URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2011, 08:21

Dreptatea beţivilor: Un orădean beat a rănit doi oameni în accident şi a scăpat cu amendă

Dreptatea beţivilor: Un orădean beat a rănit doi oameni în accident şi a scăpat cu amendă JUDECĂTOR MILOSTIV. Amenda aplicată şoferului turmentat de completul de judecată al Curţii de Apel condus de magistratul Traian Munteanu (foto) vorbeşte de la sine: oricine poate urca la volan, chiar şi băut. Însă numai noaptea, când nu încurcă prea tare circulaţia...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că există un Dumnezeu al beţivilor, iar orădeanul Eugen Jude e cel mai straşnic credincios. Tânărul de 29 de ani, inspector la Finanţe, s-a urcat beat la volan, iar în drum spre casă a pierdut controlul direcţiei, lovind o maşină care circula regulamentar din sens opus.

Din fericire, deşi maşinile s-au făcut praf, toată lumea a scăpat uşor, atât finanţistul, cât şi celălalt şofer şi pasagerii acestuia. Norocul funcţionarului nu s-a oprit aici. Acuzat de vătămare corporală din culpă, sfidarea organelor de Poliţie şi refuz de recoltare a probelor biologice, fiindcă nu a suflat în etilotest şi nici nu i-a lăsat pe medici să-i ia sânge pentru stabilirea alcoolemiei, Jude a scăpat cu o simplă amendă. Motivul? Judecătorii au considerat că fapta sa nu prezintă pericol social, căci a provocat accidentul noaptea, când şoseaua nu era aglomerată!

Turmentat Fortissimo

Accidentul s-a petrecut în noaptea de 23/24 mai 2009, în jurul orei 3 dimineaţa. După o noapte de chef în Restaurantul Fortissimo din Beiuş, Eugen Jude, inspector la Direcţia Finanţelor Publice Bihor, s-a urcat la volanul Passatului personal pentru a merge spre Ştei. În apropierea comunei Sudrigiu, a pierdut însă controlul direcţiei şi a intrat pe contrasens, unde a lovit frontal un Logan în care se aflau, pe lângă şofer, încă două persoane.

În urma impactului, atât Jude cât şi persoanele aflate în Logan au scăpat cu răni uşoare, motiv pentru care ambulanţele ajunse la locul accidentului au fost întoarse din drum. La scurt timp, au ajuns şi poliţiştii care le-au cerut şoferilor să sufle în etilotest. Şoferul Loganului s-a supus, rezultatul fiind negativ, însă Jude nu, cerând să fie dus la spital, pentru a i se recolta sânge.

Constatând că tânărul era agitat, vorbea incoerent şi duhnea a alcool, poliţiştii s-au grăbit să-i îndeplinească dorinţa. Dar, surpriză: când medicul de gardă de la Spitalul Beiuş i-a cerut să întindă braţul, Jude nu s-a lăsat înţepat. A început să strige şi să-l înjure pe poliţist pentru ca, apoi, să-şi întindă degetul mic spre medicul care încerca să-l înduplece. Îşi amintise, brusc, că "în copilărie a fost traumatizat de recoltarea sângelui din antebraţ", cum avea să reţină, mai târziu, în sarcina sa, procurorul care a făcut ancheta.

Judecată pe faţă...

Cercetat la Parchetul Beiuş pentru vătămare corporală din culpă, sfidarea organelor judiciare şi sustragere de la recoltarea probelor biologice, Jude a fost trimis în judecată, în octombrie 2009, doar pentru ultima acuzaţie, deoarece între timp s-a împăcat cu persoanele rănite, a plătit reparaţiile maşinii şi şi-a cerut scuze în faţa procurorilor pentru comportamentul faţă de poliţişti.

În urma procesului de la Judecătoria Beiuş, Jude a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani şi 2 luni.

"Faptul că a refuzat recoltarea de sânge din zona antebraţului, întrucât ,,în copilărie a avut mai multe şocuri legate de recoltarea sângelui din antebraţ" nu a fost reţinut, întrucât nu a făcut nicio dovadă în acest sens", se arată în sentinţa Judecătoriei, care adaugă că respectivele "traume" nu îl puteau scuti oricum de la procedura obligatorie pentru stabilirea alcoolemiei, căci acest lucru "ar însemna că inculpatul ar putea folosi această scuză de fiecare dată când va fi depistat conducând sub influenţa băuturilor alcoolice".

Nemulţumit de sentinţă, Jude a atacat-o la Tribunalul Bihor, dar fără succes. În noiembrie 2010, magistraţii au menţinut-o ca fiind justă, motivând că şofatul nocturn în stare de ebrietate este chiar o circumstanţă agravantă, "evidenţiată prin numărul mare de evenimente rutiere săvârşite noaptea, pe fondul conducerii sub influenţa alcoolului".

... şi pe dos

Cu toate că era de evident bun-simţ, argumentul a fost desfiinţat de judecătorii Curţii de Apel Oradea, unde dosarul a ajuns în acest an, după ce Jude a solicitat, din nou, prin recurs, să fie achitat. Astfel, deşi au fost de acord că povestea cu trauma din copilărie a fost doar un subterfugiu prin care "inculpatul a urmărit să se sustragă de la recoltarea probelor de sânge", magistraţii au concluzionat că "fapta inculpatului nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni" şi, ca atare, trebuie iertat.

De ce? Conform ciudatei sentinţe, finanţistul a dat dovadă de bunăvoinţă şi s-a prezentat la proces, nu are antecedente penale şi merită îngăduinţă pentru că "este încadrat în muncă, fiind inspector la Direcţia Finanţelor Publice Bihor". În plus, în opinia judecătorilor, conducerea maşinii sub influenţa alcoolului şi pe timp de noapte a redus vina inculpatului! "A condus autoturismul noaptea, când traficul rutier este mai redus", se arată, aberant, în motivarea sentinţei.

Prin urmare, completul condus de judecătorul Traian Munteanu a desfiinţat cu totul deciziile Judecătoriei Beiuş şi Tribunalului Bihor, achitându-l definitiv pe finanţist, care a rămas sancţionat doar cu o amendă administrativă de 1.000 lei.

Blândeţe pentru funcţionari

Oficial, reprezentanţii Curţii nu discută sentinţele emise. Surse din cadrul instanţei au dezvăluit însă BIHOREANULUI un detaliu şi mai ciudat, şi anume că la stabilirea amenzii judecătorii au ţinut cont de posibilitatea ca finanţistul să-şi piardă locul de muncă dacă ar fi suferit o condamnare, legea nepermiţând ca un funcţionar public să fie menţinut în sistem dacă are cazier.

"Este o practică generală ca în cazul funcţionarilor publici judecaţi pentru fapte minore să se aplice sancţiuni administrative. Statutul funcţionarilor publici prevede destituirea din funcţia publică a celor care au suferit o condamnare penală", au explicat sursele.

Atfel spus, judecătorii Curţii l-au tratat pe Jude cu mai multă îngăduinţă decât ar fi făcut-o cu un cetăţean de rând. Deşi, funcţionar sau nu, legea ar trebui să fie aceeaşi pentru toţi.


NEVINOVAT
Medicul e de vină

Cum era de aşteptat, Eugen Jude consideră că accidentul său a fost unul banal, "care putea să i se întâmple oricui", iar prin senţinţa Curţii de Apel Oradea doar i s-a făcut dreptate, căci "în fond, nimeni n-a fost rănit grav". În plus, spune tânărul, nu a refuzat să fie testat, aşa cum a fost acuzat, ci doar a cerut să i se ia sânge din deget şi nu din antebraţ. Ca probă, finanţistul a şi depus la Tribunal, iar apoi şi la Curte, o adresă a Serviciului de Medicină Legală Bihor potrivit căreia recoltarea de probe biologice nu trebuie obligatoriu făcută din antebraţ, adresă de care nu au ţinut cont magistraţii Tribunalului. "Procedura prevede ca recoltarea să se facă din venă, nu spune locul", zice Jude.

Mai mult, Jude pretinde că prima sa condamnare, cea de la Beiuş, s-a făcut nu pentru că judecătoarea Ioana Miclo l-ar fi considerat vinovat, ci doar pentru că e consăteană cu procurorul Ciprian Man, care l-a trimis în faţa instanţei, aşa că "nu se cădea să mă achite, fiindcă l-ar fi supărat şi ar fi dat rău la statisticile Parchetului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
a
poza mai noua nu aveti? nici nu cred ca mai au scaunele alea la tribunal.
Postat 26 Octombrie 2011, 18:15 de a
cum asa
poate i-ar prinde bine si judecatorului sa fie agatat de un astfel de personaj, poate asa ar evalua mai bine daunele unui sofer betiv; dar sunt sigur ca astefl de personaje inalte, nu umbla pe ulita numai intr-un jeep cat mai mare, ca in caz de accident, el sa nu pateasca nimic, daramite sa se plime be jos noaptea - pe scurt,nu umblati noaptea pe jos(mai bine zis nici ziua, numai daca dispuneti de un SUV mare), astfel e promovata siguranta cetatenilor de autoritati
Postat 25 Octombrie 2011, 23:29 de oare
student
Domnul Judecator nu era beat, el stia foarte bine ce face. Oricum de la scandalul cu judokanii nu mai e nimic de mirare. Faptul ca \'inaltii demnitari\' ai societatii sunt protejati este un fapt cunoscut de la Caragiale incoace. Acelasi stil cu care sunt abordati si protejati copiii lor inca din clasele primare
Postat 25 Octombrie 2011, 12:18 de Daniel
Judecatorul mai beat decat soferul
probabil judecatorul a fost mai beat decat soferul,cand a facut accidentul.SAU! SI MAI GRAV!Judecatorul este beat mereu!Bat da TATA(a se citi A percum TATA=SAN=LAPTE DE SUGAR) CE RUSINE!MONSER JUDECATOR!ESTI MEAT DA LAPTE!
Postat 25 Octombrie 2011, 10:28 de Viorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON