URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2014, 11:42

Domnia se plăteşte! Orădenii de pe 123 de străzi vor plăti impozite chiar şi de două ori mai mari

Domnia se plăteşte! Orădenii de pe 123 de străzi vor plăti impozite chiar şi de două ori mai mari PLĂTIŢI! Locuitorii a 21 de străzi din cartierul Grigorescu datorează de anul acesta impozite majorate cu 4% pentru construcţii şi cu 100% pentru terenuri, datorită reîncadrării fiscale într-o categorie superioară după introducerea reţelelor de apă, canalizare şi iluminat. "Chiar dacă nu toţi proprietarii loturilor şi-au finalizat casele, municipalitatea şi-a făcut datoria şi a tras racorduri de apă şi canalizare pentru fiecare imobil", explică Eduard Florea, directorul economic al Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să se încaseze mai mult, dar să nu se majoreze nimic! Deşi municipalitatea va menţine anul acesta impozitarea la acelaşi nivel ca anul trecut, orădenii vor datora mai mult bugetului local.

Pentru că edilii au oroare de cuvântul "scumpire", Consiliul Local a hotărât în decembrie "indexarea" obligaţiilor fiscale ale orădenilor cu 2,5%, procentajul reprezentând rata inflaţiei. Dar asta nu e tot: locuitorii a 123 de străzi se "mută" de anul acesta cu case şi terenuri într-o categorie superioară de impozitare!

Plătiţi, vă rog!

Orădeni, sunteţi buni de plată! În decembrie 2013, Consiliul Local a hotărât re-zonarea fiscală pentru 123 de străzi care vor trece într-o categorie superioară de impozitare. Dacă în cazul clădirilor asta înseamnă o majorare a impozitului cu 4%, în ce priveşte terenurile creşterea va fi de 100%!

03 Ovidiu Muresan_2.jpgReprezentanţii municipalităţii susţin că măsura e cât se poate de corectă. "În spiritul unei politici de echitate între plătitorii de taxe, am considerat necesar să actualizăm zonarea fiscală acolo unde investiţiile publice, de la extinderi de reţele de apă şi canalizare până la asfaltări, dar şi cele private, cum ar fi extinderea reţelei de gaz sau construcţia de mall-uri, au ridicat calitatea vieţii", susţine viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto). Atâta doar că de la teorie la practică e drum lung...

La mâna Primăriei

Realizată pentru prima dată în 2005 şi actualizată periodic, uneori chiar de două ori pe an, zonarea fiscală a celor 820 de străzi din Oradea stabileşte impozitele pe clădiri şi terenuri în funcţie de facilităţile de care beneficiază locuitorii acestora.

Arterele şi porţiunile de artere sunt împărţite în patru categorii de impozitare, de la zona periferică D la cea ultracentrală A, pe baza a 17 indicatori, mai mult sau mai puţin obiectivi. Spre exemplu, dacă existenţa reţelelor de apă, canalizare, iluminat public, drumuri şi apă este un criteriu clar şi indiscutabil, punctarea suplimentară a reţelelor de telefonie este cel puţin desuetă în era telefoanelor mobile, iar existenţa "în apropiere" a unor staţii de transport în comun e cât se poate de subiectivă.

Nu de alta, dar municipalitatea defineşte "o staţie în apropiere" ca fiind la 5 minute de mers, fapt pentru care distanţa variază în funcţie de cel care o parcurge. Dar orădeanul nu poate contesta reîncadrarea fiscală într-o categorie superioară pe considerentul că nu poate umbla pe cât de rapid crede Primăria...

Confortul se plăteşte

Oricum ar fi, în urma re-zonării fiscale, mii de locuitori de pe 123 de străzi, reprezentând 15% din arterele oraşului, vor datora de anul acesta mai mult bugetului local. Având în vedere extinderea reţelelor de apă, canalizare şi iluminat public, cartierul Grigorescu are cele mai multe străzi avansate într-o categorie de impozitare superioară: 21!

Topul este continuat de zonele Velenţa cu 18 străzi ca urmare a asfaltării şi amenajării de parcări, Calea Aradului cu 14 străzi în urma amenajării de parcuri şi extinderii de reţele de termoficare, precum şi Clujului, cu 13 străzi unde s-a introdus canalizarea pluvială şi s-au înfiinţat locuri de joacă. În Rogerius impozitarea va creşte ca urmare a îmbunătăţirii infrastructurii stradale, dar şi apariţiei unor zone comerciale noi precum Lidl şi Penny, în Nufărul datorită întubării Adonei, în Ioşia datorită parcurilor nou înfiinţate, iar în zona Piaţa Ţăranilor datorită extinderii reţelei de gaz.

În majoritatea cazurilor este vorba de avansarea într-o categorie imediat superioară, unde impozitele pe clădiri sunt cu 4% mai mari. Excepţie face strada Scurtă, ce leagă Cuza Vodă şi Rimanoczy Kalman, care a "sărit" două categorii de impozitare, locuitorii acesteia urmând să plătească dintr-un foc cu 8% mai mult datorită investiţiilor în zonă.

Dublu, am spus!

03 Eduard Florea_4.jpgAdevărata lovitură la buzunar o vor resimţi însă proprietarii de terenuri. "Dacă în cazul impozitelor pe clădiri legea vorbeşte de un coeficient de corecţie în funcţie de zonele fiscale, Codul Fiscal prevede în cazul impozitelor pe terenuri valori de impozitare fixe pentru fiecare zonă în parte, exprimate în lei pe hectar pe an", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Atâta doar că sumele prevăzute de lege se dublează de la o categorie la alta! Dacă pentru un hectar de teren intravilan cu construcţii în zona D impozitul este de 2.100 lei pe an, în zona C suma datorată urcă brusc la 4.400 lei, pentru ca în zona A să ajungă la 8.500 lei. Cum întreg cartierul Grigorescu a urcat de anul acesta din categoria de impozitare D în categoria C, locuitorii de aici se vor trezi cu impozitele pe teren majorate cu 100%.

"Dacă până anul trecut pentru 500 metri pătraţi de teren, cât are în general o parcelă în cartier, proprietarul datora 105 lei, de anul acesta va plăti 222 lei", spune directorul Florea. Iar asta pe lângă celelalte impozite locale care cresc prin indexarea cu rata inflaţiei.

Se majorează...

Oricât ar încerca reprezentanţii administraţiei locale să minimalizeze impactul impozitării asupra orădenilor, realitatea e că din 2014 aceştia plătesc mai mult bugetului local. Prin indexarea cu 2,5% populaţia va datora un impozit de 75 lei pentru o garsonieră, 134 lei pentru un apartament cu 2 camere şi 178 lei pe an pentru unul cu 3 camere. Sunt doar câţiva lei în plus, dar se adună!

Printre altele, vor mai creşte de la 16 la 21 lei taxa pentru eliberarea certificatului fiscal în regim de urgenţă, de la 60 la 100 lei taxa pentru păstrarea unui câine în adăpostul Grivei şi de la 50 la 150 lei taxa pentru transportul decedaţilor la capelele Cimitirului Municipal.

Şoferii vor băga şi ei mâna mai adânc în buzunare. Primăria a desfiinţat abonamentul de parcare pe o singură stradă, care costa 40 lei pe lună, şi l-a înlocuit cu unul de 60 lei valabil pe toate străzile oraşului. Cei care vor să renunţe la abonamente ar face bine să se mai gândească: municipalitatea a majorat şi amenda pentru parcarea neregulamentară de la 40 la 45 lei! Iar, după cum spun edilii, prioritatea pentru noul an este nu atât majorarea taxelor, cât o mai bună încasare a lor. De la fiecare după cum stă...


ÎN PLUS
1.000.000
de lei va încasa bugetul local numai din indexarea impozitelor pe proprietate cu rata inflaţiei


TAXE FREE!
"Impozitele" rămân în vacanţă

Orădenii care doresc să îşi achite dările la bugetul local încă din primele zile din 2014 vor trebui să mai aştepte. Ghişeele de lucru cu publicul din "piramida" Primăriei se vor deschide abia din 15 ianuarie, deoarece funcţionarii au nevoie de 7 zile pentru a opera în contul fiecărui contribuabil obligaţiile fiscale aferente noului an. În acest interval, la ghişee se vor încasa exclusiv taxe fără debit (adică nepurtătoare de penalităţi), cum sunt taxele de timbru, taxele pentru emiterea certificatelor fiscale şi amenzile de circulaţie plătibile în 48 de ore. Contribuabilii care au nevoie de certificate fiscale fără datorii dar nu şi-au stins obligaţiile faţă de bugetul local până la sfârşitul anului trecut pot face plăţile prin viramente bancare.

La fel ca în anii anteriori, după reluarea operaţiunilor de încasare, orădenii care îşi vor plăti integral dările pe anul în curs până la sfârşitul lui martie vor beneficia de o bonificaţie de 10% în cazul persoanelor fizice, respectiv 5% în cazul persoanelor juridice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Ziua la chiseu,seara......la muls vaca
Platiti ! Daca ai vrut sa fii PATRON ,imi raspunde un taranoi de la un chiseu de la Adm.Financiara. La Primarie la fel,......iar vii cu probleme.......asteapa 30 de zile ! nu vezi ca avem treaba ? Chestiunea e ca TREABA lor ar trebui sa fie rezolvarea problemelor noastre,ca doar din banii nostrii,ai contribuabililor al patronilor traiesc.Si traiesc bine.Uitativa la figurile lor nesimtite si bine furajate cu care ne privesc si ne trateaza.Asta a ajuns Oradea.......condusa de niste taranoi care la orele 15 ale fiecarei zile ,se grabesc sa prida "rata"(autobuzul) de Pocioveliste,sa mulga vaca.Taranoi si vanzatori de tara !
Postat 07 Ianuarie 2014, 15:47 de xyz-q
Domnia de a fi oradean se plateste ?IMPOSTORILOR.....in curand va vine si voua randul !
DOMNIA de a locui in Oradea se plateste ?Cine spune asta ? Niste impostori, taranoi care prin trafic de influenta sau pe linie de partid,ocupa acum spatiul Primariei Oradea.Nici de cum pentru nivelul competentei profesionale sau al caracterului de care ar trebui sa dai dovada.Voi ne dati noua lectii de economie si de buna purtare?Taxe ,impozite si amenzi ! Altceva nu v-au lasat mostenire mamicile voastre care v-au facut pe Kr,.......... . asemenea unor excremente! Uitati-va la tara vecina,de la o luna la alta se reduc preturile cat despre impozite pe terenuri si imobile ,o singura data,la trazactionare.Asta-i economia voastra de piata ?Sa goliti buzunarele oradenilor cu nesimtirea voastra de taranoi ajuns la oras ?; primar,directori, consilieri......v-ati ajuns !Are grije Dumnezeu de voi ! ...cand o sa va fie lumea mai draga........ vom trai si vom vedea.
Postat 07 Ianuarie 2014, 15:22 de xyz-q
GRIGORESCU
IN ORICE TARA CIVILIZATA SE INTRODUC UTILITATILE INAINTE DE A SE CONSTRUI,DAR LA NOI EXACT INVERS,PTR.CA CINEVA S-A INBOGATIT PTR. 3 VIETI DIN ACELE TRANZACTII CU TERENURI.ORICUM CART.GRIGORESCU ARATA GROAZNIC STRUCTURAT.MACAR ASFALTATI STRAZILE CAT MAI REPEDE.
Postat 07 Ianuarie 2014, 13:28 de LAZA ECATERINA
Votul
Din nou acest oras nu a fost in stare sa-si aleaga un primar oradean...din nou am votat impotriva noastra....Toti acesti angajati ai nostri lucreaza impotriva noastra fara ca noi sa luam nici o masura.Ma intreb, cati din cei ce au votat cu un partid sau altul si-au interpelat alesii in legatura cu activitatea acestora. Oameni buni, daca nu vom lua niciodata atitudine, nu ii vom schimba niciodata pe cei ce lucreaza impotriva noastra, toti, dar absolut toti care vor veni la putere vor avea acelasi comportament mizer...Ei uita ca sunt angajatii nostri pusi sa ne administreze averea NOASTRA comuna. De noi depinde daca vom fi sau nu in stare sa le aducem aminte acest lucru. Daca nu luptam pentru ceea ce vrem meritam ce avem!
Postat 07 Ianuarie 2014, 10:24 de Sima Horia
EU
Trebe sa platiti pentru UE. Asa e, asa a fost si asa va fi. Bolo e * mare care nu are treaba cu Oradea e taran din Vadu Crisului.
Postat 06 Ianuarie 2014, 21:56 de EU
BOLO JECMANITORUL DE ORADENI
Oradea cele mai mici salarii din tara ...rusine .... cele mai mari impozite taxe aberante din partea unui primar care se crede stapan pe plantatia numita Oradea, atatea taxe aberante intr-un oras in care in afara de trasat cu vopsea locuri de parcare si incasat taxele aferente si in fata blocului, avem doa investitii visate dar ratate si amanate la nesfarsit, gen piata Unirii, podul Macio, Aqua Park, Ciuperca,parc Salca, Cetate etc etc.
Postat 06 Ianuarie 2014, 20:14 de GELU
meritati
asta merita oradea, voi ati votat pe bolo
Postat 06 Ianuarie 2014, 19:37 de kovacs
rusine
rusine!daca ati introdus utilitatile acestea,noi le paltim lunar...luati de 2 ori banii de pe noi..consilieri de 2 bani avem
Postat 06 Ianuarie 2014, 19:10 de dand
Vreti servicii moca ?
Vreti servicii gratuite ? Nu se poate. Traiti in capitalism. Intrebati patronii si de salarii mai mari pt ca avem in Bihor cele maimici salarii din tara. Sa vedeti ce raspunsuri primiti !
Postat 06 Ianuarie 2014, 18:19 de $$$$$$$$$
Pentru cei din Rogerius
Stati linistiti, ca din 2014 incolo nu o sa mai aveti poluare de la CET. Ori se inchide ori trece pe gaz, ca noi cei cu bransamente individuale.
Postat 06 Ianuarie 2014, 18:14 de Zero
de acord!!...dar....
Cu tot respectul am si eu o problema pe care multi din zona Centrului o au dupa pererea mea,si anume: de acord sa platin impozite mai mari in situatia in care...da...am pt ce sa platesc ,e o zona de centru frumoasa...dar in situatia in care jumatate din centru este locuit mai nou de Gabori(cu tot respectul) si de mai demult de persoane asistate social...va intreb care e faza?????sau nu santem noi pe faza..sau nimeni nu vede aceste aspecte..care sincer sar in ochi la o simpla plimbare......deci?????? \
Postat 06 Ianuarie 2014, 18:04 de a.c
lehamite si scarba
Am inteles ca ni-l aratati pe grohaila sa ne enervati mai rau...cam asa arata un om care sta toata ziua si nu face nimic,,,din ce-ar trebui...Saracii de ei din cauza grasimii nici creierul nu le mai functioneaza...mare lipsa de bun simt sa apari in halul asta de gras si sa ne explici cat bine ai facut populatiei ca ai marit impozitele....Bei umflatilor ,schizoizilor si nesimtitilor ....[ santeti cei trei care va zice primari} spalati mami dracului putina ca pute Primaria a picioare nespalate....
Postat 06 Ianuarie 2014, 17:09 de zorba
impozitare in functie de poluare
Locuiesc in cartierul Rogerius, in apropierea pietei si pot sa spun ca este o zona intens poluata de catre CET1. Poluarea este atat de mare incat masinile de culoare alba au primit o noua nuanta: cea de gri. De aceea nu pot sa inteleg pe ce criterii se mareste impozitul pe cladiri in aceasta zona unde toata populatia cartierului este supusa unor riscuri in ceea ce priveste sanatatea, riscuri de care nu vorbeste nimeni si nu intereseaza pe nimeni. La poluarea CET-ului se mai adauga si mirosurile de la Zaharul, crescatoriile de porci din apropiere si altele asemenea. Pesemne ca trebuie sa asteptam noi alegeri la Primaria Oradea si poate ca atunci cineva se va ingriji si de acest aspect.
Postat 06 Ianuarie 2014, 15:55 de un oradean
BO
ORADENI! ATI VOTAT BINE! LA CREDITE MARI, IMPOZITE PE MASURA!
Postat 06 Ianuarie 2014, 15:14 de El LIDER MAXIMO
poluatii afectati de CET sa aiba taxe mai mici
si cu poluarea CETului cum ramane? se plateste mai putin in zonele afectate de cenusa CETului? ma refer la impozite, ca in rest se plateste mai mult: ba pe detergenti la spalat masina, pervazele, trotuarul etc etc., ba la doctori pe afectiuni puilmonare. ma mir ca CETul nu e amendat de garda de mediu, sau cum io fi zicand. am auzit ca la CET se ard inclusiv cauciucuri uzate si macinate, pe langa carbune. paio cum sa nu iasa fum negru si toxic.
Postat 06 Ianuarie 2014, 14:15 de oradean
Vom ajuta Primaria si pe ocupantii acesteia la anumite ...corectii
Zona tarifara de impozitare D cu retea de canalizare rezolvata cu deversare directa in paraul Paris ( efectuata la interventia pilosilor sistemului- str.Santului ),iar zona de impozitare A (in aval de Spitalul Stationar 2)lasata de izbeliste,fara canalizare,cu obligarera de asi rezolva fiecare bransarea.Dupa mai multe sesizari facute la Garda de Mediu si la Compania de Apa Canal,pentru Pilosii Sistemului de pe str. Santului se vor folosi banii publici(investitii in cumpararea de pompe ) iar pentru ceilaltii,Dumnezeu cu mila......si cu banii jos...ca doar locuiesc in zona tarifara A. Va asigur ca toate aceste aspecte vor fi aduse la cunostinta institutiuilor abilitate si in special Curtii de Conturi,care se pare ca este singura ramasa fara culoare politica si cu coloana vertebrala.
Postat 06 Ianuarie 2014, 13:34 de Adrian Platona
Domnia ???????????????????
La Romanica se plateste prostia, de unde domnie ??????????? Poate la cel cu sula-n straita !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Adica eu ???????????
Postat 06 Ianuarie 2014, 12:01 de Oradean
Filip e de vina cu gasca lui de hoti
.
Postat 06 Ianuarie 2014, 11:58 de Oradean
7 zile ca si Noe
Ca in decembrie am avut mult de stat si n-a fost timp sa bagam in calcul indicele de crestere. Nu va luati dupa Bucuresti ca a inceput normal lucrul, ca la ei a fost anul trecut alta crestere si acum nu au facut decat sa o mai puna odata tot pe aia.
Postat 06 Ianuarie 2014, 11:57 de Pond
Sunt consecvent !!!
Sunt, sunt, sunt ... un bou !!! Valoros, ca e categorie tot mai mica ... am mai ramas cativa !!!
Postat 06 Ianuarie 2014, 11:53 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON