URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2015, 16:00

Dr. Olivia Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină: "Donând sânge, donaţi de fapt viaţă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sângele care ne curge prin vene este vital. Şi nu doar pentru noi, ci în multe cazuri înseamnă diferenţa între viaţă şi moarte pentru un seamăn ajuns într-o situaţie limită. Unul dintre oamenii care se îngrijeşte ca această balanţă să încline mai mult în favoarea vieţii este Olivia Ligia Burtă, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi, din 1999, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea.

Ea însăşi donator de ani de zile, Olivia Burtă şi-a asumat menirea de a-i face şi pe alţii să înţeleagă că sângele lor este, în nenumărate cazuri, mai important decât tehnologiile medicale de ultimă generaţie.

- Cât de importantă e donarea de sânge? Şi de ce la noi este încă problematică?

- Donarea de sânge e vitală. Există prea multe cazuri extreme în care fără sânge pacientul ar muri. Oricât de performantă ar fi medicina, sângele nu poate fi înlocuit cu nimic altceva. Centrul de Transfuzii nu este un centru de ajutor social, ci are menirea de susţinere a vieţii. Am reuşit să schimbăm percepţia din punctul acesta de vedere. Dacă până acum 10 ani majoritatea donatorilor aveau 8 clase, acum peste 50% au studii medii şi superioare. Sunt cei mai responsabili ca stil de viaţă şi dau un plus de siguranţă produsului. Am configurat un site şi o pagină de Facebook care ne ajută enorm, căci informaţia este diseminată la o categorie de oameni tineri. Respingem oamenii care în mod evident vin pentru că primesc bonuri de masă.

- Cum şi în ce scopuri poate fi folosit sângele prelevat?

- Dintr-o unitate de sânge se pot obţine până la trei produse: celulele roşii (eritrocitele), plasma şi trombocitele. Celulele roşii în general se folosesc la anemii, plasma la hemoragii şi arsuri, iar trombocitele mai ales pentru stimularea coagulării sângelui la persoana care le primeşte. Există şi o altă procedură sofisticată, numită afereză, care permite reîntoarcerea sângelui la donator, fiind reţinute doar trombocitele. Rezultă un produs terapeutic excepţional, care se foloseşte în cazuri grave, spre exemplu la pacienţii cu leucemie.

Respect şi politeţe

- Centrul de Transfuzii face stocuri sau livrează sângele imediat ce îl prelevă? Ce cantităţi ar trebui să existe în centrul din Oradea? Şi care sunt cele mai rare grupe sanguine?

- Cele mai rare grupe sunt cele cu Rh negativ, iar stocurile minimale, optime şi în exces şi le stabileşte fiecare centru. Este obligatoriu să avem mereu eritrocit (celule roşii) din grupa 0 negativ, care se poate administra oricui. Când ne apropiem de stocul minim, care diferă în funcţie de fiecare grupă, încercăm să mobilizăm donatorii inclusiv prin Facebook. Doar că în meseria noastră totul este imprevizibil. E posibil ca peste noapte un caz grav să golească tot stocul dintr-o anume grupă. De exemplu, săptămâna trecută am trimis transporturi la Arad, Timişoara, Cluj şi Deva. Dacă stocul nostru nu este la limita inferioară, mă simt obligată să ajut în altă parte.

- Cât de mare este baza de donatori şi prin ce modalităţi vă asiguraţi că aveţi în orice moment cantităţile necesare unor intervenţii? Cum vă fidelizaţi donatorii?

- Avem 15.000 de fişe de donatori aflate în proces de introducere într-o bază de date electronică. Fiecare angajat al centrului are un rol în fidelizarea donatorului. Ei trebuie să fie politicoşi, drăguţi şi serviabili, să le ofere donatorilor un confort deosebit. Mulţi orădeni ştiu deja numărul nostru de telefon. Menirea noastră este să-i încurajăm să revină, iar atunci când omul se simte respectat şi simte că a făcut un lucru deosebit o şi face.

"Nu există riscuri pentru donatori"

- Ce condiţii trebuie să întrunească o persoană pentru a deveni donator de sânge?

- Pentru donatori am enumerat toate condiţiile pe site-ul nostru, www.proviataoradea.ro. În general, nu trebuie să aibă niciun fel de diagnostic neuropsihiatric, digestiv, respirator ori cardiovascular, care să-i contraindice pentru donare. Să aibă între 18 şi 60 de ani, chiar şi 65 dacă este vorba de un donator fidelizat. Femeile să aibă între 50 şi 100 de kilograme, iar bărbaţii între 60 şi 120. Donatorul trebuie să fie echilibrat psiho-emoţional, bine hidratat şi dedicat acestui gest.

- Cum se face prelevarea? Există riscuri pentru donatori?

- Nu există niciun risc pentru donator. Întâi, acesta completează un chestionar detaliat, apoi i se verifică hemoglobina (minim 12,5 grame la femei, respectiv 13,5 la bărbaţi). E preluat apoi de medic, care-i evaluează starea clinică, luându-i şi tensiunea arterială. Apoi, se ia o pungă de donare, inclusiv cu ac, care e desfăcută chiar în faţa donatorului, tocmai pentru a vedea că nu există niciun risc de contaminare. Extragerea de sânge durează între 3 şi 5 minute, după care donatorul rămâne alte câteva minute întins pe pat.

- Ce beneficii există pentru persoanele care decid să doneze sânge?

- Donarea este benevolă şi neremunerată. Se dau, în schimb, la cerere, tichete de masă destinate  recuperării biologice. Tot la cerere se poate obţine o reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun, o confirmare pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la facultate. Prin donare, orădenii îşi pot verifica însă şi starea de sănătate, sângele fiind evaluat pentru virusuri, sifilis, probă hepatică şi hemoglobină. Se produce şi o primenire a organismului, măduva osoasă fiind stimulată să vină cu celule noi. La un moment dat devii dependent pozitiv de această dorinţă de a ajuta.

Celule pentru viaţă

- Recoltaţi şi celule stem?

- În Oradea nu recoltăm celule stem, ci doar înscriem persoanele doritoare în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice. Acestea sunt extrase din sânge şi vindecă 90% din persoanele ce suferă de boli canceroase ale sângelui. Prelevăm, în schimb, 8 mililitri de sânge de la potenţialii donatori pentru a găsi genele HLA, în funcţie de care se caută compatibilitatea cu persoanele bolnave.

- Care sunt criteriile pentru a dona celule stem?

- Trebuie să ai între 18 şi 45 de ani, să fii sănătos şi să nu suferi de nicio boală transmisibilă. Muncim mult pentru a informa oamenii despre acest program, căci mulţi nu ştiu că pot salva viaţa unui om. Până acum în Registrul Naţional s-au înscris 25.000 de potenţiali donatori. Bihorul este pe locul doi, după Bucureşti, cu 4.000 de persoane.

- Există cazuri de transplant de celule de la un donator bihorean?

- Încă nu. S-au găsit în schimb compatibilităţi. Aşteptăm acum şi rezultatele de la clinicile unde sunt internaţi bolnavii, căci trebuie să existe o compatibilitate perfectă pentru ca organismul să accepte aceste celule.

- Se pot recolta celule stem inclusiv pentru propria persoană?

- Nu, acestea se pot recolta doar la naştere, din ţesutul cordonului ombilical sau din sângele cordonului ombilical.

Mobilizare pe Facebook

- Recent, în urma unui apel lansat inclusiv de dvs. pe Facebook, aproape 100 de orădeni au donat sânge pentru poliţistul George Miheş, rănit într-un accident rutier. A ajuns sângele la Cluj, unde el era internat?

- Avem cu regularitate transporturi pentru alte centre, fiind ajutaţi la rândul nostru dacă este cazul. Şi de data aceasta s-a făcut un transport securizat cu ajutorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

- Cât a contribuit această mobilizare la îmbunătăţirea stării beneficiarului?

- Pe pacient l-a ajutat mult, căci a beneficiat de sângele necesar. Dar cu mobilizarea aceasta am putut face mult bine şi altor persoane. Cu cele 100 de unităţi donate, au mai fost ajutaţi alţi 50 de pacienţi în stare critică de la noi şi din alte patru centre din vestul ţării.

- Ajută postările pe reţele sociale?

- Da, ajută mult. Cu o săptămână înaintea lui George am avut un caz cu un angajat al unei firme orădene care a suferit un accident de muncă. S-au mobilizat 70-80 de colegi de-ai săi.

- Cum funcţionează centrul în cazuri de forţă majoră? Poate fi deschis şi noaptea?

- Fiindcă nu avem personal suficient, facem gardă la domiciliu. Cei de la spital sună la asistentul de gardă, iar dacă avem stocurile necesare, le transportăm cu Ambulanţa spre pacient. Dacă se depăşeşte stocul, dăm imediat telefoane în judeţele din jur. În urmă cu o lună am avut la Oradea o tânără care a născut prematur, cu o problemă extrem de gravă. S-au mobilizat alături de noi alte patru centre din zonă, inclusiv din Timişoara. Am susţinut împreună viaţa unei tinere mame şi acum ea este bine. Vedeţi, aceasta este misiunea noastră!

"Da" vieţii!

- Se poate dona sânge "cu dedicaţie", adică în mod anume pentru o persoană?

- Donarea e anonimă. Rareori sângele dat pentru o persoană ajunge la aceasta, tocmai din cauza compatibilităţii, căci nu e suficient să existe aceeaşi grupă sanguină. Donatorii pot menţiona  spitalul, secţia şi medicul curant al pacientului, dar întotdeauna va fi folosit cel mai potrivit sânge, nu cel dat "cu dedicaţie".

- Cât de des şi în ce împrejurări se organizează colecte mobile în judeţ?

- Dacă în 2012 am avut 17 colecte mobile, acum avem anual 40, ajungând în toate spitalele orăşeneşti din judeţ de patru ori pe an. Mai facem şi colecte mobile cu autobuzul propriu, dotat ca atare, la firme ori la instituţii care se mobilizează în masă.

- Ce buget anual are centrul? E suficient pentru plata personalului şi dotarea cu echipamente şi consumabile?

- N-aş şti să vă spun bugetul exact. Tot centrul are 30 de oameni şi ar trebui să fim cam 70, iar cel mai mare deficit îl avem la asistenţi. Problema e valabilă la nivel naţional, noi fiind subordonaţi Institutului Naţional de Hematologie. La echipamente stăm bine, lucrăm la nivel european. Nu avem probleme cu consumabilele şi nu avem restanţe de plată.

- Din 2011, aţi devenit centru regional la nivelul Europei de Sud-Est. Ce înseamnă acest lucru?

- În colaborare cu alte centre din Europa elaborăm politici în domeniul transfuziei de sânge, suntem la curent cu noutăţile din domeniu şi organizăm şi schimburi de experienţă.

- Dacă aveţi vreun mesaj pentru orădeni, e momentul să-l transmiteţi...

- Oamenii trebuie să conştientizeze că sunt extrem de importanţi, că prin donare pot da, de fapt, viaţă, fără a risca absolut deloc. Îi invit să spună, cu inima deschisă, un mare "Da" vieţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON