URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2017, 12:12

DNA să vină să te ia! Cum l-au turnat procurorilor pe viceprimarul Mălan un mort şi un „căpşunar”

DNA să vină să te ia! Cum l-au turnat procurorilor pe viceprimarul Mălan un mort şi un „căpşunar” AUTORI NECUNOSCUŢI. Redactate în acelaşi ton, denunţurile la adresa lui Mircea Mălan (foto) sunt "semnate" de Kelemen Csaba, decedat în 2012, şi de Marian Traian Popa, plecat la muncă în Belgia. "Nu ştiu cine ar fi în stare de o asemenea invenţie, cum că aş fi proprietarul firmelor care au pietruit Piaţa Unirii", spune viceprimarul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abuz în serviciu, trafic de influenţă, luare de mită, însuşire de foloase necuvenite şi conducerea unor societăţi comerciale prin interpuşi... În plină campanie pentru funcţia de preşedinte al filialei Oradea, viceprimarul Mircea Mălan a fost turnat la DNA, la DIICOT Oradea şi Cluj, dar şi la Primărie, prin două scrisori care l-au costat funcţia politică, iar dacă acuzaţiile s-ar adeveri l-ar costa şi libertatea.

Cu toate acestea, Mălan ezită să ceară şi el procurorilor identificarea autorilor. "Mă mai gândesc"...

Scrisori otrăvite

Florin Birta, viceprimar OradeaBătălia finală s-a dat pe 12 aprilie, iar Mircea Mălan a pierdut. Susţinut de colegii din vechea gardă, cu afaceri şi meserii liberale, viceprimarul a ratat conducerea filialei municipale a partidului la doar 7 voturi diferenţă faţă de mai tânărul omolog Florin Birta (foto), sprijinit de PNL-iştii din administraţie şi cei proveniţi din fostul PDL. Mălan a fost torpilat prin scrisori otrăvite, care l-au pictat ca fiind un corupt, iar reacţia sa victimizatoare l-a făcut să pară slab.

Prima sesizare, semnată de un anume Kelemen Csaba, a fost trimisă la DNA, Primărie, DIICOT Cluj şi Oradea pe 20 ianuarie, când liberalii îşi pregăteau alegerile interne. A doua, semnată de alt necunoscut, Marian Traian Popa, a fost expediată pe 6 februarie, când campania mocnea. Iar "lovitura de graţie" a fost dată în noaptea de dinaintea alegerilor.

Autori necunoscuţi au trimis liberalilor un email de pe adresa mircea.malan.pnl@gmail.com, asemănătoare celei folosite de Mălan, pentru a lăsa impresia că mesajul îi aparţine. "Vă prezint informaţiile celor două dosare penale în care s-a început urmărirea penală împotriva mea pentru a vă lăsa să decideţi singuri", se menţionează în mesajul semnat "cu prietenie şi onestitate, Mircea Mălan". Cum mailul avea ataşată scrisoarea din februarie, viceprimarul e convins că acţiunea a fost anume premeditată. "Prima scrisoare a fost trimisă la începutul campaniei, ultima în ziua alegerilor. Coincidenţa e prea mare", s-a confesat el apropiaţilor.

Tunurile pe Mălan

Expediate la distanţă de o lună, sesizările sunt asemănătoare ca limbaj, structură şi mesaj. De altfel, primele două pagini ale petiţiilor care enumeră destinatarii - de la DNA şi DIICOT la Primăria Oradea, precum şi infracţiunile atribuite lui Mălan - sunt complet identice, la virgulă.

"Vă prezint fapte pe care le consider asimilate infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, însuşire de foloase necuvenite şi obţinere a câştigurilor personale prin abuz în serviciu din funcţia de demnitar sau ales public, şi totodată conducerea unei societăţi comerciale prin interpuşi", se menţionează în ambele texte.

Autorul susţine că "datele prezentate în această sesizare au fost obţinute din surse publice, de pe internet, citând paginile web www.oradea.ro (site-ul Primăriei), www.listafirme.ro şi din informaţii pe care le-am aflat de la angajaţii din subordinea domnului viceprimar". Singura sursă nominalizată este "numitul Felea Adrian Ioan, complice", adică tocmai un prieten al lui Mălan...

Italia, venim!

Prin sesizarea din ianuarie, care menţionează pe plic numele Coste Adelin, domiciliat în strada 1 Decembrie 4 (trimitere străvezie la fosta opozantă a PNL la Primărie, Adelina Coste, şi la sediul PSD Bihor!), Mălan e acuzat că ar deţine firma ce a pietruit Piaţa Unirii. "Atât înainte de semnarea contractului, în vara anului 2014, cât şi după achitarea contravalorii contractului de către Primărie, numitul Mălan Mircea a fost câte o săptămână în concediu împreună cu Felea Adrian Ioan, consilier local, în Italia, în Munţii Dolomiţi, în regiunea Trento", reclamă aşa-zisul Kelemen Csaba.

Autorul dă de înţeles că aleşii s-au dus să-şi ia banii de la Porfido ed Arte Consorzio Stabile care, deşi a pietruit Piaţa Independenţei, ar exista doar pe hârtie. "Ataşez poza obţinută prin Google Maps a sediului firmei mai sus numite, în care nu se regăseşte nicio fabrică", scrie autorul, susţinând că firma există doar pentru ca Mălan şi Felea "să poată sustrage şi spăla banii rezultaţi din contractul Reabilitare, moderizare şi refacere scuaruri Piaţa Unirii".

Deratizarea cu de-a sila

O lună mai târziu, sesizarea trimisă în numele lui Marian Traian Popa îl acuză pe Mălan că a impus cu ajutorul Poliţiei Locale firma Romprest Service ca unic operator de dezinsecţie şi deratizare în Oradea. "În perioada 2012-2016 numitul Mircea Mălan a trimis circulare tuturor societăţilor comerciale care deţin sedii sau puncte de lucru în municipiu, tuturor instituţiilor de interes public şi tuturor asociaţiilor de proprietari, prin care anunţa că sunt obligate să încheie contract cu compania Romprest Service, cerând în mod abuziv Poliţiei Locale să le amendeze entităţile". Autorul îşi susţine ideile inclusiv cu ştiri preluate din BIHOREANUL ce arătau că Prefectura a declarat ilegal parteneriatul dintre municipalitate şi firma privată şi a cerut denunţarea lui.

Potrivit delatorilor, în ambele cazuri, cu banii încasaţi de la cele două firme, Mălan şi-a cumpărat prin interpuşi "imobilul din strada Repubicii 7, la intersecţia cu strada Aurel Lazăr, în care funcţionează cu chirie Farmacia 3" şi "trei capuri camion TIR cu remorcă".

"Sunt minciuni"

Edilul neagă vehement toate acuzaţiile. "Sunt minciuni. Nu deţin firmele care au reabilitat Piaţa Unirii, nu am afaceri imobiliare şi nu am TIR-uri". Mălan spune că firmele pietrarilor fac parte dintr-un consorţiu de 16 companii cu o vechime de peste un secol. "Nu ştiu cine a fost în stare să inventeze aşa ceva".

Adrian Felea, consilier localPoziţia sa e susţinută şi de Adrian Felea (foto), aflat la al doilea mandat de consilier local. "Nu-i nimic adevărat. Chiar mi-aş dori ca procurorii să facă cercetări, să se vadă că sunt nevinovat", spune Felea, care recunoaşte că a fost cu Mălan în Italia, dar nici vorbă să fi făcut afaceri. "Am fost pur şi simplu la schi în Bolzano, iar dacă am înţeles bine, pietrarii sunt din Trento".

De altfel, ca şi primarul Ilie Bolojan, Felea l-a sfătuit pe Mălan să ignore scrisorile sau, dacă nu poate, să facă plângere penală pentru substituire de persoană şi denunţ calomnios. "Am luat în calcul această opţiune, dar nu m-am hotărât încă!", spune viceprimarul.

"Mortu-i vinovat!"

Mălan ezită, convins că ancheta nu va duce nicăieri. "Kelemen Csaba, pe numele căruia s-a făcut prima sesizare, este decedat din 2012", zice edilul.

Mort la 44 de ani, bărbatul e înmormântat în Cimitirul Municipal, unde - urmând evidenţele municipalităţii - BIHOREANUL i-a descoperit mormântul modest între două cripte din marmură. Crucea simplă, din lemn, a fost spălată de vreme, aşa că nu se mai poate citi niciun nume.

Doar florile de pe mormânt arată că răposatul mai are rude în viaţă. "După cum sunt de ofilite, au fost puse săptămâna trecută", spune unul dintre îngrijitorii cimitirului.

"N-am reclamat pe nimeni!"

Traian PopaÎn cazul celei de-a doua sesizări, situaţia e similară. BIHOREANUL l-a găsit pe Traian Popa (foto), din Tărian, tocmai... în Belgia. De meserie instalator, după divorţul de anul trecut, bărbatul a plecat să muncească la sere. "Eu n-am făcut nicio reclamaţie. Din toamnă, am fost o singură săptămână în ţară, dar nici n-am ieşit din sat. În martie mi-a trimis maică-mea de acasă plicuri de la procurori. M-am mirat, că nici nu-i semnătura pe hârtii".

Bărbatul are o idee cum a ajuns CNP-ul său pe sesizări. "Înainte de alegerile din iarnă am răspuns la un sondaj de opinie. Mi-au cerut datele, iar eu le-am dat". Popa e dispus să îl ajute pe Mălan cu tot ce poate pentru identificarea autorilor. "Daţi-i numărul meu să mă caute. Cu ce pot îl ajut", zice el.

Viceprimarul e totuşi sceptic. "Ce să vorbim? E clar că omul n-are nicio legătură!", spune edilul, cu atât mai supărat cu cât turnătoriile par făcute de colegi sau de adversari politici care vor să-l tragă pe dreapta. Şi, chiar dacă zice că nimic din ce e scris împotriva sa nu este adevărat, măcar e bine scornit...


CAMPANIE
Război în familie

Lucia Varga, candidat la alegerile pentru președinția PNL BihorDacă alegerile pentru conducerea PNL Oradea s-au lăsat cu scandal, cele de săptămâna aceasta, pentru preşedinţia organizaţiei judeţene, se anunţă şi mai agitate. Primarul Ilie Bolojan va fi concurat de fosta deputată Lucia Varga (foto), care acuză că "drumul pe care a pornit PNL Bihor sub actuala conducere este unul greşit".

De cealaltă parte, primarul Ilie Bolojan refuză să comenteze disputele fratricide. "Anii electorali nu au fost niciodată foarte buni, nici pentru viaţa politică, nici pentru munca în administraţie", spune edilul, care spre deosebire de Mălan are avantajul că măcar n-a fost "turnat" de Varga. Sau, deocamdată, cel puţin nu se ştie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pentru calomnie, spre dreapta prezentati arm'!
„Şi cu onoarea mea nereparată, dom' judecător, cum rămâne?“.Cine se baga in tarate, il mananca porcii.
Postat 24 Aprilie 2017, 15:42 de FaBULA
Tata greata !
Mizerabili !! Toti pln-istii sun asemeni psd-istilor fugatori dupa ciolan ! tote gastile politruce infecteaza viata noastra !!! Birta-continental este si el un politruc "avortonat" de bistinez ca sa tulbure si sa conduca prin interpusi marunti nepriceputi !!! Nu'i mai bun unul ca altul ! Acum se vede deslusit ca cam care e "viata" si "lupta " politica in Romania !!! Si dai si mana , si dai simana pana la "Victoria finala" !! Ca care ar fi Victoria finala ? Distruberea finite nationale, dezmembrarea societatii incepand de la familie si indepartarea populatie autohtone cu innlocuirea ei !!! MIZERABILI !!!!!
Postat 24 Aprilie 2017, 12:38 de scortosul
DNA sa vina sa va ia! Ca n-a decis nimic malan de capul lui!
Dincolo de toate turnatoriile raman niste intrebari: e vinovat sau nu malan?! E mai putin important cine l-a turnat daca faptele se confirma si mult mai important este cine i-au fost complicii!
Postat 24 Aprilie 2017, 12:31 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON