URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2014, 08:29

Directorul Colegiului Economic Partenie Cosma, Virgil Blage: "S-a umplut lumea de doctori care n-au scris o carte"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Virgil Blage predă economie de 32 de ani la Colegiul Economic Partenie Cosma, pe care din 2012 îl şi conduce. De atunci, fondul clasei sau al şcolii au fost abolite, iar sălile de cursuri au fost dotate cu aparatură modernă, pentru a ţine tinerii departe de Facebook în timpul orelor.

Profesor "de modă veche", dar inovator, e convins că liceenii trebuie să deprindă aptitudini concrete, să ştie să facă ceva, încă de pe băncile şcolii, aşa că îi pune să se "joace" de-a antreprenorii şi îi trimite la practică în străinătate. La fel de convins liberal, Blage a supravieţuit "epurărilor politice de toamnă", rămânând director chiar dacă PSD conduce Inspectoratul Şcolar. Dovadă că-l respectă până şi adversarii...

Fără banii părinţilor

- Conduceţi una dintre puţinele şcoli din Bihor, dacă nu chiar singura, care nu a aşteptat o lege pentru a adopta reglementări etice, având propriul regulament de integritate. Ce v-a determinat să-l faceţi? Cum e corupţia în învăţământul nostru?

- M-a determinat, pur şi simplu, felul meu de a fi. N-aş putea să vorbesc despre corupţie în învăţământul bihorean de genul celei pe care o vedem la televizor. Mai degrabă sunt mici alunecări...

- În şcoala dvs. elevii sau părinţii vin cu bani de-acasă?

- De când sunt eu director, nu. Am interzis colectarea oricăror fonduri, şi mascat, şi pe faţă. În schimb, avem reguli stricte legate de valoarea pagubelor. Cine strică ceva, plăteşte!

- Deci se poate conduce o şcoală şi fără banii părinţilor?

- Categoric, prin autogospodărire. Noi avem bani pentru că nu-i aruncăm pe fereastră. Am reuşit să dotăm fiecare clasă cu videoproiectoare fără bani de la părinţi. Tot aşa, achiziţionăm acum un laptop şi boxe pentru fiecare clasă. E singura modalitate de a-i îndepărta pe copii de Facebook în timpul orelor. Profesorii trebuie să înţeleagă că elevii s-au schimbat, nu mai sunt cei de acum 20 de ani şi nu li se potrivesc aceleaşi metode de lucru. Profesorul trebuie să fie viu, dacă vrea să-i păstreze alături.

- Cât de pregătiţi sunt profesorii? Mai există profesori cu vocaţie?

- Da, există. Să ştiţi că răul din învăţământ nu acum s-a făcut, ci a început înainte de Revoluţie, cu aşa-numiţii specialişti, ingineri şi maiştri care au venit în şcoli cu etica întreprinderilor socialiste, un fel de "lasă-mă să te las". Ei au stricat învăţământul. Cei care vin azi au cunoştinţe serioase de metodică.

"Cei ce fac legile nu cunosc sistemul!"

- Cum aţi caracteriza, în două-trei cuvinte, şcoala românească? Un universitar orădean zicea că produce tâmpiţi...

- Eu nu pot spune asta şi îmi pare rău să aud că există această percepţie printre universitari. Pentru că ei au supradimensionat sistemul, iar acum se ajunge extrem de uşor în facultăţi. Au făcut un marketing agresiv, spunându-le copiilor că vor obţine diplome şi calificări, care de fapt nu le folosesc. Numărul mare al şomerilor cu facultăţi e înspăimântător. S-a umplut lumea de doctori care n-au scris o carte şi au în CV-uri limbi străine pe care nu le ştiu.

- Cum vi se par schimbările din educaţie din ultimele două decenii? Sunteţi mulţumit de actuala lege?

- Nu sunt mulţumit. E nevoie de o lege clară şi consecventă, iar lipsa ei este baza tuturor neîmplinirilor. Cred că cei care fac aceste legi nu cunosc sistemul. Eu resimt acut lipsa unui ministru din preuniversitar. Universitarii proiectează lucrurile într-o lume imaginară, încearcă să reinventeze roata.

- Care credeţi că este cea mai gravă problemă: subfinanţarea, calitatea profesorilor, dezinteresul elevilor şi părinţilor?

- Între toate acestea există o legătură foarte mare. Într-un sistem subfinanţat cum să faci şcoala interesantă? Într-un sistem care nu creează o motivaţie pentru a învăţa, de unde interes? Elevul spune: de ce să învăţ, dacă oricum o să ajung la facultate? Dacă oricum va trebui să emigrez? Dacă oricum numai şmecherii o duc bine?

- Consideraţi Bacalaureatul un examen prea dificil? Ce e de făcut cu cei care nu îl promovează?

- Nici vorbă, Bacalaureatul a ajuns un examen uşor. Vă spun ce facem noi: monitorizăm foarte atent nivelul de pregătire începând din clasa a IX-a. Elevii trebuie ajutaţi, nu sunt vinovaţi de lipsurile cu care vin. Avem elevi care intră la liceu şi nu ştiu tabla înmulţirii. Nu avem pretenţia să-i scoatem genii, dar să îi ridicăm la nivel de nota 5, 6. Vă spun sincer: ca să-i stimulăm să înveţe, îi lăsăm corigenţi şi astfel le barăm accesul la Bacalaureat.

Preocupări concrete

- Care sunt cele mai căutate specializări ale Colegiului Economic? Cum le echilibraţi cu piaţa muncii?

- Profilul Economic şi cel de Alimentaţie publică şi turism. În viziunea mea, locul central îl reprezintă racordarea instituţiei la mediul economic şi social. De aceea avem în Consiliul de Administraţie un reprezentant al companiei Emerson şi ţinem permanent legătura cu Primăria. În viitor, vrem să dezvoltăm şi partea de învăţământ profesional, dar bazat pe contract cu agenţii economici. N-o să facem meseriaşi care să nu aibă locuri de muncă.

- Se vorbeşte mult despre pregătirea precară a absolvenţilor şi neadecvarea la piaţa muncii. Cum îi ajută pe elevii dvs. "joaca" de-a antreprenorii, în firmele de exerciţiu pe care ei le înfiinţează?

- Foarte mult. Noi lucrăm cu două concepte: firma de exerciţiu şi compania-elev. Firma de exerciţiu presupune simularea unei firme reale, cu care elevii trebuie să menţină un contact, iar în compania-elev ei trebuie să conceapă un produs care să răspundă unei nevoi reale a societăţii. În plus, ţinem cont de tendinţele europene. Avem cinci proiecte internaţionale în derulare, într-unul elevii noştri vor face practică în Anglia, Spania şi Grecia, iar într-un altul vom crea o companie internaţională.

- Anul acesta, Ministerul a reuşit contra-performanţa de a asigura manuale şcolare doar înainte de Crăciun. Cum apreciaţi gestionarea acestei probleme?

- E clar, nu este normal să nu aibă copilul abecedar. Însă de manualele noastre eu sunt foarte nemulţumit. Conţinutul e depăşit, scrierea este învechită. Am văzut manuale occidentale, sunt simple, atrăgătoare. Un manual al nostru e un haos greoi, cu definiţii kilometrice. De parcă autorul a băgat în cartea aia tot ce ştie el...

Surpriză de la PSD

- În 1990 aţi fost unul dintre refondatorii PNL în Bihor. Ce amintiri aveţi din acea perioadă şi de ce v-aţi rupt de politică?

- Am fost, sunt şi voi rămâne liberal, nu e niciun secret. În 1994, m-am rupt de politică pentru că mi-am dat seama că nu am calităţile necesare: nu pot să mint, să fur, n-am putut să trădez. Am pornit cu Radu Câmpeanu (n.r. primul preşedinte al PNL după 1989), am terminat politica cu el. În 2014 am revenit în PNL, determinat de ceea ce face dl Ilie Bolojan în Oradea. Nu mă implic în lupta pentru putere, dar mă simt confortabil într-un partid care mă reprezintă.

- Cum vi se pare că a evoluat politica locală în ultimii 25 de ani? Dar PNL Bihor?

- Nu am foarte multe informaţii, eu m-am concentrat pe cariera din învăţământ. Sunt mulţumit unde a ajuns PNL acum, dar poate să meargă şi mai departe dacă va avea puterea să se cureţe.

- Cum de nu aţi avut pretenţii de funcţii publice? De ce nu aţi ajuns la conducerea Inspectoratului Şcolar, de pildă?

- Am avut pretenţii, dar aici, la şcoală. Am participat de două ori la concursul pentru director. De ambele dăţi am fost trântit ruşinos, de aceea sunt recunoscător dlui Daniel Negrean (n.r. - fost inspector şcolar general) care m-a numit în 2012. N-am ţintit mai sus, pentru că eu ştiu foarte bine şcoala, dar nu şi sistemul. Poate aş fi însă un bun om de echipă, dacă cineva vrea să mă consulte. Sunt dispus să ajut pe oricine.

- Deşi liberal, aţi rămas director şi după ce PSD a preluat şefia IŞJ. Înseamnă asta că învăţământul bihorean nu este politizat sau liderii PSD v-au lăsat, pur şi simplu, în pace?

- Nu ştiu, şi pentru mine a fost o surpriză. Eu eram pregătit cu bagajele. Cert e că nu negociez cu nimeni. Sunt pregătit oricând să merg la catedră.

- Aţi primit cei 150 de euro de la Guvernul Ponta? Cum i-aţi cheltuit? Colegii dvs. ce au făcut cu banii?

- I-am primit, încă nu i-am cheltuit. O să-mi cumpăr cărţi, sunt un cititor înrăit. Nu i-am întrebat pe colegi, dar i-am îndemnat să-i primească, pentru că îi merită.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Nicolae Avram, inspector şcolar general - un om cu mult bun simţ

Daniel Negrean, fost inspector şcolar general - capabil să racordeze învăţământul orădean la nevoile societăţii

Octavian Bot, deputat PLR - nu mi-a plăcut niciodată

Remus Pricopie, ministrul Educaţiei - vulpea care i-a crescut pe fraţii Romulus şi Remus

Ilie Bolojan, primarul Oradiei - un exemplu pentru toţi

Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor - un om al Bihorului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mincinos politic
..CE promovabilitate aveti la bac?....laudati niste oameni care nu au nicio treaba cu scoala,cu invatamantul...dl Negrean pe care il preaslaviti ca v-a numit in functie,alt merit il puteti reda aici?....prin ce s-a remarcat in cei 2 ani de domnie?....cati bani ati dat pt acest articol sa apara aici?
Postat 10 Decembrie 2014, 20:25 de asuprit
REPLICA
NIMENI nu este perfect ,este perfectibil adaptat situatiei date !NIMIC personal da chiar ca nimic personal ,numai ca trebuie spus ADEVARUL si DREPTATEA in fata ca sa se cunoasca de catre toti romani simpli bihoreni cititori ai saptamanlului Bihoreanul si al forumului Ebihoreanul. In anii trecuti s-au avantajat doar copii de bani gata iar restul care erau din familii obisnuite sau mai sarace au fost dezvatajati,discriminati , marginalizati, de catre directiunea colegiului economic Partenie Cosma si diferenta de 1 miime - 2 miimi si potenta financiara scazuta a parintilor ,statutul lor social mai inferior a facut o mare nedreptate copilului lor absolvent al liceului. RUSINE!RUSINE!RUSINE!Acesta este opinia lui Romanul_Simplu
Postat 09 Decembrie 2014, 05:40 de Romanul_Simplu
Despre obiectivitate
In general de acord cu dl Blage dar... Nu stiu cati profesori bihoreni impartasesc aprecierile dumnealui despre fostul insp. gen. Negrean si despre actualul , Avram.In ce-l priveste pe Negrean faptul ca l-a numit director il obliga . Ii este chiar recunoscator , dupa cum afirma. E , desigur, opinie personala. "Performantele"d-lui Negrean sunt de notorietate. In privinta d-lui Avram prin targ se zice ca bunul-simt nu tine de competenta si profesionalism. Cariera "stralucita"a domnului in cauza vorbeste de la sine... In acest caz dl Blage e , poate , recunoscator ca nu a fost schimbat. Si , de acord , ar fi fost o greseala. Da, domnule Blage , dl Popa e öm al Bihorului"! Stiti de ce ? Doar si numai pentru ca s-a nascut in acest judet ! Ma asteptam ,totusi , domnule Blage la mai multa obiectivitate. La cariera si orgoliul dvs nu strica...
Postat 08 Decembrie 2014, 22:28 de titel
Un om de nota 10!
Felicitari pentru tot ceea ce ati realizat la Liceul Economic! efectiv dl. Blage este un exemplu si un model de urmat pentru alti directori!
Postat 08 Decembrie 2014, 09:28 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON