URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2014, 15:06

Dispar din nou amenzile! Din prostia AIO, amenzile de parcare vor putea fi date doar de... primar

Dispar din nou amenzile! Din prostia AIO, amenzile de parcare vor putea fi date doar de... primar ATENŢIE, AMENZI! După o pauză de o lună, angajaţii Serviciului Parcări şi-au reluat vineri activitatea de ridicare a maşinilor staţionate neregulamentar şi de sancţionare a şoferilor care nu achită taxa de parcare. Însă doar pentru această săptămână, căci din 7 august, când intră în vigoare, noul regulament de parcări e din nou inaplicabil
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce era de demonstrat s-a demonstrat! Administraţia Imobiliară Oradea vrea banii, nu disciplinarea şoferilor. Angajaţii Serviciului Parcări s-au repezit să dea amenzi încă din 1 august, ziua sorocită de primarul Ilie Bolojan pentru reluarea controalelor. Şi nu oricum, ci majorate rău-voitor, de la 45 la 75 lei!

În absenţa viceprimarului Ovidiu Mureşan, coordonatorul AIO, plecat în concediu în Antalya, a secretarului Consiliului Local, Ionel Vila, aflat la relaxare la munte, şi a directorului Cristian Beltechi, retras la Sovata, şefii rămaşi la comandă, Cristian Popescu şi Claudia Purde, şi-au încordat muşchii la şoferi. Reuşind să încheie criza parcărilor în cel mai penibil mod cu putinţă...

03 Cristian Bitea.jpgIlegal non-stop

Declaşată la sfârşitul lunii iunie, criza parcărilor a avut la bază dezvăluirile subprefectului Cristian Bitea (foto) despre ilegalităţile AIO. El descoperise nereguli diverse, de la înfiinţarea unor parcări fără avizul Poliţiei Rutiere şi trasarea de parcaje în buza unor intersecţii până la transformarea poliţiştilor în agenţi "încasatori" ai municipalităţii, care obligau şoferii la plata taxei de ridicare sub ameninţarea că în caz contrar le vor aplica amenzi mai mari, prevăzute de Codul Rutier.

Subprefectul a contestat în justiţie legalitatea înfiinţării unor parcări de scurtă durată prin decizii ale primarului Ilie Bolojan, justificate prin nevoia operativităţii, dar şi instituirea taxelor de 45 lei pentru staţionarea pe locuri marcate fără plată, respectiv de 300 lei pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar. Acestea erau abuzive, nefiind nici tarife de parcare, nici amenzi, şi ca atare, susţinea Bitea, trebuiau desfiinţate.

Pe poziţii de forţă

AIO a gestionat criza cu delicateţea unui rinocer. A doua zi după înregistrarea procesului, Bolojan a suspendat activitatea de control a Serviciului Parcări până la 1 august, dată stabilită "burtologic", şi a ameninţat că va cere Prefecturii încasările nerealizate. Apoi s-a răzgândit. Avertizat că în cazul unei sentinţe nefavorabile, AIO ar putea fi obligată să returneze şoferilor banii încasaţi nelegal, primarul şi-a revocat dispoziţia de înfiinţare a parcărilor galbene şi a obţinut de la Consiliul Local anularea celor două taxe.

Modificările s-au făcut însă doar pentru a lăsa fără obiect procesul cu Prefectura. Conducerea AIO şi-a rebotezat taxa de ridicare drept "contravaloare a serviciilor de ridicare şi transport", fixată tot la 300 lei, şi a stabilit amenda pentru parcare neregulamentară la un cuantum între 150 şi 500 lei, la cheremul parcagiului, în baza unui articol deja existent în regulamentul parcărilor. Altfel spus, în locul taxei nelegale de 45 lei, şoferii urmau să fie amendaţi legal cu cel puţin 75 de lei (jumătate din minim, dacă plăteau în 48 de ore amenda)!

Foame de bani

AIO a urmărit, însă, doar jecmănirea şoferilor. În şedinţa din 21 iulie a CL, conducerea Administraţiei a respins propunerea udemeristului Ritli Ladislau de reducere a amenzii minime la 90 lei, pentru ca şoferii să plătească tot 45 lei în 48 de ore. După care, printr-un comunicat repezit şi nesemnat, a anunţat reluarea controalelor, începând din 1 august, cu aplicarea amenzilor majorate. Conform anunţului, contravenienţii vor găsi pe parbrize note de constatare, urmând ca procesele-verbale să le fie trimise acasă cu posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în 48 de ore de la primirea lor. Dar şefii din Primărie s-au pripit!

Fiindcă AIO avea nevoie de adoptarea regulamentului parcărilor supraterane, pentru a putea taxa din 1 august staţionarea în noua parcare din spatele Palatului de Justiţie, Consiliul Local s-a întrunit din nou joia trecută, ocazie cu care a discutat şi problema amenzilor. Cum Prefectura ceruse municipalităţii să nu se răzbune pe orădeni pentru greşelile proprii, şefii PSD i-au solicitat viceprimarului Ovidiu Mureşan să propună scăderea amenzilor, iar grupul UDMR a ameninţat şi el că va boicota regulamentul dacă nu scad sancţiunile.

Strâns cu uşa, primarul Ilie Bolojan a cerut pace în stilul caracteristic. Edilul a propus reducerea amenzii la 100 lei, şoferii plătind 50 lei în 48 de ore, iar diferenţa de 5 lei urmând să acopere costurile de expediere a proceselor-verbale către contravenienţi. Remarcând cinismul situaţiei de a obliga "condamnatul" să-şi plătească singur "glonţul", UDMR-iştii au susţinut şi mai apăsat propunerea lui Ritli. Astfel, amenda minimă de 90 lei (45 lei în 2 zile) a fost adoptată cu unanimitate de voturi!

Şo pe ei!

Abia a aşteptat AIO încheierea şedinţei, ca să retrimită presei comunicatul despre reluarea controalelor din 1 august, în care a modificat doar cuantumul amendei minime, la 90 lei. La sesizarea BIHOREANULUI, cum că în mod legal o hotărâre a CL devine aplicabilă abia după 5 zile de la comunicarea către Prefectură, Primăria a dat-o la întors, dar în stilul propriu. "Ori HCL-ul de astăzi este valabil şi atunci se aplică amenda de 45 lei, ori nu este valabil şi atunci se aplică vechea amendă din regulament, de 150 lei", a stabilit Bolojan.

Atât au vrut să audă parcagiii! Nici nu s-a uscat bine cerneala pe ziarele ce anunţau reluarea controalelor că vineri dimineaţă echipele Serviciului Parcări încheiau primele note de constatare. Culmea ironiei, cum tipizatele erau deja făcute în baza HCL-ului, agenţii au tras cu pixul peste pragul minim al amenzii de 90 lei şi au scris în loc 150 lei. Mai mult, şoferii care s-au prezentat în aceeaşi zi pentru plata amenzii au fost puşi să declare în scris că renunţă la procesul-verbal, pentru ca municipalitatea să nu mai cheltuie nici cei 5 lei cu expedierea lui!

03 Ritli Laslo Csongor.jpgRea-voinţă crasă... r

Tupeul conducerii AIO, care sfidează Consiliul Local şi îşi contrazice propriul argument invocat atunci când a cerut reducerea amenzii, arătând că gravitatea faptei e prea mică pentru a fi sancţionată cu 150 lei, a şocat multă lume. "Nu îmi vine să cred. O să întreb ce s-a întâmplat luni, când revin în oraş", a reacţionat consilierul local Ritli (foto), aflat şi el în concediu.

Atitudinea municipalităţii este evident rău-voitoare. La capătul unei crize declanşată de ea însăşi, Primăria putea utiliza răgazul celor 5 zile sancţionând eventual şoferii cu avertismente şi îndeplinindu-şi, în schimb, obligaţia de informare a orădenilor. Şi asta încă nu e tot! BIHOREANUL a descoperit că, din superficialitate, conducerea AIO nu şi-a citit atent nici măcar propriul proiect supus spre adoptare Consiliului Local. Astfel că, pe lege, din 7 august, când hotărârea intră în vigoare, Serviciul Parcări nu va mai putea aplica nicio sancţiune!

Amenzile, doar de la Bolojan!

HCL-ul adoptat joia trecută este clar: la primul articol se reduce pragul minim al amenzii la 90 lei, la al doilea se înlocuieşte aliniatul 2 al articolului 191 din regulament, urmând ca acesta să prevadă că aplicarea amenzii se va face de către angajaţii Serviciului Parcări împuterniciţi de primar, iar la al treilea se înlocuieşte - din nou - acelaşi aliniat 2 cu prevederea că amenzile se constituie ca venituri la bugetul local.

03 Claudiu Pop_2.jpgAltfel spus, prevederea referitoare la parcagii a fost eliminată cu totul din regulament, astfel că sancţiunile devin inaplicabile, nemaifiind cine să le pună în practică! Indolenţa conducerii AIO l-a revoltat inclusiv pe prefectul Claudiu Pop (foto): "Modificarea făcută denotă modul superficial în care a fost tratată problema. Adică stă regulamentul o lună în analiză la AIO, după care e transmis într-o formă inaplicabilă!".

Cum hotărârea a fost deja adoptată, numai Consiliul Local o poate modifica, într-o şedinţă ulterioară. Până atunci, dacă îşi doreşte atât de mult să facă bani din amenzi, conducerea AIO va trebui să-l trimită în stradă la pus note de constatare pe parbrize pe primarul Ilie Bolojan. Nu de alta, dar conform legii este singurul care mai poate da amenzi după 7 august. Şi aşa l-au botezat duşmanii "primarul pedeapsă"...


TOT FĂRĂ TAXĂ
Noi cu drag muncim!

Stilul de lucru smucit al conducerii AIO se vede inclusiv în cazul parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie. După ce a anunţat public că din 1 august va rupe chitanţe şoferilor care parchează aici, vineri dimineaţă conducerea instituţiei a lipit la intrarea în parcare un afiş conform căruia taxarea se va face doar cu începere de la 11 august.

Motivul? Funcţionarii au aflat din BIHOREANUL că, legal, abia atunci poate intra în vigoare regulamentul parcării supraetajate. De ruşine, anunţul a mai fost făcut public abia vineri după-amiază şi numai pe site-ul Primăriei. Chiar şi aşa, amenzile pentru nerespectarea regulamentului vor putea fi aplicate abia din septembrie, pentru că intră în vigoare doar la 35 de zile de la comunicare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
marea ridicare sau amenda by i. bolovan
hai cu banu la bolovan in rest nimic ce disciplinare ce ambulante care nu pot trece ce tranvaie blocate baniiiiiiiiiiiiiiiiiii la bolovan acuma va-ti dat seama ce vrea aio sunteti tari la cervice ganditi incet rau de tot inca o data amenzi amenzi amenzi sa curga cu bani catre primarie asa va trebuie mai votati-l pe nebun si totusi inca mai are sustinatori bravo lor lasati-l sa se urce pe cap la voi pe nebun bravo voua votati bolojan ilie pentru un oras mai curat liber ordine disciplina pentru voi nu si pentru el si primarie acolo nu asa ca hai cu amenda hai cu ridicatu pe bani fraerilor
Postat 05 August 2014, 14:07 de ddd
Praf
Ceea ce se intampla este in proportie de 100% de CASCADORII RASULUI =))))) mai grav este faptul ca totul se intampla pe banii nostri .....
Postat 05 August 2014, 11:00 de DKK
Bolovanul e consecvent precum boul
Chiar nu se poate fara ,,taxa de parcare" ?! Da primaria faliment, se prabuseste bugetul municipiului?! N-ar fi mai de folos pt. oradeni ca pulitistii de la ,,ridicari auto" (hingherii), sa patruleze prin oras, sa participe la reducerea infractiunilor stradale?! Sa mentina o magaoaie si doi-trei angajati pt. situatiile care chiar impun ridicarea autovehiculului, gen stationare pe liniile de tramvai, blocarea unei strazi, a accesului intr-o institutie de importanta, etc. Dar in aceste situatii si politia rutiera sa taie-n carne vie : anularea permisului si dosar penal. Lege avem, doar sa fie aplicata!
Postat 05 August 2014, 10:27 de ionel
@ ARDELEAN
Da, nu mai arunca bani pe fereastra ca i-a aruncat destul. Si certificatele verzi rascumparate pt. CET ? Amenda pt. incompetenta cine o plateste ? Ca doar stia ca NU are voie sa joace la "ruleta" certificatele.. Gligor de la CET i-a atras atentia din timp ca face o prostie mare. Asta nu se vede din cauza lucrrarilor de bine (pod, piste de bicicleta, conducte sudate, parcari). O prostie care ne costa pe toti oradenii. E corect ???????? "Curatenie in oras, ordine la Primarie"........
Postat 05 August 2014, 08:41 de ROMAN
RE aRDELEAN
Bravooo!!!!!!! acu fi cuminte du-te si ia recompensa de la cretinu ala de te-a platit sa faci pe stergatoare * PROVOCI SILA...
Postat 05 August 2014, 08:21 de io
AMENZI PARCARE
Este foarte usor sa arunci cuvinte din rautate si sigur din spatele anonimatului,mai greu este sa vezi ce se face-schimbat de conducte,parcuri asfaltari,pod,pista de bicicleta,etc. Eu nu zic ca sunt facute de D-nul primar,dar sa fiu corect s-au schimbat multe si trebuie sa o recunosc ca sunt facute in mandatul dansului. Sunt de asemenea bucuros ca nu mai arunca bani pe ferastra, pentru finantare unicului club sportiv-cel de fotbal, in detrimentul celorlalte, care sa-mi fie cu iertare ne fac cinste.Se vor rezolva sigur si parcarile
Postat 05 August 2014, 01:15 de ARDELEAN
Ati gasit voi tapii ispasitori
"şefii rămaşi la comandă, Cristian Popescu şi Claudia Purde, şi-au încordat muşchii la şoferi...".Deci acestia doi sunt vinovaţi de haosul din parcări! In nici un caz nu sunt de vina:Bolojan,Muresan,Vila,Beltechi...etc.Ei sunt plecati si nu stiu nimic!!!Cum stiti voi sa va "şlefuiti" condeiul cand vine vorba de primarie, si sa-i scoateti pe altii tapi ispasitori.Pai mai baieti, voi credeti ca noi punem botul la toate povestile debitate de voi.Bolojan are o atitudine ostila fata de oradeni, care se observa cel mai bine in situatia parcarilor...Despre "faimoasa" parcare cu plata din curtea spitalului de oncologie(cel nou din Rogerius!) nu spuneti nimic.Seara dupa o anumita ora cand se inchide poarta spitalului, se inchide si accesul la parcare.Are si un parcometru montat in curte.Asa ceva nu s-a mai pomenit.
Postat 05 August 2014, 00:05 de Boom
Penibil!
De toata jena! Penibil! M-am saturat de primarul asta venit de la coada vacii sa-i civilizeze pe oraseni!
Postat 04 August 2014, 21:58 de vasi
Pe Bolo daca il faci bou o sa se creada taur!
Scoateti taurul comunal din oras ca nu e voie la pascut pe carosabil!
Postat 04 August 2014, 21:37 de Fuel
dobi...
Poate o ia in freza de la vreunul nespalat....vara asta...ce zici primar incompetent ...tu crezi ca ce merge pe o strada in Birtin poate fi valabil intr-un oras cum e Oradea.....bei taraneeeeeeeeeeee m-am saturat sa ma spal cu apa rece pe care vad ca o taxezi la pret de apa clocotita, m-am saturat sa va platesc amenda pt orice...ca sa poti tu da tunuri sa-ti tii bagaboandele ..marsssssss ba ca ne ia capul....
Postat 04 August 2014, 18:35 de zita
Bravo..
.....Domnului prefect si subprefect!Bolojan face ce vrea, noroc cu Prefectura ca mai are grija si de noi cetatenii!
Postat 04 August 2014, 15:57 de Nea taticu
he, he, he...
Cum e magarul, asa e si turma! Adica nu poate fi primarul mai destept decat cre***tinii care l-au votat!
Postat 04 August 2014, 15:48 de pnl_ieri usl
Alo, domn Primar ... sunteti la sediu ?????????????????
Daca tot sunt mai multi incurca-lume prin primarie si sunt platiti degeaba nu vreti dvs. sa desfiintati institutia si sa mergeti acasa sa va hodiniti????????????????? Nu de alta da'i mai ieftin ............................ ORDINE IN PRIMARIE SI CURATENIE IN ORAS ................. fain slogan de campanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 04 August 2014, 15:37 de Talk
Foarte bine, că la asta se pricepe cel mai bine Bolojan !?!
Nu înţeleg, dacă îi place atât de tare să dea amenzi, de ce nu s-a făcut miliţian !?! Poate că a vrut, de fapt, dar a picat la examenul psihologic !?!
Postat 04 August 2014, 15:24 de Ca®p III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON