URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2014, 17:25

Doctor "jucător": Doctoriţa din Ciumeghiu dă reţete gratuite sau compensate numai pentru farmacia sa preferată

Doctor "jucător": Doctoriţa din Ciumeghiu dă reţete gratuite sau compensate numai pentru farmacia sa preferată NORD-SUD-ista. Sătenii din Ciumeghiu se plâng că doctoriţa Adriana Butaru (foto) ajunge adesea cu întârziere la cabinet şi pleacă mai devreme, scurtându-şi astfel orarul asumat prin contractul cu CAS. Poate n-o face totuşi din superficialitate, ci doar ca să ajungă la alţi pacienţi. Nu de alta, dar mai are un cabinet şi în Burzuc, taman în celălalt capăt, de nord, al judeţului, la 80 kilometri distanţă. Noroc că acolo există o singură farmacie şi nu spune nimănui de unde să-şi ia medicamentele...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine "taie şi spânzură" la ţară, unde toate abuzurile şi găinăriile sunt posibile? Credeţi că doar primarul, şeful de post, directorul şcolii ori preotul? Greşit: în Ciumeghiu, localnicii zic că pe primul loc a ajuns chiar medicul de familie.

Sosită în sat acum un an, când a cumpărat lista de pacienţi a unui confrate, doctoriţa Adriana Butaru şi-a ridicat în cap nu doar o parte din săteni, dar şi un farmacist. Îi "miştocăreşte", refuză să-i consulte dacă nu are chef, întârzie la program sau pleacă mai devreme şi le prescrie reţete pentru medicamente gratuite ori compensate numai dacă le cumpără de la farmacia învecinată propriului cabinet. Asta chit că nu puţini ar prefera-o pe cealaltă, unde preţurile sunt mai mici, iar farmacistul le e mai simpatic.

Fraierul comunal

06_Alexandru_Paska_bihoreanul.jpgOrăşean şi necopt, la 30 de ani, pare numai bun de luat de fraier. Orădean, absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie în 2007, Alexandru Paska (foto) a lucrat şase ani în farmacii din Oradea şi din Sibiu. În urmă cu doi ani, însă, s-a căsătorit cu o colegă de breaslă şi au decis să-şi deschidă propria farmacie. Cum la oraş n-a fost chip, deoarece un act normativ limitează numărul farmaciilor în funcţie de numărul locuitorilor, s-au gândit să-şi facă una la Ciumeghiu. "Am aici o mătuşă, la care stau în gazdă, şi o casă pe care am putut-o transforma", spune tânărul.

Ca s-o pună la punct, respectând standardele specifice domeniului, şi s-o facă şi atractivă comercial, soţii Paska au investit în reabilitarea ei tot ce aveau - 16.000 euro, banii strânşi la nuntă şi primiţi ca ajutor de la părinţi. "Am analizat înainte potenţialul zonei şi am ajuns la concluzia că merită să ne zbatem. Încă era loc de concurenţă, fiindcă în sat mai este o singură farmacie, neafiliată unui lanţ mare, ca Sensiblu, Catena ori altele", spune tânărul căruia unii clienţi au ajuns să-i spună, la fel ca prietenii, Ducu.

"Colaborare" în sens unic

În primăvară, când a deschis farmacia Proetica în Ciumeghiu, Ducu s-a înfăţişat la doctoriţa din sat, să se prezinte. "Mai ales la ţară, pentru un farmacist e foarte importantă relaţia cu medicul. Să nu te vorbească urât, că atunci te ocolesc oamenii", explică el.

Curând avea să-şi dea seama că degeaba a sperat într-o "relaţie" corectă. "A trecut o lună, am început să am clienţi, atraşi de preţurile mai mici decât la farmacia cealaltă", spune tânărul, referindu-se la Agrimonia Farm, care funcţionează alături de cabinetul medical, în clădirea dispensarului comunal. După "luna de miere" a observat, însă, că muşteriii se împuţinau, iar cei care-i mai călcau pragul o făceau uitându-se pe stradă în stânga şi-n dreapta, ca şi cum s-ar fi temut să nu-i vadă cineva. Au mai trecut vreo două luni şi unii au început să-i povestească.

"Doctoriţa mă ponegrea, zicea că nu am studii". Apoi i s-au confesat: medicul le impunea, practic, de unde să-şi cumpere medicamentele - de la farmacia din dispensar. "Azi unul, mâine altul, oamenii îmi ziceau că doctoriţa le cerea să-şi ia medicamentele numai de acolo. După o vreme, le-a spus în faţă că altfel nu le mai dă compensate şi gratuite", zice farmacistul.

"Comandă pe banii bolnavului"

Spusele sale sunt confirmate de mai mulţi localnici, chiar dacă, de teama "represaliilor", nu vor să le fie făcute publice numele. Nu de alta, dar cu doctoriţa Adriana Butaru, orădeancă şi ea, "navetistă" la Ciumeghiu cam de un an, de când a preluat contra cost cabinetul şi lista de pacienţi a unui alt medic, nu e de glumit.

"Ultima oară am fost la ea acu-s două săptămâni. Înainte am sunat-o, voiam numai s-o rog să-mi spună ce să iau pentru o eczemă. A zis că nu-mi spune până nu merg la cabinet, dar când am mers tot nu m-a consultat. Mi-a scris o reţetă şi mi-a dat-o ca la un milog, apoi a pus pe cineva să mă urmărească şi să-i spună la care farmacie merg. Altă dată, când am avut o criză de rinichi, mi-a dat reţetă, tot fără să mă consulte, şi mi-a zis să iau medicamentele de la farmacia din dispensar, că altfel nu-mi mai dă compensate", a povestit o femeie.

O alta susţine că şi fiica ei a păţit la fel: "După ce i-a dat reţeta, doctoriţa a urmărit-o şi a întrebat-o de ce merge la farmacia cea nouă. Da' de când comandă ea pe banii bolnavului şi-i zice de unde să-şi ia medicamentele? Asta nu-i treabă de doctor!". La fel, o altă pacientă spune că doctoriţa a ameninţat-o direct, că nu-i mai dă reţete pentru compensate sau gratuite dacă nu ridică medicamentele de la "Nicoleta ori Mărioara" (asistentele farmaciei din dispensar): "Mi-a zis asta pe faţă", susţine femeia.

Alte paciente spun că, în plus, doctoriţa se şi poartă urât cu bolnavii. Pe mama unei fetiţe de 4 ani, de pildă, a luat-o "la mişto" că-i grasă. "O dată, fetiţa avea puroi în gât şi am dus-o la ea. Abia am intrat şi mi-a zis că se vede pe copil că n-are nimic. I-am spus: «Doamna doctor, dar trebuie s-o consultaţi». Mi-a zis să nu-i fac eu reguli. Până la urmă s-a uitat la fată şi a recunoscut că are puroi în gât. I-am zis «Doamna doctor, poate îi daţi ceva, că-i şi tare slabă», şi mi-a răspuns «Da' ce? Ai vrea să fie cât tine?». I-am spus că nu-i frumos cum se poartă, că-i doctor de oameni, nu de animale!", zice femeia.

Salvată de "bodyguard"

BIHOREANUL a vrut, fireşte, să afle şi replica doctoriţei Butaru. În cabinet, aceasta aştepta având-o alături pe o asistentă de la farmacia învecinată. "Orice zic oamenii nu-i adevărat, nu vă luaţi după ei, că-s mincinoşi", a cerut aceasta. A urmat, apoi, pe un ton şi mai ridicat, doctoriţa însăşi. "Nu am ce să declar, nu vreau să fac nicio declaraţie. Eu atât vă zic, că în 13 ani de când sunt medic nu am avut nicio reclamaţie. Nu am dirijat niciun pacient la nicio farmacie", a spus Butaru, după care a pus mâna pe telefon şi a sunat pe cineva: "Hai, că-i aci unu' de la ziar şi nu mă lasă în pace, nu ştiu ce are cu mine".

06_Ilie_Viorel_bihoreanul.jpgCu cine-a vorbit n-a spus, dar în două minute în cabinet, fără să bată la uşă, a intrat un gealat (foto) tuciuriu şi bine făcut, care s-a aşezat pe un scaun, răstindu-se şi el. "Sunt Ilie Viorel, consilier local, ce vreţi de la doamna doctor?". "Sunteţi bolnav?", l-a întrebat reporterul. "Da, sunt foarte bolnav, trebuie să mă consulte doamna doctor de urgenţă. Aveţi ceva împotrivă?", a replicat individul, provocator, încrucişându-şi braţele şi încordându-şi bicepştii. Aşa că, respectând principiul conform căruia "cel mai deştept cedează", ziaristul a înţeles că, practic, e dat afară şi a părăsit cabinetul.

"Nedeontologic"

Supărat că este nevoit să reziste unei concurenţe neloiale, decise chiar de medic, farmacistul Alexandru Paska spune că va sesiza Colegiul Medicilor, cerând audierea unora dintre pacienţii cărora doctoriţa le-a condiţionat eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, cel mai probabil nu fără ca beneficiarii să se "revanşeze" pentru "orientarea" pacienţilor.

Până să se pronunţe Colegiul, BIHOREANUL a relatat cazul preşedintelui acestuia, dr. Carmen Pantiş, expunându-i faptele, fără a nominaliza cine e medicul în culpă. "O asemenea conduită este nedeontologică", a apreciat aceasta. Motivul? Sunt încălcate principiile elementare ale profesiei, care statuează că medicul trebuie să fie "un model de comportament profesional şi etic" şi că "relaţia cu pacientul trebuie să fie una exclusiv profesională, bazată pe respectul fiinţei umane, pe înţelegere şi compasiune faţă de omul care suferă". Acelaşi Cod califică drept "fapte şi acte nedeontologice" "emiterea unui document medical de complezenţă sau pentru obţinerea unui folos nelegal ori imoral", precum şi "asocierea ori colaborarea, sub orice formă şi în orice modalitate, directă sau indirectă, dintre un medic şi o persoană care produce, distribuie sau comercializează medicamente".

Dar cine să respecte asemenea reguli la Ciumeghiu? Vorba cuiva, poate doar "ciumeţii"...


ANTURAJ "SELECT"
Cine se aseamănă se adună!

Coincidenţă sau nu, atât patroana farmaciei Agrimonia, favorizată de doctoriţa Adriana Butaru, cât şi consilierul local din Ciumeghiu care pare a-i fi "paznic", au avut de-a face în trecut cu legea.

Orădeanca Ioana Gomboş a fost cercetată în 2002, împreună cu un fost avocat, Dumitru Codrean, pentru încălcarea Legii 143/2000 privind traficul şi consumul de droguri. Cei doi au înfiinţat Agrimonia Farm şi, fără să aştepte autorizaţia de funcţionare din partea Ministerului Sănătăţii şi aprobarea pentru distribuţia substanţelor din categoria drogurilor de risc, au deschis două farmacii în Săcueni şi Căpâlna, vânzând la liber cantităţi însemnate de medicamente periculoase, printre care metrobamat, fenobarbital, diazepam, medazepam. Puşi sub urmărire de Parchetul Bihor, Gomboş şi Codrean au scăpat în final doar cu câte o amendă de 1.000 lei, pentru că şi-au recunoscut faptele şi nu aveau antecedente penale.

Consilierul local din Ciumeghiu Viorel Ilie, fost candidat USL la Primăria comunei (ca reprezentant al PNL), este cercetat pentru tăinuire într-un dosar privind furtul a 11 tractoare şi alte utilaje agricole din provinciile italiene Brescia, Verona şi Vicenza.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Doctor jucator
Da sa nu credeti ca doar in Ciumeghiu se intampla asa ceva .Asta e o practica generala la majoritatea medicilor si din orasele mai mici ale judetului!
Postat 06 Octombrie 2014, 23:04 de xyz
Republica Bananiera
Asa patesc toti din Ciumeghiu si imprejurimi, care nu stau in genunchi in fata primarului de drept, Huple G. zis ,,Gusatul" si primarului de fapt Ungur D. zis ,,Cap Mare". Doi ordinari care au jefuit efectiv banul public in ultimii cinci ani. Apropos... Mai, ,,Cap Mare", cum este cu camioanele firmei tale, care transporta mixtura asfaltica pe DJ Belfir-Chesa, unde SC Crisana ProConstruct SA, plombeaza gropile din asfalt? Ce cantitate se transporta efectiv si pentru ce cantitate se intocmeste aviz si se elibereaza bon de cantar? Aceasta este o problema grava si reala si nu cioacele inventate de cuplul ,,Gusatul"&,,Cap Mare"!!! Ce zici ,,Caposule"? O eventuala expertiza ar putea demonstra diferenta dintre cantitatea facturata si cea turnata efectiv? Ha? Numai sa fie cine s-o faca...
Postat 06 Octombrie 2014, 01:24 de Neica Nimeni
Nu la Ciumeghiu a fost agentul sef arestat cu un procuror ???
Militianul din Ciumeghiu si cu judecatorul de la curtea de apel au deschis calea ridicarilor la rang de arestati, asa ca e deschisa partie pana acolo !!!
Postat 05 Octombrie 2014, 20:43 de WinDos
judecători
păi mergeți la CSM și întrebați-i pe ăia cum pot să scape în UE doi producători și traficanți de droguri cu o amendă de 250 de euro.
Postat 05 Octombrie 2014, 19:45 de vali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON