confiscat lemnele, iar Duţă a chemat în control şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, şi Garda de Mediu. La faţa locului, inspectorii au constatat că fuseseră defrişate 12 hectare şi au comandat măsurători topografice pentru a stabili cât din această suprafaţă se află în aria protejată. "Din estimările mele, cam 0,8 hectare", zice custodele.

Inspectorii ITRSV vor stabili atât cantităţile de lemne tăiate, cât şi valoarea lor, raportul final urmând să fie încheiat în această săptămână. Dat fiind că cele peste 700 de cioate rămase arată că pe teren erau şi copaci cu diametru mare, de 30-40 cm, cel mai probabil şi cantitatea de lemne este semnificativă.

Victimă de vendetă

Cert este, chiar şi înainte de orice raport, că primarul a doborât copacii ilegal. "Chiar dacă terenul figurează în acte ca fiind arabil, arendaşul trebuia să solicite un aviz pentru tăiere din partea Direcţiei Silvice, care ar fi marcat arborii ce puteau fi tăiaţi. În plus, pentru suprafaţa din sit, era nevoie şi de avizul custodelui", spune şeful ITRSV Bihor, Daniel Coraş. Béres n-a cerut, însă, nicio aprobare, nici de la Direcţie, nici de la custode, aşa că acesta din urmă e decis să-i facă o plângere penală.

Edilul şi-a recunoscut vina în faţa BIHOREANULUI, dar n-a ezitat să-l acuze, la rându-i, pe Duţă, susţinând că îl "vânează" doar pentru că soţia sa, Cristina Duţă, i-a fost contracandidat la alegerile din 2012 şi a pierdut. "Eu am luat terenul în arendă, ca persoană fizică, pentru că vreau să-l folosesc pentru agricultură. M-am consultat cu cineva, nu pot să spun cu cine, care m-a asigurat că n-am nevoie de niciun act pentru defrişare", susţine Béres.

Întrebat ce ar fi făcut dacă l-ar fi prins Poliţia pe drum cu lemne nemarcate, un astfel de transport fiind ilegal şi expunându-l pericolului de a fi condamnat la închisoare, edilul a dat din umeri: "Aş fi făcut ce fac toţi localnicii, pentru că la noi nimeni nu cere aviz dacă taie copaci de pe terenuri arabile"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Realitatea
Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei…”. PARCHETUL GENERAL solicitat să intervină! Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, ‘Crucile cu săgeți’ care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din Budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva ‘moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc… care ar trebui să dispară din viața ungară’ . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj (‘Tüzharcosok’), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului.
Postat 20 Ianuarie 2014, 06:43 de @iredentismulhungure
io Bozgoru
Ce vorbiti mai thiganime din India? Ios **** dar mai bine **** decit thigan hoti roman.
Postat 19 Ianuarie 2014, 22:33 de io Bozgoru
@ cel care a comentat JIGODIE S.
CENZURAT
Postat 19 Ianuarie 2014, 12:59 de moon
@VLAD
MAI BINE NEMERNIC DECIT FRATE CU TIGANII SI IOBAGII
Postat 19 Ianuarie 2014, 12:48 de talk
Incredibil de ce sunt unii in stare
Asta a chelit Sacuienii !
Postat 19 Ianuarie 2014, 12:28 de Radar
Tăieri în masă....
"Cum n-a putut prezenta niciun aviz pentru tăieri, poliţiştii au confiscat lemnele, iar Duţă a chemat în control şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, şi Garda de Mediu. La faţa locului, inspectorii au constatat că fuseseră defrişate 12 hectare".
Postat 19 Ianuarie 2014, 12:25 de nail
Info
Ce se mai aude in legatura cu procesul "de retrocedare" a Statiunii Felix si a cladirii Liceului Mihai Eminescu ?
Postat 19 Ianuarie 2014, 12:14 de Info
Rusine gozbore !
Nu ti-e rusine bai escrocule ? e vorba de "3 crengi"?!? Rusine * ! hudemeristii sunt tot cu flitul dupa ciolan, indifirent de unde si sub ce forma vine "ciolanul" respectiv ! Ati vazut fratilor, psihologia escrocilor ? Daca le descoperi hotiile, sar cu gura ca de fapt n-au furat nimic sau ca sunt discriminati publicandu-i in presa !!!!! Asta e psihologia gunoaielor astea ? Daca nu te pot fraieri te injura !
Postat 19 Ianuarie 2014, 06:35 de @"radu"
Bai mizerie... PLANUL SECRET AL IREDENTISMULUI UNGURESC PENTRU ANEXAREA ARDEALULUI (2)
Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea Istoriei Poporului Român. Specialiştii în domeniul Istoriei din Europa şi S.U.A. au descoperit şi susţin că leagănul civilizaţiei pe Planeta Pămînt a existat în spaţiul carpato-danubiano-pontic, în \"Grădina Maicii Domnului\", în Dacia Mare, cu cel puţin 10.000 de ani înainte de e.n. (înainte de Christos). Despre venirea ungurilor şi aşezarea lor în Cîmpia Panonică vorbesc izvoarele istorice, mai ales „Cronica notarului anonim al regelui Bela“ şi „Cronica lui Simon de Keza“, precum şi cartea „Continuitatea românilor în Dacia – Dovezi noi“, a lui G.Popa-Lisseanu, care ar trebui să fie retipărită în tiraj de massă, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care susţin, în mod fals, că Poporul Român s-a format în sudul Dunării, în Secolele al XII -lea şi al XIII-lea, de unde s-ar fi infiltrat în Ardealul ocupat de unguri. Adevărul istoric este că la sosirea lor în Ardeal, ungurii au găsit în Transilvania, mai multe voievodate ale urmaşilor geto-dacilor, care au avut o unitate de limbă şi o continuitate neîntreruptă în Vatra Strămoşească, de mai bine de 11.000 de ani. Iredentismul şi revizionismul unguresc incearca falsificarea propriei Istorii şi, mai ales, a Istoriei Ardealului şi a Daciei Mari. Numeroaselor cărţi şi articole apărute în Ungaria, prin care se falsifică Istoria Poporului Român, Statul Roman le-a dat o replică, în anul 1986, printr-o culegere de studii şi articole apărute în cartea „Jocul periculos al falsificării istoriei“. Dintre autorii români care au prezentat ADEVăRUL ISTORIC cu privire la România, Ardeal şi Ungaria amintim pe: prof. univ. dr.Mircea Muşat, acad. Ştefan Pascu, prof. univ. dr. Ştefan Ştefănescu, dr. Augustin Deac, prof. univ. dr. Francisc Păcurariu, prof. univ. dr. Dinu C.Giurescu, prof. univ. dr. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Viorica Moisuc, prof. univ. dr. Ion Coja, prof. univ. dr. Mihai Ungheanu, dr. Alexandru Savu, prof. univ. dr. Gh. I. Ioniţă, dr. Cristian Popişteanu. De remarcat că deşi România şi Ungaria făceau parte din lagărul socialist, s-a continuat să se falsifice, de la Budapesta, ADEVĂRUL ISTORIC despre Poporul Român şi continuitatea sa de mai mult de 11.000 de ani în Vatra Strămoşească. Acum, cînd Ungaria şi România fac parte din N.A.T.O. şi Uniunea Europeană, se continuă aceeaşi politică revizionistă împotriva ţării noastre, vizînd, în principal, Ardealul!
Postat 19 Ianuarie 2014, 05:06 de @io
penibili
hahaha inca un articol de tot khktu :))). Haideti in Chiscau,Petroasa, sa vedeti acolo cum dispar padurile :))), nu in Secuieni unde a taiat unu 3 crengi si hop si voi rpd va bagati in seama ... Chiar sunteti penibili!
Postat 18 Ianuarie 2014, 23:59 de radu
io
Ce vorbiti aici ciorilor? Inapoi in Moldova fuga mars. Cleptoromania pamintul hotomanilor.
Postat 18 Ianuarie 2014, 20:56 de io
JIGODII SEPARATISTE...
BEI NEMERNICE, VOI SUNTETI CELE MAI MARI PRAMATII DIN TARA ! NU AVETI PERECHE IN EUROPA ! POATE NICI CHIAR IN LUME ! VRETI AUTONOMIE, SEPARATISM, ORICE CA SA PUTETI "RADE" TOTUL IMPREUNA CU CEI DIN "tara mama" !!!!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2014, 20:29 de @LIFE
lepre udemeriste
Lepre separatiste, tot cu ochii dupa furat !
Postat 18 Ianuarie 2014, 20:25 de rouji cu gasca
@VLAD
NICI PRIMARII DIN ZONELE MONTANE NU STIU NIMIC DESPRE DEFRISARILE MASIVE DIN ZONELE MONTANE
Postat 18 Ianuarie 2014, 17:45 de LIFE
Tulai!
Bozegorii au fost cei mai mari comuniști, iar acum cei mai mari tâlhari: Biro, Szabo Odon, cioara vopsită Delorean.....sunt victime sîracii!
Postat 18 Ianuarie 2014, 17:04 de vlad
Drujbasul
In linkul de mai jos puteti vedea ca Dl primar este un pasionat al drujbelor si a sportului de a taia lemne. http://berescsaba.ro/ro/szekelyhidon-az-elso-nmezetkozi-stihl-timbersports-selina-kupa
Postat 18 Ianuarie 2014, 16:28 de zolee
puscarie
Ar trebui sa faca toti 4 puscarie.Pt fiecare copac 1 an si cei 700 de ani se pot imparti la 4.
Postat 18 Ianuarie 2014, 16:19 de zolee
lepra udmr
pai, despre cine vorbim ? vorbim despre leprele udemeriste !
Postat 18 Ianuarie 2014, 13:48 de votul ungurimii
Primarul druba Csaba ... rade tot
CENZURAT
Postat 18 Ianuarie 2014, 13:19 de Ax
Dacă nu trebuia să mă lupt cu dna. Cristina nu-mi cumpăram eu nicio drujbă şi aveam mare viitor !?!
.
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:58 de Béres Csaba
Grupuri compacte de tembeli defriseaza pe unde apuca!
Verestoly astepta lemnul la prelucrare, ca la UDMR se plateste si cotizatia in natura!
Postat 18 Ianuarie 2014, 11:54 de Wall
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON